VPN a explicat: Cum funcționează? De ce ai folosi-o? | VPNOverview

Un număr tot mai mare de persoane utilizează un VPN în timp ce navighează pe internet. VPN înseamnă Virtual Private NReŃeaua. Este o soluție ușoară și eficientă care vă oferă trei lucruri esențiale atunci când accesați online: mai multe Securitate, intimitate, și libertate. Dacă nu sunteți familiar cu conceptul de VPN, poate părea destul de descurajant. Dar fără griji! Această pagină va explica exact cum funcționează un VPN și de ce oamenii îl folosesc. Vă vom spune tot ce trebuie să știți despre avantajele și posibilitățile VPN-urilor. Vă vom spune, de asemenea, despre câțiva furnizori VPN excelenți pe care ar putea să doriți să încercați voi.


Ce este un VPN?

VPN Internet norvegianUn VPN creează o conexiune sigură între dispozitivul dvs. (de exemplu computerul sau smartphone-ul) și internet. Când accesăm online, avem cu toții o adresă IP unică. Puteți compara această adresă cu un număr de telefon sau o adresă de domiciliu, dar pentru computer sau smartphone: adresa dvs. IP este un cod personal de identificare pentru conexiunea dvs. la internet. Acesta vă dezvăluie locația și este legat de persoana care vă plătește furnizorul de internet. Cu adresa dvs. IP, puteți recunoaște și urmări online, indiferent ce faceți. Adică, dacă nu utilizați un VPN. O VPN nu va putea întotdeauna să vă acopere piesele: există alte metode care ar putea duce la descoperirea identității dvs. online. Tehnicile care utilizează scurgeri WebRTC și amprentarea browserului ar putea colecta în continuare date despre dumneavoastră. Chiar și așa, un VPN vă va proteja foarte bine în majoritatea cazurilor.

Așa cum am menționat anterior, VPN înseamnă rețeaua virtuală privată. Această rețea privată vă permite să trimiteți traficul dvs. de date prin intermediul unui conexiune criptată, sigură la un server extern. De acolo, traficul va fi trimis pe internet. Din această cauză, adresa IP afișată pe internet va fi schimbată.

Dacă doriți să începeți imediat, puteți găsi un scurt ghid pas cu pas mai departe. De asemenea, am compilat o listă cu cele mai bune VPN-uri de acolo pentru a le încerca. Ați prefera să utilizați o altă VPN? Puteți găsi mai mulți furnizori pe pagina noastră de recenzie. Apăsați butonul de mai jos pentru a vedea prezentarea noastră de VPN-uri:

Pentru ce este folosit un VPN?

Există multe motive diferite pentru ca oamenii să înceapă să utilizeze un VPN. Cele mai mari pot fi rezumate după cum urmează: vă crește confidențialitate online, vă oferă mai multe securitate online, și vă permite să navigați pe internet cu mai multe libertate (întrucât vă aduce în jurul restricțiilor și cenzurii online). Vom explica exact ce înseamnă acest lucru în secțiunile următoare.

Cum oferă un VPN securitate online

Un VPN oferă securitate, deoarece criptează puternic tot traficul dvs. de internet, chiar înainte de a ajunge la serverul VPN. De asemenea, vă ghidează traficul de date printr-un „tunel VPN” mult mai sigur. Acest lucru face mult mai dificil pentru alții, cum ar fi guvernele și hackerii, să vă intercepteze și să vadă datele dvs. Prin urmare, este deosebit de important să folosiți o VPN atunci când utilizați rețele WiFi (periculoase) publice. Acasă sau la serviciu poate fi la fel de util să folosești un VPN. Furnizorii precum NordVPN sau ExpressVPN oferă niveluri de criptare AES 256. Cu acest tip de protecție, nu va trebui să vă faceți griji cu privire la strângerea datelor și la utilizarea împotriva dvs..

