Osupljive podrobnosti Google Knows About You | VPNO pregled

Google je bil ustanovljen leta 1998 kot iskalnik, izdelek, po katerem so še danes najbolj znani. Danes Google polji povprečno več kot 40.000 iskanj vsako sekundo, za več kot 1,2 bilijona iskanj v letu – in ta številka še naprej raste. Vendar Google veliko več kot pomaga pri iskanju smešnih video posnetkov z mačkami in najljubših receptov. Google ponuja, e-pošto, videoposnetke, družabne medije prek storitve Google+, pisarniško programsko opremo prek svojih izdelkov Google Office in še veliko več. Bolj kot uporabljate Googlove izdelke, več Google izve za vas. Poleg tega vas lahko primerjajo s podobnimi profili drugih uporabnikov. Ugotovite, kaj Google ve o vas, a bodite pripravljeni na šok.


Kaj o vas pove vaša zgodovina iskanja

Logotip Google ChromeTo je pogost pojav. Iščete izdelek v Googlu in naslednja stvar, ki jo veste, so povsod oglasi za ta isti izdelek. Toda oglaševanje na podlagi iskanja izdelkov je le majhen del informacij, ki jih Google zbira o vas, da bi oblikoval oglaševalski profil. V spletu poiščite informacije o določeni pasmi psov in Google zabeleži podatke o vas. Več iskanj psov na splošno ali te pasme bolj verjetno, da Googlov sistem oceni kot lastnika te pasme psov.

Lahko vidite, kako hitro lahko Google ustvari profil skoraj vseh vidikov vašega življenja. Na podlagi zdravstvenih težav Google lahko ugotovi, da imate pogosto zgago. Je FoxNews vaš vir za novice? Google ugotavlja vaše politične nagnjenosti. Začnite iskati domove na novem območju in Google se nauči, da morda razmišljate o potezi. Vsako iskanje, ki ga izvedete, doda informacije, ki jih mora Google sestaviti vaš profil.

Elektronska pošta je – večinoma – zaupna

gmail logotipDo leta 2017 je Google vsebino Gmail računov pregledoval z informacijami, da bi ustvaril ciljane oglase. Google je prebral vsako e-pošto, poslano iz osebnih Gmailovih računov, tako dohodnih kot odhodnih, za informacije, ki bi bile koristne oglaševalcem. Ta pravilnik ne velja več. Vendar pa o Gmailu še vedno obstaja nekaj stvari, ki jih želimo opozoriti.

Google podatkov, ki jih je pridobil o vas, ni izbrisal iz e-pošte pred letom 2017. Če je Google prek e-poštnega sporočila, ki ste ga poslali leta 2016, izvedel, da se v Arizoni nameravate umakniti v petih letih, ti podatki ostajajo del vašega ciljanega profila za oglaševalce..

Poleg tega Google ni prenehal skenirati vaših e-poštnih sporočil zaradi neželene pošte in lažnega predstavljanja. Kar pomeni, da Google beleži e-poštne naslove, ki prihajajo in gredo v vaš račun. Čeprav je Google rekel, da bo prenehal skenirati vsebino e-pošte za ciljno oglaševanje, ni jasno, ali je Google prenehal uporabljati informacije z naslovov za ciljno oglaševanje. Če torej pošljete e-poštno sporočilo novemu posredniku ali nepremičninskemu agentu, je verjetno, da se informacije uporabljajo tudi za izdelavo vašega profila..

Google Dokumenti so skladišče informacij

logotipi Google googleKo se enkrat ustavite in premislite, se zdi to očitno. Microsoft veliko zasluži s svojo blagovno znamko izdelkov Microsoft Office, vključno s programsko opremo za obdelavo besedil, preglednic in predstavitev. Kako lahko Google brezplačno ponudi iste izdelke za vas? Del odgovora je v tem, da Google pregleduje vaše dokumente, da bi vam zagotovil ustrezno vsebino – znano tudi kot ciljno oglaševanje. Boljša kakovost informacij za ciljanje na potencialne stranke, več Google lahko zaračuna za vaše podatke.

Če ste kdaj napisali pismo s pomočjo Google Dokumentov, da odvetniku posredujete informacije o prihajajoči ločitvi, lahko Google te podatke uporabi za ciljanje na vas. Na primer s prikazovanjem oglasov za aplikacije za zmenke. Če sestavite preprost proračun s pomočjo Google preglednic, bo Google morda opazil, da je vaš proračun za televizijo bistveno višji od povprečja v vaši bližini. Koristne informacije za podjetja, ki ponujajo konkurenčne televizijske storitve.

