VPN срещу Proxy: Каква е разликата? | VPNOverview

Когато искате да сърфирате анонимно, можете да използвате VPN или прокси.


VPN и прокси в кантар

И VPN, и прокси сървърите могат да променят показаното ви географско местоположение, като ви позволяват да заобиколите гео ограниченията на уебсайтовете. Помислете за многото стрийминг услуги, които няма да ви покажат тяхното съдържание, когато не сте в правилната държава. Докато VPN и прокси сървърите могат да променят това, двете работят по напълно различни начини. Дори самата дума „прокси“ е широко понятие с много различни значения. Има например публични и частни пълномощници, които всеки имат различни функции.

И така, каква е точната разлика между VPN и прокси? Кое от двете е най-добре да се използва? Въпреки че имат подобни функции, начините, по които те настройват вашата интернет връзка са много различни. Ще обясним какви са тези разлики, как работят различни прокси сървъри и кои плюсове и минуси са свързани с прокси и VPN.

Прокси сървъри

Прокси сървърът е сървър, стоящ между вашия компютър и интернет. Когато отидете онлайн с прокси, целият ви интернет трафик ще бъде изпратен първо през този прокси. Поради това ще изглежда, че данните ви идват направо от този прокси, вместо от вашия собствен компютър и IP адрес. Докато VPN сървърите автоматично криптират всичките ви данни, прокси сървърът не прави това. Следователно прокси може да се справи с огромен брой едновременни връзки от различни потребители (обикновено десетки хиляди). Много доставчици на VPN също предлагат отделна прокси услуга, която потребителите могат да използват.

Промяна на IP адрес с прокси

Прокси сървърите са в състояние да комуникират с интернет по различни начини. Те използват един от два протокола за тази цел: HTTP или SOCKS.

HTTP прокси сървъри

HTTP протоколът е проектиран да интерпретира всеки трафик на ниво HTTP. Прокситата, използващи този протокол, могат да работят само с уеб страници. Всеки адрес, започващ с http: // или по-сигурния https: //, ще бъде обхванат от този прокси. Следователно прокси сървърите, използващи този протокол, ще бъдат ефективни само когато използвате браузъра си. Тъй като този прокси приема само HTTP заявки, той е малко по-бърз от VPN или SOCKS прокси, които и двамата трябва да обработват повече данни. Освен това, HTTP прокси може да ви помогне да заобиколите някои географски онлайн ограничения. И накрая, HTTP прокси сървърите често са безплатни или иначе много евтини за използване.

Основният недостатък на прокси, използващ протокола HTTP, е, че вашите данни могат да бъдат проследявани доста лесно. Когато използвате Flash или JavaScript, с които HTTP протоколът не може да се справи, много сайтове ще могат да открият вашия реален IP адрес, независимо от прокси сървъра. Освен това прокси сървърите не криптират вашите данни, което позволява на хакери, правителства, системи за сигурност и вашия интернет доставчик да следват всяка ваша стъпка. Ако сте на уебсайт на HTTPS, вашият трафик на данни няма да бъде проследен от трети страни. Вашият IP адрес все още се вижда. Последният недостатък на HTTP прокси сървърите е, че ще трябва да конфигурирате проксито отделно на всеки браузър, който използвате. Това ще ви струва много допълнителни усилия и време.

За да обобщим накратко всички плюсове и минуси на HTTP прокси сървъри, направихме преглед в следната таблица:

Професионалисти:
Недостатъци:
Евтини (често напълно безплатно)Полезен само за достъп до уебсайтове
Скрива вашия IP адресВашият IP може лесно да бъде разкрит
Бърз в употребаHTTP данните няма да бъдат кодирани и ще бъдат податливи на хакери
Осигурява достъп до някои сайтове с ограничен достъпНеобходима е индивидуална конфигурация във всеки браузър

Sxyks прокси сървъри

Освен HTTPS, прокси сървърите могат да използват втори протокол: SOCKS. Прокси сървърите SOCKS могат да направят нещо повече от интерпретация на уеб страници. Те ще вземат предвид и целия друг интернет трафик, например приложения за вашата електронна поща, IRC чатове и програми за изтегляне на вашите изтегляния. По този начин ще останете по-анонимни и извън браузъра си.

