Upravljajte nastavitve zasebnosti v vaši aplikaciji za fitnes | VPNO pregled

Ne glede na to, ali nam je všeč ali ne, so tudi najbolj konkretne podrobnosti vsakodnevnega življenja razvile digitalne komponente. Od hladilnikov, povezanih s Wi-Fi-jem in razsvetljave, do nadzora celotnega doma s pomočjo AI, ker tehnologije še naprej napredujejo, prav tako tudi naša povezljivost. Osebna telesna pripravljenost ni izjema, o čemer priča množica razpoložljivih sledilcev kalorij, snemalnikov poti in načrtovalcev vadbe. Na tisoče fitnes aplikacij nasprotuje, da vas spremljajo na vaši telesni poti in številne so precej učinkovite. Vendar pa ponavadi zahtevajo veliko osebnih podatkov. Oseba, ki se zaveda zasebnosti, bo želela preučiti, koliko dostopa imajo do nove aplikacije. V tem članku boste našli pregled osnovnih dovoljenj, ki jih zahtevajo aplikacije za fitnes, in razlago, zakaj bi vas morali ali ne smejo zadevati.


Skupna dovoljenja za fitnes in njihova uporaba

Skoraj vsaka obstoječa aplikacija za pametne telefone zahteva določena dovoljenja za opravljanje svojih osnovnih funkcij. To še posebej velja za aplikacije za fitnes, ki morajo zbirati in obdelovati občutljive informacije. Na primer, zbirajo vašo neposredno lokacijo, stanje povezave in meritve uspešnosti. Tu je seznam najpogosteje zahtevanih dovoljenj in njihovih funkcij.

Omrežje

Kot mnoge od teh kategorij je tudi omrežno dovoljenje več dovoljenj v enem paketu. Aplikacije s tem dostopom lahko izvajajo dejanja, kot so sprememba vrste povezave (Wi-Fi, 4G, LTE itd.) In preprečuje, da bi telefon spal. Zdi se, da je moč dati en sam program, vendar je v resnici veliko aplikacij za fitnes, ki jih preprosto uporabijo za sinhronizacijo svojih podatkov. Kot večina aplikacij, tudi fitnes aplikacije ponavadi ne shranjujejo podatkov v telefon, ampak na centraliziran strežnik.

Aplikacije prenašajo omrežno dovoljenje za prenos podatkov prek trenutno aktivne povezave. Z dobro znanimi in uglednimi aplikacijami, kot so Strava, Garmin, MapMyRun in MyFitnessPal, to dovoljenje ne bi smelo biti zaskrbljujoče glede varnosti, vendar to še ne pomeni, da je povsem dobrodušno. Nekatere aplikacije bodo morda želele prenesti podatke prek “neaktivne” povezave, kar lahko vpliva na porabo podatkov in baterije.

Nakupi v aplikaciji

Aplikacije potrebujejo to dovoljenje, da vam zaračunajo račun za nadgradnje in vrhunske funkcije, na primer izklop oglasov ali izboljšanje interakcije z aplikacijami. Brez tega dovoljenja bo Google Play zavrnil vse poskuse denarne transakcije. To dovoljenje je standardno in ne sme povzročiti alarma, vendar bodite prepričani, da vedno veste, kdo uporablja vaš telefon. Veliko zgodb staršev je ostalo odgovornih za nakupe, ki jih je opravil njihov otrok, ko ga niso iskali.

Sorodno: The Identiteta dovoljenje pomaga pri dovoljenju za nakup v aplikaciji. Programom omogoča branje in preverjanje podatkov o računu med kakršnimi koli transakcijami.

Stiki

Dovoljenje za stike je včasih sporno, saj omogoča dostop aplikaciji do imenika vašega telefona. Aplikacije uporabljajo to dovoljenje, da vas povežejo s prijatelji na isti platformi in povabijo nekoristnike v storitev prek svojega e-poštnega naslova, neposredno iz uporabniškega vmesnika. Aplikacije pravijo, da dovoljenja ne uporabljajo, če uporabnik namerno ne dostopa do funkcije, ki jo zahteva. Pomembno pa je vedeti, da lahko aplikacija z vklopljenim dovoljenjem te podatke prebere kadar koli in brez obvestila.

To dovoljenje lahko pogosto blokiramo, ne da bi to vplivalo na funkcionalnost aplikacije. Uporabniki Androida lahko to storijo tako, da odprejo Nastavitve naprave > Aplikacije > * Ime prijave * > Dovoljenja in izklop stikov izklopite.

Shranjevanje / mediji

Dovoljenja za predstavnost omogočajo aplikaciji dostop do vsebine notranjega pomnilnika naprave in kartice SD. Aplikacije uporabljajo za dejanja, kot so nalaganje fotografij in shranjevanje in izvoz statistike. Čeprav boste s tem dostopom do uglednih aplikacij najverjetneje v redu, je vredno opozoriti, da je mogoče to dovoljenje vklopiti in izklopiti prek nastavitev telefona.

