Cenzura în Turcia: Citiți totul despre asta aici! | VPNOverview

Din 2010, libertatea presei și libertatea de a accesa internetul în Republica Turcia au scăzut constant. Jurnaliștii sunt frecvent închiși sau au mișcările restricționate. Unele estimări sugerează că Turcia este responsabilă pentru o treime din toți jurnaliștii închiși la nivel mondial.


De la tentativa de lovitură de stat din 2016, cenzura pe internet a crescut de asemenea semnificativ. Peste 100.000 de site-uri web au fost blocate permanent sau în mod repetat, inclusiv YouTube, Twitter, Facebook, Dropbox, Wikipedia, WhatsApp, Periscope și Imgur.

Pe lângă blocarea și cenzurarea site-urilor web, guvernul turc are mai multe modalități de a restricționa utilizarea internetului. Uneori, practică accelerarea lățimii de bandă sau închide complet internetul. În plus, monitorizează comunicările și urmărește urmărirea persoanelor pentru declarații făcute pe social media. Aceste acțiuni au dus la Freedom House să retrogradeze țara la un rating „Nu este gratuit”.

În acest articol vom examina cum și de ce guvernul turc cenzurează accesul la internet. Mai mult, puteți citi ce mijloace media și care nu pot fi accesate în Republica. În sfârșit, puteți afla cum cetățenii turci încearcă să ocolească aceste restricții.

De ce este Internetul cenzurat în Turcia?

Situația politică din Turcia în ultimul deceniu a devenit tot mai volatilă. Din 2016, țara a suferit mai mult de o duzină de atacuri teroriste, probleme economice și o lovitură de stat militară eșuată.

Ca răspuns la aceste tulburări politice, Partidul Justiție și Dezvoltare (AKP), sub conducerea președintelui Recep Tayyip Erdoğan, a instituit restricții pe scară largă asupra libertății de exprimare. Mai mult, acestea au sporit influența islamului asupra politicii guvernamentale.

Motivele pe care guvernul turc le oferă pentru astfel de restricții, atât de largi de mass-media, internet și presă, sunt variate. Ei spun că vor să stabilizeze statul și să monitorizeze activitățile teroriste. De asemenea, interzic mass-media care sunt interzise în cadrul islamului și urmăresc incidente de calomnie sau calomnie.

Ca răspuns la aceste afirmații, mai multe organizații, inclusiv Freedom House, Reporteri fără frontiere, și comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei au constatat că restricțiile privind accesul mass-media, libertatea de exprimare și de exprimare și accesul la internet au favorizat în mod semnificativ scopuri sociale și politice ale AKP.

Cum cenzurează guvernul turc pe Internet?

Cenzura poate lua diferite forme. Mai jos puteți citi ce legi folosește guvernul turc pentru a impune cenzura. Mai mult, puteți afla când și cum folosesc aceste metode de cenzură.

Regulament

Începând cu 20 iulie 2016, Turcia se află într-o „stare de urgență”, acordând președintelui Erdoğan și cabinetului său puteri extraordinare. Acest lucru a permis guvernului să ocolească verificările parlamentare și constituționale. Drept urmare, au putut emite o serie de decrete executive care au blocat site-urile web, au închis rețelele de comunicare și au dus la 50.000 de arestări.

La 15 august 2016, președintele Erdoğan a publicat Decretul nr. 671, care modifica Legea comunicațiilor digitale. Decretul a acordat guvernului puterea de a lua „orice măsuri necesare” pentru a bloca site-urile web, a restricționa accesul la internet și a cenzura media în legătură cu „securitatea națională, ordinea publică, prevenirea criminalității, protecția sănătății publice și moravurile publice sau protecția drepturi și libertăți ”.

Decretul nr. 671 obligă, de asemenea, companiile de telecomunicații să respecte orice ordine guvernamentală în termen de 2 ore de la primirea acesteia.

În cazurile în care Decretul nr. 671 nu se aplică, articolul 7 din Legea antiterorism este adesea folosit pentru a cenzura acoperirea mass-media. Ei vor sugera că „legitimează, glorifică sau incită la metode sau amenințări violente”. Articolul 7 este adesea folosit pentru a cenzura acoperirea mass-media de știri a acțiunilor poliției și militare. Mai ales în regiunea sud-estică a majorității politice volatile.

Critica președintelui Erdoğan sau a guvernului său în tipar sau pe social media duce adesea la urmărirea persoanelor. Pentru site-urile web aceasta poate însemna blocarea sau eliminarea în conformitate cu articolul 125 din codul penal turc.

Articolul 125 are o pedeapsă de cel puțin 1 an pentru defăimarea unui funcționar public. Articolul 299 impune o pedeapsă cu închisoarea de până la patru ani pentru insultarea președintelui.

