Temni splet: Kaj je točno in kako priti do tja?

Morda ste že slišali za temni splet. Običajno ga opisujejo kot “skriti” in nevaren del interneta, kjer se odvijajo vse vrste senčnih poslov. Večina uporabnikov interneta se sploh ne bo znašla na temnem spletu. To je razumljivo, saj nekateri deli niso nevarni. Če vas zanima, če želite izvedeti več, vam bo ta članek povedal vse, kar morate vedeti o temnem spletu in kako do njega dostopati, medtem ko boste še naprej varni.


Najprej vas bomo seznanili, kaj je temni splet in kaj se na njem dogaja. Nato boste spoznali VPN-je in brskalnik Tor ter kako so ta orodja nujna, če želite brskati po temnem spletu. Potem bomo dali kratek vodnik, do katerega lahko relativno varno dostopate do temnega spleta. Če želite resnično ostati na varnem, smo pripravili obsežen načrt v 15 korakih za varno brskanje po temnem spletu. Pred tem preverite vse naše varnostne ukrepe. Končno boste ugotovili, da je obisk temnega spleta zakonit, vendar nekatere prakse tam niso.

Bodite varni na temnem spletu!

Dostop do temnega spleta je zelo enostaven, vendar zato zaradi tega pade globoka težava. Zato je pomembno, da vedno upoštevate svojo spletno varnost in zasebnost. Zelo priporočamo uporabo VPN-ja za šifriranje in anonimizacijo vsega vašega internetnega prometa. Poleg tega vedno preverite, ali imate v napravi na voljo posodobljeno protivirusno programsko opremo. Tako je težje prestreči podatke, spremljati spletna dejanja ali okužiti računalnik. VPN vas bo zaščitil, ko brskate po površini ali globokem spletu, pa tudi, ko želite brskati po temnem spletu. S tem bodo imeli vaš ponudnik internetnih storitev (ISP), vlade in hekerji veliko težje, da ugotovijo, kaj počnete na spletu.

Odličen VPN za temni splet: NordVPN

NordVPN je visokokakovosten ponudnik VPN, ki omogoča zaščito več naprav hkrati. Ponujajo močno šifriranje in vrsto dodatnih varnostnih ukrepov, med katerimi lahko izbirate. Zaradi tega je NordVPN odličen ponudnik, ko se podate v temen splet. Poleg tega nudijo dobro podporo strankam in so zelo uporabniku prijazne. Preberite vse o tem ponudniku v našem celotnem pregledu NordVPN.

Kaj je temni splet?

Internet je pogosto opisan kot sestavljen iz treh delov: površinskega spleta, globokega spleta in temnega spleta. Površinski splet je tisto, kar večina od nas uporablja vsak dan. Dostopna je prek običajnih brskalnikov, kot so Chrome, Safari in Firefox. Ta članek je del tega besedila: do njega lahko dostopate kjer koli in kadar koli, če imate internetno povezavo in brskalnik.

Globok splet je del interneta, v katerem so zelo natančne informacije. Večina nas ne bo imela dostopa do teh informacij in tudi iskalniki niso dostopni. Večinoma so to strani in baze podatkov, ki so namenjene samo določeni skupini ljudi v organizaciji. Če želite dobiti dostop, morate vedeti točen spletni naslov (URL). V nekaterih primerih potrebujete tudi geslo. Primeri strani v globokem spletu so nekatere zbirke podatkov, poročil in dnevnikov univerzitetne knjižnice, do katerih imajo dostop le naročniki, in časovnica vašega zasebnega Facebook računa.

Končno je tu tisti del interneta, ki mu pravimo temni splet. Težje je doseči površino ali globok splet, saj je dostopen le prek posebnih brskalnikov, kot je brskalnik Tor. Temni splet je neurejen del interneta. Nobena organizacija, podjetje ali vlada zanjo ni pristojna ali ne more uporabljati pravil. Prav to je razlog, zakaj je temni splet običajno povezan z nezakonitimi praksami. Do temnega spleta ni mogoče priti prek običajnega brskalnika, kot sta Google Chrome ali Egde. V brskalniku Tor ne boste mogli najti nobenih temnih spletnih mest, ki se končajo v .com ali .org. Namesto tega URL-ji običajno obsegajo naključno kombinacijo črk in številk in se končajo v .onion. Poleg tega se URL-ji spletnih strani v temnem omrežju redno spreminjajo.