Tunel VPN criptat care vă protejează de diferite grupuri

Modul în care un VPN oferă anonimat și confidențialitate online

Un VPN vă oferă mai mult anonimat online, deoarece nu veți naviga pe web cu adresa dvs. IP disponibilă publicului. Adresa IP personală va fi ascunsă imediat ce vă conectați cu serverul VPN, deoarece se va schimba la adresa IP a serverului VPN. În mod normal, alții pot conecta acțiunile dvs. online la identitatea și locația dvs. pe baza adresei IP. De exemplu, furnizorul de servicii de internet, site-urile web pe care le vizitați și multe guverne pot vedea în general tot ceea ce faceți online. Cu toate acestea, atunci când utilizați o VPN, acțiunile dvs. online pot fi identificate doar pe serverul VPN, dar nu mai mult la dvs. (cu excepția cazului în care, desigur, nu sunteți conectat la un anumit site web, cum ar fi YouTube sau Google). Mulți furnizori VPN nu vor dezvălui și nici nu vor monitoriza ceea ce faci prin serverele lor. Astfel, ați devenit mult mai anonim pe internet, deoarece nu puteți fi identificat sau urmărit prin adresa dvs. IP.

Cum oferă un VPN libertate online

Un VPN vă poate oferi online mai multă libertate. Vă permite să vă conectați la servere din toată lumea. Când vă conectați la un server VPN dintr-o anumită țară, veți putea accesa internetul ca și cum ați fi fizic în țara respectivă. Acest lucru este util, deoarece internetul nu este accesibil gratuit peste tot. Unele țări cenzură o parte a internetului sau impun restricții pe site-urile de socializare sau pe serviciile de streaming online. Dacă sunteți în vacanță sau ați migrat, este posibil să nu puteți vedea fluxurile obișnuite. Un VPN vă va permite să vă conectați la internet prin serverele din țara dvs. de origine. Acest lucru vă permite, de obicei, să urmăriți emisiunea preferată sau să accesați din nou site-ul preferat. De asemenea, funcționează invers: dacă doriți să obțineți acces la site-uri web sau servicii de streaming dintr-o țară diferită (de exemplu, pentru a urmări o versiune diferită de Netflix), puteți face acest lucru cu un VPN.

Dacă doriți să încercați imediat o VPN, dar nu sunteți sigur de ce furnizor să alegeți, puteți consulta top 5 dintre cei mai buni furnizori VPN:

Cum funcționează un VPN?

Când ați găsit un furnizor VPN de încredere, puteți descărca și instala software-ul. Apoi selectați setările de securitate preferate și configurați o conexiune sigură cu serverul VPN dorit. Când s-a stabilit conexiunea, se va întâmpla în traficul de date următoarele:

 1. Software-ul VPN de pe computer criptează traficul de date și îl trimite către serverul VPN prin a conexiune sigură.
 2. Datele criptate de pe computer sunt decriptat de serverul VPN.
 3. Serverul VPN va trimiteți-vă datele pe internet și primiți un răspuns, care este destinat pentru dvs., utilizator.
 4. Traficul este atunci criptat din nou de către serverul VPN și este trimis înapoi la tine.
 5. Software-ul VPN de pe dispozitivul dvs. va decriptați datele astfel încât să puteți înțelege și utiliza cu adevărat.

Cum funcționează o ilustrare VPN

Conexiunea VPN vă va cripta traficul de date, ceea ce face mult mai dificil pentru hackerii și alte părți să-l intercepteze și să îl vadă. De asemenea, conexiunea sigură oferă utilizatorului un anonimat crescut, deoarece traficul de internet este redirecționat printr-un server VPN extern. Deoarece navighezi pe web prin adresa IP a serverului VPN, propria ta adresă IP va rămâne ascunsă. În mod normal, locația dvs. și chiar identitatea dvs. ar putea fi dezvăluite prin adresa dvs. IP, deoarece este unică pentru conexiunea dvs. la internet. Folosind un IP diferit (cel alocat serverului VPN), niciuna dintre acțiunile dvs. online nu vă poate fi urmărită, permițându-vă să navigați pe web mai anonim.

Aplicația VPN rulează în fundalul computerului, tabletei sau smartphone-ului. Puteți accesa internetul în mod normal și nu veți observa nimic diferit – cu excepția faptului că veți putea să evitați restricțiile online.

Trei dintre cei mai buni furnizori VPN

Am testat majoritatea furnizorilor VPN majori. Puteți găsi o revizuire extinsă a celor mai bune din lista noastră a primilor 5 furnizori VPN. Dacă doriți să începeți cu o VPN simplă, ușor de utilizat și de încredere, vă recomandăm ExpressVPN, NordVPN sau Surfshark.

