VPN vs Proxy: Care este diferența? | VPNOverview

Când doriți să navigați anonim, puteți utiliza o VPN sau un proxy.


VPN și proxy pe scale

Atât VPN-urile, cât și proxy-urile pot schimba locația dvs. geografică arătată, permițându-vă să evitați restricțiile geografice pe site-urile web. Gândiți-vă la numeroasele servicii de streaming care nu vă vor afișa conținutul lor atunci când nu sunteți în țara potrivită. În timp ce VPN-urile și proxy-urile pot schimba acest lucru, cele două funcționează în moduri complet diferite. Chiar și cuvântul „proxy” în sine este un termen larg, cu multe semnificații diferite. Există, de exemplu, reprezentanți publici și privați care au fiecare funcții diferite.

Deci, care este diferența exactă între un VPN și un proxy? Care dintre cele două este cel mai bun de utilizat? Deși au funcții similare, modurile în care îți configurează conexiunea la internet sunt foarte diferite. Vă vom explica care sunt aceste diferențe, cum funcționează diverse servere proxy și care sunt pro și contra atașate la proxy și VPN-uri.

Servere proxy

Un server proxy este un server între computer și internet. Când accesați online un proxy, mai întâi tot traficul dvs. de internet va fi trimis prin acel proxy. Din această cauză, se pare că datele dvs. provin direct din acel proxy în loc de computerul și adresa IP. În timp ce serverele VPN criptează automat toate datele dvs., un proxy nu face acest lucru. Prin urmare, un proxy este capabil să gestioneze un număr foarte mare de conexiuni simultane de la diferiți utilizatori (de obicei zeci de mii). Mulți furnizori VPN oferă, de asemenea, un serviciu proxy separat pentru utilizatorii clienților lor.

Adresa IP se schimbă cu proxy

Serverele proxy sunt capabile să comunice cu internetul în moduri diferite. Ei folosesc unul dintre cele două protocoale în acest scop: HTTP sau SOCKS.

Servere proxy HTTP

Protocolul HTTP a fost conceput pentru a interpreta orice trafic la nivel HTTP. Proxy-urile care folosesc acest protocol pot lucra doar cu pagini web. Fiecare adresă care începe cu http: // sau versiunea https: // mai sigură va fi acoperită de acest proxy. În consecință, proxy-urile care utilizează acest protocol vor fi eficiente numai atunci când utilizați browserul. Deoarece acest proxy acceptă doar cereri HTTP, este ceva mai rapid decât un proxy VPN sau SOCKS, care trebuie să proceseze mai multe date. Mai mult, un proxy HTTP vă poate ajuta să evitați unele restricții geografice online. În cele din urmă, proxy-urile HTTP sunt adesea gratuite sau altfel foarte ieftine de utilizat.

Dezavantajul principal al unui proxy folosind protocolul HTTP este că datele dvs. ar putea fi urmărite destul de ușor. Când utilizați Flash sau JavaScript, pe care protocolul HTTP nu le poate gestiona, multe site-uri vor putea detecta adresa dvs. IP reală indiferent de proxy. În afară de asta, proxy-urile nu vă criptează datele, permițând hackerilor, guvernelor, sistemelor de securitate și ISP-ului dvs. să vă urmeze fiecare pas. Dacă vă aflați pe un site web HTTPS, traficul de date nu va fi urmărit de terți. Cu toate acestea, adresa dvs. IP este încă vizibilă. Un dezavantaj final al proxy-urilor HTTP este că va trebui să configurați proxy-ul separat pe fiecare browser pe care îl utilizați. Acest lucru vă va costa mult efort și timp suplimentar.

Pentru a rezuma în scurt timp toate avantajele și contra contra proxy-urilor HTTP, am făcut o prezentare generală în următorul tabel:

Pro:
Contra:
Ieftin (de multe ori complet gratuit)Utile numai pentru accesarea site-urilor web
Ascunde adresa dvs. IPIP-ul dvs. poate fi descoperit cu ușurință
Utilizare rapidăDatele HTTP nu vor fi criptate și vor fi sensibile la hackeri
Oferă acces la anumite site-uri web restricționateAre nevoie de configurare individuală în fiecare browser

Servere proxy SOCKS

În afară de HTTPS, serverele proxy pot utiliza un al doilea protocol: SOCKS. Serverele proxy SOCKS pot face mai mult decât să interpreteze pagini web. De asemenea, vor ține cont de toate celelalte traficuri de internet, de exemplu, aplicațiile pentru e-mailul dvs., chaturile IRC și programele de torentare pentru descărcările dvs. În acest fel, veți rămâne mai anonimi și în afara browserului dvs..

