Ste posodobili nastavitve zasebnosti Skype? | VPNO pregled

Pred kratkim se je zdela ideja o video telefonskih klicih videti kot futuristične sanje, rezervirane za Zvezdne steze ali Jetsone. Še v letu 2011 je angleški slovar Oxford prepoznal “Skype” kot glagol, kar pomeni, da se z nekom pogovarjate po internetu, običajno tudi za ogled s spletno kamero. Zdaj je enostavno to samoumevno tehnologijo sprejeti kot samoumevno. Če pa želite posodobiti svoje nastavitve zasebnosti v Skypeu, lahko le nekaj minut posodobite svoje podatke v spletu.


Zaskrbljenost zasebnosti s Skypeom

Microsoft je pred kratkim posodobil pogodbo o storitvah z jezikom, ki zadeva strokovnjake za zasebnost. Posodobitev, ki je začela veljati 1. maja, velja tako za Skype kot za igralce Xbox Live. Microsoft je vstavil jezik, ki uporabnikom prepoveduje “javno prikazovanje [izmenjavo] ali delitev [ne] neprimerne vsebine ali materiala”. Microsoft je dodal tudi pravila, ki podjetju omogočajo pregledovanje vaše vsebine v postopku preiskave kakršnih koli pritožb.

skype logotipZa uporabnike Skype-a to očitno kaže, da Microsoft shranjuje vaše klice in jih lahko gleda pozneje, če se odločijo raziskati, kako uporabljate njihovo storitev. To se nanaša na številne uporabnike, ki menijo, da njihovi klici niso več zasebni in so podvrženi pregledu in pregledu klicev, ki jih morda raje zadržijo pri sebi.

Medtem ko obstaja nekaj drugih možnosti za klicanje prek interneta, ta podjetja pogosto predstavljajo tudi vprašanja zasebnosti. Morda vas skrbi tudi to, da so informacije o Skypeu javno dostopne drugim. Hiter pregled nastavitev zasebnosti Skype vam lahko pomaga, da delite le podatke, ki jih želite deliti.

Iskanje nastavitev zasebnosti Skype

Obstaja veliko različnih platform, na katerih je Skype na voljo. To lahko oteži iskanje nastavitev, ki jih potrebujete na vaši natančni napravi. Iskanje nastavitev zasebnosti v Skypeu na tabličnem računalniku ali telefonu se bo med seboj razlikovalo in razlikovalo od nastavitev na namiznem računalniku. Te se lahko razlikujejo tudi glede na to, ali uporabljate Windows ali Mac.

Na splošno si v menijski vrstici oglejte nastavitve. Od tam boste morda videli možnost menija z oznako »Zasebnost …« ali pa boste morda morali klikniti »Nastavitve« in od tam izbrati zavihek »Zasebnost«. V nekaterih aplikacijah so nastavitve zasebnosti preprosto v vaših nastavitvah in v nobenem primeru ne spadajo pod naslov zasebnosti. Če naletite na težave in preprosto ne najdete nastavitve, ki jo iščete, za več informacij obiščite Skype Help.

Spreminjanje nastavitev zasebnosti Skype

Spodaj najdete informacije o nastavitvah zasebnosti v Skypeu, ki jih lahko spremenite. S sprehodom po različnih možnostih lahko izberete, kje želite izboljšati svojo zasebnost.

Spremenite, kdo vas lahko pokliče

Skype ponuja možnost dovoljenja klicev od koga ali samo dovoljenje klicev ljudi, ki so že na vašem seznamu stikov. Ta možnost je privzeto nastavljena tako, da omogoča klic kdor koli. Če omejite, kdo vas lahko pokliče, lahko preprečite, da bi vas nezaželeni ali moteči kličoči poklicali prek Skypea. Preprosto kliknite na drsnik in tako izklopite možnost in zagotovite svojo zasebnost.

Upravljanje takojšnjih sporočil

Tako kot Skype privzeto dovoli, da vas lahko kdo pokliče prek Skype-a, aplikacija vsem omogoča, da vam privzeto pošlje trenutno sporočilo. V razdelku »Nastavitve obvestil« lahko izklopite takojšnja sporočila in SMS, če ne želite prejemati teh sporočil v Skypeu.

