Isfarë është një IP e Përkushtuar? Pse të përdorim një? | VPNOverview

Nëse keni krahasuar ofruesit e VPN, me siguri keni hasur në termin “IP i dedikuar”. Shumica e ofruesve të VPN do ta rendisin këtë si një avantazh që shërbimi i tyre mund të ofrojë ndaj të tjerëve. Por çfarë është saktësisht një IP e dedikuar? Pse do të shkonit në një VPN që ofron këtë mundësi? Ky artikull do t’ju tregojë gjithçka për të. Ne do të diskutojmë ndryshimin midis një IP të përbashkët dhe një IP të dedikuar. Për më tepër, ne do të paraqesim avantazhet dhe disavantazhet e një IP të dedikuar.


Farë është një IP e dedikuar?

Laptop me KyçNjë IP e dedikuar është një adresë IP që përdoret vetëm nga një person. Shumicën e kohës kur lidheni me një server VPN, ju e ndani atë adresë IP me shumë përdorues të tjerë. Ju zgjidhni një vendndodhje të serverit, le të themi Nju Jork dhe do t’ju caktohet një IP me atë vend. Kjo adresë e njëjtë IP përdoret gjithashtu nga shumë përdorues të tjerë të VPN që zgjodhën New York. Me pak fjalë, trafiku i të dhënave për më shumë se një person është duke u dërguar përmes të njëjtit server VPN. Ky nuk është rasti me një IP të dedikuar.

Me një shërbim të dedikuar IP, ofruesi do t’ju caktojë një adresë IP statike që vetëm ju mund të përdorni. Kjo IP do të jetë e ndryshme nga IP-ja juaj aktuale lokale, natyrisht, kështu që ju prapë do të jeni të mbrojtur në internet. I gjithë trafiku i të dhënave tuaja do të dërgohet përmes asaj IP pa humbur kontrollin e intimitetit tuaj. Për më tepër, askush tjetër nuk mund të përdorë IP tuaj të dedikuar. Mjerisht, IP-të më të përkushtuara kushtojnë shumë para.

Për më shumë informacion në lidhje me adresat IP, mund të lexoni artikullin tonë “Cila është adresa ime IP”, e cila do t’ju lejojë të kontrolloni IP që po përdorni për të shfletuar në internet në këtë moment.

Cili është ndryshimi midis një IP të dedikuar dhe një IP të përbashkët?

Dallimi midis një IP të dedikuar dhe një IP të përbashkët mund të jetë bërë e qartë nga shpjegimi i mësipërm. Pavarësisht, sepse kjo ndryshim është kaq e rëndësishme për të kuptuar avantazhet dhe disavantazhet e IP-ve të dedikuara, ne duam t’i kushtojmë një kohë shtesë asaj. Me një adresë IP të dedikuar gjithmonë keni të njëjtën adresë IP, kudo që të jeni. Gjithmonë mund të lidheni me atë adresë IP në atë server specifik VPN.

Siç sugjeron emri, ju ndani një IP të përbashkët me të tjerët. Kjo është normë për shumë ofrues të VPN. Do të thotë që ju do të merrni të njëjtën adresë IP si përdorues të ndryshëm të të njëjtit ofrues. Të dhënat tuaja dhe trafiku i dhjetëra njerëzve të tjerë në të gjithë botën do të dërgohen përmes të njëjtit server. Për shembull, disa njerëz mund të përdorin të njëjtin server të Nju Jorkut në mënyrë që të kenë qasje në Netflix.

Për më tepër, shpesh do t’ju caktohen IP të ndryshme kur lidheni me serverët VPN që kanë vetëm adresa të përbashkëta. Ofruesit VPN shpesh lëvizin përdoruesit nga një adresë IP në tjetrën për siguri të shtuar. Pavarësisht nëse jeni duke u lidhur në një vendndodhje tjetër të serverit apo jo, ka të ngjarë që gjithmonë të keni një ndryshim në IP tuaj publik kur përdorni thjesht IP të përbashkëta. Kjo nuk është rasti me IP të dedikuar. Imazhi më poshtë ilustron ndryshimin midis dy llojeve të adresave IP.

