Cenzura în China: Cum să ocoliți Marele Firewall

China are unul dintre cele mai restrictive programe de cenzură pe internet din lume, cunoscut și sub numele de Marele Firewall al Chinei. Acesta este un sistem extrem de controversat, criticii afirmând că Firewallul limitează libertatea de exprimare, împiedică accesul la informații și suprimă inovația. Citiți mai departe pentru a afla mai multe despre Marele Firewall din China, de ce guvernul îl aplică și ce pași puteți face pentru a-l ocoli.

Care este Marele Firewall din China?

Marele Firewall se referă la programul de cenzură pe internet implementat de guvernul chinez. A fost dezvoltat de Ministerul Securității Publice al țării, care continuă să funcționeze în prezent programul.

Temelia pentru Firewall a fost pusă în anii 1990, când Fang Binxing a dezvoltat software-ul „Golden Shield” care a permis guvernului să monitorizeze orice transmitere de date și să blocheze anumite adrese IP. Guvernul chinez a început să-și extindă eforturile la începutul anilor 2000 prin adoptarea unor reglementări suplimentare. Cenzura a crescut dramatic după ce Xi Jinping a ajuns la putere în 2012. Xi a dorit ca tot conținutul online să beneficieze de Partidul Comunist. Aceasta a dus la restricționarea disidențelor, la promovarea valorilor comuniste și la împiedicarea ideilor occidentale de a influența societatea chineză.

În ultimii ani, cenzura pe internet a crescut și mai mult în China. Aceasta include măsuri de blocare a anumitor site-uri web, de prevenire a postării anonime pe social media și de responsabilizare a companiilor pentru modul în care clienții își folosesc produsele. Ca urmare a Marelui Firewall, accesul la internet în China este extrem de restrâns. Nu puteți utiliza site-uri web precum Google, Facebook și YouTube. Platforme precum Skype și WhatsApp sunt de asemenea interzise.

Cum este executat Firewall-ul?

Guvernul chinez folosește o varietate de metode pentru aplicarea firewallului. Unele dintre acestea sunt tehnologice, cum ar fi filtrarea adreselor URL, perturbarea serverelor DNS și blocarea VPN-urilor. În plus, guvernul lucrează continuu la îmbunătățirea tehnologiei și a securității cibernetice a acestora.


De asemenea, guvernul aplică autocenzura în cadrul companiilor chineze. Au adoptat legi care fac companiile responsabile pentru tot conținutul lor online. Aceasta înseamnă că companiile trebuie să se asigure că niciun conținut sau platformă nu conține subiecte interzise. Dacă încalcă aceste legi, acestea sunt supuse amenzilor, închiderilor și altor consecințe grave.

O altă metodă pe care o folosește guvernul este angajarea a sute de mii de cetățeni chinezi pentru a aplica legile cenzurii. Acești angajați sunt angajați pentru a monitoriza conținutul de internet, pentru a raporta încălcări autorităților și pentru a edita conținutul. Avansurile în AI vor permite automatizarea acestor activități de monitorizare.

De ce guvernul chinez aplică cenzura?

Pe scurt, guvernul chinez aplică cenzura pentru a proteja societatea chineză de influențele străine și ideile occidentale. În anii 1980, președintele Deng Xiaoping a dezvoltat o economie de piață în China și a implementat o „politică de uși deschise”. În același timp, el a declarat: „Dacă deschideți fereastra pentru aer curat, unele muște vor fi suflate”. Cu alte cuvinte, deși politica „Ușa Deschisă” va aduce beneficii economiei chineze, ideile occidentale nedorite vor încurca și ele. Actualul președinte Xi împărtășește aceeași mentalitate și a căutat să limiteze influențele occidentale, impunând mult mai multe restricții asupra accesului la internet.

Oamenii pot să ocolească?

Este posibil să vă ocoliți de Marele Firewall, cel mai frecvent folosind un VPN. Dar este important să ne dăm seama că această metodă nu este în niciun caz perfectă.

În ianuarie 2015, guvernul a început să blocheze mulți dintre VPN-urile chineze obișnuite să ocolească firewallul. Guvernul chinez a interzis oficial VPN-urile în 2017 și continuă să le blocheze. Aceasta înseamnă că multe VPN-uri nu vor funcționa în China. Deoarece multe VPN-uri sunt blocate în China, ar trebui să vă configurați VPN-ul înainte de a vizita țara.

Unele dintre cele mai bune opțiuni VPN pentru ocolirea Marelui Firewall sunt Stealth VPN sau SoftEther, care au fost concepute să apară ca conexiuni https obișnuite și să se sustragă filtrelor guvernului. Începând cu 2019, ExpressVPN este una dintre cele mai populare opțiuni în rândul utilizatorilor chinezi pentru eficiența sa și designul ușor de utilizat. Un alt VPN extrem de recomandat este VyprVPN, care folosește un protocol de criptare numit Chameleon care scramblează metadatele și combate eficient blocarea VPN.

Pe lângă selectarea VPN-urilor, există câteva alte metode pe care le puteți încerca să ocoliți firewallul, deși eficiența lor poate fi limitată. Lantern este un software gratuit de eludare care folosește o rețea de tunelare peer-to-peer pentru a trece de firewall. Există, de asemenea, aplicații proxy, cum ar fi Shadowsocks și Surge iOS, care este orientat către dezvoltatori.

Este important să rețineți că guvernul chinez își actualizează constant regulile privind serviciile VPN din China. Cea mai bună opțiune este să utilizați un furnizor VPN care se poate acomoda pentru aceste modificări.

Gânduri finale

Marele Firewall din China este un sistem puternic de cenzură care restricționează o mare cantitate de conținut online. Guvernul monitorizează îndeaproape pe toți cetățenii. În același timp, există modalități prin care vizitatorii și cetățenii chinezi pot trece de firewall și de a avea acces la acest conținut blocat. Utilizarea unei VPN rămâne cel mai eficient mod de a face acest lucru, în ciuda eforturilor guvernului chinez de a le bloca. Dacă intenționați să vizitați China și doriți să utilizați un VPN, furnizorii de cercetare cu atenție pentru a fi siguri că nu au fost închise de guvern. De asemenea, ar trebui să vă configurați VPN-ul înainte de a ajunge. Facând acești pași, aveți o șansă foarte bună să ocoliți Marele Firewall și să accesați Google, Facebook și alte programe și site-uri web restrânse în timpul dvs. în China.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me