Какво всъщност представляват компютърните вируси? | VPNoverview

Една от най-разрушителните форми на злонамерен софтуер е компютърният вирус. Този вид злонамерен софтуер може да унищожи вашите данни, да зарази вашите файлове и сериозно да повреди вашия компютър. Вирусите също имат способността да се разпространяват самостоятелно и да заразяват други компютри. Ето всичко, което трябва да знаете за компютърните вируси и какво можете да направите, за да ги предотвратите.


Какво е компютърен вирус?

Компютърен вирус ЛаптопКомпютърен вирус е вид злонамерен софтуер с възможност за самовъзпроизвеждане. Това означава, че вирусите могат да се разпространяват в други файлове и програми без съгласието на потребителя.

Компютърните вируси могат да се разпространяват по най-различни начини. Те могат да се скрият в прикачени файлове за електронна поща, заразени уебсайтове, изпълними файлове или изскачащи реклами. В допълнение, USB устройствата и други подвижни устройства за съхранение могат да съдържат вируси и да ги разпространяват до вашия компютър. Някои вируси започват да се репликират веднага щом попаднат на устройството ви, а други изискват задействане за активиране на кода на вируса. Въпреки че антивирусният софтуер може да защити компютъра ви от вируси, неговата ефективност е ограничена. Вече има много вируси, които могат да избегнат антивирусен софтуер, което прави откриването на злонамерен софтуер по-предизвикателно.

Чести типове вируси

 • Boot Sector Virus: Вирус, който заразява главния запис на компютър на компютър и често се разпространява чрез сменяеми устройства за съхранение и носители. Обикновено е трудно да се премахне и често се изисква преформатирането на целия твърд диск.
 • Презапишете вирус: Вирус, който заразява вашите файлове и ги унищожава. Единственият начин да го премахнете е да изтриете всички заразени файлове, което води до загуба на съдържащите се в тях данни. Презаписвайте вируси, които най-често се разпространяват чрез имейли.
 • Резидентен вирус: Този вид вирус се вгражда в паметта на компютъра. Ако оригиналният вирус бъде изтрит, копие от него може да остане в паметта на компютъра. След това той може да бъде активиран, когато операционната ви система изпълнява определени функции. Тъй като тези вируси се крият във вашата RAM памет, те често остават незабелязани от антивирусен софтуер.
 • Файл-заразяващ вирус: Вирус, който презаписва или вмъква заразения код в изпълними файлове. Когато се отвори заразеният файл, вирусът го презаписва или унищожава. Файловете, заразващи файлове, могат да се разпространят и в операционната система на компютъра или дори да преформатират твърдия ви диск.
 • Макро вирус: Вирус, написан на същия език на макроса като софтуерни програми като Microsoft Office. Те вграждат злонамерен код в тези документи и файлове с данни, които започват да се изпълняват, когато файловете се отворят. След това вирусът може да зарази всички документи на потребителя, като ги променя или прави нечетливи. Вирусът се разпространява, ако потребителят споделя инфектиран документ.

Колко често са вирусите?

Вирусите са изключително разпространена форма на злонамерен софтуер, засягащ домакински компютри. Докладът на Microsoft Security Intelligence Report и Consumer Reports установяват, че в Съединените щати над 16 милиона домакинства са имали компютърен вирус през последните две години. Той също така изчисли, че близо 40% от американските домакинства съдържат устройства, заразени от вируси. Всъщност в доклада се посочва, че 57% от всички зловредни програми, засягащи американците, са компютърни вируси.

През последните години вирусите и други форми на злонамерен софтуер все повече се насочват към правителствата, здравните организации и бизнеса. Около 75% от американските здравни организации и 63% от американските компании преживяха някаква форма на атака на зловреден софтуер през 2016 г..

Как вирусите заразяват вашия компютър?

Има много различни начини, по които вирусите могат да заразят вашия компютър. Ето някои от най-често срещаните начини:

Спам имейли и приложения

Компютърните вируси често се разпространяват по имейл. Това може да се случи чрез отваряне на прикачен файл за имейл или в някои случаи чрез просто преглед на имейла. Някои вируси се доставят и в HTML тялото на имейла. В резултат на това много имейл услуги деактивират HTML, докато не потвърдите, че знаете изпращача.

Мигновени съобщения

Услугите за незабавни съобщения като Skype и Facebook Messenger могат да се използват за разпространение на вируси. Най-често срещаният метод е чрез изпращане на заразена връзка в чат съобщение. Хората са по-склонни да кликнат върху връзка от някой, когото познават, а разработчиците на вируси са добре запознати с това.

Услуги за споделяне на файлове

Dropbox, SharePoint и други услуги за споделяне на файлове са друго средство за разпространение на вируси. Ако потребител качи заразен файл в акаунт за споделяне на файлове, вирусът ще се разпространи към всеки друг, който има достъп до този акаунт. Въпреки че Google Drive и някои други услуги сканират файлове за вируси, те сканират само файлове, по-малки от 25MB.

Фалшиви изтегляния на антивирус

Понякога киберпрестъпниците прибягват до изпращане на изскачащи реклами, за да подмамят потребителите да мислят, че компютърът им има вирус. Те настояват потребителят да изтегли антивирусната си програма, за да премахне вируса. Изтеглянето на антивирус обаче е фалшиво и всъщност заразява компютъра на потребителя с вирус.