ExpressVPN

ExpressVPN este unul dintre cei mai buni furnizori VPN pe care i-am testat până acum. Acestea oferă câteva mii de servere rapide și stabile, aplicații drăguțe pentru toate dispozitivele și servicii excelente pentru clienți. De asemenea, funcționează cu Netflix, astfel încât să puteți fi protejat chiar și în timp ce urmăriți emisiunea preferată. ExpressVPN are o garanție de returnare de 30 de zile, astfel încât să o puteți încerca înainte de a obține un abonament mai lung.

ExpressVPN își propune să vă ofere cea mai bună calitate, iar acest lucru este livrat cu un preț. Nu sunt cel mai ieftin furnizor VPN din jur, dar cu oferta noastră specială de reduceri, puteți obține un abonament pentru 6,67 USD pe lună. Acest abonament vă permite să vă protejați cinci dispozitive cu ExpressVPN. Puteți citi mai multe despre acest furnizor în recenzia noastră completă despre ExpressVPN. Faceți clic pe butonul de mai jos pentru a vedea oferta specială ExpressVPN.

NordVPN

NordVPN este, de asemenea, printre cei mai buni furnizori de VPN din acest moment. Acest serviciu VPN bun și de încredere oferă niveluri foarte ridicate de securitate. Software-ul său arată elegant, fiind, de asemenea, ușor de utilizat. Securitatea la nivel înalt face ca NordVPN să fie mai lent decât ExpressVPN, dar este încă o alegere foarte bună. Pentru calitatea pe care o oferă, sunt foarte accesibile. Mai mult, aplicațiile sunt ușor de utilizat și bine structurate. Citiți mai multe despre ele în recenzia noastră completă NordVPN.

NordVPN are o garanție de returnare de 30 de zile, la fel ca ExpressVPN. De asemenea, au oferte foarte accesibile, mai ales dacă vă angajați la un abonament pentru o perioadă mai lungă de timp. Asigurați-vă că verificați reducerea pe care o primiți atunci când utilizați linkurile de pe site-ul nostru web sau dând clic pe butonul de mai jos.

Sfaturi suplimentare: Unele routere vă permit să instalați o conexiune VPN. În acest fel, puteți utiliza conexiunea VPN pentru toate dispozitivele dvs. acasă. Instalarea acestui lucru poate fi o provocare pentru unii. Vă recomandăm să utilizați software-ul de router DD-WRT. Dacă aveți nevoie de ajutor pentru instalarea unui VPN pe router, nu ezitați să consultați articolul nostru despre acest subiect. O alternativă ar fi alegerea unui VPN care să permită un număr mare de conexiuni cu un singur abonament. În acest caz, Surfshark va fi cea mai bună alegere.

Surfshark

Surfshark este un furnizor VPN relativ nou, dar foarte eficient, care a crescut substanțial în ultimul an. Cel mai mare avantaj al lui Surfshark este că vă permite să folosiți serverele sale pe cât de multe dispozitive doriți. Dacă doriți să protejați toate dispozitivele utilizate în întreaga familie sau pur și simplu aveți o mulțime de dispozitive singuri, Surfshark este o soluție excelentă. În afară de asta, acest furnizor este și incredibil de ieftin: aveți deja un abonament pentru mai puțin de 2 USD pe lună!

Utilizează un VPN Legal?

Lady JusticeUnii se întreabă dacă este legal să folosești o VPN. La urma urmei, serviciul vă permite să deveniți mult mai anonimi online, ceea ce poate fi destul de util pentru hackeri și criminali online. Dacă acei oameni nu pot fi urmăriți online, este mult mai greu pentru ei să fie pedepsiți pentru crime. Chiar și așa, acest lucru nu înseamnă neapărat că o VPN este ilegală. Dimpotrivă: multe companii oficiale și companii lucrează cu VPN-uri și recomandă utilizarea. De asemenea, Uniunea Europeană sprijină libertatea internetului, pe care o poate oferi un VPN.

