Работете безопасно от дома по време на коронавирусната криза | VPNoverview.com

Благодарение на съвременните технологии, работата за дистанционно или от дома за много хора вече не е проблем. В крайна сметка в много професии в днешно време всичко, което е необходимо, е лаптоп и интернет връзка. Хората имат различни причини за работа от вкъщи. В момента коронавирусът далеч не е основната причина. Въпреки това е много вероятно работата вкъщи, независимо дали е необходимо или просто защото е възможно, вероятно ще се увеличи в следващите години.


Често се пренебрегва обаче, че работата от дома може да дойде с редица рискове за киберсигурност. Домашните мрежи и компютрите по подразбиране не са толкова добре защитени, както в корпоративната среда. Повечето (големи) компании имат допълнителна безопасна мрежа и добре защитени компютърни системи. Много компании също имат ИТ отдел, който непрекъснато следи системите на компанията и поддържа всичко в безопасност.

Тъй като сега ще работите от вкъщи, трябва да гарантирате, че можете да го направите по защитен начин, като същевременно гарантирате, че няма изтичане на данни, когато хакерите получават достъп до данни на фирмата или клиентите, например..

В тази статия ще предоставим стъпка по стъпка инструкции как да работите безопасно от дома. Сега, по време на коронавирусната криза, но и в бъдеще.

Работете безопасно от дома 9 Съвети Инфографика на английски език

Contents

1. Използвайте безопасни инструменти за сътрудничество

VPN-Декларация-Safe-Интернет-киберсигурностДокато работят на работа, повечето дискусии и срещи се провеждат онлайн. Следователно трябва да се използват безопасни инструменти за сътрудничество. Много компании използват видеоконференции за провеждане на срещи. Това е много харесвано, защото хората могат да се виждат, докато говорят, точно както при провеждане на среща в офиса. Има различни варианти за провеждане безопасни видео разговори, всеки със своите предимства и недостатъци. Има и програми, които позволяват само чат или аудио комуникация. Ето някои популярни опции. Всички споменати по-долу програми предоставят функционалност за споделяне на екрана, с изключение на WhatsApp.

име
Цена на месец
поверителност
Максимален брой участници във видео разговор
Мерки за сигурност
WickrБезплатна / $ 4,99- $ 25,00добре30 (50 с платени версии)Край до край-криптиране
Тел€ 4,00- 8,00 €добре10Край до край-криптиране
ДжамиБезплатнодобре4TLS 1.3 + RSA ключ
SkypeБезплатнолошо50256-битово криптиране на TLS + AES
Google HangoutsБезплатнолошо150НЕ от край до край-криптиране
Екипи на MicrosoftБезплатна / € 4,20лошо5000Задължително удостоверяване в две стъпки
Чрез коетоБезплатна / $ 9,99посредствен4 (12 до 50 с платени версии)DTLS-SRTP и криптиране от край до край
ZoomБезплатна / € 13,99лошо100 (максимум 40 минути)256-битово криптиране на TLS + AES
EyesonБезплатна / $ 9 299 $посредствен4-100SSL / TLS + DTLS / SRTP
WhatsAppБезплатнолошо4Край до край-криптиране
WebExБезплатна / $ 9 299 $лошо1000Край до край-криптиране
застойБезплатна / € 6,23- € 11,75посредствен15 (с платени абонаменти)EKM + DLP
МироБезплатна / $ 8- $ 16добре2-50SSL / TLS + AES 256-битово криптиране
Присъедини се към менБезплатна / € 9 € 24добре5-250256-битово TLS-криптиране

Важно е да претеглите вашите възможности, преди да изберете една от тези програми. Обърнете внимание на възможностите, които софтуерът предоставя, и също така вземете предвид слабостите, особено що се отнася до сигурността и поверителността. Пълно обяснение как сме класирали различните услуги в таблицата по-горе, можете да намерите в нашата статия за най-добрите и сигурни програми за видеоконферентна връзка.

2. Защитете връзката си с VPN

VPN-връзка-до интернетПовечето хора вече знаят, че трябва да осигурят обществена мрежова връзка с VPN. Същото важи и за домашните интернет връзки. Подобно на обществените мрежи, домашните връзки към интернет не са кодирани по подразбиране. Следователно хакерите могат да прихващат данни или да инжектират злонамерен софтуер във вашата система. Също така съществува висок риск домашните интернет връзки да бъдат подслушвани и по този начин да бъдат откраднати данни или лични данни на компанията. Освен това с идването на GDPR това може да доведе до високи глоби и негативна публичност. Напоследък много компании трябваше да се справят с подобни последици.