Restricții privind conectivitatea

Coloana vertebrală a infrastructurii de internet a Turciei este asigurată de Furnizorul de servicii Internet (ISP) TTNET, o filială a Türk Telekom. Sub secretariatul Trezoreriei din Turcia deține 30% din acțiunile lui Türk Telekom. Acest lucru le permite un control semnificativ asupra celui mai mare furnizor de internet din țară.

Guvernul turc a folosit în mod repetat reglarea lățimii de bandă pentru a refuza accesul cetățenilor săi la internet în perioadele de tulburări civile. În 2016, închiderea telefonului și a internetului a afectat peste 12 milioane de rezidenți din 10 orașe turce timp de 6 ore. O lună mai târziu, o oprire similară a suspendat accesul la internet mobil și fix în 11 orașe. Aceasta a însemnat că 6 milioane de cetățeni au fost tăiați de pe internet.

Accesul la anumite mass-media de știri și site-urile de social media a fost accelerat în mod selectiv pentru a reduce răspândirea informațiilor. Conexiunile la Facebook, Twitter, YouTube și WhatsApp au fost aglomerate sau blocate în întregime în timpul atacului terorist de la Aeroportul Ataturk din Istanbul, tentativa de lovitură de stat din 2016, atentatul cu Gaziantep din 2016 și asasinarea ambasadorului rus Andrey Karlov.

Eliminarea și filtrarea conținutului

Guvernul turc filtrează proactiv conținutul internetului și blochează accesul la peste 100.000 de site-uri web. Folosind Deep Packet Inspection (DPI), ISP-urile analizează traficul de internet necriptat. Astfel, aceștia pot bloca utilizatorii să acceseze conținut care a fost listat negru de către guvern.

Autoritatea din Turcia pentru Informații și Comunicare (BTK) din Turcia solicită tuturor ISP-urilor să se înregistreze pentru un certificat de activitate înainte de a furniza servicii de conectare. Ca parte a acestei înregistrări, ISP-urile și internet-cafenele sunt obligate să respecte restricțiile guvernamentale. Dacă nu respectă, riscă revocarea certificatului.

Guvernul turc este responsabil pentru peste 75% din toate cererile de eliminare trimise pe Twitter. Au depus constant cel mai mare număr de solicitări de înlăturare, pe an, din 2016.

Începând cu 2016, BTK și serviciile de securitate turcești au încercat în mod activ să blocheze VPN și serviciile de e-mail sau de mesagerie criptate. Aceste restricții au fost justificate prin sugerarea mesajelor criptate sau prin e-mail care facilitează comunicarea grupurilor teroriste.

Monitorizarea activității utilizatorului

În 2014, Organizației Naționale de Informații (MİT) a primit competențe extinse pentru accesarea datelor de comunicații fără a fi necesară o hotărâre judecătorească. Aceleași puteri extinse i-au protejat pe agenții MİT de urmărirea penală în conformitate cu dreptul civil.

Au existat numeroase cazuri de persoane arestate, urmărite și închise pentru că au făcut declarații antiguvernamentale sau au propagat „propagandă teroristă” pe social media.

ISP-urile sunt necesare pentru a stoca jurnalele de distribuție IP interne folosind software-ul furnizat de BTK. Aceste jurnale trebuie păstrate timp de 1 an și puse la dispoziția BTK la cerere. Din nou, le pot obține fără o hotărâre judecătorească. Din 2011, toți furnizorii de software de criptare trebuie să furnizeze cheile de criptare ale BTK înainte de a putea oferi produsele lor cetățenilor sau companiilor turce.

Ceea ce este exact censurat de guvernul turc?

Regulamentul publicațiilor pe internet și reprimarea infracțiunilor săvârșite prin mijloace de astfel de publicare interzice ISP-urilor să ofere acces la orice conținut legat de „abuzuri sexuale ale copiilor, consum de droguri, furnizarea de substanțe periculoase, prostituție, obscenitate, jocuri de noroc, promovarea sinuciderii și crime împotriva lui Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul Republicii Turcia ”.

Obscenitate

90% din toate site-urile listate negru de BTK sunt listate ca „obscene”. Aceasta înseamnă că au fost blocate pentru că au conținut sexual, pornografie sau au anumite cuvinte cheie sexuale în domeniul lor. Aceasta se extinde la site-urile web LGBTQ.

Critica islamului

De asemenea, site-urile web pot fi blocate pentru criticarea sau eliminarea islamului, a figurilor islamice sau pentru promovarea ateismului. S-au descoperit că site-urile care susțin teoria evoluției sunt filtrate activ.

Critica statului

Datorită anumitor definiții neclare din legile turcești recente, site-urile web pot fi blocate sau închise pentru „criticarea statului turc” sau prezentarea „propagandei organizației teroriste”. Acest lucru a dus la o represiune pe site-urile de știri care conțin puncte de vedere care contrazic cele ale guvernului.

