Tveganja zasebnosti vašega avtomobila | VPNoverview

Avtomobili so bolj povezani kot širši svet kot kdaj koli prej. Lahko preprosto pritisnete gumb, da dobite pomoč na cesti, odklenete avto ali ga celo zaženete na daljavo. Poleg tega lahko na zaslonu na dotik povlečete navodila za vožnjo, preden ga preklopite na povezavo s Pandoro ali Spotify. Naši avtomobili lahko nudijo celo dostopno točko za Wi-Fi za vse v avtomobilu. Čeprav so te ugodnosti za potrošnike odlične, prinašajo tudi tveganje za našo zasebnost. Strokovnjaki za zasebnost skrbijo, da bodo morda naši pametni avtomobili izpostavili podatke, ki jih raje hranimo zasebne, in da se večina od nas sploh ne zaveda tveganj.


Vaš avto ve več kot si mislite

Pametni avtomobil, ki prepoznava drugi avto na cestiGoogle in druga podjetja že več kot pet let obvladujejo sposobnost izdelave avtomobila, ki se lahko vozi brez človeških napotkov. Pa vendar še vedno vsako jutro stopimo v svoje avtomobile, se usedemo za volan in se vozimo. Razlog za to je, da ta nova tehnologija očitno ogroža našo varnost in se zato temeljito preučuje in izboljšuje, dokler ni popolnoma varna za uporabo.

Tveganja za našo varnost vozil, ki so povezana z internetom, so veliko manj očitna. Proizvajalci in potrošniki se večinoma niso obotavljali dodati sisteme zaslona na dotik, ki se povezujejo s svojimi telefoni. Prednosti teh sistemov so ogromne, tako zaradi udobja kot varnosti med vožnjo. Vendar so tveganja za našo zasebnost v veliki meri prezrta.

Ker se hitrost sprememb v tehnologiji še naprej pospešuje, je pomembno, da se upoštevajo tveganja. Šele zdaj se zavedamo potencialne škode vrzeli v (spletni) varnosti. Preden se povežete s pametnim sistemom avtomobila, vzemite nekaj trenutkov, da pretehtate tveganja za svojo zasebnost. Tu je nekaj vprašanj in možnih nevarnosti, ki bi jih morda želeli vedeti.

Kdo je lastnik vaših podatkov?

Vsak sodoben avtomobil ustvari na tone podatkov tudi na najkrajšem pogonu. Hitrost, pospeški, število vrtljajev motorja in več – vse nadzoruje in meri računalnik vašega avtomobila. Te informacije so na voljo na vozilu in jih lahko celo pošljejo proizvajalcu nazaj v zbiranje. Proizvajalci avtomobilov pogosto veljajo za lastnike teh informacij, medtem ko veliko pove o vas in vašem voznem vedenju.

V vozilu so vgrajeni prefinjeni sistemi, ki omogočajo povezavo telefona z zaslonom na dotik v avtomobilu. Zaslon, stereo sistem in krmarjenje za navigacijo so del sistema, s katerim se povežete. To nas pripelje do pomembnega vprašanja. Ko vaši podatki potekajo skozi te sisteme, ali obdržate lastništvo nad njimi?

Malo proizvajalcev avtomobilov, če sploh obstajajo, razkrije, kdo je lastnik podatkov, ki prehajajo skozi njihove pametne sisteme. To je veliko podatkov, od vaše lokacije do vaših sporočil in telefonskih številk najboljših prijateljev. Vsako pot, ki jo uberete, sistem preslika v sistem, prek njega pa se pošljejo tudi e-poštna sporočila in obvestila v družabnih medijih. Glasba, ki jo poslušate iz računa Pandora ali Spotify v telefonu, gre tudi skozi informacijski sistem vašega avtomobila. Koliko teh podatkov ima lahko proizvajalec in kdo ima vse te podatke o vas?

Podatki o vaši lokaciji so dragoceni

Zemljevid z lokacijoOglaševalci nenehno hrepenijo po več informacijah o potrošnikih. Bolj natančen je vaš profil, boljši vam bodo lahko prodali svoje izdelke. Zato podjetja, kot je Google, lahko zaslužijo več milijard dolarjev. Google zbira podatke o oglasih, ki jih kliknete, vaših spletnih iskanjih in še več. To jim omogoča, da ustvarijo neverjetno natančen profil o vas. Na splošno pa so ti podatki omejeni na vaše spletne dejavnosti.