Тъй като SOCKS прокси сървърите обработват повече данни от HTTP прокси, те обикновено са и много по-бавни. Те също се справят със същите проблеми със сигурността: вие все още сте податливи на хакери и вашият IP може да бъде разкрит, въпреки че този процес не е толкова лесен, колкото с HTTP прокси. И накрая, ще трябва да конфигурирате този прокси отделно на всеки бит софтуер, например BitTorrent.

SOCKS прокси има както предимства, така и недостатъци в сравнение с HTTP прокси. И все пак, той може да бъде много полезен при конкретни обстоятелства. Ако например искате просто да скриете самоличността си, за да изтеглите торенти на BitTorrent, SOCKS прокси сървър, използващ защитена SSL връзка (връзка със сертифицирани нива на криптиране) е достатъчен. Ако обаче планирате да изтегляте незаконни документи или файлове в интернет, винаги имайте предвид местните разпоредби относно този тип изтегляне.

Професионалисти:
Недостатъци:
Скрива вашия IP адресПо-бавно от HTTP прокси
Дава достъп до някои сайтове с ограничен достъпНе криптира трафика ви на данни, което го прави податлив на хакери
Обработва всяка форма на интернет трафик (включително торенти)Необходима е индивидуална конфигурация на всеки софтуер
Защитава достатъчно за анонимна употреба на BitTorrent.

Публични срещу частни прокси сървъри

Прокси сървърите могат да изпълняват много различни задачи. За да разграничават прокси сървърите и функциите, които изпълняват, прокси могат да бъдат категоризирани според начина на работа. Първо, има разлика между частни и публични пълномощници.

Обществени прокси сървъри

Безплатен списък с проксиПубличните или отворени прокси сървъри са прокси сървъри, които всеки може да използва свободно. Това е възможно, тъй като прокси сървърите могат да обработват хиляди връзки едновременно. Има много обществени сървъри онлайн, които са безплатни за използване. Те включват както HTTP, така и SOCKS прокси, въпреки че като цяло има повече публични HTTP прокси сървъри. Ще намерите безброй списъци с публични пълномощници онлайн, ако знаете къде да търсите. HideMyAss например предлага безплатен публичен прокси на уебсайта си.

За съжаление, обществените прокси сървъри често са доста нестабилни. Това е така, защото сървър, използван от твърде много хора наведнъж, може да се претовари и да спре да функционира. Когато публичен сървър лесно се намира онлайн, много хора вероятно ще го използват, което може да доведе до всякакви проблеми. Връзката ви може да падне без предупреждение и обикновено скоростта на прокси сървъра е изключително лоша Освен това често ще трябва да изпращате всякакъв вид поверителна информация на собствениците на тези анонимни сървъри. В крайна сметка целият ви трафик на данни преминава през сървърите им. И накрая, публичните пълномощници обикновено не предлагат допълнителна поддръжка. Фактът обаче остава, че тези отворени прокси сървъри са много лесни за използване и са достъпни безплатно.

Частни прокси сървъри

Частните прокси сървъри не са достъпни за всички: ще трябва да купите такъв за малка цена. Тези сървъри обикновено са много по-бързи от публичните прокси сървъри. Ще ви трябва потребителско име и парола, за да ги използвате. Частните прокси сървъри обикновено са много по-надеждни от обществените сървъри, защото често са собственост и се контролират от фирми с добра репутация. Те обикновено предлагат допълнителна поддръжка и софтуер, който е конфигуриран за ваша лична употреба. Например BTGuard и TorGuard имат предварително конфигурирани сървъри, които са идеални за изтегляне на торенти. Тези услуги предлагат специализирани торент услуги SOCKS, докато други VPN мрежи могат да предлагат както HTTP, така и SOCKS услуги.

Различни видове прокси

Пълномощник може да бъде публичен или частен. Освен това обаче има и друг начин за подразделение на прокси, а именно според функцията. Има уеб прокси, прозрачни прокси, анонимни прокси, обратни прокси и др. Накратко ще обясним всяка от тези категории. За повече информация относно различните видове прокси сървъри можете да прочетете нашата статия „Какво е прокси сървър“.

