Безопасно онлайн банкиране | Рисковете от онлайн банкирането и как да останете в безопасност

Торба с знак на долара на компютъра


Онлайн банкирането е нещо, без което всъщност не можем да преминем днес. Нека бъдем честни, онлайн банкирането улеснява прехвърлянето, получаването и управлението на парите ви. От изпращане или плащане на искане за плащане след вечер с приятели, до разплащане с телефона си в супермаркета, до създаване и управление на различни дебитни и спестовни сметки: онлайн банкирането често е много удобно.

Независимо от това, онлайн банкирането, подобно на всеки друг вид банкиране, крие сериозни финансови рискове. Важно е да сте наясно с тези рискове, за да можете да сведете до минимум опасността, която биха могли да ви представляват. Например някои престъпници могат да се опитат да заразят вашия компютър или телефон със злонамерен софтуер. Това е вреден софтуер, който киберпрестъпниците могат да използват, за да влязат във вашето устройство. По този начин те могат да се опитат да откраднат дневника в подробности за приложението или акаунта ви за онлайн банкиране. Киберпрестъпниците също могат да се опитат да получат тези данни, като се свържат с вас, докато се преструват на банков представител. Това се нарича фишинг.

Всичко това може да ви звучи много тревожно, но не се притеснявайте. В тази статия ще ви разкажем всичко, което трябва да знаете за онлайн банкирането, възможните рискове, които произтичат от него, знаците, които могат да покажат, че сте целта на атака срещу киберпрестъпления и начините за предотвратяване на това.

Опасно ли е онлайн банкирането?

Повечето банки по света приемат много сериозно измамите и киберпрестъпленията в интернет. Въпреки това, финансово мотивираната киберпрестъпност продължава да расте с бързи темпове. Всъщност според официалния годишен доклад за киберпрестъпността за 2019 г., публикуван от Cybersecurity Ventures, киберпрестъпността ще струва годишно на света 6 трилиона долара до 2021 г., което е двойно по-голямо от сумата, която струва през 2015 г. Това увеличение до голяма степен се дължи на това, което докладът обозначава като разширение на „повърхността на кибератака“. Просто казано: през 2015 г. имаше 2 милиарда интернет потребители. През 2030 г. се очаква това да нарасне до 7,5 милиарда. Това е увеличение с 275% на потенциални цели за атаки на измамници онлайн банки и други киберпрестъпници.

Цифрите по-горе може да не вдъхват голяма доза увереност. За щастие банките и организациите правят много, за да защитят своите клиенти и широката общественост от измами с онлайн банкиране. В днешно време има много кампании за повишаване на осведомеността за киберпрестъпленията и фишинга. Освен това новите технологии са във възход. Те правят влизането в онлайн банковата ви среда много по-безопасно, например, като ви позволяват да влезете с помощта на пръстовия си отпечатък.

Като цяло, много се прави, за да се направи онлайн банкирането възможно най-безопасно. Ако се придържате към съветите и съветите, предоставени в тази статия, и следвате съветите на банката си, ще намалите значително риска да станете жертва на измама с онлайн банкиране.

Какви са възможните рискове от онлайн банкирането?

По-горе илюстрирахме, че въпреки нарастващите разходи за киберпрестъпност, правилните защитни мерки могат да ви помогнат да бъдете в безопасност от киберпрестъпността по време на онлайн банкиране. Вероятно най-важният аспект на това е да сте наясно с опасностите, с които можете да се сблъскате, когато харчите и управлявате парите си онлайн. По-долу ще обсъдим две от най-разпространените опасности, свързани с онлайн банкирането, с които се сблъскват хората по целия свят: злонамерен софтуер и фишинг.

