Este legal să folosiți un VPN? | VPNoverview.com

Lady JusticeDacă ați ajuns pe această pagină, vă întrebați probabil dacă este permis legal să lucreze cu un VPN. Pentru majoritatea țărilor din lume, răspunsul este da. Cu toate acestea, fiecare țară are în continuare propriile legi și reglementări. Dacă utilizați un VPN pentru a rămâne anonim în timp ce desfășurați activități ilegale, sunteți în continuare supus legii. Ceea ce faceți este încă ilegal, indiferent dacă utilizați un VPN sau nu.


O VPN (rețea virtuală virtuală) creează o mulțime de posibilități. Îl puteți utiliza pentru a evita restricțiile geografice de pe internet și pentru a obține acces la informații care în mod normal nu ar fi disponibile în țara dvs. Un exemplu simplu ar fi BBC iPlayer. Acest serviciu este destinat doar publicului britanic, care locuiește în Regatul Unit. Cu toate acestea, dacă ați folosi un server VPN în Marea Britanie, veți putea accesa site-ul din Italia, Norvegia sau SUA.

Mulți oameni se întreabă dacă este legal să utilizeze o conexiune VPN. În majoritatea părților lumii, în special în țările occidentale, utilizarea unei VPN este complet legală. Acolo, nu va trebui să te temi să fii arestat doar pentru că folosești o VPN. Chiar și așa, există unele țări ale căror guverne nu acceptă utilizarea VPN. De obicei, aceste țări au regimuri dictatorii sau lideri extrem de autoritari. Exemple ar fi China, Rusia și Iranul. De ce vor să limiteze utilizarea VPN? Și de ce VPN-urile au un nume atât de rău? Vom explica totul în acest articol.

De ce o conexiune VPN este ilegală în unele țări?

Utilizarea VPN este în mare parte interzisă în țări cu legi autoritare, cum ar fi China, Coreea de Nord și Turkmenistan. Guvernul din aceste țări are libertatea de internet limitată, precum și libertatea presei. Prin urmare, media socială și site-urile de știri critice tind să fie blocate pentru utilizatorii de internet din țară. Pentru a avea acces oricum la aceste site-uri web blocate și la serviciile online, mulți civili, expați, turiști, jurnaliști și denunțatori folosesc un VPN sau un server proxy. Imaginea de mai jos arată țările care folosesc cenzura online la scară uriașă și principalele motivații pentru acest lucru.

Este o infografie ilegală VPN

Interzicând VPN-urile, guvernele speră să controleze informațiile pe care cetățenii lor le pot accesa. În plus, doresc să monitorizeze și să înregistreze comportamentul pe internet al civililor. Atunci când folosesc un VPN, cetățenii, turiștii, expații, jurnaliștii și denunțătorii sunt capabili să ocolească cenzura online, anonimizând, de asemenea, toate datele lor online. Acest lucru enervează foarte mult guvernele, deoarece înseamnă că vor avea mai puțin control. Prin urmare, VPN-urile sunt adesea făcute ilegale în astfel de locuri. Unele țări au introdus chiar pedepse severe pentru utilizarea unei VPN. Un exemplu ar fi Emiratele Arabe Unite, despre care vom vorbi mai multe despre mai târziu.

În unele cazuri, VPN-urile sunt ilegale inițial din motive de siguranță. Irak, de exemplu, a decis să interzică conexiunea sigură pentru a facilita combaterea IS. Din păcate, acest lucru înseamnă că restul populației suferă consecințele negative ale acestor legi. Într-un anumit sens, ei sunt nevoiți să renunțe la o parte din confidențialitatea lor de dragul securității naționale.

În care țări utilizează o conexiune VPN interzisă?

Am numit deja câteva țări în care utilizarea VPN nu este permisă. Din motive de claritate, am enumerat toate țările cunoscute pentru a bloca VPN-urile sau considerăm că utilizarea VPN este ilegală mai jos. Adesea nu este complet clar dacă conexiunile VPN sunt complet interzise și ce fel de pedeapsă vă puteți aștepta atunci când folosiți una. Indiferent, utilizarea unui VPN în oricare dintre aceste locuri este un risc mare.

