VPN vs Proxy: Cili është ndryshimi? | VPNOverview

Kur doni të shfletoni në mënyrë anonime, mund të përdorni një VPN ose një përfaqësues.


VPN dhe proxy në peshore

Të dy VPN dhe proxies mund të ndryshojnë vendndodhjen tuaj të treguar gjeografike, duke ju lejuar të anashkaloni gjeo-kufizimet në faqet e internetit. Mendoni për shumë shërbime transmetimi që nuk do t’ju tregojnë përmbajtjen e tyre kur nuk jeni në vendin e duhur. Ndërsa VPN dhe proxies të dy mund ta ndryshojnë këtë, të dy funksionojnë në mënyra krejtësisht të ndryshme. Edhe vetë fjala “përfaqësues” është një term i gjerë me kuptime të ndryshme. Për shembull, ekzistojnë prokura publike dhe private që secili ka funksione të ndryshme.

Pra, cili është ndryshimi i saktë midis një VPN dhe një përfaqësuesi? Cila nga të dy është më e mira për t’u përdorur? Ndërsa ato kanë funksione të ngjashme, mënyrat me të cilat ata vendosin lidhjen tuaj në internet janë shumë të ndryshme. Ne do të shpjegojmë cilat janë ato ndryshime, si funksionojnë serverë të ndryshëm proxy, dhe cilat pro dhe kundër janë bashkangjitur me proxies dhe VPN.

Serverë me prokurë

Një proxy server është një server që qëndron në mes kompjuterit tuaj dhe internetit. Kur shkoni në internet me një përfaqësues, i gjithë trafiku juaj në internet do të dërgohet së pari përmes atij përfaqësuesi. Për shkak të kësaj, do të duket sikur të dhënat tuaja po vijnë drejtpërdrejt nga ai përfaqësues në vend të kompjuterit tuaj dhe adresës IP. Ndërsa serverët VPN kodifikojnë automatikisht të gjitha të dhënat tuaja, një prokurë nuk e bën këtë. Prandaj, një prokurë është në gjendje të trajtojë një numër të madh të lidhjeve të njëkohshme nga përdorues të ndryshëm (zakonisht dhjetëra mijëra). Shumë ofrues të VPN gjithashtu ofrojnë një shërbim të veçantë përfaqësues për klientët e tyre për t’u përdorur.

Ndryshimi i adresës IP me proxy

Proxy serverët janë në gjendje të komunikojnë me internet në mënyra të ndryshme. Ata përdorin një ose dy protokolle për këtë qëllim: HTTP ose SOCKS.

Serverët e prokopatës HTTP

Protokolli HTTP është krijuar për të interpretuar çdo trafik në nivelin HTTP. Proxies që përdorin këtë protokoll janë në gjendje të punojnë vetëm me faqe në internet. Addressdo adresë që fillon me http: // ose më të sigurt https: // do të mbulohet nga ky përfaqësues. Si pasojë, proxies duke përdorur këtë protokoll do të jenë efektiv vetëm kur jeni duke përdorur shfletuesin tuaj. Për shkak se ky proxy pranon vetëm kërkesa HTTP, është disi më i shpejtë se një përfaqësues VPN ose SOCKS, i cili të dy duhet të përpunojnë më shumë të dhëna. Për më tepër, një prokurë HTTP mund të ju ndihmojë të merrni rreth disa kufizime gjeografike në internet. Më në fund, proxies HTTP shpesh janë falas ose përndryshe shumë të lirë për t’u përdorur.

E meta kryesore e një përfaqësuesi që përdor protokollin HTTP është që të dhënat tuaja mund të gjurmohen mjaft lehtë. Kur përdorni Flash ose JavaScript, të cilin protokolli HTTP nuk mund ta trajtojë, shumë site do të jenë në gjendje të zbulojnë adresën tuaj IP të vërtetë, pavarësisht nga përfaqësuesi. Përveç kësaj, proxies nuk kodojnë të dhënat tuaja, duke lejuar hakerat, qeveritë, sistemet e sigurisë dhe ISP-në tuaj të ndjekin çdo hap tuaj. Nëse jeni në një uebfaqe HTTPS, trafiku i të dhënave tuaja nuk do të ndiqet nga palë të treta. Sidoqoftë, adresa juaj IP është ende e dukshme. Një pengesë e fundit e proxies HTTP është që ju do të duhet të konfiguroni proxy veç e veç në çdo shfletues që përdorni. Kjo do t’ju kushtojë shumë përpjekje dhe kohë shtesë.

