Disavantazhet e një VPN. Tofarë duhet të kujdeseni! | VPNOverview

Një VPN mund të duket si zgjidhja perfekte për shumë probleme të privatësisë në internet. Në fund të fundit, një VPN fsheh adresën tuaj IP, kripton të dhënat tuaja dhe zhbllokon përmbajtjen e mbrojtur nga adresa IP. Me pak fjalë, ju siguron siguri, anonimitet dhe liri.


Sidoqoftë, gjithçka ka disavantazhet e saj. Më poshtë mund të lexoni se cilat janë disavantazhet e një VPN, si dhe ndryshimi i theksuar midis VPN-ve falas dhe të paguara.

Disa disavantazhe të zakonshme të shërbimeve VPN

Një lidhje VPN mund të ndikojë në përdorimin tuaj të internetit në disa mënyra. Disa nga ato më të zakonshmet janë:

 • Një lidhje interneti më e ngadaltë
 • Bllokada specifike të shërbimeve VPN (për shembull nga Netflix)
 • Përdorimi i paligjshëm i vetë VPN-ve
 • Duke mos ditur se sa i fortë është kriptimi i siguruar nga VPN-ja juaj
 • Regjistrimi dhe rishitja e mundshme e zakoneve tuaja të internetit tek palët e treta
 • Prishja e lidhjes
 • Një ndjenjë e pajustifikuar e pandëshkueshmërisë në internet
 • VPN falas: nganjëherë më keq se asnjë

Më poshtë mund të gjeni secilën prej këtyre shembujve të shpjeguar në detaje. Ne shpjegojmë pse mund të pësoni një ulje të shpejtësisë dhe si një VPN mund të bëjë që të bllokoheni. Për më tepër, mund të lexoni në lidhje me ligjshmërinë e një VPN në vende të ndryshme. Ne gjithashtu do të përpiqemi t’ju ndihmojmë për çdo vështirësi që mund të hasni kur vlerësoni sigurinë e një VPN dhe në çfarë mase jeni vërtet anonimë. Me shumicën e këtyre problemeve, ne mund t’ju ndihmojmë të gjeni një ofrues të përshtatshëm që nuk do t’ju shkaktojë shumë telashe. Sidoqoftë, disa mund të kenë një efekt më të madh në përvojat tuaja me VPN. Informoni veten para se të blini një VPN, kështu që nuk do të zhgënjeheni. Nëse thjesht kërkoni një VPN me cilësi shumë të lartë dhe doni të shmangni shumë nga disavantazhet e mundshme, ia vlen të investoni në një shërbim VPN si ExpressVPN. Kushton disa euro në muaj, por ju merrni një shërbim të shkëlqyer në këmbim.

Ju mund të përjetoni disavantazhe specifike në varësi të ofruesit të VPN që ju zgjidhni. Për tu siguruar që nuk do të hasni ndonjë surprizë të keqe, lexoni përmbledhjen tonë të VPN që po planifikoni të blini.

Një VPN mund të ul shpejtësinë tuaj

Për shkak se lidhja në internet me një VPN është rivarruar dhe koduar përmes serverit VPN, lidhja juaj e internetit mund të ngadalësohet paksa. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të kontrolloni shpejtësinë e një VPN kur po e provoni. Ju mund të gjeni një seksion të madh në shpejtësi në të gjitha vlerësimet tona. Shumica e shërbimeve premium VPN siç janë NordVPN dhe ExpressVPN nuk do të ngadalësojnë shumë internetin tuaj, por shpejtësia rrallë mbetet e njëjtë.

Shumica e përdoruesve të internetit nuk e vërejnë ndryshimin. Njerëzit që bëjnë gjëra në internet që kanë nevojë për një lidhje të shpejtë mund të kenë disa probleme me VPN të gabuar. Për shembull, lojtarë që duan të luajnë lojëra në internet me shumë lojtarë duhet të shikojnë VPN-të më të mira për lojëra, për t’u siguruar që ata nuk do të përjetojnë ndonjë vonesë.