Țară
Comentarii
BielorusiaBielorusia a interzis conexiunile VPN, precum și browserul Tor în 2015. A făcut chiar ilegale utilizarea oricăror rețele sau conexiuni anonimizate. Probabil, asta are legătură cu relația lor strânsă cu Rusia.
ChinaUtilizarea VPN în China este o zonă cenușie. Guvernul chinez a dat aprobarea oficială pentru unele servicii VPN, care pot fi utilizate în mod legal. Este probabil ca aceste servicii să vă înregistreze activitățile online și să le partajați cu autoritățile. Deși China a amenințat să blocheze toate VPN-urile străine în 2018, este totuși posibil să le folosești, chiar dacă s-ar putea să nu fie 100% legal. Unele VPN-uri de înaltă calitate, cum ar fi NordVPN, oferă chiar și „servere nefuncționale” speciale, care vă ajută să vă deplasați pe firewall-ul Chinei.
EgiptGuvernul Egiptului folosește Deep Packet Inspections (DPI) pentru a bloca mai multe protocoale VPN (PPTP, L2TP, OpenVPN) încă din 2017. Țara blochează numeroase site-uri și servicii de mult timp. Deși VPN-urile nu sunt oficial ilegale, Egiptul a făcut foarte greu să utilizeze un VPN pentru a te bucura de un internet gratuit în limitele sale.
IrakIrakul a introdus o interdicție completă de VPN în 2014, blocând, de asemenea, accesul la unele social media și alte servicii. Motivația lor principală a fost aceea că i-ar ajuta să lupte împotriva IS. Chiar și acum aceste legi sunt încă active, chiar dacă IS nu mai are țara în acțiune.
IranIranul a interzis oficial utilizarea multor VPN-uri din martie 2013. Promovarea și vânzarea acestor VPN-uri este interzisă și poate duce la o condamnare la închisoare. Doar VPN-urile cu aprobarea guvernului sunt permise să fie utilizate, chiar dacă cele care încă nu vă oferă acces la site-uri web blocate, cum ar fi YouTube. Probabil că vă vor înregistra și utilizarea.
Coreea de NordCoreea de Nord este cunoscută pentru cenzura strictă. Nici măcar nu permite civililor să utilizeze internetul obișnuit. VPN-urile sunt interzise, ​​dar din moment ce Coreea de Nord este atât de închisă de restul lumii, consecințele utilizării VPN în această țară nu sunt cunoscute.
OmanUtilizarea unei VPN este ilegală pentru toți cetățenii omani, dar organizațiile au voie să le folosească una, atât timp cât au licență. Doar serviciile VPN care au fost aprobate de guvern sunt legale.
RusiaDin iulie 2017, furnizorii de VPN au voie să-și ofere serviciile populației ruse, numai dacă împărtășesc toate datele utilizatorilor cu guvernul. În 2019, Roskomnadzor (forța națională de control a mass-media rusească) a oferit mai multor VPN-uri cunoscute treizeci de zile pentru a le acorda acces la toate datele rusești și respectarea legii ruse (adică aplicarea cenzurii). Multe VPN-uri au răspuns prin închiderea serverelor ruse.
SiriaUtilizarea unei VPN nu este neapărat ilegală în Siria. Cu toate acestea, din 2011, unele conexiuni VPN sunt blocate, deoarece guvernul atacă protocoalele VPN. Nu știm cât de reușite au avut aceste încercări.
CurcanPentru a împiedica cetățenii să acceseze site-uri web blocate, guvernul turc a restricționat utilizarea VPN. Se încearcă depistarea și blocarea conexiunilor VPN cu ajutorul DPI. Prin urmare, utilizarea unui VPN în Turcia nu poate funcționa întotdeauna. Mai mult, vă poate face mai mult o țintă pentru guvern: ochii lor atenți vă vor studia mai îndeaproape.
TurkmenistanTurkmenistanul cenzorează puternic și restricționează internetul pentru a bloca mass-media străine. Prin urmare, utilizarea VPN este interzisă și în această țară. Țara are doar un singur ISP, care este sub control guvernamental.
UgandaUganda a introdus o taxă pe social media în 2018. Pentru a evita această taxă, mulți cetățeni au început să folosească VPN-uri. Acum, guvernul blochează conexiunile VPN și descurajează utilizarea. Cu toate acestea, utilizarea VPN nu este oficial ilegală (încă).
Emiratele Arabe UniteÎn Emiratele Unite, numai organizațiile au voie să utilizeze un VPN. Utilizarea VPN este ilegală pentru civili atunci când o folosesc în scopuri criminale. Cu toate acestea, faptele infracționale din Emiratele Arabe Unite includ, de asemenea, vizitarea site-urilor de internet și Netflix american. De asemenea, serviciile VoIP precum Skype nu sunt permise. Dacă le folosești, poți primi o amendă mare sau chiar să fii trimis la închisoare.