Lokacija

Dovoljenje za lokacijo daje aplikacijam dostop do vaše približne in natančne lokacije. Z analizo povezovalnih storitev okoli vas, kot so naprave Wi-Fi in stolpiči celic, lahko aplikacija določi vašo splošno lokacijo in jo uporabi za prikazovanje ciljno usmerjenih oglasov na podlagi geo. Vaša natančna lokacija temelji na GPS-u vašega telefona in omogoča, da storitve določijo vašo lokacijo v nekaj metrih. Poleg tega, da jo uporabljajo za prikazovanje lokacij, aplikacije za sledenje vadbi, kot sta Strava in MapMyRun, potrebujejo GPS informacije, da lahko sledijo vožnji ali vožnji s kolesom. Aplikaciji omogoča prikaz meritev poti in hitrosti v realnem času in v poročilih o aktivnostih.

GPS sledenje je ključnega pomena za glavne funkcije mnogih aplikacij za fitnes. Vendar ne preseneča, da mnogim ljudem ni všeč, da aplikacija ves čas ve, kakšna je njihova natančna lokacija. Poleg tega aplikacije za sledenje pogosto objavljajo vaše dejavnosti v javnem viru. Če pokažete, kje začnete ali končate vadbo, lahko tujcem pokažete, kje živite, če niste previdni. Aplikacije, kot je Strava, omogočajo prikrivanje začetne / končne lokacije glede na polmer, ki ga nastavi uporabnik.

Bluetooth

Dovoljenja Bluetooth so potrebna za povezovanje z zunanjo strojno opremo, kot so pametne ure, monitorji srčnega utripa in tretje GPS naprave, kot je Garmin. Vendar pa vse aplikacije za fitnes ne potrebujejo teh dovoljenj za delovanje.

Upravljajte nastavitve zasebnosti in varnosti različnih aplikacij za fitnes

Medtem ko večina aplikacij za fitnes potrebuje več paketov dovoljenj za opravljanje svojih osnovnih funkcij, mnogi omogočajo natančno nastavitev nebistvenih nastavitev zasebnosti in varnosti. Prilagajanje teh je ponavadi preprost postopek, določene lokacije, zasebnosti in možnosti, povezane s stiki pa lahko nadzirate neposredno iz menija aplikacije. Tu je kratek pregled nastavitev zasebnosti nekaterih najbolj priljubljenih aplikacij za fitnes.

Nadzor nastavitev zasebnosti v Stravi

strava logotipV meniju z nastavitvami Strave v razdelku »Nastavitve zasebnosti« lahko vidite, da so vaše dejavnosti in podatki privzeto zelo javni. Če se ne želite odjaviti, bo Strava objavila svoje dejavnosti v javnem viru in na segmentih vodil. Funkcija “Flyby” v aplikaciji omogoča tudi drugim uporabnikom, da vidijo, ali so vas med aktivnostjo prenesli, ali obratno. Poleg tega Strava uporablja vaše podatke o dejavnostih za ustvarjanje javnih “toplotnih kart”, ki prikazujejo najbolj prevožene ceste na vašem območju. Posamezne možnosti lahko onemogočite v Settings (Nastavitve) ali za uporabnike, ki želijo ohraniti svoje dejavnosti popolnoma zasebne, Strava ponuja izboljšani način zasebnosti z enim dotikom, ki aktivira najbolj restriktivne nastavitve zasebnosti.

Strava tudi privzeto omogoči dovoljenje za stike. To omogoča dostop do vašega imenika, ne da bi vas prej vprašal. Vendar lahko ta dostop onemogočite v meniju z nastavitvami.

Nadzor nastavitev zasebnosti v MapMyRun

MapMyRun privzeto deli vaše podatke samo s prijatelji. To vključuje vaš profil, poti in vadbe. Te nastavitve lahko spremenite v “Javno” ali “Samo jaz”, tako da odprete meni in tapnete Nastavitve > Zasebnost. MapMyRun ponuja tudi »Center za zasebnost« z informacijami o soglasjih, ki jih zahteva aplikacija, kako izvoziti podatke in kako izbrisati celoten račun.

Nadzor nastavitev zasebnosti v Runkeeperju

logotip tekačaKo se prvič prijavite v Runkeeper, aplikacija med postopkom ustvarjanja računa samodejno izbere polje, ki omogoča dovoljenje za pošiljanje e-poštnih sporočil. Imate možnost, da se odjavite, vendar morate ukrepati. Od vas zahteva tudi, da navedete datum rojstva (obvezno), trenutno težo (neobvezno) in spol (neobvezno).

Runkeeper privzeto objavi vaše dejavnosti v viru, ki si ga lahko ogledajo vsi. Vaše karte bodo privzeto videli vaši prijatelji. V meniju z nastavitvami lahko spremenite, da so vidni samo vi, vaši prijatelji ali vsi.