Për të përmbledhur shkurtimisht të gjitha mirat dhe të mirat e proxies HTTP, ne kemi bërë një përmbledhje në tabelën e mëposhtme:

Pros:
Cons:
Lirë (shpesh plotësisht falas)I dobishëm vetëm për të hyrë në faqet e internetit
Fsheh adresën tuaj IPIP juaj lehtë mund të zbulohet
Shpejt në përdorimTë dhënat HTTP nuk do të kodohen dhe do të jenë të ndjeshme për hakerat
Ofron akses në disa uebfaqe të kufizuaraKa nevojë për konfigurim individual në çdo shfletues

SOCKS proxy serverë

Përveç HTTPS, serverët me prokurë mund të përdorin një protokoll të dytë: SOCKS. Serverët proxy SOCKS mund të bëjnë më shumë sesa të interpretojnë vetëm faqet në internet. Ata do të marrin parasysh të gjithë trafikun tjetër të internetit, për shembull, aplikacionet për emailin tuaj, bisedat IRC dhe programet përrua për shkarkimet tuaja. Në këtë mënyrë, ju do të mbeteni më anonim edhe jashtë shfletuesit tuaj.

Meqenëse proxies SOCKS përpunojnë më shumë të dhëna sesa proxies HTTP, ato zakonisht janë shumë më të ngadalta. Ata merren me të njëjtën çështje të sigurisë gjithashtu: ju jeni akoma të ndjeshëm ndaj hakerave dhe IP-ja juaj mund të zbulohet, edhe pse ai proces nuk është aq i lehtë sa me një prokurë HTTP. Më në fund, do të duhet të konfiguroni këtë përfaqësues veç e veç në secilën pjesë të softuerit, për shembull, BitTorrent.

Një prokurë SOCKS ka të dy avantazhet dhe të metat kur krahasohet me një përfaqësues HTTP. Megjithatë, mund të jetë shumë e dobishme në rrethana specifike. Nëse, për shembull, thjesht doni të fshehni identitetin tuaj për të shkarkuar përrua në BitTorrent, një prokurë SOCKS duke përdorur një lidhje të sigurt SSL (një lidhje me nivelet e certifikuara të kriptimit) është e mjaftueshme. Sidoqoftë, nëse po planifikoni të shkarkoni dokumente ose skedarë të paligjshëm në internet, gjithmonë kini kujdes rregullat lokale në lidhje me këtë lloj të shkarkimit.

Pros:
Cons:
Fsheh adresën tuaj IPMë i ngadalshëm se një përfaqësues HTTP
Ju jep akses në disa uebfaqe të kufizuaraNuk e kripton trafikun e të dhënave tuaja, duke e bërë atë të ndjeshëm për hakerat
Përpunon çdo formë të trafikut të internetit (përfshirë përrallat)Ka nevojë për konfigurim individual në secilën pjesë të softuerit
Mbron mjaftueshëm për përdorimin anonim të BitTorrent.

Serverët me proxy private publike

Serverët me prokurë mund të kryejnë shumë detyra të ndryshme. Për të bërë dallimin ndërmjet proxies dhe funksioneve që ata kryejnë, proxies mund të kategorizohen në bazë të mënyrës së funksionimit të tyre. Së pari, ekziston një ndryshim midis proxies private dhe publike.