Përkushtuar VS Shared IP

Përparësitë e një adrese IP të dedikuar

Ka mjaft përparësi për të përdorur një adresë IP të dedikuar mbi një IP të përbashkët, si për përdoruesit individualë ashtu edhe për bizneset. Ne kemi renditur më të rëndësishmet më poshtë.

Qëndroni jashtë listës së zezë

Listoni me xham zmadhuesNjë nga avantazhet më të mëdha të një IP të dedikuar është që adresa juaj IP nuk do të renditet në mënyrë të zezë. Kur keni një IP të dedikuar, do të jeni personi i vetëm që përdorni atë adresë IP të veçantë, ndërsa adresat IP të përbashkëta kanë shumë, shumë përdorues. Ky ka një efekt të ndryshëm në mënyrën se si faqet e internetit do t’ju marrin si vizitor: një IP e dedikuar nuk do të shkaktojë ndonjë dyshim.

Le ta marrim si shembull Netflix. Imagjinoni që po përdorni një IP të përbashkët të ofruar nga një ofrues i VPN për të parë Netflix. Ka shumë të ngjarë që nuk do të jeni i vetmi që vepron kështu. Meqenëse shumë njerëz do të përpiqen të marrin qasje në llogari të ndryshme Netflix nga i njëjti IP i përbashkët, shërbimi i transmetimit do të bëhet i dyshimtë. Ata do ta dinë se ka të ngjarë të shikojnë një adresë IP nga një shërbim VPN. Ata nuk do të jenë në gjendje të verifikojnë nga cili vend përdoruesit e shumtë të ndryshëm të asaj IP po përpiqen të arrijnë në përmbajtjen e tyre. Netflix ofron seri dhe filma të ndryshëm në varësi të vendndodhjes tuaj. Nëse kompania nuk mund të përcaktojë vendndodhjen tuaj aktuale, ata do të bllokojnë hyrjen krejt. IP e përbashkët që jeni duke përdorur për të parë Netflix do të shtohet në listën e tyre të zezë. Si rezultat, ju nuk do të mund të shihni më asnjë prej përmbajtjeve duke përdorur atë adresë IP më gjatë. Në vend të kësaj, do të shihni një njoftim që ju thotë të fikni përfaqësuesin tuaj nëse dëshironi të merrni qasje edhe një herë.

Siç tregon shembulli, një faqe në internet mund të bllokojë një adresë IP të përbashkët kur shumë njerëz e përdorin atë për të marrë qasje. Sidoqoftë, kur përdorni një IP të dedikuar, do të jeni personi i vetëm që përpiqeni të hyni në atë faqe interneti, qoftë ai Netflix apo një platformë tjetër. Prandaj, shanset janë shumë më të vogla që IP-ja juaj të vendoset në listën e zezë. Do të keni mundësi të shijoni një internet falas për sa kohë që dëshironi. Shkurt: me një IP të dedikuar do të keni mundësi të përdorni të gjitha shërbimet tuaja të preferuara të transmetimit pa u shqetësuar se do të bllokoheni.

Asnjë verifikim shtesë

Kur faqet e internetit të zeza në adresën tuaj IP, zakonisht ndodh sepse ekziston një ndjenjë mosbesimi ose dyshimi. Me shumë mundësi, përdorimi i kësaj adrese IP ishte i parregullt dhe i paparashikueshëm. Për shkak të këtyre parregullsive, faqja në internet dyshon për keqpërdorim të IP ose llogarinë tuaj dhe ndërmerr veprime. Në disa raste, kjo nënkupton vendosjen e IP tuaj në listën e zezë, por gjithashtu mund të nënkuptojë që keni nevojë të kaloni një hap shtesë të verifikimit përpara se të futeni në një shërbim.