Уеб прокси

Уеб прокси услуга, като тази, предлагана от CyberGhost, установява връзка с обществен HTTP сървър. В момента, в който изпратите онлайн заявка в мрежата, проксито ще я вземе. Те ще променят заявката и впоследствие ще я изпратят до първоначалното си местоназначение. С уеб прокси ще можете да извършвате всяко браузване в браузъра си по-анонимно, без да се налага да изтегляте или инсталирате допълнителен софтуер. Няма да се налага дори да конфигурирате браузъра си. Освен това, тези прокси сървъри често са напълно безплатни.

За съжаление, уеб прокси сървърите също имат своите недостатъци: те са склонни да използват много реклами, които всички ще видите на екрана си. Те също са склонни да бъдат по-бавни и само отчасти поддържат Flash Player и JavaScript. Освен това много уебсайтове блокират IP адресите, принадлежащи на тези прокси сървъри, като ви предпазват от достъп до информацията на тези страници, докато използвате прокси сървъра. Всички проблеми със сигурността, които възникват при използване на HTTP сървър, са подходящи и за прокси сървъри: те не са много сигурни и не могат да гарантират пълна анонимност при сърфиране..

Уеб прокси сървърите са много лесни за използване. Въпреки това, проблемите им със скоростта, безопасността и блокирания достъп ограничават значително тяхната полезност. За правилна защита и по-бърза връзка е по-добре да използвате различен вид прокси.

Прозрачен прокси

Проксито е прозрачно, когато не може да бъде видяно от потребителите му. Бихте могли да кажете, че е „невидимо“ в този смисъл. Подобно на уеб прокси, няма да се налага да конфигурирате този прокси в браузъра си. Използването на прозрачен прокси е „задължително“ в много случаи, дори ако потребителят не го знае. Прозрачен прокси стои между потребител и услуга. Въпреки че потребителят не може да види, че първо техните данни се изпращат чрез прокси, доставчикът на услугата може.

Основното предимство на прозрачните прокси сървъри е, че те увеличават скоростта на вашата интернет употреба, защото използват кеширане. Пример: когато влезете в безплатната Wi-Fi мрежа в Starbucks като нов потребител, първо трябва да приемете условията. Този екран с потребителски условия е кеширана страница, предоставена от прокси. В момента, в който натиснете приемане, ще бъдете изпратени директно към действителната услуга. С други думи, първо ще бъдете изпратени до предварително запазено копие на уебсайта. Поради този процес, използването на голяма мрежа ще бъде по-лесно и по-бързо с прокси.

Ако търсите прокси, който ще скрие вашия IP адрес, няма да намерите отговора в прозрачен прокси. Този вид прокси директно изпраща вашия IP адрес към услугата. Следователно, той не ви предоставя анонимност и предлага само лекота на използване и повишена скорост.

Анонимен пълномощник

За разлика от прозрачен прокси, анонимен прокси скрива вашия IP адрес. Услугите, които използвате, докато сте свързани чрез този прокси, ще могат да видят, че някой е посетил уебсайта им, докато използва прокси. Те обаче няма да знаят кой е, тъй като не могат да видят истинския ви IP адрес, а само IP на прокси сървъра. Този вид прокси обикновено работи доста добре за повишена анонимност онлайн. Това обаче не е гарантирано решение. Освен обикновените анонимни прокси сървъри, има и „екстремни“ анонимни (или с висока анонимност) прокси. Тези сървъри дори няма да разкрият на уебсайтовете, че са прокси, докато обикновеният анонимен прокси може да се открие.

Обратен прокси

Обратният прокси прави точно обратното на нормален прокси. Вместо да защитава данните на интернет сърфиращия потребител, този прокси защитава уеб сървъра, на който се използва. Обратният прокси може да се използва за защита на онлайн данни на страница чрез поставяне на защитна стена. Достъпът до тези конкретни страници може да бъде предоставен или отказан от прокси. По този начин клиентите на определена банка няма да могат да посещават случайно в банковата среда на непознат. Освен това, обратните прокси сървъри често се използват за кеширане на статични страници, гарантирайки, че сървърът няма да бъде лесно претоварен.