Serverë me prokurë publike

Lista e Proxy falasServerët me prokurë publike, ose të hapur, janë proxies që çdokush mund të përdorë lirshëm. Kjo është e mundur sepse proxies janë të aftë të trajtojnë mijëra lidhje në të njëjtën kohë. Ka shumë servera publik në internet, të cilët janë të gjithë të lirë për t’u përdorur. Këto përfshijnë të dy HTTP-të dhe Proxies SOCKS, megjithëse në përgjithësi ka më shumë proxie të HTTP-ve publike. Do të gjeni lista të panumërta të proxies publike në internet nëse dini ku të kërkoni. HideMyAss, për shembull, ofron një përfaqësues publik falas në faqen e tyre të internetit.

Mjerisht, serverët me prokurë publike shpesh janë mjaft të paqëndrueshëm. Kjo për shkak se një server që përdoret nga shumë njerëz në të njëjtën kohë mund të mbingarkohet dhe të ndalojë funksionimin. Kur një server publik gjendet lehtësisht në internet, shumë njerëz ka të ngjarë ta përdorin atë, gjë që mund të shkaktojë të gjitha llojet e çështjeve. Lidhja juaj mund të bjerë pa paralajmëruar dhe zakonisht, shpejtësia e proxy është jashtëzakonisht e keqe. Për më tepër, shpesh do t’ju duhet të dërgoni të gjitha llojet e informacioneve të ndjeshme tek pronarët e këtyre serverëve anonimë. Mbi të gjitha trafiku i të dhënave tuaja po kalon nëpër serverat e tyre. Mbi të gjitha, proxies publike zakonisht nuk ofrojnë ndonjë mbështetje shtesë. Sidoqoftë, mbetet fakt që këta proxies të hapur janë shumë të lehtë për t’u përdorur dhe janë në dispozicion falas.

Serverë me prokurë private

Serverët me prokurë private nuk janë të disponueshëm për të gjithë: do të duhet të blini një për një çmim të vogël. Këta serverë janë përgjithësisht shumë më të shpejtë sesa proxies publike. Do t’ju duhet një emër përdoruesi dhe fjalëkalimi për t’i përdorur ato. Serverët me prokurë private kanë tendencë të jenë shumë më të besueshëm sesa serverët publik sepse shpesh janë në pronësi dhe kontrollohen nga bizneset me reputacion të mirë. Ata zakonisht ofrojnë mbështetje shtesë dhe softuer që është konfiguruar në përdorimin tuaj personal. Për shembull, BTGuard dhe TorGuard, të dy kanë serverë të konfiguruar që janë të përsosur për të shkarkuar përrua. Këto shërbime ofrojnë shërbime për torrente të specializuara SOCKS, ndërsa VPN të tjera mund të ofrojnë shërbime HTTP dhe SOCKS.

Lloje të ndryshme të proxies

Një përfaqësues mund të jetë ose publik ose privat. Përveç kësaj, sidoqoftë, ekziston një mënyrë tjetër për të ndarë përfaqësuesit, përkatësisht sipas funksionit. Ka proxies në internet, proxies transparente, proxies anonimë, proxies të kundërt, dhe më shumë. Ne do të shpjegojmë së shpejti secilën nga këto kategori. Për më shumë informacion mbi lloje të ndryshme të proxies, ju mund të lexoni artikullin tonë “isfarë është një proxy server”.

Proxy i faqes në internet

Një shërbim proxy në internet, siç është ai i ofruar nga CyberGhost, krijon një lidhje me një server publik HTTP. Në momentin që ju dërgoni një kërkesë në internet në internet, përfaqësuesi do ta marr atë. Ata do ta ndryshojnë kërkesën dhe më pas do ta dërgojnë atë në destinacionin e tij origjinal. Me një proxy uebi do të jeni në gjendje të bëni çdo shfletim brenda shfletuesit tuaj në mënyrë më anonime, pa pasur nevojë të shkarkoni ose instaloni një program shtesë. Ju nuk do të duhet të konfiguroni shfletuesin tuaj. Për më tepër, këta proxies në internet shpesh janë plotësisht falas.