За щастие повечето компании признават важността на добре защитената мрежа. Днес много (големи) компании използват специализирани бизнес VPN решения, като Cisco, за да осигурят мрежата на компанията, така че хората, които работят отдалечено или от дома си, да продължат да влизат сигурно. Бизнес VPN обаче не е достъпна или печеливша опция за всички компании. Особено за малки фирми, чиито служители работят (временно) от дома, частният VPN може да бъде добро алтернативно решение.

Подобно на VPN, използвани от големите компании, и частните VPN предлагат сигурно VPN тунел и криптиране на трафика на данни, така че целият трафик на данни да е защитен. За служителите в малкия бизнес, които искат да работят от дома си безопасно, следва да бъдат от интерес следните два доставчика на VPN:

ExpressVPN: най-добрият универсален VPN според нашия тест

ExpressVPN е доверено име на пазара на VPN от години. Има няколко точки, които трябва да имате предвид при избора на VPN. Те включват сигурността на използваните протоколи за криптиране, както и скоростта и лекотата на използване. Препоръчваме ExpressVPN за телеработници, които искат VPN, с който могат да работят безопасно, бързо и ефективно. Според нашия тест за скорост това е най-бързият VPN в момента на пазара. В допълнение, този VPN предлага отлични и много сигурни протоколи за криптиране, включително OpenVPN UDP (зададен по подразбиране) и OpenVPN TCP.

Нещо, което прави ExpressVPN уникален по отношение на осигуряването на поверителност, е неговата технология TrustedServer. Благодарение на тази технология ExpressVPN използва само летливата памет с произволен достъп (RAM) за своите сървъри, а не за техните твърди дискове, както повечето други VPN доставчици. RAM се нуждае от енергия за съхранение на данни. По този начин, използвайки тази технология, всеки път, когато ExpressVPN сървърите са включени или изключени, всички данни, съхранявани на тях, се изтриват. Следователно технологията позволява на ExpressVPN да предложи изключително силна защита на фирмените данни, например срещу сървърни хакери.

Неговата ефективност и сигурност прави ExpressVPN подходящ за всякакъв вид професия. Независимо дали сте режисьор, който редовно изтегля много големи видео файлове от облака, или счетоводител, който трябва да защити финансовите данни на клиентите, с ExpressVPN можете да сте сигурни, че връзката ви с интернет е защитена. Вижте нашия тест ExpressVPN.

Surfshark: най-добрият бюджетен VPN за работници в мрежата

Surfshark, подобно на ExpressVPN, е бърз и сигурен VPN. Въпреки това, този VPN предлага две основни предимства, а именно цена и брой връзки. Surfshark е един от най-евтините първокласни доставчици на VPN. На всичкото отгоре малък екип може да работи от дома си безопасно, като използва групов абонамент. Броят на връзките е неограничен, доколкото използването на софтуера остава в рамките на правилата за честно използване на Surfshark.

Основната разлика между Surfshark и ExpressVPN е скоростта и наличните опции. ExpressVPN е малко по-бърз и има няколко специални опции, които Surfshark няма. Тези опции включват технологията TrustedServer, която споменахме по-рано, както и предоставяне на обсебени сървъри (сървъри, които могат да заобиколят определени интернет ограничения) за използване в Китай. Въпреки това, за повечето по-малки компании Surfshark предлага всичко необходимо и често е по-добрият вариант за компании, които искат да следят бюджета си.

Използвайте 4G като алтернатива на домашните интернет връзки

Някои хора разчитат на мобилните си мрежи, когато работят от вкъщи, като създават горещи точки за свързване на своите лаптопи. Работата с 4G връзка със сигурност е добър вариант за мнозина, особено като се има предвид скоростта на мобилния интернет днес. Разбира се, трябва да сте сигурни, че имате достатъчно данни в пакета си (за предпочитане неограничен). Много доставчици ви позволяват да коригирате пакетите си данни на месечна база. Ако очаквате да използвате повече данни от нормалното и не очаквате да използвате фиксирана връзка в обозримо бъдеще, може би е разумно да увеличите пакета си с данни за следващия месец или около.

