DDoS атаки: Претоварване на уебсайтове с заявки

Може би сте чували за DDoS атаки в новините. Уебсайтовете на големи компании и организации временно не са достъпни поради тези атаки. Но как е възможно това? И защо това се случва? Тук можете да разберете всичко, което винаги сте искали да знаете за DDoS атаките.


Какво е DDoS Attack?

DDoS означава „разпределено отказване на услуга“ и става все по-често срещано. С DDoS атака всеки уебсайт може да бъде временно свален от хакери. Понякога това означава, че уебсайтът става изключително бавен, но също така се случва, че той изобщо не е достъпен за потребителите.

За да организирате DDoS атака, се нуждаете от ботнет. Това е голяма мрежа от заразени устройства, които могат да бъдат контролирани от „т. Нар.“ Бот хердер, човекът, който има контрол над ботовете. Собствениците на тези устройства често не знаят, че са част от ботнет.

Botmaster извършва DDoS атака

По принцип DDoS атаката се случва по следния начин:

  1. Хакерът създава или купува ботнет
  2. Ботнетът е инструктиран да посети уебсайт; хиляди устройства едновременно искат достъп до уебсайт
  3. Сървърите на уебсайта не могат да се справят с количеството заявки
  4. Уебсайтът е (временно) недостъпен за реални потребители

Понякога ботдърите създават ботнети за продажба на страни, които искат да ги използват за DDoS атаки. Можете да намерите продавачите на ботнет в тъмната мрежа, мястото в интернет, където широката общественост не посещава.

Хостинг компаниите се опитват да направят много трудно успехите на DDoS атаките, но не могат да ги предотвратят напълно.

Причини за DDoS атаки

DDoS атаките се стартират по масив от различни причини и понякога е трудно да разберете защо определена компания или организация е била насочена, тъй като нападателите могат да останат анонимни. По-долу са някои от причините, поради които DDoS атаките се стартират.

изнудване

Една цел на DDoS атака може да бъде изнудване. Те нападат голяма институция като банка. След атаката ги заплашват с още по-голяма атака, ако не платят откуп в биткойн. Мотивацията тук са парите.

отмъщение

Има и случаи на DDoS атаки, за които се знае, че са били отмъщение (хх, където желанието за отмъщение е било основната мотивация). Нападателят може да се сърди на компания по някаква причина и да ги атакува с ботнет.

Power Play

Друга причина за DDoS атаките е показване на сила. Хакерите искат да покажат на какво са способни и те илюстрират това, като свалят уебсайтове и услуги на големи компании. Нещо повече, това може да се използва като изявление, за да се покаже, че властващите в реалния свят нямат възможност да контролират интернет.

шега

Може да изглежда странно, но някои DDoS атаки се изпълняват и за забавление. Някои хакери просто тестват силата, която могат да владеят над обществото. Неотдавнашна атака срещу няколко големи банки в Холандия бе извършена от 18-годишно момче, което по-късно отбеляза, че е направил това само заради него. Това е шокиращо, защото показва колко лесно е да се атакуват големи институции онлайн.

DDoS атаки на физически лица

Игрален контролерDDoS атаките могат да се стартират и на един IP адрес. Единственото нещо, от което се нуждае един нападател, е вашият IP адрес. Този тип DDoS атака е най-често срещан в конкурентните онлайн игри. Хакерите ще започнат атака срещу противника си, за да ги дисквалифицират заради лошата си връзка. Това може да изглежда крайно, но се случва доста често.

В повечето игри играете през официални сървъри и вашият IP автоматично се скрива. При някои компютърни игри, които поддържат сървъри на трети страни, това не е така. Тези сървъри на трети страни не предлагат същата защита на идентичността, както официалните сървъри за игри.

Изпращайки много заявки до вашия IP адрес, ще имате затруднения с достъпа до сървъра за игри, което води до дисквалификация или просто нямате достъп до играта.

За да предотвратите DDoS атака срещу вашето лице, например в онлайн игра, можете да използвате VPN, за да скриете IP адреса си. Можете да прочетете повече за това по-долу.

Защита срещу DDoS атаки

Защита на уебсайтове

Повечето хостинг услуги предлагат основна защита срещу DDoS атаки. Невъзможно е обаче да се защити уебсайт от DDoS атаки напълно. Тъй като атаките се извършват от голям ботнет, който съществува извън различни IP адреси, те не могат просто да блокират IP адреса, защото има твърде много от тях. Освен това те не могат да бъдат сигурни какви са истинските IP адреси и кои са бот IP адреси.

Устройствата, които са част от ботнет, могат да изглеждат като обикновени заявки към уебсайт, така че няма да ги блокират. Сумата от всички тези заявки обаче е твърде голяма, за да могат да се справят сървърите. Нещо повече, бонетите стават все по-големи, което прави невъзможно уебсайтовете да се пазят от тях.

Ако притежавате уебсайт, можете да се свържете с вашия доставчик на хостинг услуги, за да видите какви мерки предприемат срещу DDoS атаките. Не всички доставчици на хостинг услуги предлагат еднаква защита срещу тези видове атаки. Както обаче споменахме по-рано, ако те наистина искат да свалят уебсайта ви, те могат и няма какво да направите.

Защита за лични устройства

Можете да се предпазите от лични DDoS атаки. Това може да се постигне чрез скриване на истинския ви IP адрес. VPN или виртуалната частна мрежа криптира целия ви интернет трафик и скрива вашия IP адрес. С VPN се свързвате с интернет чрез VPN сървърите и поемате IP адреса на тези сървъри. За да стартирате DDoS атака към вас, те трябва да знаят вашия истински IP адрес. По този начин с VPN никой няма да може да атакува вашето лично устройство.

Защитете се с VPN

VPN-връзка-ИнтернетКакто споменахме преди VPN може да ви помогне да скриете вашия IP адрес. Това означава, че можете да бъдете напълно анонимни онлайн. Въпреки това, VPN прави много повече. Освен това криптира целия ви трафик, което означава, че никой не може да види какво правите онлайн и вашата поверителност в интернет е защитена. Освен това VPN ви помага да заобиколите всякакви географски ограничения, като ви предоставя пълна свобода онлайн. Можете да заобиколите всяка форма на онлайн цензура.

Заключителни мисли

DDoS атаките се стартират с помощта на ботнет. Тази мрежа от спални клетки може да бъде подканена да посети определен уебсайт едновременно. Това може да накара уебсайта да се забави силно или дори да се затвори напълно. Хакерите извършват тези атаки от отмъщение, за печалба или дори просто за забавление. Поради мащаба на тези атаки е практически невъзможно уебсайтовете да се защитят от тях. Някои DDoS атаки обаче се стартират на отделни IP адреси в игрите. Можете да се предпазите от този тип атака с VPN.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me