Deoarece reprezentanții SOCKS prelucrează mai multe date decât proxy-urile HTTP, de obicei sunt mult mai lente. De asemenea, aceștia tratează aceleași probleme de securitate: sunteți încă susceptibilă hackerilor și IP-ul dvs. poate fi descoperit, chiar dacă acel proces nu este la fel de ușor ca în cazul unui proxy HTTP. În cele din urmă, va trebui să configurați acest proxy separat pe fiecare biț de software, de exemplu, BitTorrent.

Un proxy SOCKS are atât avantaje, cât și dezavantaje în comparație cu un proxy HTTP. Totuși, poate fi foarte util în circumstanțe specifice. Dacă, de exemplu, doriți doar să vă ascundeți identitatea pentru a descărca torrenturi pe BitTorrent, este suficient un proxy SOCKS folosind o conexiune securizată SSL (o conexiune cu niveluri de criptare certificate). Cu toate acestea, dacă intenționați să descărcați documente sau fișiere ilegale pe internet, fiți întotdeauna la curent cu reglementările locale despre acest tip de descărcare.

Pro:
Contra:
Ascunde adresa dvs. IPMai lent decât un proxy HTTP
Vă oferă acces la unele site-uri web restricționateNu vă criptează traficul de date, ceea ce îl face susceptibil pentru hackeri
Procesează fiecare formă de trafic de internet (inclusiv torrente)Are nevoie de configurare individuală pe fiecare componentă software
Protejează suficient pentru utilizarea anonimă a BitTorrent.

Servere proxy publice vs. private

Serverele proxy pot efectua mai multe sarcini diferite. Pentru a face diferența între proxy-urile și funcțiile pe care le îndeplinesc, proxy-urile pot fi clasificate în funcție de modul de funcționare. În primul rând, există o diferență între proxie-urile private și cele publice.

Servere proxy publice

Lista de proxy gratuităServerele proxy publice sau deschise sunt proxy pe care oricine le poate folosi liber. Acest lucru este posibil deoarece proxii sunt capabili să gestioneze mii de conexiuni în același timp. Există multe servere publice online, care sunt toate gratuite. Acestea includ atât proxy-uri HTTP cât și SOCKS, deși există în general mai multe proxy-uri HTTP publice. Veți găsi nenumărate liste de reprezentanți publici online dacă știți unde să căutați. HideMyAss, de exemplu, oferă un proxy public gratuit pe site-ul lor web.

Din păcate, serverele proxy publice sunt adesea destul de instabile. Acest lucru se datorează faptului că un server folosit de prea multe persoane simultan poate deveni supraîncărcat și nu mai funcționează. Atunci când un server public este ușor de găsit online, multe persoane sunt susceptibile să îl folosească, ceea ce poate provoca tot felul de probleme. Conexiunea dvs. ar putea scădea fără avertisment și, de obicei, viteza proxy-ului este extrem de proastă. Mai mult, va trebui să trimiteți adesea tot felul de informații sensibile proprietarilor acestor servere anonime. Tot traficul dvs. de date trece prin serverele lor, până la urmă. În cele din urmă, reprezentanții publici nu oferă, de regulă, sprijin suplimentar. Cu toate acestea, rămâne faptul că aceste proxy-uri deschise sunt foarte ușor de utilizat și disponibile gratuit.

Servere proxy private

Serverele proxy private nu sunt disponibile pentru toată lumea: va trebui să cumpărați unul la un preț mic. Aceste servere sunt în general mult mai rapide decât proxy-urile publice. Veți avea nevoie de un nume de utilizator și o parolă pentru a le utiliza. Serverele proxy private tind să fie mult mai de încredere decât serverele publice, deoarece sunt deseori deținute și controlate de companii cu reputație bună. De obicei, oferă asistență suplimentară și software care a fost configurat pentru uz personal. BTGuard și TorGuard, de exemplu, ambele au servere preconfigurate care sunt perfecte pentru descărcarea torrenturilor. Aceste servicii oferă servicii de torrenturi SOCKS specializate, în timp ce alte VPN-uri pot oferi servicii HTTP și SOCKS.

Diferite tipuri de procuri

Proxy poate fi public sau privat. În afară de asta, există însă o altă modalitate de a subdiviza proxie, și anume în funcție de funcție. Există proxy web, proxie transparentă, proxy anonime, proxy invers și multe altele. Vom explica în scurt timp fiecare dintre aceste categorii. Pentru mai multe informații despre diferite tipuri de proxy, puteți citi articolul nostru „Ce este un server proxy”.