Čeprav nam je ta vrsta ciljanih oglasov morda všeč, ne smemo pozabiti na nevarnosti. Prodaja vaših podatkov za ciljane oglase je ena stvar. Toda kaj podjetja začnejo te podatke prodajati zavarovalnicam ali vladi?

Google Drive je odličen prostor za shranjevanje informacij

google dokumentiRazpoložljivo je imeti informacije na voljo na kateri koli napravi. V spletu lahko hranite pomembne papirje in potrdila, shranite svoje najljubše pesmi, hranite davčne dokumente. Glede na pogoje storitve veste, da morate Google preveriti vsebino vašega pogona, če morate preveriti, da se strinjate, da imate račun, vendar ga nikoli resnično ne preberete, da bi zagotovil “osebno ustrezne lastnosti izdelka.” Tudi če dokumenti, ki jih hranite tam, niso bili ustvarjeni z Googlovimi pisarniškimi izdelki, ima podjetje zdaj dostop do teh informacij.

Zemljevidi lahko nudijo najboljši profil v vašem življenju

Ikona Google MapsGoogle Zemljevidi in podobni izdelki so iskanje poti po mestu toliko poenostavili. Medtem ko vam Google Maps ne zaračunajo za njegovo uporabo, nikoli nič ni brezplačno. Če nikoli niste uporabljali nobenega drugega Googlovega izdelka, bi lahko Google sestavil temeljit profil vašega življenja samo na Zemljevidih. Zemljevidi ponujajo informacije o vašem domačem naslovu, kje delate, kje otroci hodijo v šolo, o svojih najljubših restavracijah, kako pogosto hodite v trgovino z živili, kako radi preživite svoj prosti čas, ne glede na to, ali lovite ob jezeru ali pijete ob bar, in še veliko, veliko več. V bistvu dovolite, da vas nekdo zalezuje.

Drugi viri informacij

Google Chrome očitno ponuja Googlu veliko informacij o vaših navadah v spletu. Za oglaševalce je pomembno, da vedo, na katere oglase kliknete in kako dolgo ostanete na strani. YouTube pove Googlu o vašem okusu v glasbi, filmskih napovednikih in smešnih video posnetkih mačk. Google Translate vam pove, katere jezike bi vas lahko zanimali in kaj poskušate komunicirati v teh jezikih. Google Nakupovanje pove Googlu o vaših navadah v spletnem nakupovanju, kaj menite, da je previsoka cena za najnovejšo elektroniko, ali ste zadovoljni s svojimi trenutnimi napravami in še več. Vsaka interakcija z Googlom vam zagotavlja ključne informacije, ki jih oglaševalci uporabljajo za ciljanje oglasov.

Ugotovite, kaj Google ve o vas

Google vzemiteČeprav je to fascinantno ali strašljivo, koliko Googla lahko ve o vas, je mogoče izvedeti veliko o tem, kaj Google ve o vas. Pojdite na Google Takeout in izberite izdelke, ki jih želite vključiti v svoj prenos podatkov. Seznam je dolg, po dnu se boste morali pomakniti navzdol.

Kliknite »Naprej«, da se prikažejo možnosti, kako želite, da se vam informacije dostavijo. Izberete lahko datoteko .zip ali .tgz, datoteke največje velikosti, preden razdeli podatke (tukaj pomislite na gigabajte podatkov). Poleg tega lahko izberete, ali želite podatke, ki so vam poslani po e-pošti, ali pa jih dodate v možnost shranjevanja v oblaku. Tako lahko v notranjost pridobite znanje, ki vam ga je Google nabiral v preteklih letih.

Morali bi upravljati svoje podatke

Google ni ničesar sam po sebi hudobnega skeniranja vaših podatkov, da bi oglaševalcem pomagal, da svoje oglase prilagodijo vašim interesom. Nekateri se lahko odločijo, da bi radi imeli oglaševanje izdelkov in storitev, ki jih dejansko zanimajo. Namesto da bi jih preplavili dodatki za stvari, ki jih nikoli ne bi kupili. Vendar so to vaši podatki in morate biti seznanjeni s podatki, ki jih posredujete Googlu. Poleg tega je dobro vedeti, kaj Google počne s temi podatki. Nastavitve zasebnosti Google lahko prilagodite na način, ki bo nekoliko izboljšal vašo zasebnost. Vendar je biti popolnoma anonimen med uporabo Googla preprosto nemogoče.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map