3. Актуализирайте вашата операционна система и софтуер

компютърно актуализацияАктуализацията на вашата система може да изглежда като ненужен и сложен процес. Но всъщност е точно обратното. На практика това е проста, но много важна процедура, която ще спре вирусите и хакерите. Възможните грешки или уязвимости, открити в системния софтуер, обикновено се коригират от производителите чрез актуализации, така че хакерите и киберпрестъпниците да не могат да се възползват от тях. Следователно, не забравяйте да отделите време за актуализиране на вашата система.

Как гарантирате, че операционната ви система е напълно актуализирана? За щастие, това е сравнително лесно да се провери. По-долу обясняваме как се прави това за най-често използваните операционни системи, а именно Windows, Mac, Android и iOS.

За да актуализирате Microsoft Windows:

 1. Кликнете върху Лого на Windows в долната лява част на вашия екран.
 2. Отиди при твоя Настройки като щракнете върху иконата на зъбно колело.
 3. Кликнете върху „Актуализация & Сигурност“. Тук можете да проверите състоянието на актуализацията на вашия системен софтуер.
 4. Ако е необходимо, кликнете върху „Изтегли“, За да изтеглите незабавно последните актуализации.

За да актуализирате Mac OSx:

 1. В менюто на Apple щракнете върху „Системни предпочитания“.
 2. Кликнете върху “Актуализация на софтуера“. Ако са налични актуализации, те ще бъдат показани тук.
 3. Кликнете върху „Актуализирайте сега“, За да инсталирате най-новите актуализации.

За да актуализирате устройства с Android:

 1. Отидете на Настройки приложение на устройството ви с Android.
 2. Докоснете „Система“, тогава “напреднал” и накрая “Актуализация на системата“.
 3. Вашето състояние за актуализация вече се вижда на екрана. Следвайте стъпките за актуализиране на вашата система.

За да актуализирате iOS устройства:

 1. Отидете на Настройки на вашия iPhone или iPad.
 2. Докоснете „Общ” и тогава “Актуализация на софтуера“.
 3. Ако е налична актуализация, можете да я инсталирате веднага.

Освен вашата операционна система, вашият софтуер също трябва да е актуален. Повечето софтуер на Windows и OSx автоматично ще ви информират или ще инсталират актуализации, веднага щом са налични. В настройките можете също така активно да търсите актуализации.

За да актуализирате приложения на устройството си с Android, отидете в Play Store и погледнете в менюто под „Моите приложения и игри“.

За да актуализирате приложения на iOS устройства, отворете App Store и докоснете „Днес“ в долната част на екрана. След това докоснете символа на вашия профил в горната част на екрана и превъртете надолу, за да видите приложенията, които могат да бъдат актуализирани.

И накрая, силно препоръчваме да не се използва нелегален (изтеглян) софтуер. Те често съдържат вируси или заден план, изградени от хакери.

4. Използвайте добър вирусен скенер за вашия компютър и смартфон

Разбира се, възможно е вашият работодател да ви осигури добре защитено оборудване, за което да работите, например работен лаптоп с добър, актуален анти-зловреден софтуер. На практика обаче често се случва хората да изнесат стария си лаптоп от шкафа, за да работят от вкъщи, което вероятно няма адекватна защита. Добрият антивирусен и антимасов софтуер е от голямо значение, особено за оборудване, което трябва да се използва за работни цели. Според Cyber ​​Security Monitor 2019, годишния доклад за киберсигурност на холандското CBS (Централно статистическо бюро), около 30% от всички големи холандски компании (т.е. с 500 служители или повече) и 20% от малките предприятия са преживели кибератака през 2019 г. . При такива обстоятелства не излагате шанс без адекватна защита.

Добър безплатен и платен антивирусен софтуер

На пазара има няколко доставчика на софтуер, които предлагат надежден, безплатен антивирусен софтуер. Добър безплатен антивирусен скенер, който работи на Windows, Mac, Android и iOS, е AVG AntiVirus Free. Ако предпочитате да използвате платен антивирусен софтуер, в момента препоръчваме Bitdefender. Този доставчик на софтуер е постигнал много добри резултати в много независими тестове и сравнения.

5. Инсталирайте добра защитна стена на вашия компютър и смартфон

защитна стена-лаптопОсвен добър скенер за вируси, от съществено значение е и наличието на надеждна защитна стена. Защитната стена създава стена около компютъра ви, за да попречи на натрапниците да получат достъп до вашия компютър. Освен това, благодарение на защитните стени „погрешните” програми са по-малко вероятно да успеят да установят нежелана връзка с външния свят.

