Всичко, което трябва да знаете за шпионски софтуер | VPNOverview

Spyware е един от най-старите видове злонамерен софтуер и продължава да бъде един от най-опасните. Както подсказва името му, шпионският софтуер е определен тип софтуер, който шпионира върху вас, когато използвате компютъра си. Важно е да сте наясно с възможните признаци на шпионски софтуер, за да можете да разпознаете проблема и да предприемете действия. Прочетете, за да научите повече за това какво е шпионски софтуер, какво прави и как можете да защитите устройствата си от него.


Какво е шпионски софтуер?

Шпионски лаптопШпионският софтуер е вид злонамерен софтуер, който заразява вашите устройства, проследява вашата онлайн активност и събира вашата лична информация без ваше знание или съгласие. Тя събира тази информация по много начини, като чрез заснемане на клавиши, имейл адреси, данни от уеб формуляри и номера на кредитни карти. Честите признаци включват лоша производителност на системата, приложения, които често замръзват, проблеми със зареждането на компютъра и затруднения при свързването с Интернет.

Има различни видове шпионски софтуер, като например:

Пазар крадци

Този тип шпионски софтуер събира пароли от заразени устройства. Те включват пароли, съхранявани в уеб браузъри, и информация за вход за вашия компютър.

Банкови троянци

Шпионски софтуер, който записва идентификационни данни от банки и други финансови институции като посредници или цифрови портфейли. Троянците намират уязвимости в сигурността в браузърите и подправят уеб страници и транзакции, без потребителят или институцията да знаят за това.

Infostealers

Един вид шпионски софтуер, който сканира заразените устройства за информация като потребителски имена, пароли, история на браузъра, лог файлове, документи или медийни файлове. Софтуерът след това предава информацията на друг сървър или я съхранява на вашия компютър, където хакерите могат да получат достъп до нея.

Keyloggers

Понякога наричани системни монитори, този вид шпионски софтуер записва вашата компютърна дейност. Той може да проследява вашите натискания на клавиши, уебсайтовете, които посещавате, историята на търсенията и кореспонденцията по имейл. Често отнема и екранна снимка на вашата дейност. Някои видове кейлоггери могат да събират информация и от други свързани устройства, като принтери.

Колко често е шпионски софтуер?

Шпионският софтуер е изключително често срещан тип кибератаки, въпреки че през последните години той намаля донякъде, тъй като откупуващият софтуер и криптоминирането станаха все по-широко разпространени.

Един от всеки десет американски потребители е преживял кибератака на домашния си компютър, въпреки че сега шпионският софтуер се нарежда под откуп, софтуер за криптовалута и други често срещани форми на злонамерен софтуер.

Какви са рисковете?

Има два основни риска, свързани с шпионски софтуер. Най-големият проблем е, че шпионският софтуер краде лична информация и може да ви изложи на риск от кражба на самоличност. Той има достъп до вашата история на сърфиране, имейл акаунти и вход за акаунти в онлайн банкиране и пазаруване, както и акаунти в социалните медии. Това е повече от достатъчно информация, за да открадне самоличността ви. Ако шпионският софтуер получи информация за вашата банкова или кредитна карта, той може да използва тази информация, за да извършва покупки от ваше име или да продава вашите данни на други страни.

Освен това шпионският софтуер може да причини значителни щети на вашия компютър и други устройства. Това може да изтощи паметта на компютъра ви и да накара бавно да работи, да замръзне, да се срине или дори да се прегрее. Шпионският софтуер също може да променя резултатите от търсачките, да променя началната ви страница и настройките или да доставя злонамерени уебсайтове на вашия браузър.

Как шпионският софтуер заразява вашия компютър?

Има много различни начини, по които шпионският софтуер може да зарази вашето устройство. Ето някои от най-често срещаните:

Изтегляния с диск

При изтегляне с диск, уебсайт или изскачащ прозорец автоматично изтегля шпионски софтуер на вашето устройство. Може да получите предупреждение, давайки ви името на софтуера и да поискате разрешение за инсталирането му, но в много случаи изобщо няма предупреждение.

Изтегляне на софтуер

Някои изтегляния на интернет софтуер, по-специално приложения за споделяне на файлове, също могат да инсталират шпионски софтуер на вашите устройства. Това е най-често при безплатни версии на софтуер, които обикновено трябва да купувате.

Фалшиви антишпионски програми

В някои случаи шпионският софтуер е прикрит като антишпионска програма. Тези програми ви убеждават, че ще открият и премахнат шпионски софтуер от вашата машина. След като ги стартирате, ще получите съобщение, че компютърът ви е чист, всъщност в него са инсталирани шпионски софтуер. Ако се опитате да премахнете програмата, шпионският софтуер ще остане на вашия компютър.