Ju mund të rrezikoni të bllokoheni nga shërbime të caktuara

Logoja e Netflix

Disa shërbime dekurajojnë përdorimin e një VPN. Kjo zakonisht do të thotë se ka diçka në të cilën nuk supozohet të keni qasje, por ju bëni me një VPN. Për shembull, disa qeveri bllokojnë përmbajtje të caktuar për qytetarët e tyre sepse mendojnë se është e papërshtatshme ose kërcënon vlerat e tyre. Ose nganjëherë disa ofrues të përmbajtjes mbyllin përdoruesit nga vendet e jashtme sepse ata thjesht nuk kanë paguar një pjesë të tarifës së licencës, për shembull. Ky është rasti me iPlayer BBC. Ju mund të përdorni një VPN për të anashkaluar këto kufizime dhe për të hyrë në përmbajtje gjithsesi. Për këtë arsye, VPN nuk janë shumë të njohura me këto qeveri. Kjo madje mund të rezultojë në një ndalim të përgjithshëm të të gjithë VPN-ve.

VPN gjithashtu bllokohen nga shërbimet e transmetimit si Netflix dhe Hulu. Për shkak se këto kompani kanë kontrata me shpërndarësit e filmave që vetëm u lejon atyre të tregojnë përmbajtje në vende specifike, ata kanë filluar të shkojnë pas VPN-ve. Me një VPN, njerëzit qasen në përmbajtjen e një vendi tjetër në këto shërbime streaming. Meqenëse Netflix mund të mos ketë të drejta të tregojë atë përmbajtje në vendin tuaj, ata janë duke luftuar përdorimin e një VPN. Ata e bëjnë këtë duke bllokuar adresat IP që hyjnë në shërbimin e tyre me sasi të mëdha njerëzish në të njëjtën kohë. Për shembull, kur i përdorni ato përmes një adrese IP të përbashkët në të njëjtën kohë me përdoruesit e tjerë. Kjo mund të jetë shumë e bezdisshme nëse thjesht dëshironi të shikoni një film. Për fat të mirë, ka disa ofrues VPN që sigurohen që gjithmonë ka një server që mund të përdorni për të parë Netflix. Nëse doni një VPN premium që ju lejon të përdorni Netflix, hidhni një sy në ExpressVPN.

Një VPN nuk është e ligjshme në të gjitha vendet

Edhe pse mund të konsiderohet e dyshimtë, përdorimi i një VPN është legal në shumicën e vendeve. Në fakt, shumica e ndërmarrjeve dhe korporatave të mëdha përdorin një VPN si pjesë të sigurisë së tyre. Megjithatë, ekzistojnë disa përjashtime. Disa vende duan të kenë një kontroll të plotë mbi gjërat që qytetarët e tyre marrin për të parë në internet. Për shkak se një VPN mund të përdoret për të anashkaluar censurën qeveritare, është e paligjshme në disa vende totalitare.

Në disa vende, si Rusia dhe Kina, ju mund të përdorni vetëm VPN të miratuara nga qeveria. Përdorimi i një VPN nuk është domosdoshmërisht i paligjshëm atje, por ata duan të mbajnë kontrollin mbi të. Disa ofrues të VPN me cilësi, siç është NordVPN, megjithatë kanë zhvilluar “serverë të poshtër” të veçantë, të cilët duhet të jenë të mundshëm të përdoren në vende si Kina, edhe nëse nuk lejohet nga qeveria. Në vendet e tjera si Koreja e Veriut, përdorimi i një VPN është plotësisht i ndaluar, do të thotë që nuk ju lejohet të përdorni një VPN. Sidoqoftë, ky është problem vetëm nëse jetoni në një nga vendet që kufizon ose ndalon përdorimin e VPN-ve.

Consumersshtë e vështirë për konsumatorët të kontrollojnë cilësinë e kriptimit

Mund të jetë e vështirë të zbuloni nëse ofruesit e VPN e bëjnë vërtet atë që premtojnë. Shpesh zbuloni vetëm se ato nuk shkojnë mirë. Përdoruesi mesatar i PC nuk është i ditur për kriptografinë. A është shërbimi që ofrohet me të vërtetë i gjithë kaq i sigurt? Për këtë arsye, vlerësimet janë mjaft të rëndësishme në këtë degë. Para se të angazhoheni për një pajtim me një ofrues VPN është e zgjuar të lexoni disa komente (përdorues-).

