Tveganja zasebnosti vašega pametnega termostata | VPNoverview.com

Obljuba pametnih termostatov je pritegnila številne lastnike domov. Domači termostat Nest, Honeywell, Ecobee in drugi izkoriščajo to zanimanje. Industrija je v porastu in ta rast je pritegnila številna podjetja, da skočijo. Toda če kupci ne zahtevajo močnega nadzora zasebnosti, lahko njihov termostat pametnega doma postane vir informacij za vsiljivce.


Vaš pametni termostat pozna več kot sumite

Pametni termostatPametni termostati ne pomagajo ohraniti doma popolne temperature. Ti pametni termostati pomagajo tudi lastnikom domov prihraniti sto dolarjev na računih za energijo. Termostat se nauči, ko se boste oddaljili in se vrnili, zato energijo porabite samo takrat, ko jo potrebujete. Termostat lahko prilagodite tudi iz aplikacije na telefonu. To vam omogoča daljinsko dvig ali znižanje temperature, če boste oddaljeni dlje, kot je bilo načrtovano. Te prednosti in ugodnosti so tisto, kar jih naredi tako privlačne za kupce.

Te prednosti lahko povzročijo, da pri uporabi pametnega termostata spregledate morebitne težave glede zasebnosti. Svojega bančnega gesla ali e-pošte ne prenesete prek termostata, torej koliko tveganja za vašo zasebnost lahko predstavlja? Pametni termostati lahko ustvarijo vrzel v vaši varnosti zasebnosti ravno zato, ker se učijo o vaših navadah in vedenju.

Vaš termostat izve, kdaj boste doma in kdaj vas ne bo. Pametni termostat se celo nauči, ko greste spat in če je ta čas med vikendi drugačen. Pametni termostat izve, kakšna je vaša najljubša temperatura, medtem ko ste doma. Te informacije razkrivajo več o vas, kot morda sumite.

Kdo bi si želel vaše podatke pametnega termostata

Podatki iz vašega pametnega termostata razkrivajo trende v vašem življenju. Vsakdo, ki ima dostop do teh podatkov, lahko ugotovi, kdaj ste doma ali ko spite. Kot si lahko predstavljate, so ti podatki lahko zelo koristni.

Hekerji in tatovi

Hekerji lahko uporabljajo podatke o tem, kdaj vas ni doma, da bi vedeli, kdaj vdreti v hišo, ne da bi se bali vrnitve. Z analizo trendov, ko se vaš termostat spremeni, lahko tat določi najboljši čas za vdor. Tat, ki ima dostop do teh nastavitev, lahko ve, da ste od doma in se ne vračate kmalu.

Oglaševalci

Oglaševalci imajo koristi tudi od informacij o vaših dejavnostih. Nekateri oglasi delujejo bolje kmalu, ko se zbudite ali pozneje zvečer. Če opazite trende v nadzoru pametnih termostatov, bi oglaševalec lahko svoje oglase ciljal na vas v pravem trenutku. To lahko drastično poveča možnosti za prodajo. Tržniki poznajo vrednost teh informacij in lahko poskušajo dražiti podatke iz vašega pametnega termostata. To se morda ne zdi velika stvar, toda v nekem smislu ste zmanipulirani.

Kako varen je vaš pravilnik o zasebnosti?

Vaša izbira pametnega termostata za nakup pogosto temelji na prednostih enega termostata pred drugim. Verjetno ne boste upoštevali varnosti, ki jo ponuja njihova politika zasebnosti. Pravilnik o izdelovalcu pametnih termostatov lahko vpliva na to, kako to napravo v vašem domu vpliva na vašo zasebnost.

Politike podjetja se lahko spremenijo

Mnogi proizvajalci pametnih termostatov imajo trdne politike zasebnosti. Priljubljeni znamki Nest in Ecobee izstopata po trdni zavezanosti zasebnosti. Toda podjetja na tehnološkem področju pogosto prodajo in ponovno prodajo. V pravilniku o zasebnosti Nest je določeno, da bodo podjetja, če jih prodajo, v zasebnosti zahtevala enake visoke standarde zasebnosti. Kljub temu ni zagotovila, da bodo zaščite zasebnosti, ki jih uživate danes, še vedno veljale jutri.

Vložek v strežnik podjetja

Obstaja tudi nevarnost, da bi hekerji vdrli in ukradli podatke, shranjene na strežnikih proizvajalca termostata. Celo varna podjetja, kot so banke, trpijo kršitve podatkov, ki izpostavljajo zasebne podatke. Če bodo vaši podatki ukradeni s strežnika podjetja, bi bila kršitev vaše zasebnosti lahko huda.

Še noben proizvajalec pametnih termostatov še ni poročal o kršitvah podatkov o potrošnikih. Strokovnjaki za zasebnost se sicer strinjajo, da je v večini primerov kršitev podatkov neizogibna za vsako podjetje. Če lahko Pentagon vdrejo, nobena družba ni imuna na kršitev podatkov. Najvarnejša politika je, da svoje podatke obravnavate tako, kot da pričakujete, da bodo ogroženi, in od tam ukrepate.

Kako lahko zaščitite svojo zasebnost?

Kako se ob nevarnostih izpostavljenosti občutljivih informacij zaščitite, medtem ko še vedno uživate prednosti pametnega termostata? Najprej preverite politiko zasebnosti proizvajalca pametnih termostatov. Čeprav smo videli, da to ne nudi popolne zaščite, je dober način za zaščito vaših podatkov začenši s podjetjem, ki daje prednost svoji zasebnosti..

Če želite iz termostata čim bolj izkoristiti vse informacije, jih mora oglaševalec imeti možnost povezati nazaj z vašim profilom. Tatov, ki se želi vbiti, bo potreboval tudi vašo lokacijo. Ne da bi povezali podatke z vami, vaši podatki ravno toliko naključno šumijo. Eden od načinov za ohranjanje zasebnosti teh informacij je uporaba VPN-ja.

Uporabite VPN za zaščito domačega omrežja

Povezava prek VPN-ja varuje vašo zasebnost z ohranjanjem anonimnih podatkov v spletu. Informacije, ki gredo iz vaše naprave, so šifrirane in posredovane strežniku VPN. Ta strežnik pogosto uporablja na stotine uporabnikov hkrati, pri čemer so vsi njihovi podatki anonimni. Strežnik vaše podatke usmeri na cilj. Vsi podatki, ki se vrnejo k vam, gredo na strežnik VPN namesto neposredno v vašo napravo. Ta tehnika posrednika drugim onemogoča povezovanje spletnih dejanj z vašo lokacijo ali osebo.

Čeprav pametnega termostata ne morete povezati neposredno z VPN, vam bo kakovostna storitev VPN pogosto omogočala usmerjanje vsega internetnega prometa v vašem domu prek strežnika VPN. Ker se vaši podatki pošiljajo anonimno, postane določitev lokacije pametnega termostata skoraj nemogoča brez dostopa do več informacij. Na koncu bo uporaba VPN-ja vsakršne podatke, ki so vam ukradeni ali prodani o vas, skoraj neuporabna.

Trden VPN za zaščito celotnega domačega omrežja je NordVPN. Ta ponudnik VPN ima milijone zadovoljnih strank po vsem svetu in zelo trden ugled zaradi enostavnih aplikacij, velike varnosti in prijaznih cen.

Če želite izvedeti več o funkcijah zasebnosti in drugih prednostih VPN-ja, si oglejte našo objavo o izbiri najboljšega VPN-ja za vaše potrebe.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me