Nadomestitve WhatsApp: Najvarnejše možnosti | VPNO pregled

Whatsapp LogotipSkoraj ne moremo več predstavljati sveta brez aplikacij za klepet. Storitve za klepet nam ponujajo način za medsebojno komunikacijo, ne da bi morali plačati za vsako sporočilo ali vsako minuto klica. WhatsApp je izjemno priljubljen primer takšne klepetalne storitve. Je ena izmed najbolj priljubljenih aplikacij za klepet v Evropi, Rusiji, Afriki in Južni Ameriki. WhatsApp po vsem svetu ima več kot 1,5 milijarde uporabnikov. Ker je aplikacija tako priljubljena, je pogosto najboljša možnost za komunikacijo z vsemi prijatelji. Ker pa je WhatsApp zdaj v lasti Facebooka, je morda čas, da si omislimo varnejše alternative. Katere so te alternative? Preberite si vse o njih spodaj!


Zakaj potrebujemo alternativo WhatsApp?

Čeprav je WhatsApp izjemno uporabna aplikacija, je imel tudi nekaj težav pri varovanju zasebnosti svojih uporabnikov. Zaradi tega bi bilo morda pametno preučiti nekatere alternative. Leta 2014 je WhatsApp kupil Facebook. To je povzročilo precej hrupa, ker so se uporabniki WhatsAppa bali, da bo Facebook zbral vse njihove podatke.

Leta 2016 so se spremenili pogoji zasebnosti WhatsApp. S sprejetjem teh spremenjenih pogojev zasebnosti omogočate WhatsApp-u izmenjavo informacij s tretjimi osebami. Med temi podatki so bila vaša telefonska številka, vaš seznam stikov in vaše uporabniške informacije (ko ste uporabljali aplikacijo). Poleg tega WhatsApp vaša sporočila shrani v telefon, ne da bi jih šifriral. Čeprav imajo šifriranje od konca do konca, ki varuje podatke, ko potujejo iz ene naprave v drugo, jih ne zaščitijo na vašem telefonu. To je šibka točka varovanja vaše zasebnosti.

WhatsApp lahko vaše podatke shrani tudi izven telefona. Varnostno kopijo lahko ustvarite s storitvijo v oblaku. Preden zgodovina klepetov ni bila šifrirana in so vam tako ponudnik storitev v oblaku kot tudi hekerji lahko zlahka prebrali pogovore. Danes WhatsApp šifrira varnostne kopije. Kljub temu pa so hekerji povedali, da s šifriranjem kartice SIM, ki je bila uporabljena za izdelavo varnostnih kopij, s SIM kartico naprav ne bo težko razbiti tega šifriranja..

WhatsApp ima očitno nekaj težav glede varnosti in zasebnosti, tako v telefonu kot pri zunanjih storitvah. Spreminjanje nastavitev zasebnosti WhatsApp bo samo toliko pripomoglo k vaši zasebnosti. Te težave so ustvarile dovolj razlogov, da preverite nekaj alternativ WhatsApp. Spodaj si lahko preberete približno 5 varnejših možnosti. Prav tako lahko preberete približno 3 izjemno priljubljene alternative, vendar so te bistveno manj varne kot prvih pet možnosti.

Varne alternative WhatsApp

Zdaj velik del našega življenja poteka na naših telefonih in komunikacija je velik del tega. Ni presenetljivo, da je med njimi na izbiro veliko aplikacij za klepet. Če pa želite anonimno komunicirati, večina teh aplikacij ne bo primerna. Izkazalo se je, da je precej težko zagotoviti varnost in anonimnost uporabnikov aplikacije za klepet.

Ko iščete aplikacijo za varno komunikacijo, je pomembno, da preverite, ali storitev deli vaše podatke s tretjimi osebami. Poleg tega naj bi storitev šifrirala vaša sporočila, sicer jih bo enostavno zajeti. Napadi človeka v sredini (MITM) so običajna metoda za prestrezanje informacij. Več o tem boste prebrali pozneje. Končno mora dobra aplikacija dobro zaščititi shranjena sporočila. Spodaj boste prebrali o naslednjih aplikacijah, ki so varne alternative WhatsApp:

  • Surespot
  • Signal
  • Žica
  • Threema
  • Telegram

Surespot

Logotip SurespotPrva alternativa je Surespot. To je najvarnejša alternativa vseh. To je storitev za sporočilo, tako kot WhatsApp, razen Surespot se osredotoča na varnost in zasebnost. Uporabljajo močno 256-bitno šifriranje AES-GCM in šifriranje od konca do konca. Poleg tega Surespot uporablja protokole SSL / TLS. Ta kombinacija zagotavlja, da je vsa komunikacija med vašo napravo in strežnikom šifrirana.