Следователно е много важно надеждната и добре конфигурирана защитна стена за безопасна работа от дома. Дори ако влезете в работната си мрежа чрез защитена връзка (например чрез Citrix), трябва да можете да предотвратите хакерите да наблюдават какво правите на домашния си компютър.

Защитни стени за Windows

По-новите версии на Windows (т.е. от Windows 10 нагоре) се предлагат с Windows Defender, защитната стена на Microsoft по подразбиране. Windows Defender е известен като доста здрава защитна стена, което би трябвало да е достатъчно в повечето случаи. Въпреки това, различни експерти по сигурността препоръчват да се използват по-сложни защитни стени. Ако искате тази допълнителна безопасна опция, препоръчваме да разгледате добър пакет, който комбинира антивирусен и защитна стена, като Bitdefender или платената версия на AVG.

Защитни стени за OSx (Macbook и Mac)

Apple също така доставя добра защитна стена по подразбиране със своята операционна система OSx. В повечето случаи този софтуер за защитна стена е достатъчен. За да активирате защитната стена на Apple, трябва да изпълните следните стъпки:

 1. От менюто на Apple изберете „Системни предпочитания“.
 2. Кликнете върху „Сигурност“ или „Защита“ & Поверителност”.
 3. Кликнете върху раздела „Защитна стена“.
 4. Отключете панела, като щракнете върху катинара долу вляво и въведете име и парола на администратор.
 5. Кликнете върху „Активиране на защитната стена“ или „Старт“, за да активирате защитната стена.
 6. Кликнете върху „Advanced“, за да коригирате конфигурацията на защитната стена

6. Използвайте сигурно съхранение в облак

лаптоп с заключванеУверете се, че правите редовно архивиране, за предпочитане двойно архивиране, проведено на две различни места. По този начин, ако вашата компания е подложена например на атака за извличане на софтуер, няма да загубите всичко. С неотдавнашно архивиране ще можете да възстановите системите си по-лесно.

Разумно е да съхранявате резервно копие локално и друго в облака. Уверете се, че локалното ви архивиране е запаметено например на външен твърд диск, който е добре защитен, например със силна парола.

Освен това е разумно да държите резервно копие в облака. Има няколко услуги за съхранение в облак, от които да избирате. Въпреки това, каквато и облачна услуга да изберете, винаги се уверете, че сте защитили акаунта си със силна парола и, където е възможно, с двуфакторно удостоверяване. По-долу ще намерите някои безопасни опции, които лесно бихте могли да настроите у дома.

име
Цена на месец
съхранение
Мерки за сигурност
Google DriveНалични са безплатни и платени версии15GB безплатно256-битов SSL / TLS и 128-битов AES
OneDriveНалични са безплатни и платени версии5GB безплатноНЕ криптирано хранилище, SSL криптирана връзка
DropboxНалични са безплатни и платени версии2GB безплатно128-битов SSL / TLS и 256-битов AES
SpiderOakОт 6 € / месецОт 150GBКрай до край-криптиране
MegaНалични са безплатни и платени версииБезплатни 50GBКрай до край-криптиране

Google Drive

Cloud-Service-Google-Drive-Logo-150x150Google Drive съхранява вашите файлове, използвайки по подразбиране 128-битов ключ за AES. Освен това връзката към и от сървърите на Google Drive се криптира чрез 256-битов SSL / TLS, което е добър стандарт за днес. Освен това в Google Drive можете лесно да си сътрудничите с колегите, използвайки Google Документи. Без абонамент, който получавате 15 GB памет, което за мнозина е повече от достатъчно.

OneDrive

onedrive_logo_200x200-мин-138x138OneDrive не използва криптиране по подразбиране за съхранение на файлове. Връзката към и от сървърите на OneDrive обаче използва SSL криптиране. Едно предимство, което OneDrive има пред Google Drive е, че OneDrive ви позволява да получите достъп до целия Office Suite във вашия браузър. Това ви позволява лесно да коригирате документи от вашия браузър. Без платен абонамент OneDrive ви дава 5 GB място за съхранение. За $ 2 / месец получавате 100 GB място за съхранение и за $ 7 / месец можете да получите разширения пакет, който се предлага с 1 TB място за съхранение и целия Office Suite.

Dropbox

dropbox_logo_200x200-мин-138x138Dropbox е една от най-популярните услуги за съхранение в облак днес. Предимството на Dropbox е, че той ви позволява лесно да споделяте документи с други, които също използват услугата. Dropbox съхранява вашите файлове с помощта на AES 256-битово криптиране на ключовете по подразбиране. Освен това връзката към и от Dropbox сървърите е защитена с AES 128-битово SSL / TLS криптиране. С безплатната версия на Dropbox получавате 2 GB памет. За 9,99 евро получавате не по-малко от 2 TB за съхранение.