Nadzor nastavitev zasebnosti v Endomondu

Endomondo, tako kot Runkeeper, vam bo želel poslati e-pošto. Vendar na skrivaj ne potrdite polja za vas. Namesto tega se Endomondo enostavno odjavi, tako da vas direktno vpraša. Če želite spremeniti nastavitve zasebnosti, tapnite Več > Nastavitve > Center za zasebnost > Zasebnost. Tukaj Endomondo ponuja enostavno možnost zasebnosti z enim dotikom in tudi napredne nastavitve, ki omogočajo nadzor nad tem, kdo vidi vaše osebne podatke. Podatki, kot so vaš rojstni dan, višina, teža in srčni utrip, so privzeto zasebni. Vaše vadbe, povprečna hitrost, zemljevidi in osebni načrti treninga so privzeto vidni prijateljem. V centru za zasebnost si lahko ogledate tudi dovoljenja, s katerimi ste privolili, prenesete kopijo svojih osebnih podatkov in izbrišete račun.

Nadzor nastavitev zasebnosti v MyFitnessPal

MyFitnessPal je zelo liberalen s tem, kar deli z vašimi novicami. Če ne ukrepate, bo aplikacija v celoti delila vse, kar počnete v njej. Vaš osebni prehranski dnevnik pa se samodejno nastavi na zasebni. Lahko ga delite javno ali s prijatelji ali pa ga zaklenete z geslom. Oglejte si te nastavitve tako, da odprete Nastavitve > Center za zasebnost > Skupna raba & Nastavitve zasebnosti.

Nadzor nastavitev zasebnosti v Garmin Connect in Polar Flow

Garmin logotipUporaba pametne naprave za fitnes, na primer ure Garmin GPS ali Polar, omogoča dostop do naprednih meritev, ki niso na voljo prek telefona. Te naprave zbirajo veliko podatkov in imajo več obveznih dovoljenj za delovanje, vendar je preprosto nadzirati vašo javnost. Garmin privzeto nastavi vaš profil in dejavnosti kot zasebne. Lahko se odločite, da bodo vidne samo vašim povezavam ali vsem, vendar morate ukrepati. Vaš profil, spol, višina, teža, starost in VO2 Max so lahko prikazani v vašem profilu, vendar jih aplikacija privzeto skriva.

Prav tako Polar Flow nastavi vaš profil in dejavnosti privzeto; vam daje možnost, da javno delite javno ali samo s svojimi privrženci.

Digitalna zasebnost in varnost je osebna odgovornost

Tudi najbolj priznana podjetja niso nepremagljiva. Čeprav je varnost vaših podatkov glavna prednostna naloga teh podjetij, se morajo dosledno varovati pred napadi zunaj. Ni običajno, vendar včasih te obrambe ne uspejo in vaši podatki so lahko ogroženi.

Pod Armourjem MyFitnessPal: Previdni opomnik

Pod oklepnikom je marca 2018 objavil, da je “nepooblaščena stranka konec februarja 2018 pridobila podatke, povezane z uporabniškimi računi MyFitnessPal.” Seveda je ekipa Under Armour za odnose z javnostmi omalovažila incident. Zagotovo so ugotovili, da nobenih identifikatorjev, ki jih izdajo vlade, niso ukradli, kljub temu, da podjetje sploh ne zbira takšnih informacij. Prav tako niso bili ukradeni nobeni podatki o plačilu; vendar so bila kršitve ogrožena uporabniška imena, gesla in e-poštni naslovi.

Morda se ne zdi katastrofalno, da boste morali spremeniti geslo za aplikacijo za fitnes, vendar je pomembno upoštevati, da veliko ljudi uporablja enako kombinacijo uporabniškega imena in gesla za vse svoje račune. To pomeni, da so bili tudi ti računi ogroženi. Takšen incident je trezen opomnik, da podjetja lahko storijo le toliko, da bodo vaši podatki varni. Prav tako morate sprejeti ukrepe za zaščito. Pred uporabo preverite možnosti zasebnosti in dovoljenj aplikacije. Spremenite geslo takoj, ko izvete za morebitno kršitev in ne uporabljajte istega gesla za vse svoje račune. Na koncu je ostati varen osebna odgovornost.

Končne misli

Fitnes aplikacije zbirajo veliko osebnih podatkov. V večini aplikacij lahko prilagodite, kdo lahko te podatke vidi. Tudi če se prepričate, da lahko vidite samo podatke, ki jih lahko vidi tudi podjetje, ki ga uporablja aplikacija. Medtem ko je uporaba fitnes aplikacije lahko odličen način, da pridete v formo, ne pozabite, da v tem času dajete osebne podatke. Če želite ostati popolnoma anonimni, bi bilo bolje slediti vajam po staromodnem načinu.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me