Kako varno pridobiti dostop do temnega spleta: navodila po korakih

Temni splet je lahko precej nevaren kraj, če ne upoštevate ustreznih varnostnih ukrepov. Z dobrim antivirusom in spodobnim VPN-jem lahko ostanete razmeroma varni. Če pa želite biti popolnoma anonimni in zaščititi svojo napravo, boste potrebovali nekaj več kot to. Spodaj najdete 16 korakov, s pomočjo katerih lahko varno obiščete temni splet. Vendar ne pozabite, da se stvari hitro spreminjajo in hekerji postajajo vsak dan pametnejši.


 1. Prepričajte se, da imate osnove
 2. Uporabite mobilni operacijski sistem v živo (neobvezno)
 3. Za šifriranje vašega internetnega prometa uporabite VPN
 4. Prenesite Tor s svojega uradnega spletnega mesta
 5. Upoštevajte varnostne ukrepe
 6. Prepovedati skripte v brskalniku Tor
 7. Spremenite raven varnosti v brskalniku Tor
 8. Preverite, ali ni uhajanja IP-, DNS- ali WebRTC
 9. Bodite pozorni na običajne mite o temnem spletu
 10. Uporabite dodatne anonimne storitve
 11. Izogibajte se prijavam, naročnin in plačil
 12. Vem, kam greš
 13. Uporabite kripto valute
 14. Ko končate, zaprite vse
 15. Zavedajte se, da nikoli niste 100% varni
 16. Posvetujte se s spletnimi vodniki, spletnimi dnevniki, iskalniki, spletnimi mesti za klepete itd.

1. Prepričajte se, da ste se spustili do osnov

To se morda sliši dolgočasno. Toda temni splet je kompleksen prostor, kjer lahko marsikaj gre narobe. Polna je spletnih strani prevarantov, zlonamerne programske opreme in lažnega predstavljanja. Včasih se je bolje učiti s početjem. S temnim spletom pa to ni najboljša metoda. Raje ne okužite računalnika z zlonamerno programsko opremo ali izgubite veliko denarja, preden razumete, kako vse to deluje. Na temnem spletu je več kot dovolj ljudi, ki želijo zlorabiti nevednost.

Zato je pomembno, da natančno veste, kaj želite doseči na temnem spletu, preden naložite programsko opremo ali začnete brskati. Če veste, kaj želite početi ali odkriti na temnem spletu, se lahko bolje pripravite:

Če samo iščete nekaj zanimivega ali nenavadnega: poskrbite, da boste znali varno krmariti po temnem spletu.
Če poskušate ustvariti dobiček z Bitcoin ali drugimi kripto valutami: preverite, kako delujejo kripto valute, kaj je blockchain in katere zanesljive platforme so namenjene delovanju z drugimi uporabniki.

2. Uporabite Live Mobile OS (neobvezno)

Anonimnost je najpomembnejša zaščita na temnem spletu. Pa ne zato, ker je temni splet nezakonit (ni), ampak ker bolj anonimni ste – varnejši ste. Na žalost operacijski sistemi, kot je Windows 10, niso zelo primerni za zasebnost v temnem spletu. Windows naredi naslednje, ki ne pomagajo pri anonimnosti:

 • Vaši podatki se nenehno sinhronizirajo: spremljajo se zgodovina brskalnika, odprta spletna mesta, nastavitve aplikacij in dostopne točke WiFi
 • Vaša naprava je samodejno povezana z edinstvenim ID-jem oglasa za tretje osebe
 • Cortana zbira podatke, kot so: vaši pritiski tipk, rezultati iskanja, zvočna sporočila iz mikrofona, informacije o koledarju, seznami predvajanja glasbe in celo vaši spletni nakupi
 • Microsoft lahko zbira vse vrste osebnih podatkov: vašo identiteto, gesla, navade in zanimanja, uporabniške podatke, stike in lokacije

Če hekerju uspe uspeti v vaš sistem prek temnega spleta, lahko ta heker izkoristi vse te informacije. Mnoge od teh nastavitev v sistemu Windows je mogoče enostavno izklopiti (čeprav ne vsi!). To lahko storite s pomočjo nastavitev v operacijskem sistemu Windows ali z uporabo odličnega dela programske opreme, kot je W10Privacy.