VPN

Вместо прокси можете да използвате и VPN. Виртуална частна мрежа (VPN) създава криптиран тунел между вашия компютър и сървъра. Единственото нещо, което вашият интернет доставчик, хакери или евентуално правителството ще могат да видят, е, че връзката ви идва от IP на вашия VPN сървър. Всички ваши онлайн дейности, вашият истински IP, местоположение и изтегляния ще останат скрити зад криптирането на VPN. Освен това VPN ви дава достъп до множество различни сървърни местоположения, което означава, че бихте могли да достигнете до всички видове страници и услуги с ограничен географски характер, които иначе не биха били достъпни за вас. VPN работи така:

Как работи VPN илюстрация

Не всички VPN мрежи са еднакви. Въпреки че всеки от тях служи приблизително на една и съща цел, има множество допълнителни фактори, които трябва да бъдат взети под внимание. Ще посочим три важни съображения, които трябва да помислите тук. За повече информация за това как VPN доставчиците се справят с тези, както и с други теми, можете да прочетете нашите подробни VPN прегледи.

Искате ли да започнете веднага с приличен VPN? Обърнете внимание на NordVPN.

Политика за регистрация

Единствената страна, която ще може да види вашето онлайн поведение, когато използвате VPN, е доставчикът на VPN. В крайна сметка вашият трафик на данни се изпраща през сървъра им. Затова е важно да изберете надежден доставчик на VPN, който няма да запази никоя от тази информация. Това би противоречало на всичко, за което се описва VPN: гарантиране на вашата онлайн анонимност и безопасност.

Така наречените регистрационни файлове, които вашият VPN доставчик може да прави на вашите данни, имат потенциално ужасни последици. Правителствата могат да принудят доставчика да им покаже вашите данни. Ето защо винаги е важно да проверите дали VPN, който възнамерявате да използвате, няма политика за регистрация. В такъв случай те обещават да не спестяват трафика на вашите данни, така че и други няма да могат да го виждат.

Удобство за потребителя

Ако искате да настроите VPN връзка на устройството си, ще трябва да изтеглите и инсталирате VPN услуга. Понякога ще трябва да конфигурирате компютъра или мобилното си устройство, за да работи VPN. Обикновено това е доста лесен процес: много доставчици имат стъпка по стъпка ръководства за инсталиране, които можете да използвате, дори когато не сте квалифицирани с компютри. Веднага след като вашият VPN е инсталиран и активиран, всички ваши онлайн данни ще бъдат изпратени безопасно през VPN тунела. Няма значение коя програма или браузър използвате, за целия трафик се грижи.

Софтуерът, предоставян от VPN услуги, може да бъде много разнообразен. Докато един доставчик може да има просто и структурирано приложение, което прави много лесна употреба, други VPN мрежи могат да изберат да добавят още опции към своя софтуер, което прави клиента леко затрупан и по-труден за използване. В зависимост от вашите собствени желания, може да предпочитате един вид клиент пред друг.

Цена

VPN абонамент обикновено не е безплатен. За щастие цените не са твърде лоши: само за няколко долара на месец вече ще имате много добър VPN. В сравнение с безплатен уеб прокси, това може да изглежда твърде много, но вие ще получите допълнителна защита и най-доброто криптиране в замяна. На пазара има дори няколко много прилични безплатни VPN мрежи. Когато изберете безплатно VPN, трябва да внимавате за избрания от вас VPN. Добрите, надеждни VPN често имат ограничения за скорост или данни, но те са много по-добри от многото фалшиви безплатни VPN мрежи, които ще намерите онлайн, които често не работят или са пълни със злонамерен софтуер. Добрият безплатен VPN все още ще ви осигури по-добра защита, отколкото прокси.

Ако искате пълна защита без ограничения, съветваме ви да отделите няколко долара на месец и така или иначе да получите премиум VPN. В сравнение с прокси, VPN ще направи вашето интернет преживяване много по-безопасно и по-анонимно. Ако изберете евтин доставчик на всичко отгоре, като Surfshark, ще имате най-добрата сделка, която можете да получите.

За да улесним избора между VPN и прокси, ние посочихме плюсовете и минусите на VPN за вас в таблицата по-долу.