Surespot lahko uporabite popolnoma anonimno. Z aplikacijo vam ni treba niti deliti svoje telefonske številke in seznama stikov. Poleg tega Surespot v vaši napravi uporablja šifrirano shrambo za zgodovino klepeta. Končno ne izmenjujejo nobenih informacij s tretjimi osebami.

Na Surespot je žal nekaj pomanjkljivosti. Aplikacija ne deluje z vsemi napravami. Na voljo je samo za Android in iOS. To na primer pomeni, da ne morete uporabljati storitve na prenosnem računalniku ali osebnem računalniku. Poleg tega uporaba Surespota ni razširjena, kar pomeni, da morda ne boste mogli komunicirati z ljudmi, ki jih poznate. Samo, če jih prepričate, da začnejo uporabljati tudi Surespot.

Prednosti
Slabosti
Šifriranje od konca do koncaOmejena združljivost
Močno šifriranjeMalo uporabnikov
Uporabite anonimno
Varno shranjevanje sporočil

Signal

Signalni logotipDruga alternativa WhatsApp je Signal. Ta aplikacija je zelo varna in zanesljiva. Poleg tega je zelo uporabniku prijazen. Ves promet je šifriran od konca do konca s signalom. Ponujajo tudi razširjeno zaščito pred napadi MITM, kjer hekerji poskušajo prestreči vaš promet.

Signal uporablja tudi protokole SSL / TLS in ne vodi nobenih uporabniških dnevnikov. Izberete lahko, ali aplikaciji omogočite dostop do svojega seznama stikov. Poleg tega je vaša zgodovina klepetov šifrirana in shranjena v vaši napravi. Tako preprečite uhajanje kakršnih koli informacij ob izgubi ali kraji telefona.

Žal signala ne morete uporabljati anonimno, ker želijo vedeti vašo telefonsko številko. Kar lahko storite, je uporaba dodatne telefonske številke, kot je predplačniška. Tako bodo ljudje, s katerimi klepetate, videli samo to drugo telefonsko številko. Na spletni strani Signal pojasnjujejo, kako to točno deluje. Signal je na voljo za Android in iOS.

Prednosti
Slabosti
Šifriranje od konca do koncaOmejena združljivost
Uporabniku prijaznoMalo uporabnikov
Zaščita pred napadi MITMBrez anonimne uporabe
Varno shranjevanje sporočil

Žica

Logotip žičnega sporočilcaTretja alternativa WhatsApp je Wire. To je dobro zaščitena klepetalna storitev. Na svoji spletni strani trdijo, da je najvarnejša aplikacija za klepet na trgu. S to aplikacijo bodo vaša sporočila poslana s (HMAC-SHA 256-bitnim) šifriranjem od konca do konca. Vsi video klici bodo zaščiteni s šifriranjem SRTP. To na splošno velja za močno zaščito podatkov. Žica šifrira vsa vaša sporočila in jih shrani v telefon.

Aplikacija nudi to trdno zaščito v več operacijskih sistemih. Aplikacijo lahko uporabljate v sistemih Android, iOS in Windows. Poleg tega ga lahko uporabljate v spletnem brskalniku, kar pomeni, da ga lahko uporabljajo vsi, ne glede na svoj operacijski sistem. Hkrati se lahko prijavite v več naprav.

Žica ima tudi nekaj odličnih funkcij. Datoteke lahko klepetate, kličete in delite. Poleg tega lahko hkrati kličete do 10 ljudi. Wire spoštuje zasebnost njihovih uporabnikov in aplikacijo lahko uporabljate, ne da bi jim dali svoj seznam stikov.