Între 2016 și 2017, BTK a listat 17 site-uri de știri despre care s-a considerat că au criticat statul, guvernul sau președintele. Un alt motiv popular pentru lista neagră a unui site web poate fi o demonstrație de simpatie față de minoritatea kurdă. De exemplu, posturile de știri care acopereau evenimentele actuale într-o manieră care să fie simpatică cu populația kurda din Turcia sau cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Wikipedia este permanent blocată în Turcia, după ce a refuzat să elimine articole despre conflictul din Siria și terorismul sponsorizat de stat, care s-a considerat a fi critice pentru statul turc. Site-uri de social media, cum ar fi Twitter, Facebook, Whatsapp și Periscope și sunt blocate sau blocate de rutină.

Accesul la Dropbox, OneDrive, GitHub și Google Drive sunt restricționate în mod regulat. Aceasta se datorează lansării, în 2016, a mii de e-mailuri de la ministrul Finanțelor și Trezoreriei, Berat Albayrak, pe aceste servicii de către grupul de hackeri Redhack.

Guvernul turc a făcut recent măsuri pentru reglementarea serviciilor de streaming. Un proiect de decret lansat de guvern în februarie 2018 ar necesita servicii de streaming global, precum Netflix, Spotify și YouTube, pentru a obține licențe de difuzare de la Consiliul Suprem de Radio și Televiziune (RTÜK).

Cum sunt cetățenii turci care ocolesc cenzurarea pe Internet?

Pe măsură ce blocurile de pe rețelele de socializare, comunicarea de știri nepartizană și punctele de vedere politice care contrazic creșterea actuală a guvernului, cetățenii turci caută din ce în ce mai multe modalități de a eluda aceste restricții.

VPN-conexiune la InternetServiciile VPN continuă să fie cel mai popular mod de a obține acces nerestricționat la internet. Cu toate acestea, BKT continuă să încerce să restricționeze accesul la serviciile VPN populare.

Folosind software-ul Deep Packet Inspection (DPI), BTK este capabil să identifice și să blocheze traficul din porturile VPN. Dacă sunteți un rezident turc sau pur și simplu vizitați Turcia, alegeți un serviciu VPN care este capabil să deghizeze traficul său de trafic HTTPS obișnuit este un pas important pentru a putea accesa constant conținutul filtrat.

Aplicațiile de mesagerie criptate, cum ar fi Telegram, rămân populare, deși cifrele utilizatorilor din Turcia au scăzut din 2016. Acest lucru se datorează faptului că, după ce sute de cetățeni turci au fost arestați pentru utilizarea aplicației Bylock în 2016, mulți utilizatori se tem să folosească aplicații similare.

În decembrie 2017, BTK a instruit IPS să înceapă să blocheze activ adresele IP utilizate în mod obișnuit de rețeaua de anonimitate Tor. În timp ce ISP-urile turcești au reușit în special să blocheze adresele IP ale nodurilor de ieșire Tor disponibile public, utilizatorii turci ai browserului Tor au lovit înapoi producând un număr tot mai mare de „poduri” Tor..

Aceste poduri nu sunt listate în directorul principal Tor. Acestea folosesc o serie de instrumente de manipulare a traficului pentru a împiedica identificarea acestora de către DPI. Crearea de poduri Tor suplimentare a permis utilizarea Tor în Turcia să rămână stabilă, în ciuda încercărilor BTK de a bloca accesul la acesta.

Gânduri finale

De la tentativa de lovitură de stat din 2016, libertatea presei și libertatea de a accesa internetul în Turcia s-au referit la ceea ce Freedom Hours descrie ca o „traiectorie extrem de negativă”.

Furnizorii de știri bazate pe site-uri web sunt blocate sau închise pentru că au criticat partidul pentru justiție și dezvoltare (AKP). Turcia urmărește cetățenii obișnuiți pentru postarea opiniilor politice pe social media. Mai mult, țara conduce lumea în jurnaliști închiși.

Accesul la conținut pe internet este puternic restricționat. Utilizatorii se pot aștepta la reglarea și blocarea regulată a lățimii de bandă a site-urilor de socializare precum Twitter și Facebook.

Serviciile de securitate turce monitorizează multă comunicare. Atunci când încearcă să condamne pe cineva pentru a insulta guvernul sau pentru a sprijini terorismul, utilizează adesea e-mailuri și postări de socializare.

Se pare că nu există nicio speranță ca aceste restricții să fie ridicate în curând. Astfel, cetățenii turci continuă să găsească modalități de a-i ocoli. Acestea o fac utilizând servicii VPN, aplicații de mesagerie criptate și browsere anonime. Astfel pot accesa conținuturi pe care BTK le consideră improprii. Cel mai important, ei își pot exprima în mod liber opiniile politice, fără teamă de represalii.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map