Tveganja zasebnosti pametnih očal | VPNoverview.com

Oseba, ki uporablja očala za razširjeno resničnostPolje razširjene resničnosti (AR) je eden izmed svetih gralov elektronske industrije. Ta pametna očala namestijo grafiko na pogled pred vami, da vam predstavijo informacije iz računalnika ali pametnega telefona. Če ste radi na vrhunskem robu, brez dvoma iščete ali že imate lastna pametna očala. Vendar vprašanja glede zasebnosti niso samo za ljudi, ki jih morda snemate diskretno. V resnici lahko ta podjetja zbirajo in uporabljajo podatke o vas več, kot veste.


Pametna očala na bližnjem obzorju

Zaradi izjemne uporabe pametnih očal mnoga podjetja vodijo na trg. Nekatere so na voljo zdaj ali pa takoj za vogalom. Ta tehnologija lahko potencialno izboljša naše življenje. Vendar pa predstavlja tudi nova nova tveganja za našo zasebnost.

Google steklo

Google Glass je pred nekaj leti naredil velik padec s poskusom približati to tehnologijo strankam, vendar so vprašanja glede zasebnosti v veliki meri to nepraktično. To ni ustavilo Googla, da še naprej razvija to tehnologijo. Prvotno namenjen skupnemu potrošniku, je Google Glass zdaj osredotočen na poslovne namene. Ta pametna očala delavcem omogočajo hitro preverjanje zalog, stanja strojev ali sprotno posodabljanje napredka. Google upa, da se bodo uporabniki navadili na tehnologijo v službi, da jo bodo želeli tudi doma.

Intelov vaunt

Intel je podjetje, ki je najbolj znano po izdelavi procesorjev, ki napajajo številne današnje računalnike. Pripravljeni so stopiti na trg pametnih stekel s ponudbo, imenovano Vaunt. Intelova strategija je narediti več z manj. Intelov izdelek je namesto zajetnih slušalk in očitnih projektorjev skorajda neznaten. Zasloni so zbledeli, razen če uporabnik ne pogleda direktno in samo uporabnik lahko pove, kdaj se uporablja.

Microsoft HoloLens

Microsoft HoloLens je že nekaj časa na voljo izbrani skupini uporabnikov. HoloLens 2, kot Googlova očala, je prvenstveno namenjen podjetjem. HoloLens deluje v različici sistema Windows in se tako lepo poveže z Microsoftovim ekosistemom, vključno z Microsoft Officeom in programsko opremo za produktivnost.

Čarobni preskok

Ljubitelji pametnih stekel že leta z občutkom čudenja gledajo promocijske videoposnetke Magic Leap. Konec koncev je Magic Leap lansiral za potrošnike leta 2018. Izdelek obljublja potopne videoposnetke, naložene neposredno v vašem vidnem polju. Aplikacije za ta izdelek so lahko skoraj neomejene. Skrivnost podjetja je vzbudila zanimanje in nekaterim preprečila sprejemanje njihovih zahtevkov. Samo čas bo povedal.

Zakaj so pametna očala lahko nočna mora zasebnosti

Napaka Google Glass je nastala predvsem zato, ker so ljudje čutili, da je vdrla v njihovo zasebnost. Pametna očala so lahko fotografirala, snemala video posnetke in snemala pogovore. Če bi bili v sobi z nekom, ki je nosil Google Glass, bi lahko imeli občutek, kot da vas spremljajo in snemajo vsako potezo. Zaradi tega je bil Google Glass prepovedan v številnih barih in restavracijah.

Niso pa samo tisti pred kamero pametnih očal tisti, ki lahko pričakujejo ogromen vdor v njihovo zasebnost. Uporabniki so tudi ranljivi, če bodo osebni podatki izpostavljeni prek svojih pametnih očal. Očala so lahko vedno z uporabnikom in lahko praktično vidijo vse, kar uporabnik vidi v mnogih primerih. To ustvarja vrzel v vaši varnosti zasebnosti.

Zaskrbljenost glede pametnih očal in lokacijskih podatkov

Pametna očalaOglaševalci poskušajo od uporabnikov pridobiti podatke o lokaciji. Druge oblike informacij, ki se delijo na spletu, se običajno osredotočajo na vaše dejavnosti in interese, medtem ko ste na internetu. Lokacijski podatki predstavljajo podatke o vašem življenju v resničnem svetu. Vaš pametni telefon že ponuja veliko informacij o tem, kam greste, o trgovinah, ki jih obiskujete, in o tem, kako do njega pridete. Pametna očala lahko zagotovijo še več. Oglaševalci ne samo da bi se lahko naučili, kje ste, ampak koliko časa ste si ogledali določen zaslon ali koliko časa ste porabili za branje naslovov na papirju v časopisu. Vaši podatki o lokaciji postanejo še bolj natančni za ciljne oglase.

Pametna očala so ranljiva za hekerje

Kot pri vsaki novi tehnologiji je potreben čas, da odkrijemo vse načine, kako je lahko ranljiv za zlonamerno uporabo. Če pa so bili domači računalniki, prenosni računalniki in pametni telefoni mamljiv hekerji, so pametna očala le še toliko bolj. Če lahko hekerji nadzorujejo pametna očala z vgrajeno kamero, bi lahko opazovali, kako vnašate gesla, številke pin in vse druge varnostne ukrepe, ki jih sprejmemo. Kršitev vaše zasebnosti lahko povzroči ne samo zadrego, temveč tudi finančno izgubo.

Tudi za pametna očala brez kamer je tveganje za zasebnost veliko. Ta očala prenašajo občutljiva obvestila na vašo vizijo. Heker, ki pridobi nadzor nad vašo napravo, lahko bere obvestila iz vaših družbenih medijev, e-poštnih sporočil in besedilnih sporočil. Ker je toliko naše povezanosti s prijatelji in dela prek interneta, bi lahko ta izpostavljenost vaše zasebnosti imela uničujoče posledice.

Odgovor leži v premikanju naprej in ne nazaj

Tveganja za našo zasebnost zaradi novih tehnologij, kot so pametna očala, bi nas lahko spodbudila na naslednji poti. Toda prednosti, ki jih ponujajo pametna očala, bi lahko bile ogromne in jih ne bi smeli zavreči, če se jim lahko izognemo. Odgovor ne leži v tem, da se vrnemo v dneve brez te tehnologije, ampak da nadaljujemo previdno.

Ena najboljših zaščit, ki jih lahko imate za svojo zasebnost, je kvaliteten VPN. VPN šifrira vaše podatke na in s strežnika VPN. Nato se podatki pošljejo s strežnika VPN na spletno mesto ali storitev in se vrnejo v VPN. Ker se podatki nikoli ne nanašajo neposredno na vas, se vaša anonimnost ohrani in varuje se vaša zasebnost. Če združite s tehnologijo, kot so pametna očala, to lahko pomaga, da bo tudi vaša zasebnost zaščitena, tudi če je ogrožena vaša varnost.

Če želite izvedeti več o prednostih uporabe VPN-ja, si oglejte našo objavo o izbiri najboljšega VPN-ja za vaše potrebe.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me