Žica ima nekaj slabosti. Navesti jim morate telefonsko številko ali e-poštni naslov. Poleg tega ne nudijo najboljše zaščite pred napadi MITM. Na žalost Wire vodi dnevnike vedenja, ki jim povedo, s kom ste komunicirali. Navajajo, da to storijo le za izboljšanje svojih storitev.

Prednosti
Slabosti
Šifriranje od konca do koncaManj učinkovite zaščite pred napadi MITM
Veliko funkcijMalo uporabnikov
Na voljo za veliko operacijskih sistemovVodi dnevnike vedenja
Varno shranjevanje sporočil

Threema

Logotip ThreemaDruga možnost za WhatsApp je Threema. Threema je storitev za klepet, ki se osredotoča na varnost in anonimnost. Threema se nahaja v Švici, kar pomeni, da mora upoštevati stroga evropska varnostna pravila za storitve pošiljanja sporočil. Na svoji spletni strani predstavljajo 6 garancij, na katere se lahko uporabniki zanesejo. Med njimi so jamstvo za popolno anonimnost in odlično šifriranje.

Threema uporablja 256-bitno šifriranje in vsa sporočila so šifrirana od konca do konca. Poleg tega nudijo močno zaščito pred napadi MITM. Tako preprečujejo, da bi tretje osebe prestregle vaš klepet. Zgodovina pogovorov je varno shranjena v vaših napravah. To pomeni, da noben vaš osebni podatek ni shranjen na strežnikih Threema.

Poleg te visoke stopnje zaščite je Theema tudi zelo funkcionalna. Ne samo da lahko klepetate in kličete, lahko tudi delite datoteke, lokacije in ankete. Poleg tega lahko spremenite obliko besedila v svojih sporočilih.

Threems dobro napreduje pri spoštovanju zasebnosti svojih uporabnikov. Storitev za klepet ne vodi dnevnikov vedenja in njihovo storitev lahko uporabljate, ne da bi jim dali seznam stikov. Poleg tega jim ni treba dati svoje telefonske številke ali e-poštnega naslova. Na žalost Threema ni na voljo za vse operacijske sisteme. Threema lahko uporabljate samo v napravah Android ali iOS.

Prednosti
Slabosti
Šifriranje od konca do koncaOmejena združljivost
Veliko funkcijMalo uporabnikov
Popolna anonimnost
Varno shranjevanje sporočil
Močna zaščita pred napadi MITM

Telegram

Telegram-logotipKončna alternativa WhatsApp-u je Telegram. To je verjetno najbolj znana alternativa in ima že 200 milijonov aktivnih uporabnikov po vsem svetu. Telegram je bil prva storitev klepeta, ki je uporabljala enkripcijo od konca do konca. Uporabljajo varno 256-bitno simetrično šifriranje AES. Poleg tega je Telegram zelo hitra storitev za sporočila, saj imajo strežnike po vsem svetu.

Telegram ima veliko možnosti platforme; lahko storitev uporabljate v skoraj vseh napravah in operacijskih sistemih. Telegram ima tudi nekatere druge zanimive funkcije. Ponujajo možnost ustvarjanja skupinskega klepeta, ki se mu lahko pridruži do 100.000 ljudi. Poleg tega ni omejitev količine slik ali datotek, ki jih lahko daste v skupno rabo.

Telegram je tudi najvarnejša storitev klepeta od vseh. Tako so prepričani vase, da osebi, ki pokvari njihovo šifriranje, ponudijo 300.000 dolarjev nagrade. Vendar obstaja nekaj kritike njihovega varnostnega sistema. Očitno ima storitev nekaj šibkih točk, ko gre za shranjevanje sporočil. Vsa sporočila se shranijo na strežnike Telegram, strokovnjaki pa trdijo, da je varneje shranjevati te podatke v uporabnikovi napravi.

Telegram je dobil tudi nekaj nasprotij, ker se enkripcija od konca do konca ne vklopi samodejno. To je vklopljeno šele, ko se začne zasebni pogovor. Ko uporabljate običajni klepet, se šifriranje od konca do konca izklopi in vodijo se dnevniki vedenja. To pomeni, da lahko spremljajo, s kom klepetate in kdaj. Telegrama ne morete uporabljati anonimno, saj želijo vašo telefonsko številko in dostop do vašega seznama stikov.