Proxy web

Un serviciu de proxy web, precum cel oferit de CyberGhost, stabilește o conexiune cu un server HTTP public. În momentul în care trimiteți o solicitare web online, proxy o va ridica. Vor schimba cererea și o vor trimite ulterior la destinația inițială. Cu un proxy web, veți putea efectua orice navigare din browserul dvs. mai anonim, fără a fi nevoie să descărcați sau să instalați software suplimentar. Nici nu trebuie să configurați browserul. Mai mult, aceste proxy-uri web sunt adesea complet gratuite.

Din păcate, proxy-urile web au și dezavantajele lor: au tendința de a utiliza multe reclame, pe care le veți vedea pe ecranul dvs. De asemenea, tind să fie mai lente și acceptă doar parțial Flash Player și JavaScript. Mai mult, multe site-uri web blochează adresele IP aparținând acestor proxy, împiedicându-vă să accesați informațiile din aceste pagini în timp ce utilizați proxy. Toate problemele de securitate care apar atunci când utilizați un server HTTP sunt, de asemenea, relevante pentru proxy-uri web: nu sunt foarte sigure și nu pot garanta anonimatul complet în timpul navigării..

Proxy-urile web sunt foarte ușor de utilizat. Chiar și așa, problemele lor privind viteza, siguranța și accesul blocat le limitează semnificativ utilitatea. Pentru o protecție adecvată și o conexiune mai rapidă, ești mai bine să folosești un alt tip de proxy.

Proxy transparent

Un proxy este transparent atunci când acesta nu poate fi văzut de utilizatorii săi. Ați putea spune că este „invizibil” în acest sens. Similar cu un proxy web, nu va trebui să configurați acest proxy în browser. Utilizarea unui proxy transparent este „obligatorie” în multe cazuri, chiar dacă utilizatorul nu îl cunoaște. Un proxy transparent există între utilizator și serviciu. În timp ce utilizatorul nu poate vedea că datele sale sunt transmise mai întâi printr-un proxy, furnizorul serviciului poate.

Principalul avantaj al proxy-urilor transparente este faptul că cresc viteza de utilizare a internetului dvs. deoarece utilizează memoria cache. Un exemplu: când vă conectați la rețeaua Wi-Fi gratuită la Starbucks ca utilizator nou, va trebui să acceptați mai întâi condițiile. Acest ecran cu condiții de utilizator este o pagină în cache furnizată de proxy. În momentul în care apăsați acceptarea, veți fi trimis direct la serviciul real. Cu alte cuvinte, veți fi întâi trimis la o copie salvată anterior a site-ului. Datorită acestui proces, utilizarea unei rețele mari va fi mai ușoară și mai rapidă cu un proxy.

Dacă căutați un proxy care să vă ascundă adresa IP, nu veți găsi răspunsul într-un proxy transparent. Acest tip de proxy trimite direct pe adresa dvs. IP către serviciu. Prin urmare, nu vă oferă nicio anonimitate și oferă doar ușurință de utilizare și viteză crescută.

Proxy anonim

Opus unui proxy transparent, un proxy anonim ascunde adresa dvs. IP. Serviciile pe care le utilizați în timpul conectării prin acest proxy vor putea vedea că cineva a vizitat site-ul său web în timp ce utilizează un proxy. Cu toate acestea, nu vor ști cine a fost, deoarece nu vă pot vedea adresa IP reală, doar IP-ul serverului proxy. Acest tip de proxy funcționează în general destul de bine pentru creșterea anonimității online. Cu toate acestea, nu este o soluție garantată. În afară de proxie-urile anonime obișnuite, există proxy-uri anonime (sau anonimitate ridicată). Aceste servere nu vor dezvălui niciodată site-urilor web că sunt un proxy, în timp ce un proxy anonim obișnuit este detectabil.

Proxy invers

Un proxy invers face exact opusul unui proxy normal. În loc să protejeze datele utilizatorului de navigare pe internet, acest proxy protejează serverul web pe care este folosit. Un proxy invers poate fi utilizat pentru a proteja datele online pe o pagină prin crearea unui firewall. Accesul la aceste pagini specifice poate fi dat sau refuzat de către mandatar. În acest fel, clienții unei anumite bănci nu vor putea naviga accidental în mediul bancar al unui străin. Mai mult, proxy-urile invers sunt adesea folosite pentru a memora în cache paginile statice, asigurându-se că serverul nu va fi supraîncărcat cu ușurință.

