Какво представляват троянците и как можете да се защитите?

Троянските коне са вид злонамерен софтуер, който се явява като легитимна програма за измама на потребителите. Но когато потребителят изтегли програмата, троянецът заразява системата им. Те произвеждат името си от гръцката митология. Има много различни видове троянци, които могат да извършват голямо разнообразие от злонамерени дейности. Ето какво трябва да знаете за троянски коне и как можете да защитите устройствата си от тях.


Какви са троянци?

Троянският или троянският кон е често срещана форма на злонамерен софтуер, който се маскира като законно парче софтуер. Те не са истински вируси, защото те не могат да се разпространяват сами. Вместо това потребителят ги изтегля, вярвайки, че те са легитимен инструмент или програма.

След като троян е на вашия компютър, има много различни видове вредни действия, които може да предприеме. Ето някои от най-често срещаните видове троянци:

 • Trojan-Downloader: Вирус, който изтегля и инсталира зловреден софтуер.
 • Троянски-Droppers: Програми, които хакерите използват за инсталиране на вируси. Антивирусният софтуер обикновено не ги открива.
 • рансъмуер: Троянски език, който криптира вашите данни, така че вече нямате достъп до тях. След това киберпрестъпникът изисква да платите откуп в замяна на ключа за декриптиране. Те обаче не винаги предоставят ключа и е изключително трудно или невъзможно да дешифрирате данните си без него.
 • Trojan-Banker: Зловреден софтуер, който открадва финансовата ви информация, като информация за кредитни карти и банкови сметки в интернет.
 • Троянски корени: Програми, които крият избрани дейности на вашия компютър и ви пречат да откриете злонамерен софтуер. Това означава, че зловредният софтуер може да работи по-дълго време на вашия компютър, преди да разберете, че нещо не е наред.
 • Задния троян: Това е особено често срещана форма на Троян. Той предоставя на киберпрестъпниците отдалечен достъп до вашия компютър, така че те да имат контрол над него. Това означава, че хакерите могат да изпращат, получават или изтриват файлове, да подправят вашите данни, да рестартират компютъра ви и много други. Понякога хакерите ги използват, за да създадат цяла мрежа от „зомби“ компютри, наречени Botnet и да извършват киберпрестъпления.
 • Trojan-FakeAV: Тези видове троянци се появяват като антивирусен софтуер. Те твърдят, че на вашия компютър има заплахи за сигурността и предлагат да премахнете заплахите в замяна на заплащане. Заплахите всъщност не съществуват и в действителност програмите се опитват да изнудват пари от вас.

Какви са рисковете на троянците?

Има десетки различни видове троянски коне и щетите, които причиняват, варират изключително много. Ransomware Trojans може да шифрова вашите данни, така че да не можете да ги възстановите, а други видове троянски коне могат да откраднат паролите ви, да унищожат или изтрият вашите файлове или да деактивират вашите антивирусни и защитни стени. Трояните също могат да инсталират keylogger, които откриват вашите натискания на клавиши и могат да дешифрират вашата информация за вход за онлайн акаунти.

Киберпрестъпниците могат също така да използват троянски коне, за да поемат вашия компютър и да го управляват дистанционно, за да направят офертите си. По този начин хакерите могат да имат достъп до всички ваши файлове и акаунти, да откраднат самоличността ви или дори да използват вашия компютър за извършване на кибератаки.

Троянците са невероятно опасен вид злонамерен софтуер и киберпрестъпниците могат да ги използват за много различни злонамерени цели. Освен това те са изключително трудни за откриване от потребителите и често се пропускат от антивирусен софтуер.

Как троянците заразяват вашия компютър?