Temna spletna površina spletna grafika Iceberg

Zakaj in kako je prišel temni splet?

Temnega spleta niso ustvarili kriminalci, ki so želeli anonimni način komunikacije. Pravzaprav jo je razvila ameriška vlada. Toda kako se je to zgodilo?

Vohun komunikacija

Zastopniki več “tristranskih agencij”, kot je CIA, so bili nameščeni na mnogih oddaljenih krajih. Obstajala je resnična svetovna mreža ameriških vohunov, ki so zbirali informacije in obveščevalne podatke za ZDA. V devetdesetih letih prejšnjega stoletja so informacije postale vse bolj digitalizirane in ni bilo več potrebe, da ti vohuni pošiljajo svoja poročila prek staromodnih medijev, kot so radijski sprejemniki ali pisma. Zaradi interneta in novih kriptografskih tehnik bi se lahko vse informacije nenadoma poslale po internetu. Okrog leta 1995 je ameriški pomorski raziskovalni laboratorij začel s programom, ki bo sčasoma postal Tor (The Onion Router). Z Torom so agencije šifrirale linijo komunikacij s svojimi terenskimi agenti.

Anonimnost za vse

anonimenOkrog leta 1997 je bil projekt predan Agenciji za napredne obrambne raziskave v obrambi (DARPA), ki jo je nato predala več skupinam za državljanske pravice. Vprašanje je seveda, zakaj bi vlada to tehniko in mrežo predala civilnim zagovorniškim skupinam? Nekateri verjamejo, da se ameriška vlada Tor res nikoli ni odrekla.

Druga razlaga je, da so morali odpreti anonimno mrežo, ker ga je moral vsak ameriški agent kadar koli uporabljati od kjer koli po vsem svetu. Zaradi tega je bila mreža ranljiva za infiltracijo. Če bi to omrežje uporabljali le ameriški obveščevalni agenti, bi bila očitno vsaka komunikacija iz tega omrežja zelo dragocena. Zato bi bilo bolje omrežje odpreti do mnogih drugih ljudi, da bi se obveščevalne komunikacije prelevile v morje nevladnih komunikacij. Tako bi vsi ostali anonimni, ameriški agenti pa bi lahko omrežje uporabljali za posredovanje svojih poročil.

Zakaj ne izklopijo temnega spleta?

Medtem ko je mreža Tor postala dostopna vsem, ki imajo internetno povezavo, je po vsem svetu postajalo vse več strežnikov. Omrežje je zato postalo veliko bolj decentralizirano. Z vsako novo povezavo v drugi državi je ameriška pristojnost za internet postala manjša. Moč omrežja je v tem, da ga ni mogoče izključiti samo z ene lokacije. Če vtikač povlečete z ameriške strani, preostala mreža ne preneha obstajati.

Poleg tega, da nobena država nobene države ne more popolnoma zapreti omrežja, ima prednost tudi to, da ima to omrežje naokoli – tudi če gosti nezakonite dejavnosti. Še vedno ga uporabljajo kot kanal za prikrito komunikacijo obveščevalnih agencij. To je tudi eno najboljših orodij, s katerimi se morajo politični aktivisti zavzemati, puščati, žvižgati itd. Proti avtoritarnim državam, do katerih so ZDA zelo kritične. Ne glede na to, ali gre za Venezuelo ali Iran, ZDA veselijo, da imajo ljudje na voljo orodje, kot je Tor, da bi otežili življenje tem režimom. Seveda to velja tudi za ZDA, kot je bilo jasno po pojavu Wikileaksa in dejavnosti žvižgavanja Snowdena.

Temen splet je lahko hkrati koristen in nevaren. Ker je koristen na več načinov, ga ameriška vlada ne želi zapreti. Tudi če bi to storili, bi ga morali poskusiti ukiniti v celoti in pridobiti skladnost in sodelovanje več deset držav, ki nimajo interesa sodelovati z ZDA. Nacionalni organi lahko storijo sodelovanje pri zapiranju določenih spletnih mest in za lastnike, skrbnike, uporabnike itd. Pogosto, ko se temna spletna stran zapre, številne agencije sodelujejo, da bi se to zgodilo. Če na primer ameriško pravosodno ministrstvo želi zapreti nizozemski temni trg za prodajo marihuane, bi to zahtevalo sodelovanje nizozemske policije, Europola in morda številnih drugih agencij in organov. Naslednja slika prikazuje število agencij, ki sodelujejo pri zasegu 1 temnega trga.