Precej boljša ideja kot uporaba temnega spleta prek sistema Windows 10 je uporaba mobilnega operacijskega sistema v živo, kot so Tails, Whonix, ZuesGuard ali Qubes.

Repi, Whonix, ZeusGuard ali Qubes

Logotip repovRepi (The Amnesiac Incognito Live System) je živa različica operacijskega sistema Linux, ki na vašem računalniku ne bo pustila nobenih sledi vaše dejavnosti ali operacijskega sistema. Ta brezplačni OS je mogoče prenesti na bliskovni pogon USB ali DVD. Ni vam treba namestiti na računalnik. Preprosto priključite bliskovni pogon USB ali vstavite DVD, ko želite brskati, ne da bi pustili sled in naložili OS. Na trdi disk ne more shraniti piškotkov, če mu tega osebno ne pošljete.

Tails ima vnaprej nameščen brskalnik Tor. Brskalnik Tor je ključnega pomena za dostop do temnega spleta in namestitev repov na bliskovni pogon vam prihrani težave pri namestitvi Torja na računalnik ali prenosnik.

Alternativa za Repi

Alternativa Tailsu je Whonix, ZeusGuard (plačano) in Qubes OS. Vsi trije imajo svoje nasprotje in slabosti. Res gre za osebne preference.

Whonix je podobno kot Tails, saj gre za operacijski sistem v živo, ki teče poleg vašega običajnega OS-a. Z drugimi besedami, lahko uporabljate Windows, Mac ali Linux in samo uporabljate Tails ali Whonix ob strani. Vse, kar počnete s Whonixom, je speljano skozi Tor. Razlika je v tem, da Whonix hkrati teče v vaš običajni OS prek virtualnega stroja. Zaradi tega je prijava in izstop iz temnega spleta veliko hitrejša in enostavnejša. Verjetno je tudi manj varna. Njihova domača stran vsebuje podrobna navodila.

Qubes OS je en uporabnik, namizni operacijski sistem s kopico virtualnih strojev, ki delujejo v njem. Ima le približno 30 tisoč uporabnikov. Verjetno je vaša najvarnejša možnost, saj operacijski sistem sestavlja več različnih virtualnih strojev. Edward Snowden na primer uporablja Qubes OS za zaščito svoje anonimnosti.

OS v živo ne podpirajo VPN-jev

Vendar je zelo pomembno opozoriti, da veliko OS v živo ne podpira VPN-jev. To je z dobrim razlogom. Te vrste operacijskih sistemov delujejo na izoliranih virtualnih strojih, kar pomeni, da jih je zelo malo, da bi jih povezali z vašo identiteto ali čim drugim v računalniku. V tem primeru bi vas lahko naročnina na VPN dejansko bolj zaznala kot samo uporaba omrežja Tor. To je zato, ker bi VPN-ji v tem primeru uvedli stalno zaščito vhoda ali stalno izhodno vozlišče. To samo pomeni, da ironično dovolj, da VPN uvede novo metodo za odkrivanje.

 • Torej, ko uporabljate operacijski sistem v živo -> Uporabite Tor, vendar ne VPN (lahko preskočite 2. in 3. korak in nadaljujete na korak 4)
 • Ko uporabljate Windows, Mac ali Linux -> Uporabite VPN in nato Tor (pojdite na korak 2)

Seveda se vsi ne počutijo udobno pri prenosu in uporabi povsem novega operacijskega sistema. Če ne želite dostopati do temnega spleta prek repov, sledite tem naslednjim korakom.

3. Za šifriranje vašega internetnega prometa uporabite VPN

VPN Internet norveščinaTudi če uporabljate brskalnik Tor, lahko vaš promet še vedno spremlja nekdo, ki ima dovolj časa, sredstev in znanja. Pravzaprav je bilo v brskalniku Tor v letu 2017 ugotovljeno ranljivost, ki je ponekod pricurljala resnične naslove IP. Ta težava je bila še posebej resna za uporabnike MacOS in Linuxa. Če bi ti uporabniki previdno uporabili tudi VPN, ki deluje v ozadju, pa njihovi resnični naslovi IP ne bi bili ogroženi..