Fatkeqësisht, proxies në internet gjithashtu kanë të metat e tyre: ata kanë tendencë të përdorin shumë reklama, të cilat do t’i shihni të gjithë në ekranin tuaj. Ato gjithashtu kanë tendencë të jenë më të ngadalta dhe vetëm pjesërisht mbështesin Flash Player dhe JavaScript. Për më tepër, shumë faqe në internet bllokojnë adresat e IP që u përkasin këtyre proxies, duke ju ndaluar të hyrni në informacionin në këto faqe ndërsa jeni duke përdorur proxy. Të gjitha çështjet e sigurisë që dalin kur përdorni një server HTTP janë gjithashtu të rëndësishme për proxies në internet: ato nuk janë shumë të sigurta dhe nuk mund të garantojnë anonimitet të plotë gjatë shfletimit.

Proxies në internet janë shumë të lehtë për t’u përdorur. Pavarësisht, çështjet e tyre me shpejtësinë, sigurinë dhe aksesin e bllokuar e kufizojnë ndjeshëm dobinë e tyre. Për mbrojtjen e duhur dhe një lidhje më të shpejtë, jeni më mirë të përdorni një lloj tjetër të përfaqësuesit.

Proxy transparente

Një përfaqësues është transparent kur nuk mund të shihet nga përdoruesit e tij. Ju mund të thoni që është “i padukshëm” në atë kuptim. Ngjashëm me një proxy në internet, nuk do të duhet ta konfiguroni këtë përfaqësues në shfletuesin tuaj. Përdorimi i një përfaqësuesi transparent është “i detyrueshëm” në shumë raste, edhe nëse përdoruesi nuk është i vetëdijshëm për të. Një prokurë transparente qëndron midis përdoruesit dhe shërbimit. Ndërsa përdoruesi nuk mund të shohë që të dhënat e tyre dërgohen së pari përmes një përfaqësuesi të parë, ofruesi i shërbimit mund.

Avantazhi kryesor i proxies transparente është se ato rrisin shpejtësinë e përdorimit tuaj të internetit sepse ata përdorin caching. Një shembull: kur hyni në rrjetin Wi-Fi falas në Starbucks si një përdorues të ri, së pari duhet të pranoni kushtet. Ky ekran me kushtet e përdoruesit është një faqe e memorizuar e siguruar nga proxy. Në momentin që shtypni të pranoni, do t’ju dërgohet direkt në shërbimin aktual. Me fjalë të tjera, së pari do të dërgoheni në një kopje të ruajtur më parë të faqes në internet. Për shkak të këtij procesi, përdorimi i një rrjeti të madh do të jetë më i lehtë dhe më i shpejtë me një përfaqësues.

Nëse po kërkoni një prokurë që do të fshehë adresën tuaj IP, nuk do ta gjeni përgjigjen në një përfaqësues transparent. Ky lloj proxy direkt dërgon në adresën tuaj IP te shërbimi. Prandaj, nuk ju siguron ndonjë anonimitet dhe ofron vetëm lehtësi përdorimi dhe shpejtësi të shtuar.

Proxy anonim

Kundër një përfaqësuesi transparent, një përfaqësues anonim fsheh adresën tuaj IP. Shërbimet që përdorni ndërsa jeni të lidhur përmes këtij përfaqësuesi do të jenë në gjendje të shohin se dikush ka vizituar uebfaqen e tyre ndërsa përdorni një përfaqësues. Sidoqoftë, ata nuk do ta dinë kush ishte, pasi ata nuk mund ta shohin adresën tuaj të vërtetë IP, vetëm IP të serverit të prokurës. Ky lloj përfaqësuesi në përgjithësi funksionon mjaft mirë për anonimitetin në rritje të internetit. Sidoqoftë, nuk është një zgjidhje e garantuar. Përveç proxies të rregullt anonimë, ekzistojnë proxies ‘ekstremë’ anonimë (ose të lartë anonimatë). Këta serverë nuk do të zbulojnë as në faqet e internetit se ata janë një përfaqësues, ndërsa një përfaqësues i rregullt anonim është i zbulueshëm.

