Spletna zasebnost: Kako varen je vaš Snapchat? | VPNO pregled

Čeprav Snapchat pri nekaterih starejših uporabnikih privablja nekatere, je še vedno skoraj polovica vseh uporabnikov Snapchata mlajša od 25 let. Z zavedanjem o omejitvah in tveganjih uporabe aplikacije lahko zaščitite svojo zasebnost. Samo nekaj minut pregledate svoje nastavitve zasebnosti in zagotovite informacije, ki so vam na voljo prek aplikacije. Lahko se prepričate, da razkrijete le tiste informacije, za katere vas zanima, da so javni.


Zgodba o Snapchatu

Snapchat logotipZgodba Snapchata se začne leta 2011, ko ustanovitelj Evan Spiegel predstavlja novo vrsto družbenega omrežja. Facebook in Twitter shranjujeta vaše pogovore, ki zagotavljajo stalno evidenco, ki jo lahko ponovno obiščete. Po drugi strani pa bi si Snapchat prizadeval postati kraj, kjer se pogovori dogajajo bolj kot v resničnem življenju.

Snapchat Snaps so kot pogovor, ki ga imate s prijateljem iz oči v oči. Nekaj ​​rečeš, nekaj rečejo. Tri dni kasneje se nobeden od vas ne spomni natančno, kaj je bilo v pogovoru, a dejanje pogovora med seboj gradi odnos.

Namesto da bi bili pogovori konkretni in za vedno živijo v vaši časovnici, Snapchat oblikuje svoje Snaps in Stories za življenje v trenutku. Klepet prejmete in ta izgine in živi samo v vašem spominu. Po ogledu objave v Snapchatu izginejo ali po določenem času določite, kdaj jih ustvarite in pošljete. To je bila ideja.

Težave z Zgodbo

Do leta 2012 je Snapchat imel več kot 10 milijonov uporabnikov, predvsem med najstniki. Najstniki so bežali od Facebooka, ko so se starši in stari starši začeli pridruževati. Do leta 2013 je Facebook poskušal kupiti Snapchat za tri milijarde dolarjev – ponudbo Spiegel je na koncu zavrnil. Snapchat je nadaljeval svojo eksplozivno rast na podlagi svoje obljube, da bodo objave v Snapchatu za vedno izginile. Snapchat je prodajal zasebnost in do avgusta 2014 se je 40% 18-letnikov priklenilo.

Žal vaši Snapsi niso bili tako zasebni, kot je obljubil Snapchat. Uporabniki so lahko snemali posnetke zaslona iz svojih telefonov, zato so se pojavile številne aplikacije drugih proizvajalcev, ki bi shranile fotografije in videoposnetke, objavljene na Snapchatu. Aplikacija je morda poslala vašo lokacijo brez vaše vednosti in bi v mnogih primerih lahko brez vprašanja spravila podatke iz vašega imenika.

Ker Snapchat pri prijavi ni preveril telefonskih številk uporabnikov, so se pojavili ponarejeni računi za zbiranje informacij od uporabnikov, ki so mislili, da klepetajo s prijateljem. Ta kršitev pusti 4,6 milijona uporabniških imen in telefonskih številk Snapchat v napačne roke.

V poravnavi s FTC je postalo jasno, da Snapchat ni mogel izpolniti svojih obljub, da bodo vaši Snapsi popolnoma izginili za vedno po prejemu. Medtem ko FTC ni izboljšal Snapchata, bo podjetje spremljal skladnost z zasebnostjo v naslednjih 20 letih.

Snapchat zasebnost danes

Nedavna posodobitev Snapchat-a je ponovno vzbudila zaskrbljenost glede vprašanj zasebnosti. Funkcija, imenovana Snap Map, omogoča skupno rabo lokacije s prijatelji v aplikaciji. Snapchat privzeto izključi skupno rabo lokacije. Ko je enkrat vklopljen, lahko preprosto pozabite, da morda svojo lokacijo delite s kom, ki uporablja aplikacijo.

Na srečo lahko to funkcijo enostavno izklopite, če veste, kam naj pogledate v nastavitvah zasebnosti. Snapchat je izboljšal komunikacijo z uporabniki o tem, kako varne so njihove informacije. Uporabnikom pomagajo, da se zavedajo načinov, kako zavarovati svoje snaps. Zagotovite lahko, da delite samo tisto, kar želite deliti, in s kom želite deliti.