Zato je zelo priporočljivo, da med Torom med brskanjem po temnem spletu poleg Torja uporabljate tudi VPN. VPN šifrirajo vaš spletni promet in se prepričajte, da je vaš IP naslov skrit pred kakršnimi koli hekerji ali vladnim nadzorom, tudi če v brskalniku Tor pride do puščanja. Če želite več informacij o VPN-jih, glejte naše podrobno razlago. Upoštevajte pa, da ni vsak ponudnik VPN enako zanesljiv. Brezplačne različice pogosto trpijo zaradi počasnih storitev, omejitev podatkov in varnostnih puščanj. Priporočamo, da uporabite NordVPN kot dober VPN, ki dobro deluje s podjetjem Tor.

Upoštevajte pa, da veliko mobilnih operacijskih sistemov v živo, kot so Tails, ne podpira uporabe VPN-ja. Če uporabljate katero od teh mobilnih operacijskih sistemov v živo, lahko preskočite ta korak namestitve VPN-ja in pojdite naravnost na dodatne varnostne ukrepe.

4. Prenesite Tor s svojega uradnega spletnega mesta

Tor Theion Router logotipMobilni operacijski sistem v živo, kot sta Tails in Whonix, ima že vnaprej nameščen brskalnik Tor, tako da lahko preskočite na korak 4, če ga uporabljate. Za uporabnike sistemov Windows, Mac, Linux ali Android pa je to pomembno.

Brskalnik Tor je zanimiva tarča za hekerje in vladne agencije. Lažne različice brskalnika Tor so bile ustvarjene za kršitve uporabnikov, preden sploh dostopajo do temnega spleta ali spremljajo vedenje uporabnika, ko je v temnem spletu. Slednji pristop je še posebej privlačen za vladne agencije.

Brskalnik Tor tako vedno prenesite s svojega uradnega spletnega mesta: https://www.torproject.org/
Vedno prenesite najnovejšo različico brskalnika in jo ves čas posodabljajte. Tako boste zagotovili, da imate na voljo najnovejše varnostne ukrepe.

5. Upoštevajte varnostne ukrepe

Preden odprete brskalnik Tor, morate:

 • Zaprite vse nepomembne aplikacije v napravi, na primer Netflix, skrbnike gesel.
 • Preprečite izvajanje nepotrebnih storitev, na primer OneDrive.
 • Pokrijte spletno kamero s kosom papirja. Dostop do vaše spletne kamere je neverjetno enostavno, tudi če ne opazite.
 • V napravo namestite ugleden in v celoti posodobljen protivirusni program.
 • Namestite kakovostno in posodobljeno programsko opremo za preprečevanje zlonamerne programske opreme. Za splošnejše informacije o zlonamerni programski opremi glejte razdelek zlonamerne programske opreme.
 • Izklopite svojo lokacijo v napravi. Vašo lokacijo lahko najdete tako prek vašega IP-naslova kot tudi same naprave.
  • V operacijskem sistemu Windows 10 lahko lokacijo izklopite iz Nastavitve > Zasebnost > Lokacija > Izklopite lokacijo + zbrišite zgodovino lokacij
  • Za macOS: Sistemske nastavitve > Varnost & Plošča o zasebnosti > Zasebnost > počistite polje »Omogoči lokacijske storitve«
  • Za repove ali druge operacijske sisteme v živo: ne bo vam treba skrbeti zaradi puščanja lokacije.

Temni splet se plazi s hekerji, ki bodo izkoristili vsako priložnost za izkoriščanje katere koli podrobnosti, ki ste jo morda spregledali. Če heker iz temnega spleta uspe zrušiti vaš sistem, so vse aplikacije in storitve, ki jih imate v ozadju, odprte za napad.

V bistvu je najboljši način, da ostanete na varnem v temnem spletu, in se prepričajte, da ima potencialni heker malo ali nič informacij. To pomeni, da ne smete naključno brskati po temnem spletu ali dajati osebnih podatkov. Ne klikajte na nobene sumljive povezave. Pustite čim manj sledi svoje prisotnosti. Ti previdnostni ukrepi bodo zmanjšali verjetnost, da boste ciljni.

