VPN shpjegoi: Si funksionon? Pse do ta përdorni? | VPNOverview

Një numër në rritje i njerëzve përdorin një VPN ndërsa shfletojnë internetin. VPN qëndron për Virtual Private Network. Shtë një zgjidhje e lehtë dhe efikase që ju ofron tre gjëra thelbësore kur shkoni në internet: më shumë siguri, intimitet, dhe liri. Nëse nuk jeni të njohur me konceptin e një VPN, mund të duket mjaft shqetësuese. Por pa shqetësime! Kjo faqe do të shpjegojë saktësisht se si funksionon një VPN dhe pse njerëzit e përdorin atë. Ne do t’ju tregojmë gjithçka që ju duhet të dini rreth avantazheve dhe mundësive të VPN-ve. Ne gjithashtu do t’ju tregojmë për një çift të ofruesve të shkëlqyera VPN që mund të dëshironi të provoni veten.


Isfarë është një VPN?

VPN Internet NorvegjishtNjë VPN krijon një lidhje të sigurt midis pajisjes tuaj (për shembull kompjuteri ose smartphone) dhe interneti. Kur shkojmë në internet, të gjithë kemi një adresë unike IP. Ju mund ta krahasoni këtë adresë me një numër telefoni ose adresë shtëpie, por për kompjuterin tuaj ose smartphone: adresa juaj IP është një kod personal identifikimi për lidhjen tuaj të internetit. Ajo zbulon vendndodhjen tuaj dhe lidhet me personin që paguan ofruesin tuaj të internetit. Me adresën tuaj IP, ju jeni i njohur dhe i gjurmueshëm në internet, pavarësisht se çfarë po bëni. Kjo do të thotë, nëse nuk përdorni një VPN. Një VPN nuk do të jetë gjithmonë në gjendje të mbulojë gjurmët tuaja: ka metoda të tjera që mund të rezultojnë në zbulimin e identitetit tuaj në internet. Teknikat që përdorin rrjedhjet në WebRTC dhe shtypjen e gishtërinjve të shfletuesit mund të mbledhin ende të dhëna për ju. Edhe kështu, një VPN do t’ju mbrojë shumë mirë në shumicën e rasteve.

Siç u përmend më parë, VPN qëndron për Rrjetin Virtual Privat. Ky rrjet privat ju lejon të dërgoni trafikun e të dhënave tuaja përmes një lidhje e koduar, e sigurt te një server i jashtëm. Nga atje, trafiku do të dërgohet në internet. Për shkak të kësaj, adresa IP e treguar në internet do të ndryshohet.

Nëse dëshironi të filloni menjëherë, mund të gjeni një udhëzues të shkurtër hap pas hapi më tej. Ne kemi përpiluar gjithashtu një listë të VPN-ve më të mira atje për tu provuar. Do të preferonit të përdorni një VPN të ndryshme? Ju mund të gjeni më shumë ofrues në faqen tonë të rishikimit. Shtypni butonin më poshtë për të parë përmbledhjen tonë të VPN:

Isfarë është një VPN e përdorur për?

Ka shumë arsye të ndryshme për njerëzit që të fillojnë të përdorin një VPN. Më të mëdhenjtë mund të përmblidhen si më poshtë: rrit tuajin intimitet online, ju siguron më shumë siguria në internet, dhe ju lejon të shfletoni internetin me më shumë liri (pasi ju bën rreth kufizimeve në internet dhe censurimit). Ne do të shpjegojmë saktësisht se çfarë do të thotë kjo në pjesët vijuese.

Si ofron një VPN siguri në internet

Një VPN ofron siguri sepse kodifikon në masë të madhe të gjithë trafikun tuaj në internet, edhe para se të arrijë në serverin VPN. Ai gjithashtu udhëzon trafikun e të dhënave tuaja përmes një “tuneli VPN” shumë më të sigurt. Kjo e bën shumë më të vështirë për të tjerët, siç janë qeveritë dhe hakerat, të përgjojnë dhe shikojnë të dhënat tuaja. Prandaj, është veçanërisht e rëndësishme të përdorni një VPN kur përdorni rrjete publike (të rrezikshme) WiFi. Në shtëpi ose në punë mund të jetë po aq e dobishme për të përdorur një VPN. Ofruesit si NordVPN ose ExpressVPN ofrojnë në krye të rreshtit, nivelet e shifrimit të AES 256. Me atë lloj mbrojtjeje, nuk do të duhet të shqetësoheni për askënd që mbledh të dhënat tuaja dhe t’i përdorë ato kundër jush.