Несвързан софтуер

Терминът непакетиран софтуер се отнася до софтуер, който не е актуален. Разработчиците често пускат актуализации за защита, за да закърпят уязвимостите в софтуера, и е от съществено значение действително да инсталират тези актуализации. Киберпрестъпниците често се възползват от тези уязвимости, за да заразят компютрите с вируси и друг зловреден софтуер.

Какви са някои симптоми на компютърен вирус?

Има определени предупредителни знаци, които показват, че компютърът ви може да има вирус. Ако скоростта на обработка на вашия компютър се забави или компютърът ви замръзва или срива често, е добра идея да проучите по-нататък. Други възможни симптоми на вируса включват изскачащи съобщения за липсващи файлове, поява на допълнителни файлове или загуба на файлове и имейли, показващи се в изпратената ви папка, която не сте изпратили. Може изведнъж да срещнете проблеми с хардуера или аксесоарите си или да видите, че компютърът сам изпълнява команди. Това са някои често срещани признаци, че компютърът ви може да има вирус.

Какво мога да направя, ако компютърът ми има вирус?

Има няколко стъпки, които трябва да предприемете, ако компютърът ви има вирус. Стъпките ще се различават в зависимост от това дали имате компютър или Mac.

Как да премахнете вирус от компютър

 1. Влезте в безопасен режим: Изключете компютъра и след това го включете отново и продължете да натискате бутона F8, докато се стартира. Ще се появи меню за разширени опции за зареждане и трябва да изберете опцията Безопасен режим с работа в мрежа.
 2. Използвайте инструмента за почистване на диска: Използването на този инструмент ще ви позволи да изтриете всичките си временни файлове. За да го намерите, започнете с щракване върху менюто “Старт”, последвано от “Програми”, “Аксесоари”, “Системни инструменти” и накрая – Почистване на диска. Изберете временни файлове от списъка “Файл до изтриване” и продължете напред и ги изтрийте.
 3. Изтеглете вирусен скенер: За допълнителна защита изтеглете вирусен скенер в реално време като AVG Antivirus FREE и скенер при поискване като Microsoft Security Scanner.
 4. Изпълнете сканирането: Започнете с пускане на скенера по заявка и след това стартирайте скенера в реално време. Най-вероятно една от тези програми ще може да открие вируса и да го премахне. Ако сканирането не успее да премахне вируса, тогава трябва да го премахнете ръчно. Можете да направите това сами с помощта на системния регистър на Windows, но често е по-безопасно да наберете ИТ експерт, който да ви помогне.

Как да премахнете вирус от Mac

 1. Стартирайте своя монитор за активност: Използвайте своя монитор за активност, за да намерите компрометираното приложение и потърсете злонамерен софтуер като MacDefender или MacSecurity. Когато намерите зловредния софтуер, кликнете върху Quit Process и излезте от Monitor Monitor.
 2. Преместете зловредния софтуер в кошчето: След като затворите монитора на активността, отворете папката с приложения. Преместете зловредния софтуер в кошчето и го изпразнете.
 3. Провери за обновления: Проверете дали вашият софтуер и приложения са актуални. Ако има корекции на OS или Apple Updates, инсталирайте ги незабавно.

Как мога да защитя компютъра си от вируси?

Има много различни стъпки, които можете да предприемете, за да защитите компютъра и устройствата си от вируси и други видове злонамерен софтуер.

 • Инсталирайте антивирусен софтуер: Уверете се, че инсталирате антивирусен софтуер от реномирана компания и го поддържате актуализиран.
 • Поддържайте вашия компютър и софтуер актуализирани: Винаги инсталирайте компютърни и софтуерни актуализации, когато са налични. Тези актуализации често коригират уязвимостите в сигурността във вашата операционна система и софтуер.
 • Не отваряйте подозрителни имейли или прикачени файлове: Изтрийте или маркирайте подозрителните имейли като спам и не ги отваряйте. Трябва също да изберете доставчик на имейл, който сканира всички прикачени файлове, преди да ги отворите.
 • Инсталирайте приложения за защита от злонамерен софтуер: Освен антивирусен софтуер, помислете дали да използвате приложение за анти-зловреден софтуер. Тези приложения редовно сканират компютъра ви за вируси, шпионски софтуер и друг зловреден софтуер.
 • Инсталирайте защитна стена: Защитната стена екранира интернет и мрежовия трафик и може да помогне за блокиране на потенциални заплахи.
 • Включете настройките за поверителност на браузъра си: Уверете се, че включите настройките за поверителност на браузъра си и използвайте блокиращ изскачащ прозорец. Трябва също така да изчиствате редовно кеша и историята на сърфиране.

Заключителни мисли

През последните години киберпрестъпниците все по-често използват вируси за насочване към фирми, здравни организации и правителства. Тези вируси могат да нарушат данните, да повредят дейността на организациите и да унищожат основна информация.

Въпреки тази тенденция, компютърните вируси все още остават основна заплаха за киберсигурност за потребителите на персонални компютри. Те могат да бъдат изключително разрушителни и често унищожават данни или сериозно увреждат компютрите. Поради тези причини компютърните потребители трябва да са запознати с тази заплаха от злонамерен софтуер и да предприемат действия, за да защитят своите устройства от вируси.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me