Sve što trebate znati o špijunskom softveru | VPNOverview

Špijunski softver jedna je od najstarijih vrsta zlonamjernog softvera i dalje je jedan od najopasnijih. Kao što mu ime govori, špijunski softver je određena vrsta softvera koji špijunira vas kada koristite računalo. Važno je biti svjestan mogućih znakova špijunskog softvera, kako biste mogli prepoznati problem i poduzeti mjere. Čitajte dalje kako biste saznali više o tome što je špijunski softver, što radi i kako možete zaštititi svoje uređaje od njega.


Što je špijunski softver?

Spyware laptopŠpijunski softver je vrsta zloćudnog softvera koji inficira vaše uređaje, prati vaše mrežne aktivnosti i prikuplja vaše osobne podatke bez vašeg znanja i pristanka. Te informacije prikupljaju na mnogo načina, poput snimanja pritisaka na tipke, adrese e-pošte, podataka web obrasca i brojeva kreditnih kartica. Uobičajeni znakovi uključuju loše performanse sustava, aplikacije koje se često zamrzavaju, probleme s dizanjem računala i poteškoće s povezivanjem na Internet.

Postoje različite vrste špijunskog softvera, poput:

Prostori zaporki

Ova vrsta špijunskog softvera okuplja lozinke s zaraženih uređaja. Oni uključuju lozinke pohranjene u web preglednicima i podatke za prijavu za vaše računalo.

Bankovni trojanci

Špijunski softver koji bilježi vjerodajnice banaka i drugih financijskih institucija poput brokerskih kuća ili digitalnih novčanika. Trojanci pronalaze sigurnosne ranjivosti u preglednicima i mijenjaju web stranice i transakcije, a da korisnik ili institucija o tome ne znaju.

Infostealers

Svojevrsni špijunski softver koji pretražuje zaražene uređaje za informacije poput korisničkih imena, lozinki, povijesti preglednika, datoteka dnevnika, dokumenata ili medijskih datoteka. Softver zatim podatke prenosi na drugi poslužitelj ili pohranjuje na vaše računalo gdje hakeri mogu pristupiti njemu.

keyloggers

Ova vrsta špijunskog softvera ponekad se naziva i monitorima sustava. Može pratiti vaše pritiske tipki, web stranice koje posjećujete, povijest pretraživanja i e-poštu. Često se uzimaju i snimke zaslona vaše aktivnosti. Neke vrste kladionica mogu također prikupljati informacije s drugih povezanih uređaja, poput pisača.

Koliko je čest špijunski softver?

Špijunski softver je izuzetno uobičajena vrsta cyber-napada, iako je posljednjih godina donekle opao jer su ransomware i kriptominiranje postali sve rasprostranjeniji..

Svaki deseti američki potrošač doživio je cyberatni napad na svom kućnom računalu, premda se sada špijunski softver nalazi ispod ransomwarea, kriptominiranja i drugih uobičajenih oblika zlonamjernog softvera.

Koji su rizici?

Postoje dva glavna rizika povezana sa špijunskim softverom. Najveći je problem što špijunski softver krade osobne podatke i može vas dovesti u opasnost zbog krađe identiteta. Može pristupiti vašoj povijesti pregledavanja, računima e-pošte i prijavama za internetske račune za bankarstvo i kupovinu, kao i račune na društvenim mrežama. Ovo je više nego dovoljno podataka za krađu vašeg identiteta. Ako špijunski softver dobije podatke o vašoj bankarskoj ili kreditnoj kartici, on ih može upotrijebiti za kupnju u vaše ime ili za prodaju vaših podataka drugim strankama.

Osim toga, špijunski softver može nanijeti značajnu štetu vašem računalu i ostalim uređajima. To može isprazniti memoriju vašeg računala i prouzrokovati njegovo lagano pokretanje, zamrzavanje, pad sustava ili čak pregrijavanje. Špijunski softver također može promijeniti rezultate pretraživača, promijeniti početnu stranicu i postavke ili isporučiti zlonamjerne web stranice u vaš preglednik.

Kako špijunski softver zaražava vaše računalo?

Postoji mnogo različitih načina na koje špijunski softver može zaraziti vaš uređaj. Evo nekih od najčešćih:

Preuzimanja putem uređaja

Prilikom automatskog preuzimanja web stranica ili skočni prozor automatski preuzima špijunski softver na vaš uređaj. Možete dobiti upozorenje s nazivom softvera i zatražiti dozvolu za njegovo instaliranje, ali u mnogim slučajevima uopšte nema upozorenja..

Preuzimanje softvera

Neke internetske verzije softvera, posebno aplikacije za razmjenu datoteka, također mogu instalirati špijunski softver na svoje uređaje. To se najčešće događa kod besplatnih verzija softvera koje obično morate kupiti.

