És legal utilitzar una VPN? | VPNoverview.com

Lady JusticeSi heu arribat a aquesta pàgina, probablement us preguntareu si està legalment autoritzat treballar amb una VPN. Per a la majoria de països del món, la resposta és que sí. Tanmateix, cada país continua tenint les seves pròpies lleis i regulacions. Si utilitzeu una VPN per mantenir-se en l’anonimat mentre realitzeu activitats il·legals, encara esteu subjectes a la llei. El que feu encara és il·legal, independentment de si feu servir una VPN o no.

Una VPN (Xarxa privada virtual) crea moltes possibilitats. Podeu utilitzar-lo per evitar les restriccions geogràfiques a Internet i obtenir accés a informació que normalment no estaria disponible al vostre país. Un exemple senzill seria BBC iPlayer. Aquest servei només està destinat al públic britànic, resident al Regne Unit. Tanmateix, si utilitzeu un servidor VPN a Gran Bretanya, també podríeu accedir al lloc web des d’Itàlia, Noruega o els Estats Units..

Molta gent es pregunta si és legal utilitzar una connexió VPN. A la majoria de parts del món, especialment als països occidentals, l’ús d’una VPN és completament legal. Allà no haurà de tenir por de ser arrestat només perquè utilitzeu una VPN. Tot i així, hi ha alguns països que els governs no accepten l’ús de VPN. Normalment, aquests països tenen règims dictatorials o líders extremadament autoritaris. En són exemples la Xina, Rússia i l’Iran. Per què volen limitar l’ús de VPN? I per què els VPN tenen un nom tan dolent? Ho explicarem tot en aquest article.

Per què una connexió VPN és il·legal en alguns països?

L’ús de VPN està prohibit principalment en països amb lleis autoritàries com la Xina, Corea del Nord i el Turkmenistan. El govern d’aquests països té una llibertat limitada a Internet, així com la llibertat de premsa. Per tant, les xarxes socials i els llocs web de notícies crítiques solen bloquejar-se per als usuaris d’internet del país. Per obtenir accés a aquests llocs web i serveis en línia bloquejats, molts civils, expatriats, turistes, periodistes i denunciants utilitzen un servidor VPN o servidor intermediari. La imatge següent mostra els països que utilitzen la censura en línia a gran escala i les seves principals motivacions per fer-ho.

És una infografia il·legal de VPN


Al prohibir les VPN, els governs esperen controlar la informació a la qual poden accedir els seus ciutadans. A més, volen controlar i registrar el comportament a Internet dels civils. Quan s’utilitza una VPN, els ciutadans, els turistes, els expatriats, els periodistes i els denunciants són capaços d’evitar la censura en línia alhora que anonimitzen totes les seves dades en línia. Això molesta els governs, ja que vol dir que tindran menys control. Per tant, les VPN sovint es fan il·legals en aquests llocs. Alguns països fins i tot van introduir càstigs greus per l’ús d’una VPN. Un exemple serien els Emirats Àrabs Units, dels quals parlarem més endavant.

En alguns casos, les VPN són inicialment il·legals per raons de seguretat. L’Iraq, per exemple, va decidir prohibir la connexió segura per facilitar la lluita contra l’IS. Malauradament, això significa que la resta de la població pateix les conseqüències negatives d’aquestes lleis. En certa manera, s’han vist obligats a renunciar a part de la seva privadesa per motiu de la seguretat nacional.

En els països que està prohibida la connexió VPN?

Ja hem nomenat un parell de països on no està permès utilitzar una VPN. Per motius de claredat, hem enumerat tots els països que saben bloquejar les VPN o considerem que l’ús de la VPN és il·legal a continuació. Sovint no està completament clar si les connexions VPN estan completament prohibides i quin tipus de càstig espereu quan n’utilitzeu una. Independentment, l’ús d’una VPN en qualsevol d’aquests llocs és un gran risc.

