Skrbite za svoje nastavitve zasebnosti na iPhone ali iPad

Apple izdelki so elegantni, enostavni za uporabo in lahko navdušijo tudi najzahtevnejše uporabnike. Apple App Store je strogo pregledan glede kakovosti. Apple tudi zagotavlja, da izdelovalci aplikacij ne izkoriščajo vaše zasebnosti brez vaše vednosti. A aplikacije lahko dostopajo do upravičenih razlogov za dostop do podatkov v telefonu. Ti podatki lahko razkrijejo več o vas, kot si želite. Z razumevanjem nastavitev zasebnosti lahko zaščitite svojo zasebnost in zagotovite, da bodo vaši podatki ostali varni.


Zakaj je pomembna zasebnost

Nastavitve zasebnosti iOS iPhoneMorda vas skrbijo zadnji škandali, ki prikazujejo podjetja, ki zlorabljajo uporabo zasebnih podatkov. Morda otroku dajete iPhone ali iPad in želite zaščititi njegovo zasebnost med uporabo naprave. Obstaja veliko dobrih razlogov za ukrepanje za zaščito vaše zasebnosti med uporabo iPhone ali iPada.

Večina brezplačnih storitev in programov prinaša dobiček s prodajo oglasov na njihovih storitvah. Oglaševalci plačajo več, da svoje oglase prikažejo strankam, ki jih zanima njihov izdelek. Da bi zadovoljili njihove potrebe, izdelovalci aplikacij in spletnih mest zbirajo podatke o vas, ko uporabljate njihovo storitev in te podatke prodajajo oglaševalcem. Vaši podatki vključujejo zasebne podatke o zdravstvenih težavah, otrocih, dohodku in drugih občutljivih podatkih, ki jih morda ne želite razkriti.

Apple zbira vaše podatke, da bi ostali anonimni. Nekatera podjetja pa bodo prodala vaše podatke na način, ki vam ga je mogoče slediti. Če ti podatki niso zavarovani, lahko hekerji vdrejo in ukradejo podatke. To lahko povzroči zadrego ali celo občutek kršitev, ko se vaše informacije razkrijejo po spletu.

Če prilagodite svoje nastavitve zasebnosti, boste lažje prevzeli nadzor nad svojimi podatki. Prav tako dodaja plast varnosti, da prepreči zlorabo ali krajo vaših podatkov.

Prilagodite nastavitve lokacije

Informacije o lokaciji lahko dajo nekaj najdragocenejših informacij oglaševalcem ali vsem drugim, ki imajo dostop do vaših podatkov. Večina podatkov, zbranih o vas na vaši napravi, vključuje samo tisto, kar počnete, ko uporabljate svoj iPhone ali iPad. Lokacijski podatki razkrivajo, kaj počnete v resničnem svetu. Trgovine, ki jih pogosto obiskujete, ko greste nekam na novo in kdaj obiščete lokacijo, nam veliko razkrijejo, kdo ste in kakšni so vaši interesi.

Odprite »Nastavitve« in tapnite »Zasebnost«. Tu boste našli številne uporabne nastavitve, ki jih lahko prilagodite za zaščito svoje zasebnosti. Poiščite in tapnite »Lokacijske storitve«. Tu lahko izberete posamezne aplikacije, ki jim želite omogočiti dostop do svojih lokacijskih podatkov, ali pa kliknete drsnik na vrhu zaslona, ​​da izklopite lokacijske storitve za vse aplikacije na vašem iPhone ali iPad.

Upravljajte Apple Analytics

V starejših različicah iOS se je Analytics imenoval “Diagnostika & Uporaba “. To območje zajema informacije, ki jih Apple deli z vašo napravo. Nekateri od teh podatkov so koristni za skupno rabo in pomagajo, da Apple lahko nemoteno deluje vašo napravo. Drugi podatki, ki se prenašajo, se lahko zdijo bolj vsiljivi. Preneseni podatki lahko vključujejo vaše podatke o zdravju in aktivnostih, ki jih morda ne boste imeli prijetno deliti z Apple.

V aplikaciji Nastavitve tapnite »Google Analytics«. Izberite nastavitve, ki jih ne boste mogli deliti, in izberite drsno vrstico, da izklopite skupno rabo teh informacij. To lahko vključuje podatke analitike, podatke, ki jih delijo razvijalcem aplikacij o zrušitvah aplikacij in o uporabi njihovih aplikacij. Poleg tega iCloud analitika, ki lahko vključuje podatke, zbrane z uporabo Siri.