Tuneli VPN i Kriptuar ju mbron nga grupe të ndryshme

Si ofron një VPN anonimitet dhe intimitet në internet

Një VPN ju ofron më shumë anonimitet në internet sepse nuk do të shfletoni në internet me adresën tuaj IP të disponueshme publikisht. Adresa juaj personale IP do të fshihet sapo të lidheni me serverin VPN, pasi ajo do të ndryshojë në IP të VPN të serverit. Normalisht, të tjerët mund të lidhin veprimet tuaja në internet me identitetin tuaj dhe vendndodhjen tuaj bazuar në adresën tuaj IP. Për shembull, ofruesi juaj i shërbimit të internetit, faqet e internetit që vizitoni dhe shumë qeveri zakonisht mund të shohin gjithçka që bëni në internet. Sidoqoftë, kur përdorni një VPN, veprimet tuaja në internet mund të gjurmohen vetëm në serverin VPN, por jo më për ju (nëse, natyrisht, nuk keni hyrë në një uebfaqe të caktuar si YouTube ose Google). Shumë ofrues të VPN nuk do të zbulojnë apo edhe të monitorojnë se çfarë bëni përmes serverave të tyre. Kështu që bëheni shumë më anonimë në internet, pasi nuk mund të identifikoheni ose gjurmoheni përmes adresës suaj IP.

Si ofron një VPN liri në internet

Një VPN mund t’ju ofrojë më shumë liri në internet. Kjo ju lejon të lidheni me serverat në të gjithë botën. Kur lidheni me një server VPN në një vend të caktuar, do të keni mundësi të përdorni internetin sikur të ishit fizikisht në atë vend. Kjo është e dobishme, sepse interneti nuk është lirisht i arritshëm kudo. Disa vende censurojnë pjesën e internetit ose vendosin kufizime në faqet e mediave sociale ose shërbimet e transmetimit në internet. Nëse jeni me pushime ose keni migruar, mund të mos jeni në gjendje të shikoni rrjedhën tuaj të zakonshme. Një VPN do t’ju lejojë të lidheni në internet përmes serverëve në vendin tuaj. Kjo zakonisht ju mundëson të shikoni shfaqjen tuaj të preferuar ose të hyni përsëri në faqen tuaj të preferuar. Po ashtu funksionon edhe në anën tjetër: nëse dëshironi të keni akses në uebfaqe ose shërbime streaming nga një vend tjetër (për shembull të shikoni një version të ndryshëm të Netflix), mund ta bëni këtë me një VPN.

Nëse dëshironi të provoni menjëherë një VPN, por nuk jeni të sigurt se cilin ofrues mund të zgjedhni, mund të konsultoheni me 5 kryesorët tanë të ofruesve më të mirë VPN:

Si funksionon një VPN?

Kur të keni gjetur një ofrues të besueshëm VPN, mund të shkarkoni dhe instaloni programin e tyre. Pastaj ju zgjidhni cilësimet e preferuara të sigurisë dhe vendosni një lidhje të sigurt me serverin tuaj të dëshiruar VPN. Kur lidhja të jetë vendosur, e mëposhtme do të ndodhë me trafikun e të dhënave tuaja:

 1. Softueri VPN në kompjuterin tuaj kripton trafikun e të dhënave tuaja dhe e dërgon atë në serverin VPN përmes një lidhje e sigurt.
 2. Të dhënat e koduara nga kompjuteri juaj janë deshifruar nga serveri VPN.
 3. Serveri VPN do dërgoni të dhënat tuaja në internet dhe merrni një përgjigje, e cila është menduar për ju, përdoruesin.
 4. Trafiku është atëherë i koduar përsëri nga serveri VPN dhe është u kthye tek ju.
 5. Programi VPN në pajisjen tuaj do deshifroj të dhënat kështu që në të vërtetë mund ta kuptoni dhe përdorni.