Če želite prejemati neposredna sporočila, vendar bi radi to možnost omejili samo na svoje stike, lahko to tudi spremenite tukaj. Potrdite polje poleg možnosti »Samo stiki«, da tistim, ki jih ne poznate, pošljete takojšnja sporočila.

Omejite javno objavo

Če se želite povezati s tabo v Skypeu, vas lahko drugi poiščejo v iskalni vrstici. To lahko storijo bodisi z uporabniškim imenom, e-poštnim naslovom ali telefonsko številko. Skype vam omogoča, da omejite, katere informacije so javno dostopne drugim, ki vas iščejo v Skypeu.

Če si želite ogledati in spremeniti svoje nastavitve, kliknite »Upravljanje, kako me ljudje najdejo v Skypeu«. Tu lahko izklopite možnost, da se v predlogih prikažejo kateri koli rezultati iskanja. To je najbolj zasebna nastavitev.

Če želite, lahko dodate svoj e-poštni naslov ali številko mobilne telefonije, da omogočite, da vas ljudje iščejo po tistem, kar vam najbolj ustreza. Ne glede na to, kje se odločite, bodo informacije javno dostopne vsem, ki iščejo po Skypeu.

Upravljajte svoje kontaktne podatke

Skype ponuja možnost samodejnega iskanja prijateljev, ki so že na vašem seznamu stikov. Tako lahko na seznam Skype dodajo svoje kontaktne podatke. Če želite to narediti, Skype v vašem imeniku pregleda telefonske številke in e-poštne naslove svojih prijateljev. Skype nato samodejno poišče te in jih doda na seznam Skype. Če so vaši stiki omejili javno objavo, se morda ne bodo pojavili na vašem Skype seznamu, tudi če imajo račun za Skype.

Po drugi strani pa lahko to možnost izključite, če vam ni primerno, da vsebino svojega imenika posredujete Skypeu. To bo pomenilo, da jih boste morali dodati na svoj seznam Skype, da jih boste morali poiskati ročno. To bo očitno vzelo več časa. Vendar pa se veliko ljudi raje poda po tej poti, kot pa da svoje imenike preda Skypeu.

Microsoftovi ciljni oglasi

Skype večinoma brezplačno ponuja storitve za uporabnike, ki kličejo in kličejo v večini držav. Vendar vsi vemo, da nič v življenju ni zares zastonj. Da bi zaslužil Skype, Microsoft prodaja oglaševanje podjetjem. Ker imajo profile na vseh svojih uporabnikih, lahko ciljajo na dodajanje z veliko natančnostjo. Ta profil lahko vključuje take osebne podatke, kot so vaša starost in spol.

Skype privzeto potrdi polje, ki omogoča, da vam Microsoft ponuja ciljane oglase. Če ne želite prejemati ciljanih oglasov, počistite polje poleg možnosti »Dovoli ciljno usmerjene oglase Microsoft«.

Posodobite svoj profil

Skype vam ponuja stran s profili s praznimi presledki, v katere boste vključili svoje osebne podatke. Bolj ko dodate svoj profil, večja je verjetnost, da vas bodo prijatelji ali družina našli, ko se želite povezati z vami prek Skypea. Kljub temu lahko raje ostanete bolj zasebni v spletu. Izdelate lahko večino informacij, ki jih potrebujete za izdelavo svojega profila.

Na primer, v svoj profil vam ni treba vključiti dejanskega priimka. Mesto in država prav tako nista obvezna polja. Odločite se lahko tudi za rojstni datum in spol. Skype ne zahteva, da v podatkih o svojem profilu razkrijete svojo telefonsko številko.

Spet boste morda v redu, če jih vključite v svoj profil, in včasih se vam bodo zdeli koristni. Te informacije lahko razkrijete. Vendar morate vnesti le toliko informacij, kot vam ustreza.

Začnite brskati po svojih nastavitvah zasebnosti in izvedeli boste, koliko informacij imajo podjetja od vas. To velja za WhatsApp, Twitter, Snapchat, Facebook, Instagram, Google, pa tudi Skype in vse te druge storitve in platforme družbenih medijev. Na srečo lahko nastavitve optimizirate tako, da ostanete relativno zasebni v spletu.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me