Zasebnost v Macu: Kako spremeniti nastavitve | VPNO pregled

Mac računalniki so nekateri najboljši na trgu danes. Mac je tako v surovih specifikacijah kot tudi učinkovitosti težko premagati. Apple je tudi močno zavezan, da bodo funkcije zasebnosti pregledne za uporabnika. Številni uporabniki se ne zavedajo, kako pomembno je, da si vzamejo čas za prilagoditev svojih zasebnosti, zaradi česar so izpostavljeni osebnim podatkom na spletu. V samo nekaj minutah lahko prilagodite nastavitve zasebnosti za Mac, da zaščitijo svoje podatke.


Zasebnost na Macu

Mac ima že dolgo ugled zaradi varnosti in zasebnosti. Zasebnost uporabnikov je Apple že leta prednostna naloga. Žal se je v zadnjem letu zgodilo nekaj javnih spopadov. Čeprav je Apple še vedno javno zavezan varnosti in zasebnosti, so se pojavile velike napake, zlasti ob izdaji posodobitve High Sierra za Mac. Še posebej težaven hrošček se je pojavil septembra 2017, ki je uporabnikom omogočil dostop do korena s tipkanjem ‘root’. To bi omogočilo skoraj neomejen dostop do vseh podatkov na prizadetem Macu.

Medtem ko je Apple hitro napajal napake, so včasih napake prizadenele celo napake. Zaradi tega se mnogi uporabniki sprašujejo, ali še vedno ni drugih ranljivosti, ki bi skrivale svoje Mace. Če spremenite nastavitve zasebnosti, lahko zagotovite, da vaši podatki ne bodo ogroženi v primeru pojava novih hroščev.

Hakerje ne pustite

HekerZaščita požarnega zidu je standardna funkcija, ki je potrebna za vse računalnike, povezane z internetom. Mac je opremljen z požarnim zidom, vgrajenim v računalnik, vendar ta funkcija ni vedno privzeto vklopljena. Ena od prvih stvari, ki jo morate storiti, da zaščitite svoj Mac je, da zagotovite, da je vaš požarni zid omogočen.

Odprite sistemske nastavitve in kliknite »Varnost & Zasebnost. “Tu boste našli več nastavitev, ki jih želite prilagoditi za zaščito vašega Maca. Kliknite na ključavnico v spodnjem levem kotu pogovornega okna in vnesite svoje uporabniško ime in geslo, da omogočite dostop do teh nastavitev.

Kliknite kartico »Požarni zid«, da odprete nastavitve požarnega zidu. Zdaj kliknite »Vklopi požarni zid«. Nastavitve požarnega zidu lahko prilagodite tudi s klikom na gumb Možnosti požarnega zidu. Tu lahko spremenite, katere aplikacije in storitve lahko prek požarnega zidu pošiljajo ali prejemajo podatke. To je lahko koristno, če želite v veliki meri blokirati vse aplikacije, razen ene ali dveh..

Šifrirajte svoje podatke

Ne glede na to, kako dobro zaščitite svoj sistem, še vedno obstaja možnost, da bi odločen heker lahko dobil dostop do vaših podatkov. Čeprav vam lahko šifriranje datotek povzroči nekaj neprijetnosti, je pomembno. FileVault zagotavlja, da so vaši podatki neberljivi, tudi ko so ukradeni.

FileVault varuje vaše podatke s šifriranjem vseh datotek na vašem Macu. To traja nekaj časa, da se rutina šifriranja zažene, ko jo prvič omogočite. Prav tako je neprijetno, da morate vnesti geslo kadar koli želite odpreti datoteko. To pa je majhna cena, ki jo je treba plačati za mir, ki izvira iz vedenja, da so vaši podatki varni.

V razdelku »Varnost & Zaslon zasebnosti «kliknite zavihek FileVault. Kliknite gumb z oznako »Vklopi FileVault…«, da začnete postopek. Prejeli boste ključ za obnovitev. Za odklepanje datotek v računalniku morate uporabiti obnovitveni ključ ali geslo računa. Če oba pozabite, boste izgubili ves dostop do teh datotek.

Preverite svoja dovoljenja za aplikacije

Aplikacije potrebujejo dovoljenje za dostop do kritičnih storitev na vašem Macu. Včasih pa lahko te aplikacije dostopajo do informacij, ki niso nujno potrebne, da bi aplikacija opravila svoje delo. V nastavitvah zasebnosti lahko izberete, do katerih programov je dostop do kakšnih informacij.

Iz strani »Varnost & Zaslon zasebnosti «kliknite zavihek» Zasebnost «. Ena najpomembnejših odločitev, ki jo lahko sprejmete za varovanje zasebnosti, je omejitev dostopa do vaše lokacije. Medtem ko se drugi viri informacij zanašajo na to, kako dostopate do interneta ali uporabljate sam Mac, lahko lokacijske storitve proizvajalcem aplikacij veliko povedo, kdo ste in kaj počnete brez povezave.

V levem podoknu kliknite »Lokacijske storitve«. Prikaže se seznam vseh programov na vašem Macu, ki lahko dostopajo do vaše lokacije. Počistite vsako aplikacijo, ki ne želite dovoliti dostopa do svojih lokacijskih podatkov.

Na podoben način lahko omejite, katere aplikacije imajo dostop do vaših kontaktnih podatkov, koledarja in opomnikov. Preprosto počistite vsako aplikacijo v ustrezni kategoriji, da ponovno nadzorujete svojo zasebnost.

Siri vas posluša?

Siri logotipMed strokovnjaki za varovanje zasebnosti se šali: “Američani so nekoč skrbeli, da bi vlada napajala svoje telefone in hiše, zdaj pa plačujejo Appleu, da to stori zanje.” Apple trdi, da so podatki, ki jih je zbiral Siri, varni, je res, da Siri posluša vsak pogovor, da pobere ključne besede, usmerjene nanj. Siri lahko prebere tudi e-poštna sporočila in zasebna sporočila ter vsebino dokumentov. Te informacije so pogosto shranjene in analizirane za izboljšanje storitev. Če vas skrbi zmožnost Siri, da vas prek Mac-a posluša, ga onemogočite.

Na zaslonu System Preferences kliknite ikono Siri. Neposredno pod logotipom Siri na zaslonu Siri lahko počistite polje »Omogoči Siri«, da storitev onemogočite z računalnika Mac.

Biti anonimen v povezanem svetu

Ko je več naših informacij na voljo oglaševalcem in drugim na spletu, postane zasebnost zasebnih podatkov večji izziv. Uporaba VPN-ja je eden najpreprostejših korakov, da lahko danes zagotovite svojo zasebnost.

Ko se povežete s kakovostno storitev VPN, se vaši podatki šifrirajo, ko potujejo na strežnik VPN in z njega. Vaš promet potuje prek strežnika VPN in je šifriran. Ta pristop za posrednike pomeni, da ostanete anonimni pri izmenjavi informacij. Morda boste opazili, da oglasi, ki jih vidite med spletom, niso več tako personalizirani kot prej. Rezultat tega je, da oglaševalci nimajo možnosti, da bi povezali vaše spletne dejavnosti z vašim IP naslovom.

Pri uporabi VPN je veliko koristi, ki niso samo zasebnost. Če želite izvedeti več o tem, kako vam lahko pomaga VPN, preberite našo objavo o izbiri najboljšega VPN za vaše potrebe.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map