Temni trg se je zaprl

Ob sklenitvi tega spletnega mesta je bilo potrebno sodelovanje vsaj desetih različnih agencij iz vsaj štirih različnih držav. Dejstvo, da so morale vse te agencije sodelovati pri odstranjevanju tega spletnega mesta, kaže, kako zapleteno je lahko odstraniti dele temnega spleta, kaj šele celotnega temnega spleta.

Dostop do temnega spleta

Če želite obiskati temni splet, morate imeti v mislih, da je to lahko nevarno, če ne upoštevate ustreznih previdnosti. Za nadaljevanje temnega spleta na najvarnejši možni način smo ustvarili vodnik, poln nasvetov in trikov. Spodaj najdete zmanjšano različico tega priročnika z golimi osnovnimi predmeti. Vendar je dobro, da se spomnite, da vas bodo naslednji koraki ohranjali razmeroma varni, nikakor pa popolnoma anonimni.

 • Na napravo namestite VPN (predlagamo NordVPN) in ga vklopite
 • Prepričajte se, da imate na svoji napravi posodobljeno protivirusno programsko opremo
 • Prenesite in namestite anonimni brskalnik Tor
 • Zaženite brskalnik Tor
 • Prepričajte se, da je izvajanje skript v brskalniku Tor prepovedano
 • Izbirno: spremenite varnostne nastavitve v Toru
 • Brskajte po temnem spletu, na primer tako, da začnete pri skriti Wiki. Povezava je http://zqktlwi4fecvo6ri.onion/wiki/index.php/Main_Page

Preden začnete na temnem spletu, ne pozabite, da je to lahko zelo nevaren kraj. Bodite pozorni na naša opozorila in ne olajšujte, da bi zlonamerna programska oprema in hekerji vplivali na vašo napravo! Če želite zagotoviti najboljšo možno zaščito, lahko sledite našemu vodiču za temni splet.

Kaj je Tor

Tor (čebulni usmerjevalnik) je brezplačna odprtokodna programska oprema, ki deluje kot brskalnik. Za razliko od brskalnikov, kot so Chrome, Firefox in Edge, želi Tor svoje uporabnike ohranjati anonimne. Da bi se to zgodilo, brskalnik Tor kanalizira vaše internetne dejavnosti prek več naslovov IP / gostiteljev, ki predstavljajo plasti čebule. Vaša iskanja potujejo po tej mreži vozlišč. Na vsakem vozlišču se del šifriranja odlepi. Sčasoma se vaši podatki končajo na spletnem mestu, ki ga izberete. Cilj tega postopka čebule je anonimnost uporabnika.

Dekle, ki pridobiva internetno datoteko prek Tor Nodes

Brskalnik Tor se uporablja za dostop do temnega spleta. Kot rečeno, je to najlažji način, da do URL-jev pridete s pripono .onion. Ta pripona se nanaša na usmerjanje čebule, ki ga Tor uporablja za zaščito anonimnega brskanja: šifriranje poteka v plasteh, kot plasti čebule. Spletna mesta se lahko odločijo za uporabo .onion domene, ker ne želijo, da vsi vedo, da obstajajo. To je lahko zato, ker preprosto želijo biti ekskluzivni ali ker vsebujejo vsebino, ki je vprašljiva ali nezakonita.

Tor vam lahko omogoči dostop do celotnega spleta, ne glede na to, ali so spletna mesta urejena ali ne. Čeprav je Tor mogoče uporabljati za dostop do temnega spleta, večina njegovih uporabnikov še vedno ostaja na površinskem spletu. Z drugimi besedami: Tor se večinoma uporablja za anonimno brskanje po spletu, vendar je tudi glavna pot do temnega spleta. Za več podrobnosti o brskalniku Tor obiščite našo stran brskalnika Tor.

Skratka, uporaba brskalnika Tor (ali podobnega anonimnega brskalnika) je potrebna za dostop do temnega spleta in pripomore k bolj anonimnosti v internetu. Na primer vaš IP naslov ostane skrit. Oglejte si teh 10 razlogov, da skrijete svoj IP naslov. Upoštevajte, da brskalnik Tor ni zanesljiv. Zato je vedno priporočljivo, da se izvaja tudi VPN.