Në rishikimet tona, ju mund të zbuloni se çfarë logimesh një ofrues thotë se ata mbajnë dhe lexojnë më shumë rreth cilësisë dhe sigurisë së përgjithshme të VPN. Kjo përfshin një shpjegim të shkurtër të protokolleve dhe llojet e kriptimit janë përdorur nga ofruesi i VPN. Ju mund të gjeni komente për të gjithë ofruesit e mëdhenj VPN në faqen tonë të internetit. Ju gjithashtu mund të dëshironi të hidhni një sy në rekomandimet tona kryesore.

Regjistrimi dhe rishitja e mundshme e zakoneve tuaja të internetit tek palët e treta

Ideja për të marrë një pajtim nga një ofrues VPN është që të drejtoni trafikun tuaj në internet përmes serverave të tyre. Ata kodojnë të dhënat tuaja dhe ju lejojnë të përdorni një nga shumë serverët e tyre për të fshehur adresën tuaj IP. Kjo do të thotë që ju duhet të keni besim në VPN tuaj se ata nuk do të abuzojnë me të dhënat që udhëtojnë nëpër serverat e tyre. Në thelb keni blerë siguri dhe anonimatë. Shumë ofrues të VPN mbajnë fundin e pazarit dhe injorojnë plotësisht të dhënat tuaja personale. Ata nuk regjistrojnë ato që bëni dhe as i ruajnë të dhënat tuaja.

Sidoqoftë, disa ofrues të VPN regjistrohen të dhënat tuaja. Shumë VPN falas e bëjnë këtë (më shumë për këtë më vonë) dhe disa ofrues e sqarojnë në marrëveshjen e tyre të licencës se ata mund ta bëjnë këtë. Kjo, sigurisht, mposht gjithë qëllimin për të marrë një shërbim VPN fare. Por këta nuk janë shkelësit më të këqij. Rastet me të vërtetë shqetësuese paguhen ofruesit e VPN të cilët pretendojnë se nuk regjistrohen, por janë gjetur më vonë për ta bërë këtë. Për shembull, një ofrues i VPN (HideMyAss) u kërkua nga FBI të sigurojë informacione për një prej klientëve të tyre për shkak të dyshimit për aktivitete të paligjshme në ueb të errët. Megjithëse ndërmarrja fillimisht refuzoi, ata përfunduan të dorëzonin logat shumë specifike në lidhje me përdoruesin, duke përfshirë kohën e hyrjes, shkarkimet, përdorimin e brezit, etj..

Kjo përrallë paralajmëruese edhe një herë na kujton se duhet të shikojmë në burime të shumta dhe rishikime përpara se të nënshkruajmë një pajtim me një ofrues VPN.

Prishja e lidhjes

Shumë ofrues të VPN përfshijnë një ndërprerje vrasëse në programin e tyre. Ky është një tipar shumë i dobishëm. Kur lidhja me serverin tuaj VPN do të shkëputet, ju papritmas mbeteni pa ndonjë mbrojtje dhe sjellja juaj në internet është e lidhur me adresën tuaj IP aktuale. Për ta parandaluar këtë, ndërprerësi vrasës menjëherë prish të gjithë lidhjen tuaj në internet dhe vetëm pasi të rivendoset lidhja juaj me VPN.

Dobësitë e kësaj janë se, mirë, nuk jeni më i lidhur me internetin. Ofruesit e cilësisë së VPN shumë rrallë e hasin këtë çështje, sidoqoftë.

Një ndjenjë e pajustifikuar e pandëshkueshmërisë në internet

Ka disa njerëz që besojnë se lidhja e tyre VPN i bën ata plotësisht anonimë dhe të pa ndikuar nga malware. Kjo çon në besimin e rremë që ata janë të paprekshëm në internet. Kjo padyshim nuk është rasti.

Edhe me një lidhje VPN të koduar dhe të qëndrueshme, ende mund të:

 • Ndiqeni në të gjithë rrjetin nga reklamuesit, gjurmuesit, hakerët, agjencitë e inteligjencës etj.
 • Merr në shënjestër dhe bini pre e sulmeve phishing
 • Të infektoheni me ndonjë lloj malware
 • Mbylleni nga rrjetet e caktuara, bazat e të dhënave, faqet në internet, etj.