País
Observacions
BielorússiaBielorússia va prohibir les connexions VPN i el navegador Tor el 2015. Fins i tot ha fet il·legal l’ús de xarxes o connexions anonimitzadores. Probablement, això té a veure amb la seva estreta relació amb Rússia.
XinaL’ús de VPN a la Xina és una mica gris. El govern xinès ha donat el seu vistiplau oficial per a alguns serveis VPN, que es poden utilitzar legalment. És probable que aquests serveis registrin les vostres activitats en línia i la compartiu amb les autoritats. Tot i que la Xina ha amenaçat de bloquejar totes les VPN estrangeres el 2018, encara és possible utilitzar-les, encara que no sigui legal del 100%. Alguns VPN d’alta qualitat com NordVPN ofereixen fins i tot “servidors ofuscats” especials, que us ajudaran a desplaçar-vos pel tallafoc de la Xina..
EgipteEl govern d’Egipte utilitza Deep Packet Inspections (DPI) per bloquejar diversos protocols VPN (PPTP, L2TP, OpenVPN) des del 2017. El país està bloquejant nombrosos llocs web i serveis des de fa temps. Tot i que les VPN no són oficialment il·legals, Egipte ha fet molt difícil utilitzar una VPN per gaudir d’internet gratuït dins de les seves fronteres.
IraqL’Iraq va introduir una prohibició completa de VPN el 2014, bloquejant també l’accés a algunes xarxes socials i altres serveis. La seva principal motivació va ser que els ajudaria a lluitar contra el SE. Encara ara aquestes lleis continuen actives, tot i que l’IS ja no té el país al seu abast.
IranL’Iran ha prohibit oficialment l’ús de moltes VPN des del març del 2013. La promoció i venda d’aquestes VPN està prohibida i pot produir una pena de presó. Només es permet utilitzar VPN amb aprovació del govern, tot i que encara no us donen accés a llocs web bloquejats com YouTube. Probablement també registrin l’ús.
Corea del NordCorea del Nord és coneguda per la seva estricta censura. Ni tan sols permet que els civils utilitzin l’internet habitual. Les VPN estan prohibides, però com que Corea del Nord està tan tancada de la resta del món, es desconeixen les conseqüències de l’ús de VPN en aquest país.
OmanL’ús d’una VPN és il·legal per a tots els ciutadans d’Omani, però a les organitzacions se’n pot utilitzar una sempre que tinguin una llicència. Només els serveis VPN que han estat aprovats pel govern són legals.
RússiaDes del juliol del 2017, els proveïdors de VPN només podran oferir els seus serveis a la població russa si comparteixen totes les dades dels usuaris amb el govern. El 2019, Roskomnadzor (la força de control dels mitjans de comunicació nacional russa) va donar trenta dies a diverses VPN conegudes per concedir-los accés a totes les dades russes i complir la llei russa (és a dir, fer valer la censura). Molts VPN van respondre tancant els servidors russos.
SíriaL’ús d’una VPN no és necessàriament il·legal a Síria. Tot i això, des del 2011 algunes connexions VPN estan bloquejades, ja que el govern ataca els protocols VPN. No se sap quina èxit tenen aquests intents.
TurquiaPer evitar que els ciutadans accedeixin a llocs web bloquejats, el govern turc ha restringit l’ús de VPN. S’intenten detectar i bloquejar les connexions VPN mitjançant DPI. Per tant, no sempre pot funcionar l’ús d’una VPN a Turquia. A més, pot convertir-vos en un objectiu més del govern: els seus ulls vigilants us estudiaran més de prop.
TurkmenistanEl Turkmenistan censura molt i restringeix internet per bloquejar els mitjans de comunicació estrangers. Per tant, també es prohibeix l’ús de VPN en aquest país. El país només té un ISP, que està sota control del govern.
UgandaUganda va introduir un impost sobre les xarxes socials el 2018. Per aconseguir aquest impost, molts ciutadans van començar a utilitzar VPN. Ara el govern està bloquejant les connexions VPN i desaconsella l’ús. Tot i això, l’ús de VPN no és oficialment il·legal (encara).
Emirats Àrabs UnitsAls Emirats Àrabs Units, només les organitzacions poden utilitzar una VPN. L’ús de VPN és il·legal per a civils quan l’utilitzen amb finalitats penals. No obstant això, els fets delictius als Emirats Àrabs Units també inclouen visitar llocs web de cites i Netflix nord-americà. Els serveis de VoIP, com ara Skype, tampoc estan permesos. Si els utilitzeu, podríeu obtenir una multa elevada o, fins i tot, ser enviats a la presó.

Per què les VPN tenen una mala reputació??

Una VPN pot ajudar-vos a navegar per internet de manera anònima. Proporciona més llibertat i seguretat en línia. Per tant, gairebé totes les grans empreses utilitzen regularment una VPN corporativa en aquests dies. Tot i així, molta gent creu que les VPN no són completament legals. En moltes parts del món és: podeu utilitzar una VPN per protegir la vostra privadesa en línia sempre que ho desitgeu. Les VPN permeten accedir a Internet de forma segura, cosa que no és dolenta, perillosa o prohibida per si mateixa – en la majoria de llocs.

Tanmateix, és contra la llei participar en activitats criminals mentre s’utilitza una VPN. Segons el país on esteu, la definició de “penal” pot variar enormement. La majoria de països consideren la venda de drogues dures un delicte, per exemple. Els criminals que es preocupin per aquestes activitats poden intentar mantenir-se al marge del govern utilitzant una VPN. La seva privacitat estarà una mica protegida, cosa que farà més difícil trobar-los i castigar-los a la policia. Tot i això, les pràctiques criminals en què participen continuen sent il·legals. Si són atrapats, tindran problemes greus. No per utilitzar una VPN, sinó per realitzar activitats il·legals.

Igual que passa amb el navegador Tor, molta gent creu que una connexió VPN és il·legal perquè facilita la delinqüència. Tanmateix, aquest no és l’únic ús d’una connexió a Internet protegida i anònima. Una VPN és simplement un mitjà amb finalitats que es pot utilitzar per a múltiples propòsits, tant bons com dolents.

Usos legals d’una VPN

Hi ha moltes bones raons perquè la gent utilitzi una VPN. La privadesa sovint té un paper important, juntament amb una protecció addicional mentre s’utilitzen punts d’accés Wi-Fi oberts. Transmetre contingut en línia també pot ser més fàcil amb una VPN. Per obtenir més informació sobre els motius pels quals pot voler utilitzar una VPN, ens volem referir al nostre article complet sobre VPN i els seus usos.

En resum: les VPN són legals a la majoria de països. Tot i això, alguns governs han posat restriccions a l’ús de VPN o han prohibit la pràctica del tot. D’aquesta manera, pretenen controlar la població o mantenir la seguretat nacional. L’ús d’una VPN en aquests llocs pot ser perillós i tenir problemes. Tanmateix, quan no esteu a cap d’aquests països i no participeu en activitats delictius, no ha de tenir por.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me