Връзки или прикачени файлове

Шпионският софтуер, както повечето други видове злонамерен софтуер, може да бъде изпратен във връзка или прикачен имейл. Никога не кликнете върху непозната връзка или прикачен файл или отваряйте имейл от неизвестен подател. Това може да доведе до изтегляне и инсталиране на шпионски софтуер на вашия компютър. Кликването върху злонамерени връзки също може да зарази устройството ви с червей. Тези червеи се използват за разпространение на злонамерен софтуер чрез мрежата, към която е свързано вашето устройство.

Шпионски софтуер за мобилни устройства

Някои видове шпионски софтуер са насочени към мобилни устройства. Този тип шпионски софтуер заразява iPhone и Android устройства, когато инсталирате приложение, което има злонамерен код. Някои от тези приложения са законни, но са променени, за да съдържат злонамерен код, други са злонамерени, а някои имат фалшиви връзки за изтегляне.

Какво мога да направя, ако открия шпионски софтуер на устройството си?

Шпионският софтуер може да бъде изключително труден за откриване. Някои предупредителни знаци включват: прекомерен брой изскачащи прозорци, браузърът ви спонтанно пренасочва вас и началната страница на браузъра ви се променя. Друг често срещан знак е, че компютърът ви е изключително бавен за зареждане, отваряне на програми или запазване на файлове.

Ако подозирате, че на вашето устройство има шпионски софтуер, трябва незабавно да го премахнете. Ще трябва да закупите мощна програма за киберсигурност, която има разширени възможности за премахване на шпионски софтуер. Този тип програма премахва шпионски софтуер от вашето устройство и поправя променените файлове или настройки.

След като премахнете шпионския софтуер, свържете се с вашата банка, компания за кредитни карти и други финансови институции, за да ги предупредите, че вашата сметка може да бъде компрометирана. В тези случаи може да се наложи да поискате нова банкова сметка или номер на кредитна карта. В някои случаи може да се наложи да се свържете и с органите на реда.

Как мога да предотвратя шпионски софтуер?

Ако имате устройство, което се свързва с интернет, винаги съществува риск от шпионски софтуер и други видове злонамерен софтуер. Въпреки това, има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да намалите риска от заразяване с шпионски софтуер на вашето устройство. Ето няколко начина, по които можете да защитите устройствата си от шпионски софтуер:

Използвайте антишпионска програма

На пазара има много антишпионски програми, които ще сканират компютъра ви и ще открият всеки шпионски софтуер. Въпреки това е важно да се уверите, че купувате антишпионска програма от реномиран доставчик на интернет сигурност. Понякога шпионският софтуер е прикрит като антишпионски софтуер, така че е важно да използвате надежден доставчик. След като закупите програмата, не забравяйте да я актуализирате редовно за максимална ефективност.

Нагласете сигурността на браузъра си

Много браузъри ви позволяват да коригирате опциите си за сигурност в мащаб, вариращ от ниско до високо. Разберете какви са опциите за вашия конкретен браузър. Някои браузъри дори могат да действат като защитна стена срещу инсталиране на бисквитки и нежелани операции.

Не се доверявайте на Pop-Ups

Често рекламите и офертите, които се появяват в изскачащите прозорци, могат да съдържат вируси или шпионски софтуер. Някои от тези изскачащи прозорци твърдят, че компютърът ви има вирус или твърдят, че е разширение, за да подобрите вашето онлайн изживяване. Не натискайте „Съгласен“ или „ОК“, за да затворите изскачащия прозорец, винаги кликнете върху червеното „X“.

Практикувайте интернет безопасност

Както при други видове злонамерен софтуер, шпионският софтуер често се доставя във връзка или прикачен файл. Внимавайте с имейлите от неизвестни податели и никога не кликвайте върху връзки или прикачени файлове, ако не знаете какви са.

Заключителни мисли

Честотата на шпионския софтуер намалява, въпреки че продължава да представлява значителна заплаха за компаниите. Шпионският софтуер е особено опасен, защото може да придобие вашата поверителна информация. След това той може да използва тези данни, за да открадне самоличността ви или да наложи скъпи такси по вашите сметки.

Когато използвате устройство, което се свързва с интернет, винаги съществува известен риск от злонамерен софтуер. Въпреки това, като вземете необходимите предпазни мерки, можете да помогнете да защитите себе си и устройствата си от шпионски софтуер.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me