Плюсове на VPN:
Минуси на VPN:
Вашата интернет активност е добре защитенаЦена
Високи нива на криптиранеВъзможност за трупи
Бърз за използване
Предлага се в много страни / много локации на сървъри

Кое е най-доброто: VPN или прокси?

По отношение на поверителността и сигурността VPN-ите далеч надминават прокси. Докато пълномощниците крият вашия IP адрес, те не предлагат много друго чрез защита. Въпреки това можете да изберете прокси за конкретни ситуации. Въпреки че VPN предоставят много повече криптиране и сигурност от прокси сървърите, те не винаги могат да са необходими, в зависимост от задачата, която се изпълнява и как искате да се справите със своята онлайн поверителност.

Кога да използвате прокси

  • Преминаване на защитна стена или geoblock: При опит за достъп до ограничена поточна услуга или уебсайт, може да е достатъчен прокси сървър. Това обаче е вярно само ако не предавате чувствителни данни и не е нужно да криете своите онлайн дейности. Потребителите трябва също да знаят, че някои услуги като Netflix имат анти-прокси технология и могат да блокират връзки от прокси сървъри.
  • Когато използвате остаряла операционна система: Проксите не изискват да инсталирате софтуер, за да функционират. Това може да работи в ваша полза, ако имате бавна или остаряла операционна система. VPN мрежите могат да забавят скоростта на вашето сърфиране, докато особено HTTP прокси сървърът едва се отразява на работата на вашата машина. Има и кеширащи прокси сървъри, които могат да съхраняват копия на уебсайтове, които често посещавате, за да намалите честотната си лента и да подобрите работата на вашата машина.

Кога да използвате VPN

  • Сърфиране в интернет: Ако сърфирате в интернет или имате достъп до чувствителна информация онлайн, VPN ще шифрова вашите данни и ще я пази от хакери и киберпрестъпници..
  • Свързване с обществен Wi-Fi: Ако се свързвате с обществена Wi-Fi или друга незащитена мрежа, VPN е задължително. Киберпрестъпниците често хакват в незащитени мрежи и имат достъп до всякакви данни, които предавате по мрежата. VPN защитава вашите лични данни защитени от тези хакери.
  • Достъп до съдържание, ограничено за региона: Докато прокси сървърите могат да работят за достъп до определени видове съдържание с ограничен регион, много услуги имат софтуер за блокиране на прокси сървъри. Някои от тези услуги също имат VPN блокове, но обикновено можете да използвате първокласен VPN, за да ги заобиколите.
  • Преминавайки правителствената цензура: Ако живеете в страна с широко разпространена цензура и онлайн наблюдение, само премиум VPN ще ви позволи безопасно да заобиколите цензурата и да скриете своята онлайн активност от правителството.

Заключителни мисли

Прокси сървърът може да пренасочи вашия онлайн трафик по различни причини. Можете да използвате такъв, за да останете по-анонимни, докато сърфирате, или услуга може да увеличи интернет опита, като добавите прокси за кеширане. Налични са множество видове прокси, които могат да се използват за различни цели.

Почти по всеки начин VPN е по-добър от прокси. VPN мрежите предлагат повече анонимност онлайн и защитават всички ваши онлайн данни, а не само конкретни части от тях. Освен това VPN може да ускори връзката ви с интернет: когато вашият интернет доставчик изкуствено намали честотната лента на вашата интернет връзка, VPN може да заобиколи това ефективно.

Единствената истинска причина да изберете прокси сървър през VPN е цената. Прокситата са просто по-евтини от VPN. Независимо от това, за малко плащане всеки месец вече ще имате висококачествена VPN услуга, например CyberGhost, NordVPN или Surfshark. Почти във всички случаи е по-интелигентно да плащате, за да гарантирате, че вашите данни са наистина безопасни. Преди да изберете прокси, за да увеличите анонимността си онлайн, най-добре е първо да помислите за ограничен безплатен VPN. Винаги имайте предвид, че нищо в интернет не е 100% безопасно и анонимно. Затова винаги трябва да внимавате какво правите онлайн, дори когато използвате прокси или VPN.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me