Prednosti
Slabosti
Šifriranje od konca do konca (v zasebnem klepetu)Nekaj ​​šibkih točk v varovanju
Edinstvene funkcijeVodi dnevnike vedenja
Hitra storitev klepetaBrez anonimne uporabe
200 milijonov uporabnikov

Priljubljene alternative WhatsApp

Spodaj najdete informacije o nekaterih pogosto uporabljanih alternativah WhatsApp. Ne pozabite, da te storitve niso nujno varnejše kot WhatsApp. Vključili smo jih zato, ker so priljubljeni, ne pa zato, ker so boljši. Mnogo uporabnikov je bistvena značilnost storitve za klepet. Na žalost najvarnejše možnosti niso nujno najbolj priljubljene. Če vas ne zanima vaša zasebnost ali anonimnost, vam bo morda ustrezala ena od naslednjih možnosti.

Facebook Messenger (1,2 milijarde uporabnikov)

Logotip MessengerjaFacebook Messenger je močan konkurent za WhatsApp z več kot 1,2 milijarde uporabnikov po vsem svetu. Aplikacija je povezana s Facebookom in je še posebej priljubljena v Severni Ameriki, Avstraliji in delu Evrope. Messenger ima vse funkcije, ki ste jih navajeni pri WhatsApp-ju in še več. Lahko pošiljate sporočila, delite fotografije, videoklic in sodelujete v skupinskih klepetih. Poleg tega Messenger ponuja dodatno funkcijo, ki omogoča skupno rabo slik s prijatelji, ki izginejo čez dan. Ta funkcija se morda sliši znano, če uporabljate Snapchat.

Facebook Messenger ima tudi funkcijo skrivnega pogovora. S tem zagotovite, da so sporočila šifrirana od konca do konca. Vendar to počnejo nekoliko drugače kot večina drugih aplikacij za klepet. Sporočila v programu Messenger v nekem trenutku se dešifrirajo. Ponovno se šifrirajo, ko se končajo na strežniku Facebook. Zaradi tega lahko Facebook dobi dostop do vseh vaših podatkov, vključno z vsebino vaših pogovorov v Messengerju. Upoštevajte to pri uporabi te storitve.

Prednosti
Slabosti
Veliko uporabnikovŠibke točke v varovanju
Veliko funkcijZbere veliko podatkov
Brez anonimne uporabe
Ni standardne enkripcije od konca do konca
Facebook ima dostop do klepetov

Viber (980 milijonov uporabnikov)

Viber logotipViber je razmeroma neznana storitev v zahodni Evropi in ZDA. Vendar je bolj znan v delih Azije in Rusije, kjer je večina njegovih uporabnikov. V nekaterih državah ima ta storitev precej velik tržni delež. Viber ponuja vse funkcije, ki jih počne tudi večina drugih aplikacij.

Z Viberjem lahko klepetate, opravite videoklic, ustvarite skupinske klepete in delite datoteke. GIF-ove lahko pošljete tudi v Viber. Poleg tega ima Viber edinstveno funkcijo, ki vam omogoča, da med video klicem preklapljate med napravami. To pomeni, da lahko preklopite iz prenosnika na mobilni telefon, ne da bi obesili osebo na drugem koncu.

Z Viberjem lahko kličete tudi stike, ki nimajo nameščene aplikacije Viber v svojem telefonu. To lahko storite tako, da na račun Viber povežete svoj PayPal ali kreditno kartico. To vam omogoča, da pokličete ljudi po vsem svetu, ne da bi morali plačati najvišji dolar. Viber ima očitno nekaj lepih dodatnih funkcij. Viber lahko uporabljate v vseh največjih operacijskih sistemih, kot so Android, iOS, Windows in Mac OS X.

Viber ima dostojno zaščito. Uporabljajo 256-bitno šifriranje od konca do konca in ne shranijo nobenih informacij na svojih strežnikih. To na splošno velja za trdno zaščito podatkovnega prometa. Pomaga tudi to, da Viber, za razliko od WhatsAppa in Facebookovega messengerja, ni del Facebooka. Viber pravi, da nobene informacije ne delijo z drugimi podjetji. Vendar pa je v njegovi zaščiti nekaj šibkih točk. Viber vodi dnevnike in vidi, s kom ste klepetali in kdaj. Ni mogoče, da bi to aplikacijo uporabljali popolnoma anonimno.