Malware

Компютърен вирус ЛаптопНякои киберпрестъпници използват злонамерен софтуер, за да проникнат във вашия смартфон, компютър или друго устройство. По този начин те потенциално биха могли да ви откраднат банковите данни или дори да прехвърлят пари от вашата сметка. Например, киберпрестъпниците могат да използват шпионски софтуер, за да шпионират вашия компютър и да прочетат личния файл, който сте създали, за да следите паролите си. (Това е една от много причини никога да нямате такъв документ на компютъра си!). Киберпрестъпниците също могат да използват кейлогър, за да откраднат данните за вход, докато ги пишете. В най-лошия случай те могат дори да заразят вашето устройство с компютърен вирус, така че да могат да поемат вашия компютър напълно и от ваше име да прехвърлят парите си право в тяхната сметка.

Въпреки че не е пряко свързано с онлайн банкирането, откупният софтуер също се оказа сериозен проблем. Ransomware е вид злонамерен софтуер, който по същество деактивира компютъра ви, като взема всички ваши файлове „заложници“, докато не изпълните изискванията на разпространителя на зловредния софтуер. Обикновено това означава плащане на парична сума на участващите в киберпрестъпниците.

Излишно е да казвам, че описаните по-горе опасности биха могли да дойдат с огромни финансови последици. Ето защо е важно да сте бдителни. Винаги внимавайте за възможни злонамерени програми и никога кликнете върху хипервръзка, на която не се доверявате. Това е особено при изтеглянето на файлове. Скриването на злонамерени програми при изтеглянията е често срещан начин киберпрестъпниците да заразят вашата система с опасен зловреден софтуер.

Phishing

Фишинг Fishhook с паролаФишингът е сериозен проблем, който потенциално може да ви струва много пари. Според екипа за сигурност на Microsoft, фишингът вече е станала най-честата заплаха от киберпрестъпниците. Отчетът за разузнавателна информация за 2019 г. на компанията показва увеличение с 250% на фишинг атаки в сравнение с предишния доклад (от 2018 г.).

При фишинг атака престъпникът се опитва да получи нечии лични данни или чувствителна информация, като се преструва, че е страна, на която този човек има доверие, като банка. Този самозванец ще се свърже с жертвата и ще бъде помолен да даде чувствителна информация. Киберпрестъпниците може да ви изпратят имейл, който изглежда сякаш е изпратен от вашата банка, като ви поиска информация за вход. Те също могат да ви се обадят или да изпратят текстово съобщение. Най-често те ще включват правдоподобна звучаща причина защо им е необходима определена информация. Въпреки това, не се поддавайте на този трик!

Малко вероятно е вашата банка да ви поиска данните за вход, пин кодове или друга поверителна информация. Понякога представител или агент за поддръжка на клиенти на вашата банка може да ви поиска някаква лична информация, например вашата дата на раждане. Това обаче е само за целите на проверката и се случва само когато вие се свържете с тях с въпрос или искане.

Вашата банка вероятно е голяма организация, която има строги правила за поверителност и сигурност. Ето защо, ако загубите паролата си, ще ви бъдат изпратени инструкции за създаване на нова или документ, съдържащ нова (временна) парола. Това е много по-безопасно, отколкото да съхранявате вашата чувствителна информация или да се свържете с вас относно чувствителни подробности.

Накратко, ако някой твърди, че сте представител на банката и ви пита за чувствителни данни, не се съобразявайте. Свържете се с вашата банка чрез имейл или телефонен номер, на който имате доверие, и попитайте дали заявката наистина е дошла от тях. Най-вероятно те няма да знаят нищо за тази молба: някой се опита да ви „фишира“.

Как банките правят онлайн банкирането по-безопасно?

Банките като цяло работят много усилено, за да направят онлайн банкирането възможно най-безопасно. В края на краищата те също губят тон пари за киберпрестъпност (помислете за възстановяване и т.н.). Ето защо много банки провеждат кампании за информиране, за да информират клиентите за методите на киберпрестъпниците. Банките също използват много (модерни) технологии, за да направят онлайн банкирането по-безопасно. Например, много приложения за онлайн банкиране позволяват на клиентите да влизат с пръстов отпечатък, а не с традиционен пин код.