Multe țări din întreaga lume consideră utilizarea unui VPN complet legal. Cu toate acestea, desfășurarea de activități ilegale în timp ce utilizați un VPN rămâne ilegală. Prin urmare, utilizarea unui VPN pentru activități legale, precum navigarea, jocurile, Netflix, YouTube sau altceva, nu este o problemă deloc. Dacă utilizați un VPN, de exemplu, pentru a descărca fișiere ilegale, cum ar fi copii neoficiale de filme și muzică, cu toate acestea, cel mai probabil vei merge împotriva legilor locale. În timp ce VPN vă oferă mai mult anonimat online și face mult mai dificil pentru funcționari să vă depisteze, descărcarea în sine și în sine este încă ilegală.

Există câteva țări care consideră că utilizarea VPN este ilegală. Dacă doriți să aflați mai multe despre aceste țări și despre utilizarea legală și ilegală a VPN-urilor în general, puteți citi totul despre acest lucru în acest articol. Utilizarea unui VPN în cea mai mare parte a lumii (occidentale) nu vă va da probleme. Dimpotrivă, l-am recomanda.

Care sunt diferitele protocoale VPN?

Conexiunile VPN utilizează o conexiune criptată numită și tunel. Există mai multe moduri (protocoale) diferite prin care se poate configura o astfel de conexiune VPN. Cele mai frecvente protocoale VPN sunt:

 • OpenVPN: OpenVPN este unul dintre cele mai utilizate protocoale. Este un protocol open-source care folosește criptarea bazată pe protocoalele OpenSSl și SSLv3 / TLSv1. Majoritatea furnizorilor de VPN acceptă OpenVPN și este disponibil pentru o mulțime de platforme diferite (de ex. Windows, Mac (OSx), Android, iOS, Linux, routere). Majoritatea consideră că OpenVPN este cea mai bună alegere.
 • IPSec / L2TP: acest protocol combină IPsec pentru criptarea datelor cu L2TP pentru conexiunea securizată. Majoritatea sistemelor de operare includ IPsec / L2TP și acestea sunt o alegere bună dacă OpenVPN nu este disponibil.
 • PPTP: PPTP (Protocolul de tunelare punct la punct) este unul dintre primele protocoale care au devenit disponibile. Acest protocol conține câteva scurgeri (potențiale). Din acest motiv, utilizarea acestui protocol este recomandabilă numai dacă viteza este mai importantă decât siguranța. Acesta ar putea fi cazul dacă doriți să ocoliți restricțiile setate de serviciile de streaming.
 • Softether: Softether, spre deosebire de celelalte menționate, nu este un protocol de sine stătător, ci o aplicație open-source care funcționează pe diferite platforme și oferă suport pentru protocoale VPN, cum ar fi, SSL VPN, L2TP / IPsec, OpenVPN și Microsoft Secure Socket Tunneling Protocol . Softether vă furnizează un singur server VPN.
 • WireGuard: WireGuard este un protocol relativ nou care a atras tot mai multă atenție în ultima perioadă. Funcționează pe un kernel Linux și are ca scop realizarea unor performanțe și mai bune decât OpenVPN și IPsec. Pentru mai multe informații, puteți vizita site-ul lor web.

Cum să vă configurați propriul VPN

Configurarea propriei conexiuni VPN este mai simplă decât ar putea părea. Furnizorul dvs. VPN va face cea mai mare parte a activității pentru dvs. În primul rând, va trebui să găsiți un furnizor VPN care vă place (pe site-ul nostru puteți găsi recenzii ale diferitor furnizori, precum și câteva recomandări). Când găsiți unul care se potrivește nevoilor dvs., vă abonați la serviciul lor și descărcați și instalați software-ul pe care îl oferă. Durează doar câteva minute până poți merge online prin serverele VPN. Acum vă puteți conecta la internet într-o manieră sigură și anonimă, fără restricții sau cenzuri pe care locația dvs. geografică le-ar putea impune!

Majoritatea furnizorilor VPN oferă software pentru toate tipurile de dispozitive și sisteme de operare (Windows, Mac, iPhone, Android).