Proxy e kundërt

Një përfaqësues i kundërt bën të kundërtën e saktë të një përfaqësuesi normal. Në vend që të mbrojë të dhënat e përdoruesit të shfletimit të internetit, ky proxy mbron serverin në internet ku është përdorur. Një përfaqësues i kundërt mund të përdoret për të mbrojtur të dhënat në internet në një faqe duke vendosur një mur zjarri. Qasja në këto faqe specifike mund të jepet ose mohohet nga prokurori. Në këtë mënyrë, klientët e një banke të caktuar nuk do të jenë në gjendje të shfletojnë aksidentalisht në mjedisin bankar të një të huaji. Për më tepër, proxies e kundërt shpesh përdoren për të ruajtur faqet statike, duke siguruar që serveri nuk do të mbingarkohet lehtë.

VPN

Në vend të një përfaqësuesi, ju gjithashtu mund të përdorni një VPN. Një Rrjet Virtual Privat (VPN) krijon një tunel të koduar midis kompjuterit tuaj dhe serverit. E vetmja gjë që ISP-ja, hakerat, ose ndoshta qeveria do të jetë në gjendje të shohë, është se lidhja juaj po vjen nga IP e serverit tuaj VPN. Të gjitha aktivitetet tuaja në internet, IP, vendndodhja dhe shkarkimet tuaja të vërteta do të qëndrojnë të fshehura prapa kriptimit të VPN. Për më tepër, një VPN ju jep mundësinë e përdorimit të shumë lokacioneve të ndryshme të serverit, do të thotë se mund të arrini të gjitha llojet e faqeve dhe shërbimeve të kufizuara me gjeo-kufizime që nuk do të ishin ndryshe për ju. Një VPN funksionon si kjo:

Si funksionon një ilustrim i punës në VPN

Jo të gjithë VPN-të janë të njëjta. Ndërsa ata shërbejnë përafërsisht të njëjtin qëllim, ekzistojnë shumë faktorë shtesë që duhet të merren parasysh. Ne do të përmendim tre konsiderata të rëndësishme për të cilat do të duhet të mendoni këtu. Për më shumë informacion në lidhje me mënyrën se si ofruesit e VPN merren me këto, si dhe tema të tjera, mund të lexoni rishikimet tona të hollësishme të VPN.

Dëshiron të fillosh menjëherë me një VPN të mirë? Shikoni NordVPN.

Politika e prerjeve

Pala e vetme që do të jetë në gjendje të shohë sjelljen tuaj në internet kur përdorni një VPN është ofruesi VPN. Në fund të fundit, trafiku i të dhënave tuaja po dërgohet përmes serverit të tyre. Prandaj, është e rëndësishme të zgjidhni një ofrues të besueshëm VPN i cili nuk do të kursejë ndonjë prej këtij informacioni. Kjo do të kundërshtonte gjithçka që kërkon VPN: garantimi i anonimitetit dhe sigurisë suaj në internet.

Të ashtuquajturat shkrime që ofruesi juaj VPN mund të bënte të dhënat tuaja kanë pasoja potencialisht të tmerrshme. Qeveritë mund ta detyrojnë ofruesin t’i tregojë atyre të dhënat tuaja. Prandaj, është gjithmonë e rëndësishme të kontrolloni nëse VPN që po mendoni të përdorni nuk ka një politikë për shkrimet. Nëse ky është rasti, ata premtojnë të mos kursejnë trafikun e të dhënave tuaja, kështu që të tjerët nuk do të jenë në gjendje ta shohin atë.

User-mirëdashësi

Nëse dëshironi të vendosni një lidhje VPN në pajisjen tuaj, do të duhet të shkarkoni dhe instaloni një shërbim VPN. Ndonjëherë do të duhet të konfiguroni kompjuterin ose pajisjen tuaj mobile në mënyrë që VPN të funksionojë. Zakonisht, ky është një proces mjaft i drejtpërdrejtë: shumë ofrues kanë udhëzues hap pas hapi të instalimit që mund t’i përdorni edhe kur nuk jeni aq të aftë me kompjuterë. Sapo të instalohet dhe aktivizohet VPN-ja juaj, të gjitha të dhënat tuaja në internet do të dërgohen të sigurta përmes tunelit VPN. Nuk ka rëndësi se cilin program ose shfletues përdorni, për të gjithë trafikun është kujdesur.