Троянски конски компютърТроянските коне се маскират като законни програми и заразяват компютрите, когато потребителят ги изтегли. Те често се появяват като прикачени файлове по имейл от надеждни организации или контакти от списъка ви с контакти. Хакерът използва тези имена, за да се опита да ви убеди да отворите връзки, файлове или уебсайтове. Троянските коне могат също да бъдат прикрити като безплатни изтегляния на игри, уебсайтове, инструменти или браузъри. След като изтеглите програмата, Trojan се инсталира и стартира, когато компютърът ви е включен. Троянците не се разпространяват самостоятелно и обикновено изискват от потребителя да изтегли фалшивата програма. Можете да им помогнете да не им заразят компютъра, като никога не отварят файл или изтеглят програма, която не ви е позната.

Какво мога да направя, ако троянците заразят моя компютър?

Двата основни начина, по които можете да премахнете Trojans от вашия компютър, са софтуер за премахване на троянски коне или чрез премахване на зловреден софтуер ръчно.

Много антивирусни компании предлагат премахване на троянски програми като част от техните услуги. Една от възможностите е Avast Free Antivirus, който има безплатно премахване на троянски коне. Тази програма ще идентифицира всички троянски коне на вашия компютър или устройство и ще ги премахне за вас. Някои други компании, които предлагат троянски инструменти за отстраняване, са MalwareFox и Bitdefender.

Ако предпочитате да опитате да премахнете троянския ръчно, има поредица от стъпки, които трябва да предприемете. Ако вашата система е заразена с троянски език, често ще получите DLL грешка. Можете да копирате грешката и да направите някои онлайн изследвания, които да ви помогнат да идентифицирате засегнатия exe файл. След това ще трябва да отмените функцията за възстановяване на системата и да рестартирате компютъра. Когато се рестартира, натиснете F8 и изберете Safe Mode. След това отворете контролния панел и премахнете троянските файлове. Последната стъпка е да отворите папката Windows System и да изтриете останалите програмни файлове.

Как мога да защитя устройствата си от троянски коне?

Както и при другите форми на злонамерен софтуер, има някои неща, които можете да направите, за да защитите компютъра и устройствата си от троянски коне. Ето най-важните от тях:

 • Никога не отваряйте прикачен файл или изтегляйте програма, освен ако не знаете точно какво представлява. Това важи за всички видове злонамерен софтуер, но троянците са специален случай, тъй като те изискват действия от страна на потребителя, за да заразят вашия компютър.
 • За да се защитите допълнително от троянски коне и друг злонамерен софтуер, използвайте антивирусен софтуер от доверена компания. Можете да изберете един, който включва троянски отстранител, който ще сканира вашата система, за да се увери, че не сте изтеглили случайно троянски и ще ги премахне от вашия компютър, ако бъде открит. Не забравяйте редовно да сканирате компютъра си. Харесваме Bitdefender като компания, предоставяща добър антивирусен софтуер.
 • Поддържайте софтуера си актуален, включително вашата операционна система и браузъра ви. Киберпрестъпниците често идентифицират уязвимостите в софтуерните програми и ги използват за инсталиране на зловреден софтуер. Производителите на софтуер често издават актуализации, които адресират тези уязвимости, така че е важно да изтеглите актуализациите, когато са налични.
 • Използвайте защитна стена, за да защитите вашата интернет връзка. Тези програми работят за блокиране на непоискани връзки и могат да помогнат за предотвратяване на троянци. Потребителите на Windows имат достъп до защитната стена на Windows и трябва да се уверят, че е включен за допълнителна защита.

Заключителни мисли

Трояните са невероятно разнообразен вид злонамерен софтуер, който може да извършва много различни видове злонамерена дейност на вашия компютър. Тези дейности могат да включват кражба на финансовата ви информация, регистриране на натискания на клавиши или дори превръщане на вашия компютър в зомби, контролиран от киберпрестъпници..

Въпреки че те често се изтеглят от потребителите, той също може да предприеме действия за предотвратяване на троянски коне. Чрез упражняване на основни мерки за сигурност и използване на антивирусен софтуер с премахване на троянски коне, можете значително да намалите риска от заразяване от троянски коне.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me