Nadzorujete dovoljenja za aplikacije

Ko namestite aplikacijo, običajno zahteva dovoljenje za dostop do določenih storitev iz telefona. Te storitve lahko vključujejo lokacijo, dostop do mikrofona, dostop do drugih aplikacij, vaših stikov in povezanih naprav. Čeprav aplikacija morda nima popolne funkcionalnosti brez dostopa do vseh storitev, ki jih zahteva, ste odgovorni za storitve, ki jih aplikacija uporablja.

V aplikaciji »Nastavitve« tapnite »Zasebnost«. Tam lahko izberete vsako aplikacijo in poiščete dovoljenja. Kliknite drsnik ob vsaki storitvi ali aplikaciji, če želite dovoljenje izklopiti ali vklopiti.

Sledenje oglasov je ključ do zasebnosti

Večina vaših občutljivih podatkov se deli samo za namene oglaševanja. Nadzor nad sledenjem oglasov je eden ključnih korakov, da zaščitite svojo zasebnost. Omejevanje sledenja oglasov na napravah iOS omejuje, kako se lahko podatki uporabljajo za oglaševanje.

V aplikaciji »Nastavitve« ponovno tapnite »Zasebnost«. Pomaknite se navzdol do ‘Oglaševanje’. Kliknite na drsnik poleg možnosti »Omeji sledenje oglasov«, če želite omejiti, kako oglaševalci uporabljajo vaše podatke. Upoštevati je treba, da sledenje oglasov ne odpravlja, ampak ga samo omejuje. Če želite še izboljšati svojo zasebnost, tapnite »Ponastavi oglasni identifikator«. S tem boste odpravili podatke, ki so že označeni z vašo osebno identifikacijsko številko.

Več informacij o tem, kako iOS uporablja vaše podatke za prilagajanje oglasov za vas, je na voljo v razdelku »Ogled informacij o oglasih«. Prikazane bodo informacije, ki jih iOS uporablja za lažje ciljanje oglaševanja na vas.

Safari ne sledite

logotip safarijaSpletna mesta pogosto spremljajo spletno mesto, s katerega prihajate, in spletno mesto, ki ga obiščete, potem ko jih obiščete. Če to spletno mesto sodeluje z drugimi oglaševalci, kot sta Twitter ali Facebook, lahko podatke delijo z njimi. Vaša dejavnost pomaga sestaviti popolnejši profil vaših interesov in dejavnosti na spletu. Na napravah iOS je mogoče omejiti količino sledenja, ki se pojavi med brskanjem po spletu s pomočjo Safarija.

V aplikaciji »Nastavitve« tapnite »Safari« in si oglejte razdelek »Zasebnost in varnost«. Tukaj lahko izberete piškotke v svoji napravi in ​​”Prosite spletna mesta, da me ne bodo spremljali”. To bo omejilo sledenje vašega naslova na večini spletnih mest.

Še več zasebnosti

Zaostritev nastavitev zasebnosti je dober korak k zagotavljanju zasebnosti v spletu. Veliko ljudi ima tudi raje varnost, če vedo, da so njihove informacije bolj anonimne, zlasti pri uporabi spletnih storitev in spletnih mest. Na žalost samo spreminjanje nastavitev zasebnosti ni neprepustna zaščita vaše zasebnosti. Če želite resnično ostati anonimni v spletu, boste morda želeli dobiti VPN.

VPN povezavaKo se povežete s kakovostnim VPN, se vaši podatki šifrirajo in pošljejo na oddaljeni strežnik. Ves vaš promet gre preko strežnika VPN, namesto direktno od vas na spletno mesto ali v aplikacijo. To pomaga, da so podatki o vaši lokaciji in spletnih dejavnostih anonimni. Kakovostni VPN je enostaven za uporabo in povečuje vašo zasebnost v spletu.

VPN lahko zagotovi tudi dodatne prednosti izogibanja geografskim omejitvam za pretakanje video storitev. Uporabite lahko tudi VPN, če želite obkrožiti požarne zidove, nameščene pri vašem delu. Ker so podatki šifrirani, lahko mirno veste, da samo vi veste, kaj počnete na spletu. Preberite več o tem, zakaj je VPN morda dobra izbira za vas.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me