Какво представляват кейлоггерите и как можете да се защитите?

Кейлоггерите са все по-често срещан вид зловреден софтуер, заплашващ потребителите днес. Тези програми записват всяко натискане на клавиша, което потребителят прави и хакерите могат да използват тези данни, за да дешифрират вашите пароли и друга поверителна информация. За съжаление, keylogger е много трудно да се открие. Това означава, че вашата информация може да бъде компрометирана за дълго време, без да я знаете. Прочетете за повече информация какво представляват кейлоггерите, как работят и как можете да им попречите да имат достъп до вашия компютър.


Какво е Keylogging?

Keylogger Hacker LookingglassKeylogger или регистратор на клавиши е програма, която работи непрекъснато на вашия компютър и записва всеки натиснат клавиш, който правите. Някои родители или работодатели ги използват за наблюдение на онлайн дейностите на децата или служителите си, но киберпрестъпниците ги използват, за да откраднат данните на хората. В други случаи хакерите използват кейлоггери, за да шпионират бизнеса и правителствата и да получат достъп до техните данни.

Докато keylogger проследява вашите натискания на клавиши, информацията се изпраща до хакерска база данни онлайн. Тук хакерите сортират данните и могат да разберат вашето потребителско име и парола за вашите финансови и онлайн акаунти за пазаруване.

Кейлоггерите не забавят компютрите на потребителите, което затруднява тяхното откриване. Някои дори се вграждат в операционната система. Тези видове keylogger се наричат ​​вируси на rootkit. Други видове keylogger засягат браузърите, приложенията и уеб страниците, излагайки на риск всеки, който ги използва.

Има няколко различни вида кейлоггери, които хакерите могат да използват. Хардуерните версии са малки устройства, поставени между клавиатурата и компютъра, за да улавят стотици натискания на клавиши. Малко вероятно е обаче някой да засади такъв в дома ви. Софтуерните версии са много повече заплаха за потребителите. Софтуерни кейлоггери се вграждат във вашия компютър, приложения или браузър.

Колко често са кейлоггери?

Злобните кейлогъри като Зевс Троян стават много по-често срещани. Всъщност доклад на Symantec разкри, че близо 50% от злонамерения софтуер не вреди на компютрите, а се използва за събиране на лични данни.

Точната статистика е трудна за постигане, но изследователят на института на ДАНС Джон Бамбенек изчислява, че около 10 милиона компютри в Съединените щати са заразени със злонамерен софтуер за програмиране. И Лабораториите на Касперски са идентифицирали над 300 вида keylogger-и. Тези статистически данни предполагат, че кейлоггерите са изключително често срещана форма на злонамерен софтуер и нарастват популярност.

Какви са рисковете?

Кейлоггерите се отличават от другите видове злонамерен софтуер, тъй като не увреждат вашия компютър или операционна система. Основната опасност на keylogger е хакерите да ги използват за дешифриране на пароли и друга информация, въведена с клавиатурата.

Това означава, че киберпрестъпниците могат да разберат вашите ПИН кодове, номера на сметки и информация за вход за финансови, игрални и онлайн акаунти за пазаруване. След като получат тази информация, те могат да прехвърлят пари от вашата банка, да стартират скъпи сметки за кредитни карти или да влязат във вашите сметки.

Хакерите също използват кейлоггери, за да шпионират организации и правителства, което може да доведе до опустошителни нарушения на сигурността и данните.

В допълнение, keylogger е известен труден за откриване. Това е така, защото те не влияят на компютъра ви по някакъв очевиден начин. Keylogger може да работи дълго време, преди потребителят да осъзнае, че нещо не е наред.

Как кейлоггери заразяват вашия компютър?

Най-често кейлоггерите заразяват компютъра ви чрез троянски вирус. Това е вид софтуер, който твърди, че е полезен инструмент, но всъщност е средство за доставяне на зловреден софтуер. Когато потребителят изтегли инструмента, той може или не може да работи. И в двата случая програмата инсталира злонамерен софтуер на вашия компютър.

Хакерите често използват фишинг, за да получат троянския вирус на вашия компютър. Keylogger се инсталира, когато потребителят кликне върху връзка или отвори прикачен файл от фишинг имейл. Той може да бъде инсталиран и ако потребител посети злонамерен уебсайт с помощта на уязвим браузър. Keylogger се активира, когато потребителят осъществява достъп до сайта.

Дори и да имате на компютъра си програма против злонамерен софтуер, това може да не попречи на Keylogger да се появи на вашата система. Това е така, защото keylogging има някои законни приложения и програми за сигурност често го пренебрегват. Друг път keylogger се инсталира по време на актуализация. За съжаление може да бъде много трудно да защитите компютъра си от софтуер за програмиране на ключове.

Как можете да се защитите от Keylogger?

Най-добрата ви защита срещу keylogger е да им попречите да попаднат на вашия компютър. Ето някои от най-важните стъпки, които можете да предприемете, за да се предпазите от keylogger:

Използвайте антивирусен софтуер

Антивирусният софтуер е от съществено значение за защитата на вашия компютър срещу различни видове злонамерен софтуер. Може да ви предпази от keylogger, но може да се наложи да предприемете допълнителни стъпки, за да може софтуерът да го направи. Повечето антивирусни компании имат запис на keylogger в своята база данни, но те са склонни да категоризират keylogger като потенциално злонамерени. Трябва да проверите дали настройката по подразбиране на анти-зловредния софтуер ще ги открие. Ако не, конфигурирайте софтуера така, че поне да ви предпази от обикновени кейлоггери.