Softueri i siguruar nga shërbimet VPN mund të jetë mjaft i larmishëm. Ndërsa një ofrues mund të ketë një aplikacion të thjeshtë dhe të strukturuar që e bën përdorimin shumë të thjeshtë, VPN të tjerë mund të zgjedhin të shtojnë më shumë mundësi në programin e tyre, duke e bërë klientin pak të rrëmujuar dhe më të vështirë për t’u përdorur. Në varësi të dëshirave tuaja, ju mund të preferoni një lloj klienti mbi një tjetër.

çmim

Një abonim VPN zakonisht nuk është falas. Për fat të mirë, çmimet nuk janë shumë të këqija: për vetëm disa dollarë në muaj do të keni tashmë një VPN shumë të mirë. Kur e krahasoni me një proxy falas në internet, kjo mund të duket shumë, por do të merrni mbrojtje shtesë dhe shifrimin më të mirë si kthim. Ekzistojnë edhe disa VPN falas shumë të mira në treg. Kur zgjidhni një VPN falas, duhet të jeni të kujdesshëm ndaj VPN që zgjidhni, megjithatë. VPN të mirë, të besueshëm shpesh kanë kufij të shpejtësisë ose të të dhënave, por ato janë shumë më mirë se shumë VPN të rreme që do të gjeni në internet, të cilat shpesh nuk funksionojnë ose janë të mbushura me malware. Një VPN e mirë falas do t’ju ofrojë mbrojtje më të mirë sesa një përfaqësues.

Nëse doni mbrojtje të plotë pa asnjë kufizim, ju këshillojmë që të lini mënjanë disa dollarë në muaj dhe të merrni një VPN premium sidoqoftë. Në krahasim me një përfaqësues, një VPN do ta bëjë përvojën tuaj të internetit shumë më të sigurt dhe më anonime. Nëse zgjidhni një ofrues të lirë mbi këtë, si Surfshark, do të keni marrëveshjen më të mirë që mund të merrni.

Për ta bërë më të lehtë zgjedhjen midis VPN dhe proxy, ne kemi listuar të mirat dhe të mirat e VPN-ve për ju në tabelën më poshtë.

Të mirat e një VPN:
Cons të një VPN:
Aktiviteti juaj i Internetit mbrohet mirëçmim
Nivele të larta të kriptimitMundësia e prerjeve
Shpejt në përdorim
Në dispozicion në shumë vende / shumë lokacione të serverit

Cila është më e mira: VPN ose përfaqësuesi?

Në kushtet e privatësisë dhe sigurisë, VPN tejkalojnë proxies. Ndërsa proxies fshehin IP tuaj, ata nuk ofrojnë shumë më tepër me anë të mbrojtjes. Thënë kështu, ju mund të vendosni të përdorni një përfaqësues për situata specifike. Ndërsa VPN sigurojnë shumë më tepër kriptim dhe siguri sesa proxies, ato jo gjithmonë mund të jenë të nevojshme, në varësi të detyrës në fjalë dhe si dëshironi të merreni me privatësinë tuaj në internet.