Ko odprete brskalnik Tor, ne spreminjajte velikosti zaslona brskalnika Tor. Nenavadno bo to varnejše. Še več, če želite biti na varni strani, nikoli ne vtipkajte neposredno v brskalnik Tor. Namesto tega vtipkajte iskanje v beležko in ga kopirajte v brskalnik. Napredne metode sledenja lahko prepoznajo vaš specifičen način tipkanja.

Prav tako ne boli preveriti, kako dobro je vaš brskalnik Tor (ali vaš vsakdanji brskalnik, ko niste v temnem spletu) zaščiten pred sledenjem. Panopticlick vam omogoča, da z enim klikom preverite, ali je vaš brskalnik zaščiten pred: oglasnimi sledilci, nevidnimi sledilci, tako imenovanimi “sprejemljivimi oglasi” in vašim digitalnim prstnim odtisom.

6. Prepovedati skripte v brskalniku Tor

Skripte na spletnih mestih lahko uporabite za spremljanje, kaj počnete v spletu: postanejo del vašega digitalnega prstnega odtisa. Tor je v svoj brskalnik vključil lepo funkcijo, s katero zagotavlja, da nobeno spletno mesto ne more izvajati skriptov na vas. Če želite to aktivirati, pojdite v zgornji desni kot brskalnika in kliknite na simbol s črko “S”. Izberite možnost Omejitve omogočite po vsem svetu, in ti gre dobro.

Omejitve brskalniškega skripta Tor

Pomembno je spremeniti te nastavitve, saj spletna mesta pogosto izvajajo skripte, ne da bi vas o tem obvestili. To je še posebej nevarno v temnem spletu, saj so .onion spletna mesta neregulirana in je veliko zlonamerne programske opreme. Z blokado skript zmanjšate možnost okužbe računalnika. Vendar tudi blokiranje skriptov vas ne ščiti pred kakršno koli škodo. Pri brskanju po temnem spletu je zato še vedno potrebna previdnost.

Če želite preveriti, ali ste uspešno prepovedali skripte v brskalniku Tor, poglejte »S« v zgornjem desnem kotu. Ko je poleg njih klicaj, se na spletnih straneh še vedno lahko izvajajo nepooblaščene skripte. Če ni klicaja, ste varni pred neželenimi skripti.

Če želite onemogočiti skripte za vsakodnevno uporabo v drugem brskalniku, lahko to najbolje storite s pripono.

 • Chrome ali pogumen: Scriptsafe
 • Firefox: NoScript

Obe razširitvi vam bosta omogočili, da se odločite, katera spletna mesta lahko poganjajo JavaScript in katera ne. Upoštevajte: obe razširitvi lahko izklopite vse vrste običajnih spletnih funkcij, tako da onemogočite JavaScript.

7. V brskalniku Tor spremenite raven varnosti

Možno je tudi povečati stopnjo varnosti samega brskalnika Tor. To lahko storite do s klikom na logotip Tor v zgornjem levem kotu. Zdaj izberite Nastavitve varnosti. Odprlo se bo okno, ki vam bo omogočilo spreminjanje stopnje varnosti iz srednje v visoko.

Varnostne nastavitve brskalnika Tor

varnostne nastavitve tor

Seveda je najvišja nastavitev najvarnejša. Na žalost ta nastavitev bistveno upočasni vašo internetno povezavo in povzroči, da nekatera spletna mesta ne delujejo v celoti. Najvišja varnostna nastavitev bo onemogočila večino video in zvočnih formatov, nekatere pisave in ikone se morda ne prikazujejo pravilno, JavaScript je onemogočen, nekatere slike pa med drugim morda niso prikazane pravilno..

Tor je vključil to varnostno nastavitev z natančnim namenom, da zaščiti svojega uporabnika pred številnimi spletnimi mesti v temnem spletu, ki bi lahko poskusila prevzeti nadzor nad vašo napravo ali širiti zlonamerno programsko opremo. Ta nastavitev je kljub temu omejujoča, saj vam ne omogoča neomejene izkušnje brskanja po temnem spletu. Na koncu je odločitev med varnostjo in dostopom. Priporočamo, da se držite najvišje varnostne nastavitve.