Nastavitve zasebnosti Snapchats

Če želite dostopati do svojih nastavitev zasebnosti, v aplikaciji tapnite sliko profila v zgornjem levem kotu zaslona, ​​če želite dostopati do svojega profila. Tapnite zobnik v zgornjem desnem kotu za dostop do nastavitev. Pomaknite se navzdol, dokler ne vidite naslova “Dodatne storitve” in za začetek tapnite “Upravljanje”. Spodaj prikazujemo, katere nastavitve lahko spremenite, da naredite račun bolj zaseben.

Nastavitve Snapchat-a

Snapchatovi ciljni oglasi

Pomaknite se navzdol do »Nastavitve oglasov« in se dotaknite, da odprete oglaševalske nastavitve Snapchats. Snapchat podatke, ki jih dobi z vašo uporabo aplikacije, uporabi za ciljno oglaševanje. Prav tako uporablja informacije, zbrane od oglaševalcev o vas, da cilja tudi oglase na vas. Obe možnosti sta privzeto izbrani. Počistite polje »Na podlagi občinstva«, da onemogočite ciljanje na podlagi informacij, prejetih od oglaševalcev. Počistite polje »Na podlagi aktivnosti«, da onemogočite oglase, ki so ciljno usmerjeni na vas, na podlagi vaše dejavnosti v Snapchatu.

Upravljajte Snapchatovo uporabo svojih stikov

V meniju »Upravljanje« se pomaknite navzdol do Imenika. Snapchat privzeto ne sinhronizira stikov z aplikacijo. Če ste v preteklosti že dali dovoljenje Snapchat, bo vaše stike posodabljal vsakič, ko boste spremenili spremembo. Če želite to izklopiti, počistite polje Sync Contacts. V aplikaciji si lahko ogledate tudi vse stike, ki ste jih sinhronizirali s Snapchatom, ali izbrišite vse podatke o svojih stikih.

Nadzirajte, komu lahko dovolite, da vas kontaktira

Nazaj v meniju z nastavitvami se pomaknite navzdol do razdelka z naslovom “Kdo lahko …”. Tukaj kliknite na “Pišite mi”, da omejite, komu dovolite, da vas kontaktira. Snapchat ponuja samo eno možnost za omejitev te nastavitve, “Moji prijatelji.”

Poleg fotografij lahko Snaps objavite v svoji zgodbi. Imate možnost pokazati svojo zgodbo vsem ali samo svojim prijateljem. Zgodbo lahko celo prilagodite tako, da določenim prijateljem preprečite ogled posnetkov, ki jih dodate v svojo zgodbo. Za dostop do te nastavitve kliknite »View My Story«.

Če imate skupne prijatelje ali interese, vas lahko Snapchat priporoči drugim v njihovi funkciji za hitro dodajanje. Če želite svoj profil ohraniti bolj zaseben, tapnite »See Me in Quick Add« in počistite polje.

Tudi v tem razdelku lahko onemogočite sporno funkcijo Snap Maps, tako da tapnete »Glej mojo lokacijo«. Če je izbran način Ghost, vaše lokacije ne delite z nikomer. To je privzeti način Snapchat. Če ste v preteklosti že želeli deliti svojo lokacijo, lahko preverite Ghost Mode, da svojo lokacijo skrijete pred vsemi. Namesto tega lahko svojo lokacijo delite s prijatelji ali pa izberete »Samo ti prijatelji …«, da izberete samo prijatelje, s katerimi želite deliti svojo lokacijo..

Zaščita vaše zasebnosti zunaj Snapchata

VPN povezavaTudi če ste previdni, kaj delite v aplikacijah, kot je Snapchat, morda delite več, kot se zavedate v spletu. Eden preprostih načinov za varovanje zasebnosti v spletu je uporaba storitve kakovostnega VPN-ja. VPN pomaga, da so vaše podatke anonimne v spletu, ščiti občutljive podatke in preprosto omogoča večjo zasebnost v spletu. Prav tako se lahko izognete omejitvam, katera spletna mesta lahko obiščete iz svojega delovnega mesta, ali geografskim omejitvam glede na vašo lokacijo. Če želite izvedeti več, preberite našo objavo o funkcijah VPN-jev.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me