Si funksionon një ilustrim i punës në VPN

Lidhja VPN do të shifrojë trafikun e të dhënave tuaja, duke e bërë shumë më të vështirë për hakerat dhe palët e tjera që ta përgjojnë dhe shikojnë atë. Lidhja e sigurt gjithashtu i siguron përdoruesit anonimatin në rritje, sepse trafiku në internet është rivotuar përmes një serveri të jashtëm VPN. Meqenëse po shfletoni në internet përmes adresës IP të serverit VPN, vetë adresa juaj IP do të mbetet e fshehtë. Normalisht, vendndodhja juaj dhe madje edhe identiteti juaj mund të zbulohen përmes adresës suaj IP, sepse është unike për lidhjen tuaj të internetit. Duke përdorur një IP të ndryshëm (atë të caktuar për serverin VPN) asnjë nga veprimet tuaja në internet nuk është gjurmuese për ju, duke ju lejuar të shfletoni në internet më shumë në mënyrë anonime.

Aplikimi VPN shkon në sfondin e kompjuterit tuaj, tabletit ose smartphone. Ju mund të përdorni internetin siç do të shihni dhe nuk do të vini re asgjë ndryshe – përveç faktit që do të keni mundësi të merrni rreth kufizimeve në internet.

Tre nga ofruesit më të mirë të VPN

Ne kemi testuar ofruesit më të mëdhenj të VPN. Ju mund të gjeni një përmbledhje të gjerë të më të mirëve në listën tonë të 5 ofruesve më të mirë VPN. Nëse dëshironi të filloni me një VPN të thjeshtë, miqësore dhe të besueshme, ju rekomandojmë ExpressVPN, NordVPN ose Surfshark.

ExpressVPN

ExpressVPN është një nga ofruesit më të mirë të VPN që kemi testuar deri më tani. Ata ofrojnë disa mijëra servera të shpejtë dhe të qëndrueshëm, aplikacione të këndshme për të gjitha pajisjet dhe shërbim të shkëlqyeshëm ndaj klientit. Ajo gjithashtu funksionon me Netflix, kështu që ju mund të mbroheni edhe kur shikoni shfaqjen tuaj të preferuar. ExpressVPN ka një garanci për 30 ditë kthim të parave, kështu që mund ta provoni para se të merrni një abonim më të gjatë.

ExpressVPN synon t’ju ofrojë cilësi më të mirë, dhe kjo vjen me një vlerësim çmimesh. Ata nuk janë ofruesi më i lirë i VPN përreth, por me ofertën tonë të veçantë për zbritje, mund të merrni një abonim për 6,67 dollarë në muaj. Kjo pajtim ju lejon të mbroni pesë nga pajisjet tuaja me ExpressVPN. Ju mund të lexoni më shumë rreth këtij ofruesi në përmbledhjen tonë të plotë të ExpressVPN. Klikoni në butonin më poshtë për të parë marrëveshjen speciale të ExpressVPN.

NordVPN

NordVPN, gjithashtu, është ndër ofruesit më të mirë të VPN të këtij momenti. Ky shërbim i mirë dhe i besueshëm VPN ofron nivele shumë të larta sigurie. Softueri i tij duket me shkëlqim, ndërsa gjithashtu është i lehtë për t’u përdorur. Siguria e nivelit të lartë bën që NordVPN të jetë më e ngadaltë se ExpressVPN, por gjithsesi është një zgjedhje shumë e mirë. Për cilësinë që ofrojnë, ato janë shumë të përballueshme. Për më tepër, aplikacionet janë miqësor dhe të strukturuar mirë. Lexoni më shumë rreth tyre në rishikimin tonë të plotë të NordVPN.

NordVPN ka një garanci 30-ditore për kthimin e parave, ashtu si ExpressVPN. Ata gjithashtu kanë marrëveshje shumë të volitshme, veçanërisht nëse angazhoheni për një pajtim për një periudhë më të gjatë kohore. Sigurohuni që të kontrolloni zbritjen që merrni kur përdorni lidhjet në faqen tonë të internetit ose duke klikuar butonin më poshtë.

Këshilla shtesë: Disa ruterë ju lejojnë të instaloni një lidhje VPN. Në këtë mënyrë ju mund të përdorni lidhjen VPN për të gjitha pajisjet tuaja në shtëpi. Instalimi i kësaj mund të jetë një sfidë për disa. Ne ju këshillojmë të përdorni programin e routerit DD-WRT. Nëse keni nevojë për ndihmë për të instaluar një VPN në ruterin tuaj, ndjehuni të lirë të hidhni një vështrim në artikullin tonë për këtë temë. Një alternative do të ishte të zgjidhni një VPN e cila lejon një numër të madh të lidhjeve me vetëm një pajtim. Në këtë rast, Surfshark do të jetë zgjidhja juaj më e mirë.

