Какво представляват компютърните червеи? Какво да правим с тях?

Лаптоп от спам за компютърни червеиКомпютърен червей или просто червей е вид злонамерен софтуер, който може да зарази компютрите и да се разпространи автоматично. Разликата с обикновените компютърни вируси е, че не е необходимо червеите да бъдат инсталирани от собственика. Червеят използва уязвимостите в мрежите и операционните системи за разпространение. Червеите често имат прикрепен към тях вреден софтуер. По-долу можете да прочетете какъв тип има червеи и как можете да се предпазите от тях. Освен това можете да разберете какво да търсите, за да видите дали устройството ви е било заразено с червей.

Как да се заразите с компютърен червей?

Не е необходимо компютърният червей да бъде инсталиран от собственика на устройството. Тогава компютрите бяха заразени от дискети с прикачени червеи. Разбира се, това вече не се случва, но понякога те ще използват USB флаш за първата инфекция. В днешно време обаче червеите влизат най-вече в компютъра ви чрез вредни имейли или връзки.

Когато компютър или мрежа са заразени с червей, червеят автоматично ще търси други устройства, които да заразят. Това означава, че когато свържете заразения си лаптоп към домашната си мрежа, червейът ще се опита да зарази мрежата. След това червеят ще се опита да намери други устройства чрез мрежата като лаптопи, смартфони и таблети. Това означава, че можете да се заразите само като се свържете със заразена мрежа. По-долу можете да видите как става това.

Инфекция с компютърни червеи

Различни видове компютърни червеи

Има червеи за всяка операционна система. Така че, независимо дали имате устройство с Windows, Linux, iOS или Android, винаги можете да се заразите. Някои червеи обаче са направени специално за един тип операционна система. Това означава, че ще може да зарази само например устройства с Windows. Освен това можете да различите някои различни видове червеи. По-долу можете да прочетете за тези различни червеи.


Червеи от полезен товар

Най-често срещаният червей е този, който заразява вашето устройство с вреден софтуер. Този тип червей е хибрид, който и двамата активно се опитва да намери нови устройства и да инсталира зловреден софтуер едновременно. Хакерите могат да използват този тип хибриден червей за четене или изтриване на файлове. Рекламният, шпионският софтуер, откупният софтуер или други видове злонамерен софтуер, които са прикачени към червея, се наричат ​​”Payload”. По някакъв начин те просто използват червея като начин в устройства за разпространение на вреден софтуер.

Бот червеи

Освен вида хибридни червеи има и ботови червеи. Червените червеи превръщат заразеното устройство в „зомби“ или „бот“. Тези заразени устройства образуват мрежа, която наричаме ботнет. Хакер или „ботмайстор“ контролира тази мрежа и с нея всички заразени компютри. Устройствата могат да изпълняват всяка команда, която им дава ботмайсторът. По този начин ботмайсторът може да използва ботнет за посещение на уебсайт с голям брой устройства едновременно, което кара сървърите да се предават. Този тип атака е така наречената DDoS атака.

Изпратете имейл червеи

Червеите по имейл стават доста често срещани. Тези червеи се разпространяват чрез автоматично изпращане на имейл до всички адреси в списъка ви с контакти, след като компютърът ви е заразен. Това се случва предимно чрез имейли, но в днешно време социалните медии са идеални за тези червеи. Може би сте получавали странни съобщения от контакт във Facebook, с който не сте разговаряли от години. Това вероятно е червей, който се опитва да получи достъп до устройството си.

Етични червеи

И накрая, има и вид червей, който наричаме „етични“ червеи. Тези червеи нямат прикрепен към тях вреден софтуер, а актуализации или лепенки за известни течове на сигурност. Те заразяват по-старите системи, които показват течове за сигурност, за да ги изпробват и лепят. Това звучи като добър начин за решаване на тези проблеми, но в действителност едва ли някой вече използва този вид червей. Някои хора възразяват срещу използването на етични червеи, защото те все още нахлуват в системата им без разрешение.

Какво можете да направите, за да предотвратите заразяване?

Най-важното нещо, което можете да направите, за да предотвратите заразяване, е винаги да актуализирате вашата операционна система, софтуер и вирусен сканер. Червеите използват нарушения на сигурността в тези системи, за да получат достъп до вашето устройство. По-старите системи, които не са актуализирани наскоро, често имат много слаби места, тъй като производителят е спрял да го актуализира. Новите системи се подобряват постоянно и се актуализират съответно. Поради тази причина новите системи имат по-малък шанс да бъдат заразени.

Второ, винаги трябва да внимавате за странни имейли, файлове, прикачени към имейли, и съобщения в социалните медии. Понякога там ще намерите връзки, които съдържат червеи. Можете да направите следните неща, за да предотвратите заразяване:

 • Никога не отваряйте имейли, на които не се доверявате.
 • Не изтегляйте файлове, прикачени към странни имейли
 • Никога не кликнете върху връзки, на които не се доверявате (в имейли, в уебсайтове или в социални медии).

И накрая, важно е да имате добър вирусен сканер. Добрият вирусен скенер е идеален, ако искате да забележите глисти и да ги поставите в карантина. Вирусният сканер ще ви уведоми, когато е открил червей, и ще предприеме съответните действия, за да го изтрие.

Как да разберете дали сте заразени с компютърен червей?

Може да бъде доста трудно да разберете дали устройството ви е било заразено с червей или не. Някои симптоми на компютърен червей могат да се прилагат и за други видове злонамерен софтуер или дори могат да означават, че компютърът ви просто остарява. Ако обаче вашият компютър показва повече от един от тези симптоми, има голям шанс той да бъде заразен:

 • Увеличително стъклоКомпютърът ви замръзва или се срива
 • Вашият компютър издава странни шумове или показва странни съобщения или снимки
 • Получавате съобщение от вашата Защитна стена
 • Файловете са променени, но не и от вас
 • Получавате съобщение за грешка от вашата операционна система
 • Липсват важни файлове
 • Странни файлове или преки пътища се появяват на вашия работен плот
 • Компютърът ви е бавен
 • Браузърът ви е бавен или не работи
 • Съобщенията се изпращат на хора от списъка ви с контакти, без да знаете, чрез имейл или социални медии

Как мога да се отърва от компютърен червей?

Ако червей зарази устройството ви, може да бъде много трудно да се отървете от него. Най-доброто нещо, което можете да направите в такава ситуация, е да проверите онлайн как най-добре да се отървете от този специфичен вид червей. Както успяхте да прочетете, има много различни видове червеи, което означава, че има и различни методи за тяхното избавяне. Една стъпка, която винаги е важна, е незабавно да премахнете устройството си от локалната мрежа. По този начин можете да предотвратите разпространението на червея към други устройства във вашата мрежа. Също така проверете всички външни устройства за съхранение, например USB клечки, отделно за червеи.

Заключителни мисли

Компютърните червеи са вредни видове зловреден софтуер, които могат да донесат много проблеми с тях. Тези червеи могат автоматично да намерят пътя си в мрежа за разпространение на зловреден софтуер върху всички свързани устройства. Има много видове глисти, така че ако се заразите, трябва да разберете как да се справите с вашия конкретен червей. Можете да се предпазите от червеи, като поддържате актуализирана вашата операционна система и софтуер и внимавате за странни съобщения или връзки.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me