Noțiuni introductive cu un VPN în 3 pași simpli

Dacă doriți să începeți să utilizați o VPN, dar nu știți de unde să începeți, sunteți la locul potrivit. Pentru a începe cu VPN este foarte ușor și durează doar cinci minute. Vă vom parcurge cei trei pași simpli pentru a vă începe:

Pasul 1. Abonați-vă la un furnizor VPN de încredere

Pentru începători, vă recomandăm să folosiți ExpressVPN sau NordVPN. Am testat pe larg acești furnizori și le-am găsit a fi foarte potrivite pentru începători, deoarece sunt ușor de înțeles și de configurat, fiind în același timp foarte rapide. Mai mult, acești doi furnizori VPN vă permit să securizați mai multe dispozitive cu un singur abonament și să vă ofere o garanție de returnare de 30 de zile. Astfel, le poți încerca timp de o lună fără să fii blocat la un abonament pe termen lung. Mai mult, folosind linkurile și butoanele de pe site-ul nostru, veți beneficia de o reducere la acești furnizori. Puteți consulta comentariile noastre ample pe pagina noastră de recenzii. Desigur, am examinat și alți furnizori VPN. Alte câteva VPN-uri impresionante sunt CyberGhost, PIA, SurfShark și ProtonVPN. Acesta din urmă se întâmplă, de asemenea, să ofere unul dintre cele mai bune abonamente VPN gratuite, pe care le puteți citi totul în articolul nostru: Top 5 Furnizori VPN gratuite din 2020.

După ce ați ales furnizorul dvs. VPN, va trebui să vă abonați la acestea. Creați un cont și asigurați-vă că aveți informațiile de conectare la îndemână. Vei avea nevoie de acesta în următorii pași. Așa cum am menționat anterior în articol, ExpressVPN și NordVPN au ambele garanții de 30 de zile înapoi, fără întrebări. Așadar, puteți să le încercați întotdeauna și să obțineți o rambursare dacă un VPN nu este pentru dvs..

Pasul 2. Descărcați aplicația VPN

După ce v-ați înscris la furnizorul dvs. VPN preferat, trebuie doar să descărcați aplicațiile VPN ale acestui furnizor pe smartphone-ul, iPhone, tableta sau computerul dvs. Android. Accesați site-ul web al furnizorului dvs. VPN pentru a găsi software-ul necesar. Nu încercați să descărcați dintr-o altă sursă, deoarece aceste descărcări conțin adesea bloat sau chiar malware. După ce ați descărcat și instalat cu succes software-ul, veți putea să vă autentificați.

Pasul 3. Activați aplicația VPN și începeți să navigați pe internet în siguranță și liber

Când aplicația VPN este pornită (de obicei prin apăsarea unui singur buton), conexiunea VPN va fi stabilită. În general, nici nu veți observa că este activat, deoarece rulează pe fundalul dispozitivului. Deși este activat, veți naviga pe web mult mai în siguranță, în mod privat și liber.

Și asta este tot ce trebuie! Dacă parcurgeți acești pași, veți fi protejat de un VPN.

Instalarea unui VPN este la fel de ușoară ca urmând acești pași simpli. Dacă doriți să verificați cum se instalează un VPN pe dispozitivul dvs. specific, consultați secțiunea noastră „Configurare VPN”. În această secțiune veți găsi diferite modalități de instalare a unui VPN pe un anumit dispozitiv. Instalarea poate varia, în funcție de dispozitiv și de sistemul de operare, dar va merge mai ales după cum urmează:

Instalați Desktop VPN pas cu pas

Dacă doriți să știți exact cum funcționează un VPN, continuați să citiți. Vom explica asta și multe altele mai jos.

De ce ai folosi un VPN?

Există multe motive pentru care oamenii folosesc un VPN, unele dintre cele mai frecvente sunt următoarele:

 • Anonimatul pe internet: O conexiune VPN ascunde adresa dvs. IP reală și locația. Cu o conexiune VPN, utilizați adresa IP care aparține serverului VPN la care sunteți conectat. Astfel, propria dvs. adresă IP rămâne ascunsă. Site-urile web și alte părți nu vor putea să-ți urmărească acțiunile online înapoi la locația și identitatea dvs., pe baza adresei IP (cu condiția ca furnizorul dvs. să aibă o politică adecvată de neînregistrare). Tot ce vor vedea, atunci când utilizați un VPN, este o adresă IP ciudată care nu are nimic de-a face cu dvs. Cu un VPN puteți naviga pe internet în mod anonim.
 • Protecția împotriva hackerilor și guvernelor: Oamenii devin din ce în ce mai conștienți de vulnerabilitatea lor pe internet. Fără o conexiune VPN sigură, este mult mai ușor pentru alții să intercepteze, să vizualizeze și să fure datele pe care, de multe ori, fără să le știu, le răspândești atunci când navighezi pe web. Fără să știe acest lucru, alții ar putea atinge dispozitivele dvs. și ar putea folosi informațiile dvs. personale. Puteți preveni acest lucru cu un VPN, deoarece vă criptează tot traficul pe internet.
 • Acces securizat la internet pe rețelele publice: Utilizarea unei rețele publice poate fi foarte riscantă. Alți utilizatori din aceeași rețea pot atinge cu ușurință datele și informațiile dvs. personale. Deoarece nu doriți ca alții să aibă acces, de exemplu, la datele dvs. de conectare prin email, imagini / fișiere sau informații despre cardul de credit, ar putea fi înțelept să utilizați o conexiune VPN. VPN criptează tot traficul dvs. de internet. Un hacker va vedea numai criptate și nu va putea vedea sau utiliza informațiile personale.
 • Evitarea cenzurii și a restricțiilor geografice: Pentru un utilizator de internet normal, pot exista multe restricții cu privire la ceea ce pot și nu pot accesa online. De exemplu, nu puteți viziona întregul conținut disponibil pe BBC iPlayer dacă nu accesați internetul printr-o adresă IP britanică. De asemenea, unele servicii de streaming precum Netflix oferă conținut diferit în diferite zone geografice. Unele guverne (de exemplu, China, Turcia și Egipt) blochează accesul la anumite servicii de internet, cum ar fi WhatsApp, Skype, Facebook sau Twitter. Schimbând locația dvs. geografică cu un VPN, puteți evita aceste restricții diferite.
 • Descărcarea și încărcarea anonimă: Descărcarea anumitor Torrents este ilegală în unele țări și mai mult ca niciodată înainte de descărcarea este urmărită și uneori chiar urmărită penal. Desigur, nu pledăm pentru nicio acțiune ilegală. Cu toate acestea, înțelegem că oamenii doresc confidențialitate și anonimat, nu doar atunci când navighează pe internet, ci și atunci când încarcă și descarcă fișiere. Pentru a vă asigura că nimeni nu știe ce descărcați sau încărcați, puteți utiliza o conexiune VPN. Din cauza traficului criptat și a adresei IP redirecționate, puteți descărca anonim cu un VPN.
 • Împiedicați companiile să vă creeze un fișier: Rețelele de publicitate precum Facebook, Google și Twitter colectează constant informații despre dvs. prin traficul dvs. online. Cu aceste informații, acestea vă pot arăta adăugări adaptate, dar mai important, sunt libere să vândă aceste informații unui terț. Prin criptarea datelor dvs. folosind o VPN, aceste rețele nu vor putea colecta informații despre dvs. și vor avea o influență mai mică asupra a ceea ce vedeți online.
 • Acces la rețeaua companiei dvs.: Tot mai multe companii oferă oamenilor posibilitatea de a lucra de acasă sau de peste hotare, de exemplu. Unii utilizează o conexiune VPN pentru a accesa rețeaua companiei acasă. Acest lucru permite oamenilor să lucreze eficient de acasă.

Pentru a citi mai multe despre diferitele motive pentru care oamenii folosesc un VPN, vă rugăm să citiți articolul nostru pe această temă: Care sunt avantajele unui VPN?

Utilizarea unei conexiuni VPN

Dacă doriți să utilizați o conexiune VPN pe computer, veți avea nevoie de un cont VPN. Majoritatea furnizorilor VPN de înaltă calitate oferă abonamente care nu vă vor costa mai mult de câteva dolari pe lună. După ce v-ați înscris pentru un cont cu unul dintre furnizorii VPN, vă vor oferi informații de autentificare pentru serverele lor VPN. Puteți utiliza apoi aceste informații de conectare pentru a configura o conexiune cu una, sau uneori cu mai multe (de obicei două) din serverele pe care le oferă furnizorul dumneavoastră. Majoritatea furnizorilor oferă software care face foarte ușoară configurarea conexiunii pe diferite dispozitive. După aceea, puteți alege protocolul care se potrivește nevoilor dvs. și puteți alege un server situat într-o anumită țară sau oraș.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map