Podatki o lokaciji lahko oglaševalcem dajo koristne informacije o vašem življenju zunaj interneta. Kjer živite, delate in nakupujete, ni več samo vaše podjetje. Če bi vas posebej vprašali, verjetno vseh teh informacij ne boste nikoli predali oglaševalcu, vendar je za izdelavo natančnega profila neprecenljivo. Podatki o lokaciji lahko razkrijejo, ko ste začeli obiskati novega zdravnika, kam otroke odpustite v šolo, koliko časa pustite za delo in koliko časa preživite v prometu.

Te informacije so na voljo prek pametnega informacijskega sistema vašega avtomobila. Ker so ti podatki dragoceni, bi jih skoraj zagotovo lahko uporabili za pomoč oglaševalcem pri oblikovanju vašega profila. Varovanje zasebnosti ne bo nikoli postalo glavna prioriteta za proizvajalce avtomobilov, razen če vam postane velika prednostna naloga. Zato je tako pomembno zavedati se tveganj.

Vaš avto se lahko pokvari

Morda ste slišali zgodbe o hekerjih, ki prevzamejo nadzor nad avtomobilom. S pravimi orodji in dostopom bi lahko heker izkoristil nadzor nad okvarami, motorjem, žarometi in drugimi funkcijami vaše oskrbe. Vendar to na srečo od hekerja zahteva, da za nekaj časa pridobi fizični dostop do vašega vozila. Zato so verjetnosti, da se to zgodi, še vedno oddaljene. Prepričajte se le, da v svoj avto dovolite samo ljudem, ki jim zaupate, tako da boste lahko prepričani, da edini, ki med vožnjo upravlja avtomobil,.

Po drugi strani je dostop do informacijskega sistema pametnega avtomobila veliko lažji. Vaš avto se običajno poveže s telefonom prek povezave Bluetooth. Bluetooth žal ni popolnoma varen. Obstaja več načinov, kako bi lahko bila ta povezava ogrožena. To hekerjem omogoča dostop do informacij, ki tečejo po povezavi. Ker je bila ta šibkost prej zaznavna, zanjo ni bilo zagotovljeno nikakršne varnosti. Zato lahko informacije, ki gredo skozi pametni informacijski sistem vašega avtomobila, kvarijo vsi, ki peljejo vaše vozilo, če imajo ustrezno opremo.

Kaj ste pripravljeni izgubiti

Če so informacije, ki gredo skozi informacijski sistem vašega avtomobila, vložene ali prodane oglaševalcem, je to napad na vašo zasebnost. Vsakdo, ki ima dostop do teh informacij, lahko prebere obvestila iz vašega e-poštnega ali socialnega medija. Z lahkoto bi odkrili, kje živite in kje delate. Če opazite trende v svojih podatkih, bi heker lahko vedel, koliko časa pustite za službo, in pustite svoj dom odprt za krajo. Konec koncev bodo tatovi točno vedeli, kdaj udariti, ne da bi bili tam, da bi jih ustavili.

Poleg občutljivih informacij, ki bi jih lahko delili brez vaše vednosti, bi lahko imel tudi sam občutek vdora v zasebnost, ki bi izhajal iz tega, da bi nekdo imel dostop do vašega zasebnega življenja. Po kršenju se vaš občutek zasebnosti nikoli ne bo vrnil na enak način. Zdaj lahko mirno postanete zgodovina, ko se zgodi nekaj resnega zaradi izgube zasebnosti. Torej, kaj lahko storite, da se to ne bi dogajalo? Za vas imamo nekaj nasvetov.

Kako lahko zaščitite svojo zasebnost?

Kot vse druge električne naprave so se tudi avtomobili razvijali in se bodo verjetno nadaljevali v prihodnosti. Poleg tega bodo oglaševalci, hekerji in druge skupine še naprej lovili vaše osebne podatke. Ali to pomeni, da se morate odpovedati sodobni tehnologiji in dobiti star avto brez zaslona na dotik ali povezave Bluetooth? Ni nujno. Sledite tem naslednjim nasvetom in dobro vam bo šlo.