Surfshark

Surfshark është një ofrues i VPN relativisht i ri por shumë efektiv që është rritur ndjeshëm gjatë vitit të kaluar. Avantazhi më i madh i Surfshark është se ju lejon të përdorni serverët e tij në aq pajisje sa dëshironi. Nëse dëshironi të mbroni të gjitha pajisjet e përdorura në të gjithë familjen tuaj, ose thjesht keni shumë pajisje vetë, Surfshark është një zgjidhje e shkëlqyeshme. Përveç kësaj, edhe ky ofrues është tepër i lirë: ju tashmë keni një pajtim për më pak se 2 dollarë në muaj!

Usingshtë duke përdorur një legal VPN?

Zonja DrejtësiDisa njerëz pyesin nëse është e ligjshme të përdorni një VPN. Në fund të fundit, shërbimi ju lejon të bëheni shumë më anonimë në internet, gjë që mund të jetë mjaft e dobishme për hakerat dhe kriminelët në internet. Nëse ata njerëz nuk mund të gjurmohen në internet, është më e vështirë për ata që të ndëshkohen për krime, në fund të fundit. Edhe kështu, kjo nuk do të thotë se një VPN është e paligjshme. Në të kundërt: shumë kompani zyrtare dhe biznese punojnë me VPN dhe rekomandojnë përdorimin. Edhe Bashkimi Evropian mbështet lirinë e internetit, të cilën një VPN mund t’ju ​​japë.

Shumë vende në të gjithë botën e konsiderojnë përdorimin e një VPN plotësisht ligjore. Kryerja e veprimtarive të paligjshme gjatë përdorimit të një VPN, megjithatë, mbetet e paligjshme. Prandaj, përdorimi i një VPN për aktivitete ligjore, të tilla si shfletimi, lojrat, Netflix, YouTube ose diçka tjetër, nuk është aspak problem. Nëse përdorni një VPN për të shkarkuar skedarë të paligjshëm siç janë kopjet jozyrtare të filmave dhe muzikës, megjithatë ka shumë të ngjarë të kundërshtoni ligjet tuaja lokale. Ndërsa VPN ju jep më shumë anonimitet në internet dhe e bën shumë më të vështirë për zyrtarët të ju gjurmojnë, shkarkimi në vetvete është akoma i paligjshëm.

Ka disa vende që e konsiderojnë të paligjshëm përdorimin e një VPN. Nëse dëshironi të dini më shumë rreth këtyre vendeve dhe përdorimit të ligjshëm dhe të paligjshëm të VPN-ve në përgjithësi, mund të lexoni gjithçka në lidhje me të në këtë artikull. Përdorimi i një VPN në pjesën më të madhe të botës (perëndimore) nuk do t’ju shqetësojë. Përkundrazi, ne do ta rekomandojmë.

Cilat protokolle të ndryshme VPN ekzistojnë?

Lidhjet VPN përdorin një lidhje të koduar të quajtur edhe një tunel. Ekzistojnë disa mënyra (protokolle) të ndryshme në të cilat mund të vendoset një lidhje e tillë VPN. Protokollet më të zakonshme VPN janë:

 • OpenVPN: OpenVPN është një nga protokollet më të përdorur. Shtë një protokoll me burim të hapur që përdor kriptimin bazuar në protokollet OpenSSl dhe SSLv3 / TLSv1. Shumica e ofruesve të VPN mbështesin OpenVPN dhe është në dispozicion për shumë platforma të ndryshme (p.sh. Windows, Mac (OSx), Android, iOS, Linux, ruter). Shumica e konsiderojnë OpenVPN si zgjidhjen më të mirë.
 • IPSec / L2TP: ky protokoll kombinon IPsec për kriptimin e të dhënave me L2TP për lidhjen e sigurt. Shumica e sistemeve operative përfshijnë IPsec / L2TP dhe këto janë një zgjedhje e mirë nëse OpenVPN nuk është në dispozicion.
 • PPTP: PPTP (Protokolli i tunifikimit nga pika në pikë) është një nga protokollet e para që u bë i disponueshëm. Ky protokoll përmban disa rrjedhje (të mundshme). Për këtë arsye, përdorimi i këtij protokolli këshillohet vetëm nëse shpejtësia është më e rëndësishme se siguria. Kjo mund të jetë rasti nëse doni të anashkaloni kufizimet e vendosura nga shërbimet streaming.
 • Softether: Softether, ndryshe nga të tjerët që përmendëm, nuk është një protokoll i vetëm, por një aplikacion me burim të hapur që funksionon nëpër platforma të ndryshme dhe ofron mbështetje për protokollet VPN siç janë, SSL VPN, L2TP / IPsec, OpenVPN, dhe Protokolli i tunelit të sigurtë të Socket Microsoft . Softether ju furnizon me një server VPN.
 • WireGuard: WireGuard është një protokoll relativisht i ri që kohët e fundit po merr gjithnjë e më shumë vëmendje. Ai funksionon në një kernel Linux dhe ka për qëllim arritjen e shfaqjeve edhe më të mira sesa OpenVPN dhe IPsec. Për më shumë informacion, mund të vizitoni uebfaqen e tyre.

Si të Vendosni VPN tuaj

Vendosja e lidhjes suaj VPN është më e thjeshtë nga sa mund të duket. Ofruesi juaj VPN do të bëjë pjesën më të madhe të punës për ju. Së pari, do të duhet të gjeni një ofrues VPN që ju pëlqen (në faqen tonë mund të gjeni rishikime të ofruesve të ndryshëm si dhe disa rekomandime). Kur të gjeni një që i përshtatet nevojave tuaja, regjistroheni në shërbimin e tyre dhe shkarkoni dhe instaloni programin që ata ofrojnë. Do të duhen vetëm disa minuta para se të mund të shkoni në internet përmes serverave të VPN. Tani mund të lidheni në internet në mënyrë të sigurt dhe anonime, pa asnjë kufizim ose censurë që vendndodhja juaj gjeografike mund të imponojë!

Shumica e ofruesve të VPN ofrojnë softuer për të gjitha llojet e pajisjeve dhe sistemeve operative (Windows, Mac, iPhone, Android).

Fillimi me një VPN në 3 hapa të thjeshtë

Nëse doni të filloni të përdorni një VPN, por nuk e dini se ku të filloni, ju jeni në vendin e duhur. Fillimi me një VPN është shumë e lehtë dhe zgjat vetëm pesë minuta. Ne do t’ju ndjekim tre hapat e thjeshtë për të filluar:

Hapi 1. Regjistrohu për një ofrues të besueshëm VPN

Për fillestarët ne rekomandojmë shumë përdorimin e ExpressVPN ose NordVPN. Ne i testuam këto ofrues gjerësisht dhe i gjetëm ata të jenë shumë të përshtatshëm për fillestarët, pasi ato janë të lehta për t’u kuptuar dhe vendosur, duke qenë gjithashtu shumë të shpejtë. Për më tepër, këta dy ofrues të VPN ju lejojnë të siguroni pajisje të shumta me një abonim të vetëm dhe të ofroni një garanci 30-ditore për kthimin e parave. Në këtë mënyrë ju mund t’i provoni ato për një muaj pa u mbërthyer në një abonim afatgjatë. Për më tepër, përdorimi i lidhjeve dhe butonave në faqen tonë të internetit do t’ju marrë një zbritje me këta ofrues. Ju mund të shikoni përshtypjet tona të gjera në faqen tonë të shqyrtimit. Ne kemi rishikuar gjithashtu siguruesit e tjerë të VPN natyrisht. Disa VPN të tjera mbresëlënëse janë CyberGhost, PIA, SurfShark dhe ProtonVPN. Kjo e fundit gjithashtu ndodh që të ofrojë një nga abonimet më të mira falas VPN, për të cilat mund të lexoni gjithçka në artikullin tonë: 5 ofruesit më të mirë falas të VPN të vitit 2020.