Faqet si Gmail, PayPal dhe eBay mund të kërkojnë verifikim shtesë nëse shohin se shumë njerëz po përdorin një adresë IP në të njëjtën kohë. Ata bëhen gjithashtu të dyshimtë kur përdorni një adresë tjetër IP për të hyrë në llogarinë tuaj sesa keni përdorur për të krijuar atë llogari. Më shpesh ata nuk do t’u besojnë këtyre adresave IP (të përbashkëta), gjë që i bën ata të duan të kontrollojnë dyfish identitetin tuaj. Ata mund, për shembull, t’ju kërkojnë të verifikoni se nuk jeni një robot. Ekziston një shans që, sa herë që të hyni në një shërbim me një adresë tjetër IP, do të duhet të kaloni një hap shtesë. Me një IP të dedikuar nuk do ta keni këtë problem, i cili mund t’ju kursejë shumë kohë.

E-mail më të shpejtë

Një avantazh tjetër i një IP të dedikuar është se email-eve nga këto lloje të adresave IP u besohet më shumë nga shërbimet e postës si Gmail sesa emailet me origjinë nga një adresë IP e përbashkët. Trafiku i postës elektronike përmes adresave të dedikuara IP ka përparësi ndaj trafikut të gjeneruar përmes adresave IP të përbashkëta. Ky është rasti, sepse postat elektronike të dërguara përmes adresave IP të përbashkëta duhet të kontrollohen dy herë nga shërbimi. Këto email madje mund të përfundojnë në dosjen e spamit të marrësit. Për t’u siguruar që emailet tuaja do të arrijnë më shpejt në destinacionin e tyre dhe nuk do të përfundojnë në dosjen e spamit, mund të përdorni një adresë të dedikuar IP. Do të jeni në gjendje të komunikoni shumë më shpejt, gjë që mund të ketë një rëndësi të madhe në disa rrethana, për shembull në punë.

Puna nga shtëpia

Biznesmenët që shtrëngojnë duartPër përdoruesit e biznesit, një IP e dedikuar mund të jetë shumë e dobishme për të fituar qasje në një rrjet specifik. Disa rrjete janë të arritshme vetëm përmes adresave specifike të IP për arsye sigurie. Në këtë mënyrë, shefi juaj mund të garantojë që vetëm ata persona që kanë qasje në lidhjen e internetit në zyrë mund të arrijnë dokumente të rëndësishme dhe të dhëna të tjera që lidhen me biznesin. E meta e këtij sistemi është që ju nuk do të keni mundësi të hyni në asnjë prej këtyre skedarëve vetëm me lidhjen tuaj të internetit në shtëpi ose me një adresë IP të përbashkët të ofruar nga një VPN.

Me një IP të dedikuar do të keni mundësi të merrni akses në këto rrjete, kudo që të jeni. Kjo mund të ndihmojë shumë kur doni të punoni nga shtëpia apo edhe në lëvizje. Përmes IP tuaj të dedikuar, lehtë do të jeni në gjendje të lidheni me rrjetin tuaj të punës. Njëkohësisht, IP e dedikuar do të mbrojë lidhjen tuaj në çdo kohë.

Një shënim i rëndësishëm për tu përmendur këtu është se nuk do të keni mundësi të hyni në rrjetin e biznesit tuaj vetëm me ndonjë IP të dedikuar. Gjëja më e mirë për të bërë nëse doni të përdorni një IP të dedikuar për të punuar nga shtëpia, është të kontaktoni shefin tuaj dhe t’i bëni ata të rregullojnë një lidhje të sigurt me adresën e duhur IP për ose me ju.

Disavantazhet e një adrese IP të dedikuar

Fatkeqësisht, ekzistojnë edhe disa disavantazhe për të pasur një adresë IP të dedikuar. Së pari dhe më e rëndësishmja, shërbimi është rrallë falas: me shumë mundësi do të duhet të paguani më shumë për shërbimin tuaj VPN nëse dëshironi një IP të dedikuar. Mimi i një IP të dedikuar mund të ndryshojë nga disa dollarë në muaj në mbi 100 dollarë në vit. Meqenëse këto kosto do të rritin çmimin e pajtimit tuaj mujor, është një faktor shumë i rëndësishëm për t’u marrë parasysh.