Много банки са създали онлайн банкови среди, които са възможно най-безопасни. Това включва гарантиране на сигурността на връзката между техния уебсайт и техните клиенти. Много браузъри, като Google Chrome, Mozilla Firefox и Internet Explorer, показват дали връзката ви с определен уебсайт е защитена. Можете да разпознаете такава безопасна връзка чрез следното:

 • URL адресът, който посещавате, включва „https: //“. Ще можете да видите това в полето, където се показва името на уебсайта. „S“ означава сигурно. Ако виждате само „http: //“, връзката не е защитена. В много браузъри, като например Chrome, няма да видите моментално „https //“: ще трябва да кликнете върху URL адреса, за да се покаже.
 • HTTPS икони, което означаваМного браузъри ще покажат малък символ за заключване на тампона вляво от или вътре в адресната лента. Щраквайки върху това, ще можете да видите сертификата за безопасност на уебсайта, който показва дали уебсайтът има защитена връзка. Ако това не е така, вместо малко катинарче ще видите малък възклицателен знак.

Ако страницата, която посещавате, няма защитена връзка, Недей споделете личните си данни с тази страница. Това ще направи вашите данни уязвими за киберпрестъпници. Не сте сигурни в безопасността на връзката си? По-добре е да сте в безопасност, отколкото да съжалявате. Не попълвайте никакви формуляри на споменатата страница.

Безопасно онлайн банкиране: как да го направите

Банките по света работят усилено, за да направят онлайн банкирането възможно най-безопасно. Освен тези усилия обаче има няколко мерки за безопасност, които можете да предприемете сами, когато управлявате финансите си онлайн. Тези съвети ще ви помогнат да намалите риска да станете жертва на измама с онлайн банкиране.

Освен това, поемайки отговорност за собствената си онлайн безопасност, можете да докажете в банката си, че не проявявате небрежност по никакъв начин, форма или форма. По този начин, ако се случи нещо лошо, има много по-голяма вероятност да получите възстановяване.

Искате да се защитите, докато банкирате онлайн? Ето какво можете да направите:

 • Превеждайте пари само на страни, на които имате доверие. Паричният превод обикновено не може да бъде отменен без изрично разрешение от страна на получателя.
 • Не използвайте никоя от данните за вход, които използвате за онлайн банкиране, за други онлайн портали или услуги.
 • Не давайте данните за вход в онлайн банкирането на никого. Пазете ги за себе си, както всички пин кодове и друга чувствителна информация за удостоверяване.
 • Бъдете в течение и използвайте нови, безопасни технологии за защита на вашата банкова сметка в интернет, като например възможността да влезете с пръстов отпечатък или да използвате двуфакторна автентификация.
 • Уверете се, че операционната система на вашето устройство е актуална. Това важи и за приложението ви за онлайн банкиране, ако използвате такова. Най-доброто нещо, което трябва да направите, е да конфигурирате вашите настройки, за да има автоматично инсталирани актуализации.
 • Никога не кликвайте върху хипервръзка или не изтегляйте файл, на когото не се доверявате.
 • Изтрийте подозрителни имейли или съобщения, без да кликвате върху връзки или изтегляне на файлове, които съдържат.
 • Винаги се уверете, че уебсайтът, който посещавате, има защитена HTTPS връзка, преди да влезете в своята онлайн банкова среда.
 • Инсталирайте добър и надежден антивирусен софтуер на вашето устройство. Повечето популярни антивирусни програми предлагат и добра вградена защитна стена, но ако вашата не е, опитайте да се сдобиете и с отделна защитна стена. Уверете се, че и двете са винаги актуални.
 • Ако попаднете на потенциален фишинг имейл или съобщение, което твърди, че е изпратено от вашата банка, незабавно се свържете с вашата банка, за да ги уведомите.
 • Ако нещо не се чувства добре, докато прехвърляте плащане, не завършете транзакцията.
 • Често проверявайте банковата си сметка в интернет, така че бързо да забележите някакви особености, преди те да започнат да създават проблеми.

Ако следвате тези съвети, управлението, плащането и получаването на пари онлайн ще стане много по-безопасно. ако искате повече информация за сигурно сърфиране и безопасност в интернет, не забравяйте да разгледате тези раздели на нашия уебсайт

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me