Поддържайте вашия компютър актуализиран

От съществено значение е да поддържате компютъра и софтуера актуални, за да осигурите допълнителна защита от злонамерен софтуер. Това е така, защото кейлоггери и други видове злонамерен софтуер често откриват и използват уязвимостите във вашата система, за да заразят вашия компютър. За да намалите шансовете си това да се случва, актуализирайте често вашата операционна система, приложения, програми и софтуер.

Редовно сменяйте паролите си

Добра практика е редовно да актуализирате паролите си, като например на всеки няколко седмици. Дори ако вашата парола бъде открадната, хакерът вероятно няма да я използва веднага. Ако го промените достатъчно скоро, той вече няма да е полезен за хакера. Променяйки често паролата си, можете да помогнете да защитите вашите акаунти от keylogger. Тъй като може да е прекомерно да следите всички тези пароли, помислете за инсталиране на мениджър на пароли, който да ви помогне.

Използвайте екранната клавиатура

Въпреки че не е много добре познат, Windows има екранна клавиатура, която можете да използвате, когато въвеждате пароли и друга поверителна информация. Keylogger обикновено не записват кликвания, които правите на екранната клавиатура. Поради тази причина използването на екранната клавиатура за въвеждане на номера на акаунти, пароли и друга чувствителна информация е добър начин да защитите вашата информация.

Как да премахнете кейлоггери?

Докато анти-злонамерен или антишпионски софтуер може да помогне за откриване и премахване на кейлоггери, най-добрият ви вариант е използването на анти-кейлоггер софтуер. Този тип софтуер проверява всички процеси, които се изпълняват на вашия компютър. Това включва операционните системи, фоновите услуги и приложения, BIOS, мрежовите настройки и браузърите. Друг вид софтуер, който може да премахне keylogger е анти-rootkit програма, която се насочва към вируси, които инсталират keylogger.

В допълнение към използването на анти-keylogging софтуер, друг начин да проверите за него е да отворите своя диспечер на задачите и да видите какви програми се изпълняват. Ако виждате непознати програми, извършете онлайн търсене, за да видите дали има ключодържатели с тези имена. Това може да ви помогне да разберете дали във вашата система има keylogger.

Ето някои от най-добрите софтуерни опции, които могат да ви помогнат да премахнете keylogger:

SpyShelter

SpyShelter изпълнява различни функции, за да ви защити от keylogger. Ако продължавате да работи непрекъснато, той идентифицира кейлоггери, които се опитват да влязат във вашата система и не им позволява да заразят вашия компютър. Той също така сканира вашия компютър, за да идентифицира съществуващите кейлоггери и да ги премахне. И накрая, този софтуер ще кодира вашите натискания на клавиши, така че те ще бъдат безполезни за keylogger. Понастоящем този софтуер е наличен само за операционни системи Windows.

Zemana

В допълнение към анти-зловреден софтуер, Zemana има и система за защита от клавиатури. Тази програма работи постоянно, проследява вашата активност и сканира вашите изтегляния. Освен това той изпълнява редовни системни сканирания, за да провери за злонамерена активност. В допълнение, Zemana има функция за криптиране, когато предавате данни онлайн, скенер за злонамерен софтуер и защита от софтуер. Той има повече функции от SpyScanner, въпреки че не може да открие почти толкова кейлоггери, колкото SpyScanner. Понастоящем Zemana е достъпен само за потребители на Windows.

Malwarebytes Anti-Rootkit

Ако анти-keylogging програми не могат да премахнат keylogger, опитайте анти-rootkit програма. Malwarebytes Anti-Rootkit е отлична безплатна програма, която сканира цялата ви операционна система за кейлоггери и вирусите на rootkit, използвани за инсталирането им. Трябва да командвате програмата да извърши тези сканирания, тъй като те не се изпълняват постоянно. Ако решите да стартирате пълно сканиране, програмата ще извърши и рестартиране на системата. Програмата Anti-Rootkit е достъпна само за Windows.

Kaspersky Security Scan

Kaspersky Security Scan е превъзходна антивирусна програма, която идентифицира rootkit програми и keylogger, както и други видове злонамерен софтуер. Има безплатна версия на програмата, която изпълнява задълбочени сканирания за сигурност, както и платени версии, които включват онлайн модули за защита на идентичността. Kaspersky Security Scan е на разположение за Windows, Mac, iOS и Android.

Заключителни мисли

Keyloggers са вид злонамерен софтуер, който може да работи месеци или години на вашия компютър без ваше знание. След това хакерите могат да ги използват за дешифриране на вашата информация, достъп до вашите акаунти, прехвърляне на пари или събиране на големи разходи.

За да защитите себе си и своите акаунти от кейлоггери, най-добре е многостранният подход. Използването на ефективна програма срещу злонамерен софтуер, която сканира keylogger, редовно променя паролите си и поддържане на актуализирана системата ви са важни действия, които трябва да предприемете. В допълнение, предприемането на стъпки за обучение за безопасно сърфиране и как да идентифицирате злонамерени програми са важни начини да защитите себе си и вашия компютър от keylogger.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map