VPN sigurohuni që të dhënat tuaja janë të koduara, adresa juaj e IP-së është e fshehur dhe që ju mund të fitoni qasje në përmbajtje që më parë nuk ishte e disponueshme për të huajt. Por nëse një haker ose një agjenci inteligjence dëshiron të të gjurmojë, ekzistojnë mënyra të tjera për të identifikuar ty përveç adresës suaj IP. Adresa juaj e IP-së është vetëm çelësi i parë që mund të kërkojnë. Si e tillë, një lidhje VPN është asgjë tjetër përveç licencës për të marrë pjesë në sjellje nënçmuese, të paligjshme ose të pamatur në internet. Gjithmonë përdorni sensin tuaj të zakonshëm dhe jini të kujdesshëm.

VPN falas: nganjëherë më keq se asnjë

VPN pa disavantazheDisa njerëz zgjedhin të provojnë një shërbim falas VPN. Nuk ka asgjë të keqe me këtë fare. Për fat të keq, megjithëkëtë, shumë ofrues të lirë VPN nuk ishin të dizajnuar për t’i siguruar përdoruesit mesatar më shumë intimitet dhe anonimitet në internet, por vetëm për të fituar para. Një shembull kryesor është Hola VPN, një shërbim VPN nga i cili duhet të drejtoheni qartë. Këto lloje të VPN-ve nuk janë në biznesin e shitjes së një shërbimi VPN, por shitjen e të dhënave tuaja personale palëve të treta. Kur përdorni një shërbim VPN ju drejtoni trafikun tuaj përmes serverave të tyre. Ju u paguani atyre një tarifë abonimi, ata encryptojnë të dhënat tuaja dhe ata premtojnë të mos i regjistrojnë ose ruajnë të gjitha të dhënat tuaja. Sidoqoftë, shumë shërbime falas VPN fitojnë paratë e tyre duke shitur të dhënat tuaja, për shembull, reklamuesit. Në këtë rast, ju jeni më mirë të mos keni asnjë shërbim VPN fare dhe në vend të kësaj instaloni një Adblocker ose disa veçori të tjera të sigurisë.

Shumë ofrues falas VPN gjithashtu kanë kufij të të dhënave, kufijtë e shpejtësisë, reklamat dhe kufizimet e shkarkimit. Thjesht nuk është një përvojë e këndshme për t’u përdorur për shkak të këtyre kufizimeve. Për më tepër, shumë aplikacione falas VPN nuk janë të sigurta, që përmbajnë spyware ose malware në shkarkim. Ju lutemi kini kujdes përpara se të provoni disa shërbime falas VPN. Nëse dëshironi të provoni një ose dy, ju lutemi kontrolloni artikullin tonë të lartë falas të ofruesve të VPN. Një VPN falas që ka vulën tonë të miratimit është ProtonVPN.

Mendimet përfundimtare

Disavantazhet kryesore të një VPN janë bezdisëse, por jo domosdoshmërisht prekin shumicën e përdoruesve. Shumica e problemeve hasen në shërbime VPN falas ose më të lira. Për shembull, në disa raste, është madje e mundur që lidhja juaj e internetit të bëhet edhe më e shpejtë pasi të lidheni me një ofrues VPN. Kjo mund të ndodhë kur ISP juaj lidh lidhjen tuaj. Një shërbim VPN pastaj enkripton të dhënat tuaja, duke e bërë atë shumë më pak të mundshme që ISP-ja juaj të përpiqet t’ju ngacmojë. Në këtë skenar, lidhja juaj është edhe më e sigurt dhe më e shpejtë.

Gjithashtu bllokadat e dizajnuara posaçërisht për shërbimet VPN nuk janë gjithmonë problem. Netflix nuk mund dhe nuk bllokon të gjithë serverët VPN. Shumë ofrues të VPN kanë qasje të shpejtë dhe të lehtë në Netflix në të gjithë globin.

Ka edhe VPN që nuk kanë një ndërprerës vrasjeje. Në këtë mënyrë lidhja juaj e internetit nuk mbyllet papritmas, edhe pse kjo ju bën më pak të sigurt.

Më në fund, ka padyshim disa pengesa të mundshme kur përdorni një shërbim VPN. Sidoqoftë, shumë nga këto janë shumë të kufizuara kur përdorni një ofrues të cilësisë. Gjëja më e mirë që mund të bëni është të konsideroni me kujdes se cili ofrues i VPN është më i miri për ju.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me