SpiderOak

spideroak_logo-138x138Услугата SpiderOak One Backup предоставя безопасен начин за лесно изпълнение на архивиране и използване криптиране от край до край за да запазите поверителността си. Недостатъкът на SpiderOak е, че няма налична безплатна версия. Въпреки това, SpiderOak имат пробна версия, така че можете да опитате услугата за безплатно за 21 дни. След като безплатният период приключи, най-евтиният им план струва € 6 / месец за 150 GB място за съхранение.

Mega

mega_logo_200x200-мин-138x138Мега е основана от Ким Дотком, герой от интернет култ, който от години се ангажира с свободата на интернет. Следователно, Мега е създадена с поверителност и използване криптиране от край до край правилно да шифровате всичките си файлове. Предимството на Mega е, че можете да започнете с безплатната му версия, която предоставя 50 GB място за съхранение. Освен това плащате само € 4,99 на месец за 400 GB място за съхранение.

Като правите резервни копия на работата си както на място, така и в облака, вие гарантирате, че шансът да загубите работата си по някаква причина е значително намален. Не забравяйте да защитите адекватно хранилището си, така че вашите архиви и други файлове да не са широко отворени за хакерски атаки. Ако искате, можете да прочетете повече за най-безопасните опции за съхранение в облак.

7. Използвайте силни пароли и мениджъри на пароли

Използването на силни и сигурни пароли е жизненоважно. Необходимо е само един служител да използва лесна за разбиване парола, за да създаде тази слаба връзка, необходима за създаване на сериозни проблеми за цяла компания. Ето защо солидната политика за пароли е ключова.

Винаги използвайте силни, сигурни и уникални пароли и никога не използвайте парола на повече от една платформа. Ако искате да знаете как да създадете такива пароли, моля, вижте нашето ръководство по тази тема.

Трудно ли си спомняш паролите на всичките си различни акаунти? Не си сам. За щастие, ако това е така, можете да използвате мениджър на пароли като Remembear или Blur. Тези инструменти съхраняват всички ваши пароли в защитена среда, така че вече не трябва да ги запомняте. Освен това можете да получите достъп до всичките си различни приложения с едно щракване.

8. Внимавайте за (коронавирус) фишинг имейли

фишинг-кука с парола-Нещо, което трябва да се знае е, че много киберпрестъпници са насочени конкретно към хората, които работят от дома. Често използвана тактика са фишинг имейли. Примерите за такива имейли включват фишинг имейли, които уж са изпратени от Световната здравна организация, за да информират хората за COVID-19. Разбира се, никога не трябва да отговаряте на подобни видове съобщения или да кликвате на съмнителни връзки.

Фишинг имейлите са един от най-често срещаните методи, използвани от киберпрестъпниците за заразяване на компютрите на жертвите със злонамерен софтуер. Фишинг имейлите се използват и за да подмамят жертвите да разкриват чувствителни данни. Последното нещо, което искате, е за киберпрестъпници, използващи фишинг имейли като този по-горе, за да заразят вашия компютър, например с опасен шпионски софтуер, за да откраднат цялата ви чувствителна информация за клиентите.

9. Организирайте работното си място

Онлайн сигурността надхвърля правилната настройка на вашия компютър. Нещата могат да се объркат, които не включват електронни устройства. Например никога не пишете паролите си на лист хартия. Ако това попадне в грешни ръце, сигурността на вашата система веднага е нарушена. Също така не се препоръчва да съхранявате физическите си резервни копия, съхранявани на устройства като външни твърди дискове, в непосредствена близост до вашия компютър. Може да звучи малко екстремно, но в случай на пожар и вашият компютър, и вашите резервни копия ще бъдат загубени.

10. Заключение: работата от дома е интересна, но крие рискове

В много случаи работата от дома предлага интересна алтернатива на работата в офиса. Особено в кризисни периоди, както при коронавируса, работата в работата е добър вариант за много хора. За съжаление, както видяхме, работата от дома идва с определени рискове. Уверете се, че вашите компютърни системи са актуални и защитени с вирусен скенер и защитна стена. Осигурете си интернет връзка по всяко време с добра VPN. И накрая, уверете се, че имате сигурна система за архивиране и се пазете от фишинг и киберпрестъпност.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me