Tor nad VPN ali VPN nad Tor?

Morda tega niste zavedali, vendar je dejansko pomembno, če se povežete z omrežjem Tor, medtem ko ste povezani z VPN ali obratno..

Dodatna prednost namestitve VPN-ja pred vstopom v omrežje Tor je, da vaš ponudnik internetnih storitev ali katera koli druga zainteresirana stranka (vladne agencije, hekerji itd.) Ne bodo vedeli, da ste se prijavili v omrežje Tor, ker vaš internetni promet že poteka šifrirano. Na žalost je že samo dejstvo, da bi se želeli prijaviti v anonimno omrežje, kot je Tor, dovolj, da v očeh določenih skupin vzbuja sum. In čeprav je omrežje Tor šifrirano in anonimno, ne bo preprečilo, da bi vaš internetni ponudnik ali kdo drug brskal po vašem internetnem prometu prek vašega IP naslova, da bi vedel, da ste se prijavili v Tor. Seveda je to, razen če se najprej povežete z VPN.

Možno je dobiti tudi naročnino na VPN prek omrežja Tor. To pomeni, da se najprej prijavite v Tor, nato pa v brskalniku Tor na primer obiščete spletno mesto NordVPN in pridobite VPN. Dodatna korist bi bila, da vaš ponudnik internetnih storitev ne bo vedel, da vas zanima storitev VPN. Po naših izkušnjah je zaradi povezanosti s temnim spletom na splošno videti, da je omrežje Tor bolj veliko sumljivo. Zato vedno priporočamo, da prej dobite dobro naročnino VPN. Če vas zanima več o dobrih alternativah VPN in katera je prava za vas, si oglejte naše preglede.

Skriti Wiki

Krmarjenje po temnem spletu je lahko precej težavno. Če začnete na spletnem mestu, kot je skriti Wiki, vam lahko pomaga najti svojo pot. Skriti Wiki ponuja povezave do iskalnikov in spletnih mest, tako da boste lažje krmarili po temnem spletu. S tem je skriti Wiki dobro izhodišče, ko ne veste, kam bi šli. Na Skriti Wiki je nekaj kategorij, ki se jim želite izogniti. Vedno bodite previdni glede povezav, ki jih kliknete, tudi na spletnih mestih, ki se zdijo zakonita.

Skriti Wiki lahko najdete tako, da v brskalnik Tor kopirate naslednji URL: http://zqktlwi4fecvo6ri.onion/wiki/index.php/Main_Page. Spletni naslovi v temnem spletu se nenehno spreminjajo, vendar je v površinskem spletu veliko spletnih mest, ki vam bodo ponudile pravi posodobljen URL za to posebno stran.

Še eno dobro mesto za začetek so naša spletna mesta, ki jih je vredno obiskati v temnem spletnem članku.

Kaj se dogaja na temnem spletu?

orožje na spletuZelo težko je ugotoviti, kaj se točno dogaja na temnem spletu. Kot smo že omenili, morate poznati določene URL-je, da pridete do pravih strani. Kadar so vsi spletni naslovi naključne kombinacije številk in črk, je težko naleteti na pravo spletno mesto. Poleg tega se na temnem spletu skriva ogromno zgodb o najluših storitvah in straneh. Naročanje hitmanov je očitno le eden izmed razpoložljivih primerov. Čeprav ne moremo biti prepričani, da se nekaj takega vedenja ne dogaja na temnem spletu, je večina govoric o temnem spletu, kot so spletna uspešnica ali rdeče sobe, čista fikcija. Na primer, vsekakor je obstajalo eno spletno mesto za najem, imenovano Besa Mafia, le da nikoli ni izvedlo nobenih zadetkov. Pravkar je ukradel denar lahkomiselnim spletnim uporabnikom, ki so želeli nekoga umoriti. Kljub temu so na temnem spletu na voljo številne druge vprašljive stvari, kot so droge in orožje.

