Koji su zapravo računalni virusi? | VPNoverview

Jedan od najrazornijih oblika zlonamjernog softvera je računalni virus. Ova vrsta zlonamjernog softvera može uništiti vaše podatke, zaraziti vaše datoteke i ozbiljno oštetiti vaše računalo. Virusi također imaju mogućnost širenja samostalno i zaraziti druga računala. Evo svega što trebate znati o računalnim virusima i što možete poduzeti kako biste ih spriječili.


Što je računalni virus?

Prijenosni računalni virusRačunalni virus je vrsta zlonamjernog softvera s mogućnošću samo-ponovnog ponavljanja. To znači da se virusi mogu širiti na druge datoteke i programe bez pristanka korisnika.

Računalni virusi mogu se širiti na različite načine. Oni se mogu sakriti u privitke e-pošte, zaražene web stranice, izvršne datoteke ili skočne oglase. Osim toga, USB pogoni i ostali prijenosni uređaji za pohranu mogu sadržavati viruse i širiti ih na vaše računalo. Neki se virusi počnu razmnožavati čim dođu na vaš uređaj, a drugima je potreban okidač za aktiviranje virusnog koda. Iako antivirusni softver može zaštititi vaše računalo od virusa, njegova je učinkovitost ograničena. Sada postoji puno virusa koji mogu izbjeći antivirusni softver, što otkrivanje zlonamjernog softvera čini izazovnijim.

Uobičajene vrste virusa

 • Virus pokretanja sustava: Virus koji inficira matični zapis računala i često se širi preko prijenosnih uređaja za pohranu i medija. Obično ju je teško ukloniti i često je potrebno ponovno formatiranje cijelog tvrdog diska.
 • Prepisati virus: Virus koji inficira vaše datoteke i uništava ih. Jedini način da ga uklonite jest brisanje svih zaraženih datoteka, što rezultira gubitkom podataka koji se nalaze u njima. Prepišite viruse koji se najčešće šire putem e-pošte.
 • Rezidentni virus: Ova vrsta virusa ugrađuje se u memoriju računala. Ako se izvorni virus obriše, kopija virusa može ostati u memoriji računala. Ona se tada može aktivirati kada vaš operativni sustav obavlja određene funkcije. Budući da se ti virusi kriju u vašoj RAM-u, antivirusni softver često nije otkriven.
 • File-Infecting Virus: Virus koji prepisuje ili ubacuje zaraženi kod u izvršne datoteke. Kada se zaražena datoteka otvori, virus je prepisuje ili uništava. Virusi koji zarazuju datoteke mogu se proširiti i na operativni sustav računala ili čak preoblikovati vaš tvrdi disk.
 • Makro virus: Virus napisan na istom makro jeziku kao softverski programi poput Microsoft Officea. U te dokumente i datoteke podataka ugrađuju se zlonamjerni kodi koji se počinju pokretati kad se datoteke otvore. Virus tada može zaraziti sve korisničke dokumente, izmijeniti ih ili učiniti nečitljivim. Virus se širi ako korisnik dijeli zaraženi dokument.

Koliko su česti virusi?

Virusi su izuzetno rasprostranjen oblik zlonamjernog softvera koji utječu na kućna računala. Microsoft Security Intelligence Report i Consumer Reports otkrili su da je u Sjedinjenim Državama u protekle dvije godine preko 16 milijuna kućanstava doživjelo računalni virus. Također je procijenio da gotovo 40% američkih kućanstava sadrži uređaje zaražene virusima. Zapravo, u izvještaju je navedeno da su 57% svih zlonamjernih programa koji utječu na Amerikance računalni virusi.

Posljednjih godina virusi i drugi oblici zlonamjernog softvera sve više ciljaju vlade, zdravstvene organizacije i tvrtke. Oko 75% američkih zdravstvenih organizacija i 63% američkih tvrtki doživjeli su neki oblik napada zlonamjernog softvera u 2016. godini.

Kako virusi zaraze vaše računalo?

Postoji mnogo različitih načina na koje virusi mogu zaraziti vaše računalo. Evo nekih od najčešćih načina:

Neželjene e-pošte i privitke

Računarski virusi često se šire e-poštom. To se može dogoditi otvaranjem privitka e-pošte ili u nekim slučajevima jednostavnim pregledanjem e-pošte. Neki virusi također se isporučuju u HTML tijelu e-pošte. Zbog toga mnoge usluge e-pošte onemogućuju HTML dok ne potvrdite da ne znate pošiljatelja.

Brzo slanje poruka

Usluge trenutnih poruka kao što su Skype i Facebook Messenger mogu se koristiti za širenje virusa. Najčešća metoda je slanje zaražene veze u chat poruci. Ljudi imaju veću vjerojatnost da kliknu na vezu od nekoga koga poznaju, a programeri virusa su toga itekako svjesni.

Usluge dijeljenja datoteka

Dropbox, SharePoint i druge usluge dijeljenja datoteka još su jedno sredstvo za širenje virusa. Ako korisnik prenese zaraženu datoteku na račun za dijeljenje datoteka, virus će se proširiti na sve ostale koji imaju pristup tom računu. Iako Google Drive i neke druge usluge skeniraju datoteke s virusima, skeniraju samo datoteke manje od 25 MB.

Lažni antivirusni preuzimanja

Ponekad cyber-kriminalci pribjegavaju slanju skočnih oglasa kako bi prevarili korisnike da misle kako njihovo računalo ima virus. Inzistiraju da korisnik preuzme svoj antivirusni program radi uklanjanja virusa. No, preuzimanje antivirusa je lažno i zapravo inficira korisničko računalo virusom.