VPN

În loc de un proxy, puteți utiliza și un VPN. O rețea privată virtuală (VPN) creează un tunel criptat între computer și server. Singurul lucru pe care îl vor putea vedea ISP-ul tău, hackerii sau, eventual, guvernul este că conexiunea ta vine din IP-ul serverului tău VPN. Toate activitățile dvs. online, IP-ul dvs. real, locația și descărcările vor rămâne ascunse în spatele criptării VPN. Mai mult, un VPN vă oferă acces la mai multe locații server diferite, ceea ce înseamnă că puteți ajunge la tot felul de pagini și servicii geore-restricționate care altfel nu vă vor fi disponibile. Un VPN funcționează astfel:

Cum funcționează o ilustrare VPN

Nu toate VPN-urile sunt la fel. În timp ce fiecare servește aproximativ la același scop, există mai mulți factori în plus care trebuie luați în considerare. Vom numi trei considerente importante la care va trebui să vă gândiți aici. Pentru mai multe informații despre modul în care furnizorii VPN se ocupă de acestea, precum și despre alte subiecte, puteți citi recenziile noastre detaliate despre VPN.

Vrei să începi imediat cu un VPN decent? Uitați-vă la NordVPN.

Politica de logare

Singura parte care va putea vedea comportamentul dvs. online când utilizați o VPN este furnizorul VPN. La urma urmei, traficul dvs. de date este trimis prin serverul lor. Prin urmare, este important să alegeți un furnizor VPN de încredere care să nu salveze nicio informație. Acest lucru ar merge împotriva a tot ceea ce reprezintă un VPN: garantarea anonimatului și siguranței dvs. online.

Așa-numitele jurnalele pe care le-ar putea face furnizorul dumneavoastră VPN din datele dvs. au consecințe potențial îngrozitoare. Guvernele ar putea obliga furnizorul să le arate datele dumneavoastră. Prin urmare, este întotdeauna important să verificați dacă VPN-ul pe care considerați să-l utilizați nu are nicio politică de jurnal. Dacă este cazul, ei promit să nu vă salveze traficul de date, astfel încât alții nu vor putea să-l vadă.

Ușurința în utilizare

Dacă doriți să configurați o conexiune VPN pe dispozitivul dvs., va trebui să descărcați și să instalați un serviciu VPN. Uneori va trebui să configurați computerul sau dispozitivul mobil pentru ca VPN să funcționeze. De obicei, acesta este un proces destul de simplu: mulți furnizori au ghiduri de instalare pas cu pas pe care le puteți folosi chiar și atunci când nu sunteți priceput cu calculatoare. Imediat ce VPN-ul dvs. a fost instalat și activat, toate datele dvs. online vor fi trimise în siguranță prin tunelul VPN. Nu contează ce program sau browser folosești, este îngrijit tot traficul.

Software-ul furnizat de serviciile VPN poate fi destul de divers. În timp ce un furnizor ar putea avea o aplicație simplă și structurată, care permite o utilizare foarte ușoară, alte VPN-uri ar putea alege să adauge mai multe opțiuni la software-ul lor, făcând clientul ușor înfundat și mai greu de utilizat. În funcție de propriile dorințe, puteți prefera un fel de client decât altul.

Preț

De obicei, un abonament VPN nu este gratuit. Din fericire, prețurile nu sunt prea proaste: doar câțiva dolari pe lună veți avea deja o VPN foarte bună. În comparație cu un proxy web gratuit, acest lucru poate părea prea mult, dar veți obține o protecție suplimentară și cea mai bună criptare în schimb. Pe piață există chiar și câteva VPN-uri gratuite foarte decente. Când alegeți o VPN gratuită, ar trebui să vă preocupați de VPN-ul pe care îl alegeți. VPN-urile bune și de încredere au adesea limite de viteză sau de date, dar sunt mult mai bune decât numeroasele VPN-uri false false pe care le veți găsi online, care de multe ori nu funcționează sau sunt pline de malware. O VPN gratuită bună vă va oferi în continuare o protecție mai bună decât ar fi un proxy.

Dacă doriți o protecție completă fără nicio limită, vă recomandăm să lăsați deoparte câțiva dolari pe lună și să obțineți un VPN premium oricum. În comparație cu un proxy, un VPN vă va face experiența pe internet mult mai sigură și mai anonimă. Dacă alegeți un furnizor ieftin, precum Surfshark, veți avea cea mai bună ofertă pe care o puteți obține.

Pentru a facilita alegerea dintre VPN și proxy, am enumerat argumentele pro și contra VPN-urilor pentru dvs. în tabelul de mai jos.