8. Preverite, ali obstaja IP, – DNS- ali WebRTC

Možno je, da tudi po vseh teh varnostnih ukrepih še vedno tečete IP- ali DNS. To pomeni, da je vaš IP-naslov s pomočjo kakšne napake ali puščanja še vedno sledljiv tretjim osebam. WebRTC je vključen v večino brskalnikov, da omogoča sprotno komunikacijo, kot so glasovni in video klici. To vam omogoča, da govorite naravnost iz svojega brskalnika z uporabo spletne kamere, mikrofona ali slušalk. Težava je v tem, da se večina glasovnih klicev pošlje prek povezave enakovredna, ki zahteva vaš natančen IP-naslov. Če ste na primer v brskalniku Google Chrome in imate nameščen WebRTC, se bo vaš dejanski naslov IP razkril, tudi ko uporabljate VPN. Ta težava je še posebej razširjena z brskalnikom Google Chrome. Če želite subvertirati to funkcijo, lahko namestite to razširitev za Chrome.

Če želite preveriti, ali je vaša povezava resnično anonimizirana, pojdite na naslednja spletna mesta:

 • ipleak.net
 • dnsleaktest.com
 • WebRTC test

Na teh straneh lahko vidite, ali je viden vaš resnični IP-naslov. Vsa ta spletna mesta v bistvu počnejo isto. Na vrhu strani je viden vaš javni IP-naslov, pod njim pa je vaša lokacija. Če vaš VPN deluje pravilno, vaš pravi naslov in IP-naslov ne bosta vidna nikjer na strani.

9. Bodite pozorni na običajne mite o temnem spletu

O temnem spletu obstaja veliko mitov. Če se jih zavedate, boste imeli boljši pogled na to, kar lahko pričakujete in si upate na temnem spletu. Če se zavedate teh mitov, je manj verjetno, da boste postali plen hekerju ali prevarantu. To je nekaj najpogostejših mitov:

Mit
Resnica
Vsa kibernetska kriminaliteta se odvija na temnem spletuVečina kibernetskih kriminalitet se dogaja na običajnem spletu
Temni splet je množičenV primerjavi s globokim spletom je temnega spleta razmeroma malo. Globok splet je sestavljen iz akademskih baz podatkov, bančnih portalov, korporativnih podatkov, omrežij podjetij, spletnih poštnih računov in še veliko več. To je veliko večje od 250.000 do 400.000 spletnih strani, ki obstajajo na temnem spletu
Temni splet je namenjen samo profesionalcem ali nerdancem.Če upoštevate ustrezne varnostne ukrepe, lahko vsakdo na temnem spletu pride relativno varno. Brskalnik Tor, VPN-ji in Tails ali drugi OS v živo so na voljo vsem in jih za začetnika ni preveč težko uporabiti.
Temni splet je nezakonitSam temni splet ni nezakonit. Brskalnik Tor, ki ga potrebujete za dostop do temnega spleta; vendar uporablja zelo močno šifriranje, ki je v nekaterih državah nezakonito. Kot tak je temni splet v nekaterih državah posredno nezakonit. Te države imajo tako ali tako bolj daljnosežne internetne omejitve. To so države, kot so Kitajska, Rusija, Belorusija, Turčija, Irak in Severna Koreja
Vse, kar lahko počnete na temnem spletu, je nezakonitoSam temni splet ni nezakonit, prav tako ni vse, kar se tam dogaja, nezakonito. Ali je nekaj tem nezakonito v temnem spletu ali ne, je odvisno od države, iz katere dostopate do temnega spleta. Zaradi jasnosti: uporabite samo to pravilo: če je nekaj nezakonitega v državi, v kateri ste, bo isto dejanje na temnem spletu tudi nezakonito. Torej, če je nezakonita prodaja mamil brez povezave, je tudi nezakonita prodaja mamil na temnem spletu. Ko ste v dvomih, vedno ne pozabite ugotoviti, kaj je zakonito in kaj ne

10. Uporabite dodatne anonimne storitve

Tudi če v temni splet vnesete popolnoma anonimno, je še vedno mogoče, da po naključju daste svoje osebne podatke z uporabo nekaterih spletnih storitev, kot so iskalniki, razširitve, skupna raba datotek, sporočila, e-poštna sporočila itd. Veliko spletnih storitev uporablja piškotke, sledilce in skripte za zbiranje določenih podatkov o vas. Zato je bolje izbrati alternativne spletne storitve, ki cenijo zasebnost. Spodaj najdete številne storitve, ki so dobre pri varovanju vaše zasebnosti.