Zaradi obstoja toliko zloglasnih spletnih strani je temni splet dobil zelo slab ugled. Pogosto je prepričanje, da mora biti vse in vse, kar se zgodi na temnem spletu, nezakonito. To ni res. Temni splet je tudi varno zatočišče za novinarje, prijavitelje nepravilnosti in državljane, ki živijo v diktatorskih režimih. Poleg tega imajo lahko nekatera bolj senčna spletna mesta tudi pozitivne stranske učinke. Naš cilj je nujni pristop, ki poudarja pozitivne in negativne posledice. Naši bralci želimo biti varni le, če se sami odločijo, da se bodo podali v temne vdolbine spleta.

Ne moremo dajati nobenih dokončnih trditev, saj se temni splet nenehno spreminja in mnogim ostaja skrit. Vendar na splošno so to nekatere stvari, ki jih lahko najdete na temnem spletu:

 • Črni trgi
 • Lažne ali kako drugače nevarne spletne strani
 • E-poštne storitve, forume in druge oblike anonimne spletne komunikacije
 • Botneti
 • Spletna mesta Bitcoin in cryptocurrency

Črni trgi

droge na črnem trguČrni trg je cvetel od rojstva interneta. Temni splet je dom številnih črnih trgov, na katerih se lahko prodajajo in kupujejo vse vrste blaga. Obstoj takšnih trgov je nezakonit, čeprav so nekatere javne osebnosti, znanstveniki in akademiki izpostavili tudi nekatere pozitivne stranske učinke.

Cesta svile je bila eden prvih znanih črnih trgov na temnem spletu. Uporabniki so na spletnem mestu odprto spregovorili o uporabi drog in naložili fotografije svojih izdelkov. Spletno mesto je na koncu dobilo vzdevek »Ebay Vice«. Po več letih raziskovanja je ameriškim oblastem uspelo izslediti skrbnika (Ross Ulbricht), ki je na spletni strani prešel pod psevdonimom “Dread Pirate Roberts”. Oktobra 2013 so ga ujeli v San Franciscu, spletno mesto pa je bilo zaprto.

Toda po aretaciji Ulbrichta so se pojavila številna spletna mesta o imitacijah. Na temnem spletu je na voljo več spletnih mest za črni trg kot kdajkoli prej. Silk Road je bila prva tovrstne vrste, zdaj pa se veliko več poteguje za naslednjo.

Lažne ali kako drugače nevarne spletne strani

nevarna spletna mestaTemni splet je tudi zasut s ponarejenimi in nevarnimi spletnimi mesti. Zato je pomembno biti vedno previden in uporabljati tako VPN kot dobro protivirusno programsko opremo. Nikoli ne klikajte povezave na temnem spletu, če ne veste, kam vodi. Preden boste vedeli, kaj se dogaja, bi lahko vaš računalnik vdrli ali okužili z zlonamerno programsko opremo.

Poleg tega temna spletna mesta predstavljajo vsa spletna mesta, ki jih zaradi vsebine ne bi prenašali na površini. Na žalost lahko tam najdete stvari, kot so zloraba živali ali otroška pornografija. Zato je morda pametno, da se izognete temu delu interneta.

E-poštne storitve, forumi in druge oblike anonimne komunikacije

anonimenTemni splet se uporablja tudi za anonimno komunikacijo. Žalitelji in novinarji bi te poti lahko uporabili za uhajanje ali iskanje občutljivih informacij. Ljudje, ki želijo prijaviti podjetje ali vlado zaradi nezakonitega dejanja, lahko s temnim spletom poskusijo in ostanejo anonimni. Novinarji ga lahko uporabijo za navezovanje stikov z anonimnimi viri. Tako mreža WikiLeaks kot žvižgači, kot je Edward Snowden, so v preteklosti uporabljali temni splet za širjenje svojega sporočila.

Medtem ko so ljudje v teh primerih delali to, kar so storili v imenu svobode in preglednosti interneta, nimajo vsi enakih motivov. Tudi kriminalci in teroristi bodo anonimno komunikacijo na temnem spletu uporabili za preprečevanje kazenskega pregona.

Botneti

Bonetnet je mreža okuženih naprav, ki jih lahko upravlja heker, ki jih nadzoruje. Naprave v omrežju so pogosto okužene, ne da bi se njihovi lastniki tega zavedali. Heker, ki je odgovoren za botnet, lahko naprave uporablja za širjenje virusov, lažno predstavljanje za zasebne informacije ali olajšanje DDoS napadov. Bonetnet je manj verjetno odkriti, odstraniti ali prevzeti, če deluje na temnem spletu. Na temnem spletu nekateri hekerji prodajajo botnete, ki so jih ustvarili. V zameno za veliko denarja lahko dobite nadzor nad veliko mrežo okuženih naprav.