Një dobësi tjetër e rëndësishme është që ju mund të sakrifikoni disa nga intimitet që ofron një VPN. Nëse përdorni një IP të dedikuar statike, faqet e internetit mund të krijojnë ende një profil mbi ju bazuar në preferencat tuaja në internet. Në këtë mënyrë ata mund t’ju tregojnë reklama të personalizuara. Për më tepër, ekziston një shans i shtuar që dikush i lidh veprimet tuaja në internet me personin tuaj. Kjo do të thotë që ju jeni disi më pak anonimë me një IP të dedikuar.

Dedikuar IP: një përmbledhje e avantazheve dhe disavantazheve

Për një përmbledhje të shpejtë të avantazheve dhe disavantazheve të një IP të dedikuar, mund të shikoni tabelën më poshtë.

Avantazhet e një IP të dedikuar
Disavantazhet e një IP të dedikuar
Ju nuk do të bllokoheni nga faqet e internetit të tilla si NetflixKosto më të larta
Nuk ka nevojë për verifikim të dyfishtë kur vizitoni uebfaqe si Gmail, eBay ose PayPalMë pak anonimitet
Emailet do të dërgohen dhe pranohen me një ritëm më të shpejtë
E-mail nuk do të drejtohen në dosjen e spam-it aq lehtë
Ju mund të merrni akses në rrjete që lejojnë vetëm një IP specifik, pa marrë parasysh vendndodhjen tuaj

Shërbime të shkëlqyera VPN me një opsion të dedikuar IP

A keni vendosur të doni të merrni një IP të dedikuar, por nuk jeni të sigurt se cili ofrues i VPN të zgjedhë për këtë qëllim? Më poshtë kemi renditur tre ofruesit më të mirë VPN që ofrojnë një shërbim të dedikuar IP.

IP e përkushtuar me TorGuard

Kur mendojmë për shërbime të dedikuara IP, ofruesi i parë që ju vjen në mendje është TorGuard. TorGuard mund të mos jetë VPN më e mirë për të gjithë që të përdorin, pasi patjetër që duhet një dorë e praktikuar në mënyrë që të përdoret si duhet. Prandaj, ne nuk do ta rekomandojmë këtë VPN për fillestarët. Përdoruesit kanë nevojë për njohuri teknike teknike, gjë që e bën softuerin TorGuard disi më pak miqësor. TorGuard është gjithsesi një VPN i mirë me shpejtësi të madhe, shumë serverë dhe siguri të shkëlqyeshme. Më e rëndësishmja, nga të gjithë ofruesit që përmendim këtu, TorGuard ka zgjedhjen më të madhe të vendndodhjeve për përdoruesit e dedikuar IP.

Shërbimi IP i dedikuar TorGuard është mjaft i lirë. Për më tepër, kostot e shërbimit do të bien së bashku me çmimin mujor të pajtimit tuaj kur të vendosni për një afat më të gjatë. Shtë gjithashtu shumë e thjeshtë të marrësh një IP të dedikuar me TorGuard: mund të zgjedhësh një në faqen e porosive, ashtu siç po bën pajtimin..

IP e përkushtuar me NordVPN

NordVPN është një nga ofruesit më të mirë të VPN në treg. VPN e tyre është e shpejtë, e sigurt dhe ato ofrojnë një shërbim të dedikuar IP. Në sytë tanë, NordVPN është ofruesi më i mirë që ofron një shërbim të dedikuar IP. Sidoqoftë, shërbimi i tyre i dedikuar IP nuk është aq i evoluar akoma, për shembull, shërbimi që ofron TorGuard. NordVPN ofron IP të dedikuar në shtatë vende të ndryshme: Shtetet e Bashkuara, Gjermania, Mbretëria e Bashkuar, Hollanda dhe Franca.