Vprašajte za politiko zasebnosti

Seznam s povečevalnim steklomPri nakupu avtomobila ne bojte se vprašati o proizvajalčevi politiki zasebnosti. Ne bodite presenečeni, če tudi prodajalec ne bo imel lahkega odgovora za vas. Pravilnik o zasebnosti vam bo povedal, kaj se zgodi z vašimi informacijami, kdo ima dostop do njih in kdo jih ima v lasti. To je pomembno, da veste.

Upoštevajte, da bo prodajalcu pravilnik lahko trajal nekaj časa, saj prodajalci ne zahtevajo veliko ljudi. Če pa boste skupaj z drugimi vztrajali pri pomembnosti tega vprašanja, bodo trgovci to obvestili in začeli tudi spodbujati k spremembam. Namesto da samo poskrbite, da bo politika zasebnosti vašega trenutnega avtomobila ustrezala vašim željam, si boste prizadevali tudi za to, da bodo politike v prihodnosti resneje obravnavale zasebnost strank.

Ne povezujte se, ko vam ni treba

Preden se povežete s pametnim sistemom svojega avtomobila, si omislite trenutek, ali vam koristi na tem potovanju. Ali boste uporabljali navigacijo? Lahko počakate, da si ogledate obvestila, dokler ne pridete do cilja? Namesto da bi se povezali iz navade, razmislite o morebitnih tveganjih pred časom. Če niste vedno povezani, vaš avto ne bo vedel vsega o vas.

Anonimirajte svoje podatke z VPN

Vaš avto težko zbira vaše podatke in ogroža vašo zasebnost, če na začetku ni nobenih osebnih podatkov, ki bi jih lahko zbirali. Zato morate vedno povezovati svojo zasebnost, preden se povežete prek Bluetooth. Anonimni podatki, ki vas ne vodijo nazaj, so tretjim osebam skoraj neuporabni. Če lahko storite preproste korake, da se oddaljite od svojih informacij, vam svetujemo, da to storite. Eden preprostih načinov za ohranjanje anonimnosti vaših podatkov je uporaba VPN-ja.

Ko se povežete prek VPN, so vaši podatki šifrirani, preden so poslani na anonimni strežnik VPN. Od tam se pošlje na cilj, ki ga poskušate doseči. Tako se ne povežete neposredno s spletnim mestom ali spletno storitvijo. Vsi vaši podatki najprej najprej preidejo skozi strežnik VPN. Ta strežnik posreduje vašo zahtevo in prejema informacije nazaj s spletnega mesta. Ker se spletna storitev z vami nikoli ne ukvarja neposredno, tako zahteva kot vi ostaneta zasebni. VPN nato podatke šifrira in vam jih pošlje nazaj.

Ta pristop za posrednike ščiti vašo zasebnost, hkrati pa še vedno omogoča hiter dostop do spletnih storitev, od katerih ste odvisni. Poleg tega lahko VPN pomaga, da se izognete geografskim omejitvam ali požarnim zidom med vami in določenimi informacijami. Če želite izvedeti več o različnih VPN-jih in kako lahko pomagajo zaščititi vašo zasebnost, si oglejte našo objavo o izbiri najboljšega VPN-ja za vaše potrebe.

Končne misli

Možnosti, ki jih sodobni avtomobili ponujajo svojim voznikom, so neverjetno uporabne in zabavne. Vendar je dobro biti tudi pri tej tehnologiji nekoliko previden. Prepričajte se, da podjetja ne bodo pobegnila z vašimi osebnimi podatki, če prevzamejo odgovornost za svojo zasebnost. Če preverite pravilnik o zasebnosti proizvajalca vašega avtomobila, kadar boste lahko prekinjeni in uporabljate zasebno zasebno omrežje za zaščito svojih podatkov, boste morali skrbeti zelo malo. S temi nasveti lahko še naprej uživate v vseh prednostih modernega avtomobila brez dodatnega stresa zaradi morebitne kršitve zasebnosti.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me