Spletna mesta Bitcoin in cryptocurrency

bitcoinČe obiščete temni splet, boste ugotovili, da je skoraj vse plačano s kripto valutami. Te kripto valute so spletne valute, ki jih je mogoče uporabljati po vsem svetu. Natančneje, kripto valute so digitalna sredstva, vezana na vrednost decentralizirane digitalne knjige, kot je protokol blockchain. To v bistvu pomeni, da so kripto valute za razliko od navadnih valut, ker je njihova vrednost in zgodovina menjav vidna na blockchainu in ne na vrsti bank in drugih finančnih institucij. Vendar so to digitalna sredstva in ne valute, ker lahko ta sredstva na splošno zamenjate samo za blago, ne pa zunaj njega. Kljub temu kripto valute zaradi blockchain metode omogočajo anonimne menjave, ki so idealne za senčna podjetja v temnem spletu.

Najbolj znana kripto valuta, Bitcoin, se uporablja tudi zunaj temnega spleta. Vendar pa nedavni incidenti kažejo, da valuta morda ni tako anonimna, kot so nekateri upali. Tudi druge vrste kripto valute so zelo priljubljene. Nekatere nove kripto valute se nenehno trudijo izboljšati pri varovanju anonimnosti ljudi, ki jih uporabljajo.

Je temni splet zakonit?

Lady JusticeZ eno besedo: da. Temni splet in brskalnik Tor sta zakonita za uporabo v večini držav. Če pa se odločite, da boste na temnem spletu delovali na način, ki ni skladen z zakonom, bi bilo to seveda nezakonito. Kot tak poudarjamo pomembnost upoštevanja zakona države, v kateri ste.

Kljub temu je pogosto pozabljeno, da sta temni splet in brskalnik Tor zgolj orodja za uveljavljanje vaše pravice do zasebnosti in svobode govora. Združeni narodi so zasebnost postavili kot temeljno človekovo pravico. To je bilo storjeno v naslednjih člankih:

 • Izjava Združenih narodov o človekovih pravicah (UDHR) 1948, člen 12
 • Mednarodni pakt o državljanskih in političnih pravicah (ICCPR) iz leta 1966, člen 17
 • Ameriška konvencija o človekovih pravicah, 11. člen
 • Ameriška deklaracija o človekovih pravicah in dolžnostih, 5. člen
 • Evropska konvencija o človekovih pravicah, člen 8

Za zaključek: krmarjenje po temnem spletu v večini držav ni nezakonito. Vendar bi lahko v očeh lokalnih organov pregona videti sumljivo. Večina stvari, ki se prodajajo na temnem spletu, je nezakonitih, zato je nakup teh ilegalnih predmetov očitno prepovedan. Ker se to blago ponavadi nahaja le na temnem spletu, jih lahko kupi kdorkoli, ki brska po tem delu interneta. Zaradi tega bi vlade lahko poskušale ohraniti zavihek, če obiščete temni splet.

Čeprav je uporaba temnega spleta v večini držav zakonita, nezakonite dejavnosti, ki se tam redno pojavljajo, temen splet naredijo skodran kraj. Zato morda ni najboljši del interneta, ki ga redno obiskujete, če ste dober in spoštljiv državljan.

Končne misli

Želimo poudariti, da vam svetujemo, da NE uporabljate temnega spleta, ne da bi predhodno sprejeli ustrezne varnostne ukrepe. Radovednost je razumljiva, vendar se ni vredno izpostavljati nevarnostim tega neurejenega dela spleta. Na koncu je na temnem spletu kriminalna dejavnost. Če kljub temu obiščete temni splet, vedno upoštevajte previdnostne ukrepe. Dobra storitev VPN in trdna proti zlonamerna programska oprema sta bistvenega pomena, vendar vas vseeno pustite izpostavljene. Načrt s 15 koraki je eden najvarnejših načinov za dostop do temnega spleta. Konec koncev do temnega spleta dostopate sami. Bodite radovedni, a bodite tudi varni!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me