Pasi të keni zgjedhur ofruesin tuaj VPN, do të duhet të regjistroheni në to. Krijoni një llogari dhe sigurohuni që të keni informacionin tuaj të hyrjes në dispozicion. Do t’ju duhet në hapat e mëposhtëm. Siç kemi përmendur edhe më herët në artikull, ExpressVPN dhe NordVPN të dy kanë një garanci 30-ditore të parave, pa asnjë pyetje. Kështu që ju gjithmonë mund t’i provoni ato dhe të merrni një rimbursim nëse një VPN nuk është për ju.

Hapi 2. Shkarkoni aplikacionin VPN

Tani që jeni regjistruar në ofruesin tuaj të preferuar VPN, thjesht duhet të shkarkoni aplikacionet VPN të këtij ofruesi në smartphone tuaj, iPhone, tablet ose kompjuter. Vizitoni faqen e internetit të ofruesit tuaj VPN për të gjetur programin e nevojshëm. Mos u mundoni të shkarkoni nga një burim i ndryshëm pasi këto shkarkime shpesh përmbajnë zjarrtë apo edhe malware. Pasi të keni shkarkuar dhe instaluar me sukses programin, do të keni mundësi të regjistroheni.

Hapi 3. Aktivizoni aplikacionin VPN dhe filloni të kërkoni në internet në mënyrë të sigurt dhe lirisht

Kur aplikacioni VPN është i ndezur (zakonisht duke shtypur një buton të vetëm), do të vendoset lidhja VPN. Në përgjithësi, ju nuk do të vini re as që është aktivizuar, pasi ajo funksionon në sfondin e pajisjes tuaj. Ndërsa është aktivizuar, do të shfletoni uebin shumë më të sigurt, privatisht dhe lirshëm.

Dhe kjo është gjithçka që ka! Nëse i kaloni këto hapa, do të mbroheni nga një VPN.

Instalimi i një VPN është aq i lehtë sa të ndiqni këto hapa të thjeshtë. Nëse doni të kontrolloni se si të instaloni një VPN në pajisjen tuaj specifike, shikoni seksionin tonë “Konfigurimi VPN”. Në këtë seksion do të gjeni mënyra të ndryshme se si të instaloni një VPN në një pajisje specifike. Instalimi mund të ndryshojë, në varësi të pajisjes tuaj dhe sistemit të funksionimit, por kryesisht do të shkojë si më poshtë:

Instaloni VPN hap pas hapi Desktopin

Nëse doni të dini saktësisht se si funksionon një VPN, vazhdoni të lexoni. Ne do ta shpjegojmë atë dhe më shumë më poshtë.

Pse do të përdorni një VPN?

Ka shumë arsye pse njerëzit përdorin një VPN, disa nga më të zakonshmet janë si më poshtë:

 • Anonimati në internet: Një lidhje VPN fsheh adresën dhe vendndodhjen tuaj të vërtetë IP. Me një lidhje VPN, ju përdorni adresën IP që i përket serverit VPN me të cilin jeni lidhur. Në këtë mënyrë adresa juaj personale IP mbetet e fshehur. Uebfaqet dhe palët e tjera nuk do të jenë në gjendje të gjurmojnë veprimet tuaja në internet në vendndodhjen dhe identitetin tuaj, bazuar në adresën tuaj IP (me kusht që ofruesi juaj të ketë një politikë adekuate për mos prerjet). Gjithë sa do të shohin, kur përdorni një VPN, është një adresë IP e çuditshme që nuk ka asnjë lidhje me ju. Me një VPN mund të shfletoni internetin në mënyrë anonime.
 • Mbrojtje kundër hakerave dhe qeverive: Njerëzit po bëhen gjithnjë e më të vetëdijshëm për cenueshmërinë e tyre në internet. Pa një lidhje të sigurt VPN, është shumë më e lehtë për të tjerët të përgjojnë, shikojnë dhe vjedhin të dhënat që ju, shpesh pa njohuri, i përhapni kur shfletoni në internet. Pa e ditur atë, të tjerët mund të shtypnin pajisjet tuaja dhe të përdorin informacionin tuaj personal. Ju mund ta parandaloni këtë me një VPN sepse kodon të gjithë trafikun tuaj në internet.
 • Sigurimi i qasjes në internet në rrjetet publike: Përdorimi i një rrjeti publik mund të jetë shumë i rrezikshëm. Përdoruesit e tjerë në të njëjtin rrjet mund të futen lehtësisht në të dhënat dhe informacionin tuaj personal. Meqenëse nuk dëshironi që të tjerët të kenë akses, për shembull, në hyrjen tuaj në email, imazhe / skedarë ose informacione mbi kartën e kreditit, mund të jetë e mençur të përdorni një lidhje VPN. VPN kodon të gjithë trafikun tuaj në internet. Një haker do të shohë vetëm çështje të koduara dhe nuk do të jetë në gjendje të shohë ose të përdorë informacionin tuaj personal.
 • Anashkalimi i censurës dhe kufizimeve gjeografike: Për një përdorues normal të internetit, mund të ketë shumë kufizime për ato që munden dhe nuk mund të përdorin në internet. Për shembull, nuk mund të shikoni të gjithë përmbajtjen në dispozicion në iPlayer të BBC-së, nëse nuk po hyni në internet përmes një adrese IP britanike. Gjithashtu, disa shërbime streaming si Netflix ofrojnë përmbajtje të ndryshme në zona të ndryshme gjeografike. Disa qeveri (p.sh. Kina, Turqia dhe Egjipti) bllokojnë qasjen në shërbime të caktuara të internetit, të tilla si WhatsApp, Skype, Facebook ose Twitter. Duke ndryshuar vendndodhjen tuaj gjeografike me një VPN, ju mund të anashkaloni këto kufizime të ndryshme.
 • Shkarkimi dhe ngarkimi në mënyrë anonime: Shkarkimi i disa Torrenteve është i paligjshëm në disa vende dhe më shumë se kurrë më parë shkarkuesit gjurmohen dhe ndonjëherë edhe ndiqen penalisht. Sigurisht, ne nuk po mbrojmë ndonjë veprim të paligjshëm. Sidoqoftë, ne e kuptojmë se njerëzit duan intimitet dhe anonimitet, jo vetëm kur shfletojnë internetin, por edhe kur ngarkojnë dhe shkarkojnë skedarë. Për tu siguruar që askush nuk e di se çfarë po shkarkoni ose ngarkoni, mund të përdorni një lidhje VPN. Për shkak të trafikut të koduar dhe adresës IP të rishtruar, mund të shkarkoni në mënyrë anonime me një VPN.
 • Parandaloni kompanitë të ndërtojnë një skedar mbi ju: Rrjetet e reklamave si Facebook, Google dhe Twitter po mbledhin vazhdimisht informacione për ju përmes trafikut tuaj në internet. Me këtë informacion ata mund t’ju tregojnë shtesa të përshtatura por më e rëndësishmja, ata janë të lirë ta shesin këtë informacion një palë të tretë. Duke koduar të dhënat tuaja duke përdorur një VPN, këto rrjete nuk do të jenë në gjendje të mbledhin informacion mbi ju dhe ata do të kenë më pak ndikim në ato që shihni në internet.
 • Qasje në rrjetin e kompanisë suaj: Gjithnjë e më shumë kompani po u japin njerëzve mundësinë të punojnë nga shtëpia, ose jashtë vendit për shembull. Disa njerëz përdorin një lidhje VPN për të hyrë në rrjetin e kompanisë në shtëpi. Kjo u mundëson njerëzve që të punojnë me efikasitet nga shtëpia.

Për të lexuar më shumë rreth arsyeve të ndryshme pse njerëzit përdorin një VPN, ju lutemi lexoni artikullin tonë me temën: Cilat janë avantazhet e një VPN?

Duke përdorur një lidhje VPN

Nëse doni të përdorni një lidhje VPN në kompjuterin tuaj do t’ju duhet një llogari VPN. Shumica e ofruesve të VPN me cilësi të lartë ofrojnë pajtime që nuk do t’ju kushtojnë më shumë se disa dollarë në muaj. Pasi të regjistroheni në një llogari me një nga ofruesit e VPN, ata do t’ju japin informacione për hyrjen në serverët e tyre VPN. Pastaj mund të përdorni këto informacione të hyrjes për të vendosur një lidhje me një, ose ndonjëherë më shumë (zakonisht dy), nga serverët që ofron ofruesi juaj. Shumica e ofruesve ofrojnë softuer që e bëjnë shumë të thjeshtë vendosjen e lidhjes në pajisje të ndryshme. Pas kësaj, ju mund të zgjidhni protokollin që i përshtatet nevojave tuaja dhe të zgjidhni një server të vendosur në një vend ose qytet të veçantë.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map