Slaba stran Viberja je, da meniji niso tako jasni kot v meniju WhatsApp. Aplikacija je manj uporabniku prijazna kot številne zgoraj omenjene aplikacije.

Prednosti
Slabosti
Veliko uporabnikovŠibke točke v varovanju
Veliko funkcijPotrebuje vaš seznam stikov
Šifriranje od konca do koncaBrez anonimne uporabe
Veliko se zruši
Vodi dnevnike povezav

WeChat (963 milijonov uporabnikov)

WeChat logotipWeChat ima več kot 963 milijonov uporabnikov večinoma na Kitajskem, zaradi česar je najbolj uporabljana aplikacija v državi. Zunaj Kitajske malo ljudi ve o aplikaciji. Vključimo ga na naš seznam, saj je zelo velik in bi lahko bil koristen za tiste, ki želijo komunicirati z ljudmi v tej regiji. Ker pa je kitajska vlada močno cenzurirana, te aplikacije ne bi priporočali za anonimno komunikacijo.

WeChat je zelo priljubljen, saj je več kot le aplikacija za klepet. Ponuja več funkcij kot katera koli od zgoraj omenjenih aplikacij. S WeChatom lahko naročite hrano, odklenete kolo in plačate stvari. Poleg tega ponuja funkcijo, ki deluje kot Snapchat, imenovano “Moments”. Tu lahko pokažete slike in videoposnetke svojega vsakdanjega življenja. WeChat ponuja tudi možnost ustvarjanja skupinskega klepeta s 500 ljudmi. Vse to je le vrh ledene gore.

To se morda sliši, da je predobro, da bi bilo res, in je. Kitajska vlada zato, ker klepet cenzurira, ne boste imeli svobode povedati, kar želite. Še več, v vaših pogovorih lahko poslušajo kadar koli. Aplikacija ne ponuja končnega šifriranja, zato je nikakor ne moremo poklicati varno.

Prednosti
Slabosti
Veliko uporabnikovMočna cenzura
Veliko funkcijPotrebuje vaš seznam stikov
Blokira vsebino
Številne šibke točke varnosti
Brez šifrirane shrambe

Izberite svojo lastno izbiro z VPN

Obstaja veliko razlogov, zakaj boste morda želeli poiskati alternative za WhatsApp. To lahko storite zato, ker želite, da se vaši podatki bolje zaščitijo. V tem primeru priporočamo, da si ogledate prvih 5 varnejših možnosti.

Lahko pa tudi, da iščete alternativo, ker je WhatsApp v vaši državi blokiran. Lahko izberete druge možnosti, vendar obstajajo tudi načini za deblokiranje WhatsApp-a. To lahko storite z VPN, ki skriva vaš resnični naslov IP. Tako lahko uporabite WhatsApp tako, da se povežete z internetom prek strežnika v drugi državi. Če želite izvedeti več o VPN, lahko preberete naš poseben članek, ki podrobno razloži vse o VPN-jih.

Končne misli

Aplikacije za klepet so postale bistveni del našega vsakodnevnega življenja. Vsakodnevno prek WhatsApp pošlje več kot 55 milijard sporočil. Med temi sporočili je veliko več zasebnih podatkov, ki jih ne bi radi brali samo vsi. Ker ima WhatsApp nekaj varnostnih tveganj, bi bilo morda pametno pogledati nekaj drugih možnosti.

Zgoraj boste našli 5 najvarnejših možnosti za WhatsApp: Surespot, Signal, Wire, Threema in Telegram.

Z eno od teh možnosti bodo vaši podatki varnejši in lahko klepetate, kar koli želite. Če ne morete uporabljati WhatsApp ali katere koli druge aplikacije za klepet, ker so v vaši državi blokirane, lahko uporabite VPN.

Vsi se radi pogovarjamo s prijatelji, še posebej lepo pa bi bilo, če bi to lahko storili v popolni zasebnosti.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me