De ce VPN-urile au o reputație atât de proastă?

Un VPN vă poate ajuta să navigați pe internet în mod anonim. Oferă mai multă libertate și siguranță online. Prin urmare, aproape toate companiile mari folosesc în mod regulat o VPN corporativă în aceste zile. Chiar și așa, mulți oameni cred că VPN-urile nu sunt complet legale. În multe părți ale lumii, este: puteți utiliza un VPN pentru a vă proteja confidențialitatea online oricând doriți. VPN-urile vă permit să accesați internetul într-un mod sigur, ceea ce nu este rău, periculos sau interzis în sine – în majoritatea locurilor.

Cu toate acestea, este împotriva legii participarea la activități infracționale în timp ce utilizați un VPN. În funcție de țara în care vă aflați, definiția „criminal” poate diferi enorm. Majoritatea țărilor ar considera vânzarea drogurilor tari drept o infracțiune, de exemplu. Infractorii care se preocupă de astfel de activități pot încerca să rămână în afara puterii guvernului prin utilizarea unui VPN. Confidențialitatea lor va fi oarecum protejată, ceea ce va îngreuna poliția să îi găsească și să-i pedepsească. Cu toate acestea, practicile criminale la care participă rămân ilegale. Dacă sunt prinși, vor avea probleme grave. Nu pentru utilizarea unui VPN, ci pentru întreprinderea unor activități ilegale.

La fel cum este cazul browser-ului Tor, mulți oameni cred că o conexiune VPN este ilegală, deoarece facilitează criminalitatea. Totuși, aceasta nu este singura utilizare a unei conexiuni de internet protejate și anonime. Un VPN este pur și simplu un mijloc spre un scop care poate fi utilizat în mai multe scopuri, atât bune, cât și rele.

Utilizări legale ale unui VPN

Există multe motive întemeiate pentru ca oamenii să folosească un VPN. Confidențialitatea joacă adesea un rol important, împreună cu o protecție suplimentară în timp ce utilizați hotspoturi deschise Wi-Fi. Transmiterea conținutului online poate deveni și mai ușoară cu un VPN. Pentru mai multe informații despre motivele pentru care s-ar putea să doriți să utilizați o VPN, am dori să vă trimitem la articolul nostru complet despre VPN-uri și utilizările acestora.

Pentru a rezuma: VPN-urile sunt legale în majoritatea țărilor. Cu toate acestea, unele guverne au restricționat utilizarea VPN sau au interzis practica în totalitate. Astfel, ei urmăresc să controleze populația sau să mențină siguranța națională. Utilizarea unui VPN în aceste locuri poate fi periculos și vă poate pune în dificultate. Cu toate acestea, atunci când nu vă aflați în niciuna dintre aceste țări și nu participați la activități infracționale, nu este necesar să vă temeți.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me