Kur të përdorni një përfaqësues

 • Duke anashkaluar një mur zjarri ose geoblock: Kur përpiqeni të përdorni një shërbim të kufizuar streaming ose një faqe në internet, një proxy server mund të jetë i mjaftueshëm. Sidoqoftë, kjo zakonisht është e vërtetë vetëm nëse nuk po transmetoni të dhëna të ndjeshme dhe nuk keni nevojë të fshehni aktivitetet tuaja në internet. Përdoruesit gjithashtu duhet të jenë të vetëdijshëm që disa shërbime si Netflix kanë teknologji anti-proxy dhe mund të bllokojnë lidhjet nga serverët proxy.
 • Kur përdorni një sistem operativ të vjetëruar: Proxies nuk kërkojnë nga ju që të instaloni softuer që ata të funksionojnë. Kjo mund të funksionojë në favorin tuaj nëse keni një sistem operativ të ngadaltë ose të vjetëruar. VPN mund të ngadalësojnë shpejtësinë tuaj të shfletimit, ndërsa veçanërisht proxies HTTP mezi ndikojnë në performancën e makinës suaj. Ekzistojnë gjithashtu serverë të fshehtë të proxy që mund të ruajnë kopje të faqeve të internetit që shpesh vizitoni për të zvogëluar bandën tuaj dhe për të rritur performancën e makinës suaj.

Kur të përdorni një VPN

 • Shfletimi i internetit: Nëse jeni duke kërkuar në internet ose hyrni në informacione të ndjeshme në internet, një VPN do të enkriptojë të dhënat tuaja dhe do t’i ruajë ato të sigurta nga hakerat dhe kriminelët në internet.
 • Lidhja me Wi-Fi publik: Nëse lidheni me Wi-Fi ose rrjete të tjera të pasigurta publike, një VPN është domosdoshmëri. Kriminelët kibernetikë shpesh hakojnë në rrjete të pasigurta dhe mund të qasen në të gjitha të dhënat që transmetoni përmes rrjetit. Një VPN i mban të sigurta të dhënat tuaja private nga këta hakerë.
 • Qasja në përmbajtje të kufizuar nga rajoni: Ndërsa proxies mund të punojnë për të hyrë në disa lloje të përmbajtjes së kufizuar nga rajoni, shumë shërbime kanë softuer për të bllokuar proxies. Disa nga këto shërbime gjithashtu kanë blloqe VPN, por në përgjithësi mund të përdorni një VPN premium për të marrë rreth tyre.
 • Duke anashkaluar censurën e qeverisë: Nëse jetoni një vend me censurë të gjerë dhe mbikëqyrje në internet, vetëm një VPN premium do t’ju lejojë të anashkaloni me siguri censurën dhe të fshehni aktivitetin tuaj në internet nga qeveria.

Mendimet përfundimtare

Një server me prokurë mund të ridrejtojë trafikun tuaj në internet për arsye të ndryshme. Ju mund të përdorni një për të qëndruar më shumë anonim gjatë shfletimit ose një shërbim mund të rrisë përvojën tuaj në internet duke shtuar një prokurë për caching. Ekzistojnë shumë lloje të proxies në dispozicion që mund të përdoren për qëllime të ndryshme.

Pothuajse në çdo mënyrë, një VPN është më e mirë se një përfaqësues. VPN ofrojnë më shumë anonimitet në internet dhe mbrojnë të gjitha të dhënat tuaja në internet në vend të vetëm pjesëve specifike të tij. Për më tepër, një VPN mund të shpejtojë lidhjen tuaj të internetit: kur ISP juaj artificialisht ul gjerësinë e brezit të lidhjes tuaj të internetit, një VPN mund ta anashkalojë këtë në mënyrë efektive.

Arsyeja e vetme e vërtetë për të zgjedhur një proxy server mbi një VPN është çmimi. Proxies janë thjesht më të lirë se VPN. Pavarësisht, për një pagesë të vogël çdo muaj, ju do të keni tashmë një shërbim me cilësi të lartë VPN, për shembull CyberGhost, NordVPN, ose Surfshark. Në pothuajse të gjitha rastet, është më e zgjuar të paguash për të siguruar që të dhënat e tua janë vërtet të sigurta. Para se të zgjidhni një përfaqësues për të rritur anonimitetin tuaj në internet, është më mirë të konsideroni së pari një VPN falas të kufizuar. Gjithmonë mbani në mend se asgjë në internet nuk është 100% e sigurt dhe anonime. Prandaj, gjithmonë duhet të keni kujdes në atë që bëni në internet, madje edhe kur përdorni një proxy ose VPN.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map