Lažni anti-špijunski programi

U nekim slučajevima je špijunski softver prerušen u protušpijunski program. Ovi programi vas uvjeravaju da će otkriti i ukloniti špijunski softver s vašeg računala. Nakon što ih pokrenete, dobit ćete poruku da je vaše računalo čisto kad su zapravo na njega instalirali špijunski softver. Ako pokušate ukloniti program, špijunski softver će ostati na vašem računalu.

Veze ili prilozi

Špijunski softver, kao i većina drugih vrsta zlonamjernog softvera, može se poslati u vezi ili privitku e-pošte. Nikada ne klikajte na nepoznatu vezu ili privitak niti otvarajte e-poštu od nepoznatog pošiljatelja. To može rezultirati preuzimanjem i instaliranjem špijunskog softvera na vaše računalo. Klik na zlonamjerne veze također može zaraziti vaš uređaj crvom. Ti se crvi koriste za širenje zlonamjernog softvera pomoću mreže na koju je vaš uređaj priključen.

Špijunski softver za mobilne uređaje

Neke vrste špijunskog softvera ciljaju mobilne uređaje. Ova vrsta špijunskog softvera zarazuje iPhone i Android uređaje kada instalirate aplikaciju koja sadrži zlonamjerni kôd. Neke od ovih aplikacija zakonite su, ali su izmijenjene da sadrže malcode, druge su zlonamjerne, a neke imaju lažne veze za preuzimanje.

Što mogu učiniti ako na svom uređaju otkrijem špijunski softver?

Špijunski softver može biti vrlo teško otkriti. Neki znakovi upozorenja uključuju: preveliki broj skočnih prozora, vaš preglednik vas spontano preusmjerava i mijenja se početna stranica vašeg preglednika. Drugi uobičajeni znak je da se vaše računalo izuzetno sporo podiže, otvara programe ili sprema datoteke.

Ako sumnjate da na vašem uređaju postoji špijunski softver, morate ga odmah ukloniti. Morat ćete kupiti moćan program za cyber-sigurnost koji ima napredne mogućnosti uklanjanja špijunskog softvera. Ova vrsta programa uklanja špijunski softver s vašeg uređaja i popravlja sve izmijenjene datoteke ili postavke.

Nakon što uklonite špijunski softver, obratite se svojoj banci, tvrtki za izdavanje kreditnih kartica i drugim financijskim institucijama kako biste ih upozorili da bi vaš račun mogao biti ugrožen. U tim ćete slučajevima trebati zatražiti novi bankovni račun ili broj kreditne kartice. U nekim ćete slučajevima možda morati kontaktirati i policiju.

Kako mogu spriječiti špijunski softver?

Ako imate uređaj koji se povezuje na internet, uvijek postoji rizik od špijunskog softvera i drugih vrsta zlonamjernog softvera. Međutim, možete poduzeti nekoliko koraka za smanjenje rizika od špijunskog softvera koji zarazi vaš uređaj. Evo nekoliko načina na koje možete zaštititi uređaje od špijunskog softvera:

Koristite Anti-Spyware Program

Na tržištu postoji mnogo programa protiv špijunskog softvera koji će skenirati vaše računalo i otkriti bilo koji špijunski softver. U skladu s tim, ključno je osigurati da anti-špijunski softver kupite od uglednog davatelja internetske sigurnosti. Ponekad je špijunski softver prerušen u alate protiv špijunskog softvera, tako da je važno koristiti pouzdanog davatelja usluga. Nakon što kupite program, budite sigurni da ga redovito ažurirate za maksimalnu učinkovitost.

Prilagodite sigurnost preglednika

Mnogi preglednici omogućuju vam podešavanje sigurnosnih opcija na skali od niskog do visokog. Saznajte koje su mogućnosti za vaš preglednik. Neki preglednici mogu čak djelovati kao vatrozid protiv instalacije kolačića i neželjenih operacija.

Ne vjerujte Pop-Upsima

Često, oglasi i ponude koji se pojavljuju u skočnim prozorima mogu sadržavati viruse ili špijunski softver. Neki od ovih skočnih prozora tvrde da vaše računalo ima virus ili tvrde da su proširenje za poboljšanje vašeg mrežnog iskustva. Ne kliknite “Slažem se” ili “U redu” da biste zatvorili skočni prozor, već uvijek kliknite crveni “X”.

Vježbajte Internet sigurnost

Kao i kod drugih vrsta zlonamjernog softvera, špijunski softver često se isporučuje u vezi ili privitku. Budite oprezni e-pošte nepoznatih pošiljatelja i nikada ne klikajte na veze ili priloge ako ne znate što su.

Završne misli

Učestalost špijunskog softvera opada, iako i dalje predstavlja značajnu prijetnju za tvrtke. Špijunski softver je posebno opasan jer može steći vaše povjerljive podatke. Zatim može upotrebljavati te podatke da ukrade vaš identitet ili naplati skupe troškove na vašim računima.

Kada koristite uređaj koji se povezuje na internet, uvijek postoji rizik od zlonamjernog softvera. No poduzimanjem potrebnih mjera opreza možete pomoći zaštiti sebe i svoje uređaje od špijunskog softvera.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me