Beneficiile unei VPN:
Contra unui VPN:
Activitatea dvs. de internet este bine protejatăPreț
Niveluri ridicate de criptarePosibilitatea jurnalelor
Rapid de utilizat
Disponibil în multe țări / multe locații de server

Care este cel mai bun: VPN sau proxy?

În ceea ce privește confidențialitatea și securitatea, VPN-urile depășesc cu mult proxy-urile. În timp ce proxy-urile vă ascund IP-ul, acestea nu oferă altceva prin protecție. Acestea fiind spuse, este posibil să optați pentru a utiliza un proxy pentru situații specifice. În timp ce VPN-urile oferă mult mai multă criptare și securitate decât proxy-urile, este posibil să nu fie întotdeauna necesare, în funcție de sarcina de la îndemână și de modul în care doriți să vă ocupați de confidențialitatea online.

Când să utilizați un proxy

  • Evitarea unui firewall sau geoblock: Când încercați să accesați un serviciu de streaming restricționat sau un site web, un server proxy poate fi suficient. Cu toate acestea, acest lucru este valabil de obicei numai dacă nu transmiteți date sensibile și nu este necesar să vă ascundeți activitățile online. Utilizatorii ar trebui să fie, de asemenea, conștienți de faptul că unele servicii precum Netflix au tehnologie anti-proxy și pot bloca conexiunile de pe servere proxy.
  • Când utilizați un sistem de operare învechit: Proxy-urile nu vă solicită să instalați software pentru ca acestea să funcționeze. Acest lucru poate funcționa în favoarea dvs. dacă aveți un sistem de operare lent sau învechit. VPN-urile pot încetini viteza de navigare, în timp ce în special proxy-urile HTTP afectează doar performanțele mașinii. Există, de asemenea, servere proxy în cache care pot stoca copii ale site-urilor web pe care le vizitați deseori pentru a reduce lățimea de bandă și a îmbunătăți performanța aparatului..

Când să utilizați un VPN

  • Navigarea pe internet: Dacă navigați pe internet sau accesați informații sensibile online, o VPN vă va cripta datele și le va păstra în siguranță împotriva hackerilor și a criminalității informatice.
  • Conectarea la Wi-Fi public: Dacă vă conectați la Wi-Fi public sau alte rețele nesecurizate, un VPN este obligatoriu. Infractorii cibernetici adesea se conectează la rețele nesecurizate și pot accesa orice date pe care le transmiteți prin rețea. Un VPN păstrează datele dvs. private în siguranță de acești hackeri.
  • Accesarea conținutului restricționat în regiune: În timp ce proxii pot funcționa pentru accesarea anumitor tipuri de conținut restricționat în regiune, multe servicii au software pentru a bloca proxy. Unele dintre aceste servicii au și blocuri VPN, dar în general puteți utiliza o VPN premium pentru a vă ocoli.
  • Evitând cenzura guvernamentală: Dacă trăiești o țară cu cenzură largă și supraveghere online, doar o VPN premium vă va permite să ocoliți în mod sigur cenzura și să vă ascundeți activitatea online de guvern..

Gânduri finale

Un server proxy vă poate redirecționa traficul online din diferite motive. Puteți utiliza unul pentru a rămâne mai anonim în timp ce navigați sau un serviciu vă poate crește experiența pe internet adăugând un proxy pentru memorie în cache. Există mai multe tipuri de proxy disponibile care pot fi utilizate în scopuri diferite.

În aproape toate felurile, un VPN este mai bun decât un proxy. VPN-urile oferă mai mult anonimat online și protejează toate datele dvs. online în loc de anumite părți specifice ale acestuia. Mai mult, un VPN vă poate accelera conexiunea la internet: când ISP-ul dvs. scade artificial lățimea de bandă a conexiunii dvs. de internet, un VPN poate evita acest lucru în mod eficient.

Singurul motiv real pentru a alege un server proxy peste o VPN este prețul. Proxy-urile sunt pur și simplu mai ieftine decât VPN-urile. Indiferent, pentru o plată mică în fiecare lună, veți avea deja un serviciu VPN de înaltă calitate, de exemplu CyberGhost, NordVPN sau Surfshark. În aproape toate cazurile, este mai inteligent să plătiți pentru a vă asigura că datele dvs. sunt cu adevărat în siguranță. Înainte de a alege un proxy pentru a vă crește anonimatul online, este mai bine să luați în considerare mai întâi un VPN gratuit limitat. Rețineți întotdeauna că nimic pe internet nu este 100% sigur și anonim. Prin urmare, ar trebui să fiți întotdeauna atenți la ceea ce faceți online, chiar și atunci când utilizați un proxy sau VPN.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me