Какво е сигурно кодиране и защо е важно? | VPNoverview.com

Софтуерният код е в основата на работата на приложението ви. Това също е един от ключовете, с които могат да се случат кибератаки. Ако вашият код има уязвимости, цялото ви приложение може да бъде компрометирано. Проблемът със софтуерните уязвимости е, че те разкриват слабости в кода – слабости, които киберпрестъпниците могат да използват. Предотвратяването на инциденти в киберсигурността започва от самото начало със самия софтуерен код. Тази статия разглежда практиката на сигурно кодиране и защо е жизненоважна дисциплина за разбиране.

Какво означава сигурно кодиране?

Лаптоп със заключванеКогато разработчик на софтуер пише софтуерен код, те трябва да разгледат много неща. Това включва как да изразите изискванията за архитектура и дизайн на приложението, как да поддържате кода оптимизиран и ефективен, както и как да се уверите, че кодът е защитен. Сигурният код ще помогне да се предотврати много кибератаки, тъй като премахва уязвимостите, на които разчитат много подвизи.

Ако вашият софтуер има уязвимост за сигурност, той може да бъде експлоатиран. WannaCry атака за откуп от 2017 г., използва уязвимостта на Windows протокол. Софтуерните уязвимости са широко разпространени. Търсене чрез списъка на уязвимостта на Националния институт за стандарти и технологии (NIST) показва, че през последните 3 години е имало 40 569 уязвимости.

Когато една компания прилага култура на сигурно кодиране, те работят за минимизиране на уязвимостите в техния код.

Как да кодирате сигурно?

Кодирането чрез използване на сигурни практики е добре документирано. Проектът за сигурност на отворени уеб приложения (OWASP) създаде набор от насоки как да го направите. В рамките на това ръководство те предлагат списък с елементи, които използвате, за да сте сигурни, че кодът ви е възможно най-защитен. Извадка от видовете неща, обхванати в насоките са:


 • Проверка на въвеждане на данни: Това обхваща множество аспекти на източника на данни и валидирането на данните. Например, дължината и диапазонът на датата на част от данните. Проверките за валидиране на данни помагат да се защитят уеб приложенията от кибератаки.
 • Удостоверяване и управление на пароли: Кодирането включва също софтуерна архитектура. Този раздел има много съвети, които се намират в напречното сечение на кодирането и архитектурата.
 • Криптографски практики: Ръководството предлага всички използвани криптографски модули да бъдат FIPS 140-2 или еквивалентни стандарти.
 • Грешка при работа и регистриране: Това е решаваща област и тази, която ако не е кодирана сигурно, може да изтече данни.
 • Защита на данни: Указанията за защита на данните включват съвети за безопасно съхраняване на пароли и как да се избегнат течове на данни чрез HTTP GET.
 • Сигурност на комуникацията: Съвети за това как да защитите данните по време на транзит, например, използвайки TLS връзки.

Когато софтуерен архитект изложи архитектурния дизайн на приложение и програмистът създава код въз основа на тези диктати, той трябва да използва насоките на OWASP като техния защитен лист за кодиране.

Сигурното кодиране не спира на етапа на програмиране. Други области, които трябва да бъдат част от цялостен подход за създаване на защитен код, включват:

 1. Система, базирана на „най-малко привилегия“: Поддържането на достъп до всеки код на основата на необходимост да се знае ще помогне да се предотврати злонамерено изпълнение на несигурен код. Това може да бъде особено сложно, когато използвате външни разработчици или компании за развитие.
 2. Защита в дълбочина: Продължавайте да нанасяте отбранителни стратегии, тъй като кодът се повишава до производството. Уверете се, че средата на изпълнение е толкова сигурна, колкото и вашият код.
 3. Практикувайте добро осигуряване на качеството: Използвайте различни програми за уверение, като кодови прегледи и PEN тестване, за да осигурите качество.

Ресурси за успешно сигурно кодиране

Поддържането на вашия екип за разработка обучен и във връзка с най-новите техники за сигурно кодиране е изключително важно за сигурното кодиране. Не можете да очаквате програмистите да знаят как да кодират сигурно, те трябва да бъдат обучени и запознати. По-долу са някои полезни ресурси, които да помогнат на вас и вашия екип по пътя към създаване на защитен код.

 1. OWASP – Вече споменахме практиките за безопасно кодиране на OWASP. Ръководството за разработчици на OWASP също е полезен основен камък за сигурно кодиране. Също така, вижте техния инструмент, който търси зависимости и публично оповестени уязвимости, които могат да повлияят на вашия проект.
 2. Библията на Microsoft за сигурно кодиране: https://msdn.microsoft.com/en-us/aa570401
 3. Книгите винаги са полезни за потапяне, когато се научите за сигурни техники за кодиране. Някои примери включват: „24 смъртоносни греха на софтуерната сигурност“ и „Сигурно кодиране: принципи и практики“
 4. Вижте „сигурна рамка за кодиране“, отново OWASP инициатива. Има организации, които ще помогнат за обучението на вашите служители за сигурни техники за кодиране, базирани на тази рамка.
 5. Защитни стандарти за кодиране, напр. SEI CERT, който се ръководи от университета Carnegie Mellon, предлага поддръжка и насоки за сигурно кодиране за различни програмни езици:
 6. Фирмите за проверка на кода могат да се използват за преглед на вашия код. Фирми като CheckMarx и CAST Software ще използват специализирани инструменти за анализ, за ​​да търсят уязвимости и да получат достъп до качеството на софтуера.
 7. Разберете как да приложите жизнения цикъл на разработката на софтуер (SDLC) за сигурно кодиране. Използването на SDLC подход ще ви помогне да гарантирате, че защитните филтри преминават през всички части на жизнения цикъл на разработката.
 8. Сигурни уроци за кодиране от RedHat

Сигурен код за конкурентен ръб

Сигурността започва с вашия код и създаването на защитен код е жизненоважна част от създаването на страхотен софтуерен продукт. Несигурните практики за кодиране не само излагат клиентите ви на риск, но ще повлияят на репутацията на вашата компания. Прилагането на принципите на насоките за сигурно кодиране на OWASP е добро място за начало. Изготвянето на демонстративен защитен софтуер може не само да ви позволи да предотвратите кибератаки, но и да даде на вашата организация конкурентно предимство.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me