Për fat të keq, opsioni i dedikuar IP është mjaft i vështirë për t’u instaluar dhe vendosur në NordVPN. Do të duhet të keni një abonim NordVPN për të filluar, pastaj të krijoni një llogari të re për të paguar IP tuaj të dedikuar përmes një kodi special kuponi. Më pas, mund të kontaktoni mbështetjen e klientit të NordVPN për të kombinuar dy llogaritë.

Pavarësisht nga këto vështirësi, NordVPN ofron vlerë të madhe për paratë që shpenzoni. Kjo e bën NordVPN një VPN fantastike, pavarësisht nëse dëshironi të përdorni një IP të dedikuar. Nëse dëshironi një IP të dedikuar, NordVPN do t’ju japë një shtesë për $ 70 mbi kostot e pajtimit tuaj. Kur bëhet fjalë për punën e VPN në përgjithësi, përfshirë mirëdashësinë e përdoruesit, preferojmë Nord mbi TorGuard. Sidoqoftë, kur shikoni në mënyrë specifike opsione për IP të dedikuara, mund të dëshironi të shkoni me TorGuard në vend.

IP e përkushtuar me CyberGhost

Zgjedhja jonë e tretë e VPN-ve të mira me një shërbim të dedikuar IP është CyberGhost. Ky ofrues i VPN është shumë miqësor, i lirë dhe i besueshëm. Kohët e fundit, CyberGhost ka filluar ofrimin e IP-ve të dedikuara gjithashtu. Tani për tani, shërbimi ka dedikuar IP të disponueshëm në Kanada, Gjermani, Francë, Mbretëria e Bashkuar dhe Shtetet e Bashkuara. Në këtë mënyrë, do të keni mundësi të shikoni Netflix Amerikane me një IP të dedikuar nga SH.B.A..

Ju mund të merrni me lehtësi një IP të dedikuar në CyberGhost në të njëjtën faqe ku regjistroheni për shërbimin. Sigurohuni që të merrni IP tuaj të dedikuar në të njëjtën kohë të pajtimit, pasi nuk mund ta shtoni më pas. Një IP e kushtuar kushton vetëm 5 dollarë shtesë në muaj, në krye të pajtimit tuaj të zakonshëm. Për fat të mirë, një abonim në CyberGhost është me çmim shumë të mirë, veçanërisht kur vendos të abonosh për një kohë më të gjatë. Për shkak të kësaj, çmimi i përgjithshëm duke përfshirë një IP të dedikuar nuk është aq i keq. Në përgjithësi, CyberGhost është një zgjedhje shumë e mirë e buxhetit për të gjithë që kërkojnë një VPN të shkëlqyeshme me një opsion të dedikuar IP.

Mendimet përfundimtare

Një adresë e dedikuar IP ju jep mundësinë të shkoni në internet në një mënyrë të sigurt me të njëjtën adresë IP çdo herë. Kjo adresë IP nuk është e njëjtë me IP-në tuaj të vërtetë, por nuk do të ndahet me përdoruesit e tjerë të VPN. Jo të gjithë ofruesit e VPN ofrojnë mundësinë për të kërkuar një IP të dedikuar. Kur ata ofrojnë, do t’ju kushtojë më shumë sesa një abonim i rregullt VPN.

Një IP e dedikuar ka disa avantazhe dhe disavantazhe në krahasim me një IP të përbashkët. Në përgjithësi, një IP e dedikuar do t’ju bëjë më të dukshëm për faqet e internetit dhe palët e tjera. Kjo mund të jetë e dobishme, nëse nuk doni të verifikoni vazhdimisht identitetin tuaj ose nuk dëshironi që IP që po përdorni të bllokohet nga faqet e internetit dhe shërbimet siç është Netflix. Sidoqoftë, kjo gjithashtu nënkupton që të heqësh dorë nga disa nga anonimiteti i VPN. Nëse doni të merrni një VPN që ka një shërbim të dedikuar IP, ju rekomandojmë TorGuard, NordVPN ose CyberGhost.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me