Nepopunjeni softver

Izraz nepacirani softver odnosi se na softver koji nije ažuriran. Programeri često objavljuju sigurnosna ažuriranja kako bi zakrpili ranjivosti u softveru, a ključno je zapravo instalirati ta ažuriranja. Cyber-kriminalci često koriste ove ranjivosti da bi zarazili računala virusima i drugim zlonamjernim softverom.

Koji su neki simptomi računalnog virusa?

Postoje određeni znakovi upozorenja koji ukazuju na to da na vašem računalu može biti virus. Ako se brzina obrade na vašem računalu usporava ili se vaše računalo često zamrzava ili se ruši, dobra je ideja dodatno istražiti. Ostali mogući simptomi virusa uključuju skočne poruke o nestalim datotekama, pojavljivanje dodatnih datoteka ili gubitak datoteka i e-poruke koje se prikazuju u poslanoj mapi koju niste poslali. Možete iznenada imati problema s hardverom ili dodatnom opremom ili vidite da vaše računalo izvršava naredbe samostalno. Ovo su neki uobičajeni znakovi da na vašem računalu može biti virus.

Što mogu učiniti ako moje računalo ima virus?

Postoji nekoliko koraka koje biste trebali poduzeti ako na vašem računalu ima virus. Koraci se razlikuju ovisno o tome imate li računalo ili Mac.

Kako ukloniti virus s računala

 1. Uđite u siguran način rada: Isključite, a zatim ponovno uključite računalo i nastavite pritiskati tipku F8 dok se diže. Pojavit će se izbornik Napredne mogućnosti pokretanja i trebali biste odabrati opciju Sigurni način rada s mrežom.
 2. Upotrijebite alat za čišćenje diska: Upotreba ovog alata omogućit će vam da obrišete sve privremene datoteke. Da biste ga pronašli, počnite klikom na izbornik Start, zatim Programi, oprema, sistemski alati i na kraju Čišćenje diska. Odaberite privremene datoteke s popisa Datoteka za brisanje i nastavite ih obrisati.
 3. Preuzmite skener virusa: Za dodatnu zaštitu preuzmite skener virusa u stvarnom vremenu, poput AVG Antivirus FREE, i skener na zahtjev, poput Microsoftovog sigurnosnog skenera.
 4. Pokrenite Skeniranje: Započnite pokretanjem skenera na zahtjev, a zatim pokrenite skener u stvarnom vremenu. Najvjerojatnije će jedan od tih programa moći otkriti virus i ukloniti ga. Ako skeniranja ne uspiju ukloniti virus, morate ga ukloniti ručno. To možete učiniti sami pomoću Windows registra, ali često je sigurnije zaposliti IT stručnjaka koji će vam pomoći.

Kako ukloniti virus sa Mac računala

 1. Pokrenite svoj Monitor aktivnosti: Pomoću monitora aktivnosti potražite kompromitiranu aplikaciju i potražite zlonamjerni softver poput MacDefendera ili MacSecurity. Kada pronađete zlonamjerni softver, kliknite na Zatvori postupak i izađite iz monitora aktivnosti.
 2. Premjestite zlonamjerni softver u smeće: Nakon zatvaranja Monitor aktivnosti otvorite mapu Applications. Premjestite zlonamjerni softver u otpad i ispraznite ga.
 3. Provjerite ažuriranja: Provjerite jesu li vaš softver i aplikacije ažurirani. Ako postoje ispravke OS-a ili Apple Updates, odmah ih instalirajte.

Kako mogu zaštititi svoje računalo od virusa?

Postoji mnogo različitih koraka koje možete poduzeti kako biste zaštitili svoje računalo i uređaje od virusa i drugih vrsta zlonamjernog softvera.

 • Instalirajte antivirusni softver: Obavezno instalirajte antivirusni softver ugledne tvrtke i ažurirajte ga.
 • Neka vaše računalo i softver budu ažurirani: Uvijek instalirajte ažuriranja računala i softvera kada su dostupna. Ova ažuriranja često popravljaju sigurnosne ranjivosti u vašem operativnom sustavu i softveru.
 • Ne otvarajte sumnjive e-poruke ili privitke: Obrišite ili označite sumnjive poruke e-pošte kao neželjenu poštu i ne otvarajte ih. Trebate odabrati i davatelja usluga e-pošte koji skenira sve privitke prije nego što ih otvorite.
 • Instalirajte aplikacije protiv zlonamjernog softvera: Pored antivirusnog softvera razmislite o upotrebi programa protiv zlonamjernog softvera. Te aplikacije redovito skeniraju vaše računalo radi virusa, špijunskog softvera i drugog zlonamjernog softvera.
 • Instalirajte vatrozid: Vatrozid prati internet i mrežni promet i može pomoći u blokiranju potencijalnih prijetnji.
 • Uključite postavke privatnosti preglednika: Obavezno uključite postavke privatnosti preglednika i upotrijebite blokator skočnih prozora. Također biste trebali redovito brisati predmemoriju i povijest pregledavanja.

Završne misli

Posljednjih godina cyber-kriminalci sve više koriste viruse za ciljanje poduzeća, zdravstvenih organizacija i vlada. Ti virusi mogu prekršiti podatke, oštetiti rad organizacije i uništiti osnovne informacije.

Unatoč ovom trendu, računalni virusi i dalje su velika prijetnja od cyber sigurnosti za korisnike osobnih računala. Oni mogu biti izrazito destruktivni i često uništavati podatke ili ozbiljno oštetiti računala. Iz tih razloga korisnici računala moraju biti svjesni ove prijetnje od zlonamjernog softvera i poduzeti mjere kako bi zaštitili svoje uređaje od virusa.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map