Anonimni iskalniki

Za dober zasebni iskalnik lahko namesto Googla uporabite iskalnik DuckDuckGo. Medtem ko večina spletnih iskalnikov ne bo delovala na temnem spletu, DuckDuckGo. Čebulov naslov zanj je https://3g2upl4pq6kufc4m.onion/

Nadomestni iskalniki, ki bodo delovali v temnem spletu, so SearX in Startpage

Varna gesla

Prenosni računalnik z geslomVarna gesla so še bolj pomembna v temnem spletu kot na običajnem (površinskem) spletu. Če ne želite, da se vsakič znova spopadate s spodobnim geslom in jih varno shranjujete, lahko dobite skrbnika za gesla. Dve dobri možnosti sta Bitwarden in LessPass. Oba sta brezplačna in odprta. Najboljša možnost je, da se te storitve naložijo prek njihovega spletnega mesta.

Šifriranje datotek

Če boste datoteke prenašali ali nalagali na temnem spletu, je morda dobra ideja, da jih šifrirate. Zanesljivo, brezplačno in odprtokodno orodje za šifriranje je PeaZip. To orodje podpira 181 različnih datotek. Na žalost PeaZip ni na voljo uporabnikom macOS-a. Druga možnost za uporabnike Mac je Keka.

Anonimno nalaganje / skupno rabo

Če želite datoteke deliti anonimno, je OnionShare zelo dobra možnost. Na voljo je za Windows, macOS in Ubuntu. Dropbox in druga programska oprema za skupno rabo datotek, kot je ta, sta nenavadna zaradi neupoštevanja zasebnosti svojih uporabnikov ali podatkov. Z OnionShare lahko prek spletnega strežnika delite datoteke vseh velikosti. Druga možnost je Firefox Send. Čeprav so ga zasnovali ustvarjalci Firefoxa, ga lahko uporabljate tudi izven brskalnika Firefox. S to storitvijo lahko delite datoteke do 1 GB ali 2,5 GB na prenos, če ustvarite račun – česar ne priporočamo.

Anonimne pisarniške storitve

Če iščete alternativo Google Dokumenti z boljšo varnostjo, si oglejte Etherpad. Ta programska oprema je popolnoma odprtokodna in za njeno uporabo niti ne potrebujete računa. Druga možnost je Cryptpad. Z njim lahko pišete besedila, ustvarjate preglednice ali sestavljate predstavitve. Dostop do datoteke lahko dobijo samo ljudje, ki imajo tipke za dostop.

Video klicanje (VoIP)

Za (video) klice je na voljo več dobrih storitev, kot sta Linphone ali Mumble. Linphone je brezplačen in odprtokoden, uporablja se ga lahko za Windows macOS, IOS, Android in GNU / Linux. Programska oprema ima šifriranje od konca do konca. Mumble je malo drugače. Zasnovan je posebej za igre na srečo, ne vodi nobenih dnevnikov in tudi ne beleži pogovorov. Kljub temu nima nobenega šifriranja od konca do konca. Programska oprema je na voljo za Windows, macOS X, IOS in Ubuntu. Če želite izvedeti več, si oglejte naš seznam najboljših storitev video klicanja.

Pošiljanje anonimnih sporočil

Ricochet ali Signal zagotavljata varnejša sredstva za pošiljanje besedilnih sporočil kot običajna aplikacija za sporočila. Druga dobra možnost je TorChat. Ta aplikacija je del Tor-a in omogoča klepet s kom, ki jo uporabljate. Ni vam treba registrirati. TorChat vam samodejno dodeli številčno številko, ki jo morate poslati drugi osebi, s katero se želite pogovarjati. To lahko storite tako, da neposredno obvestite drugo osebo (iz oči v oči) ali pošljete svojo ID številko preko šifriranega e-poštnega sporočila (glejte naslednji korak). To bo omogočilo veliko anonimnost pri klepetu, ki je na splošno ne morete dobiti nikjer drugje.

Varno in anonimno pošiljanje e-poštnih sporočil

ProtonMail je zelo cenjena spletna e-poštna storitev. Njihovi poštni računi imajo standardno šifriranje od konca do konca. E-poštna sporočila, poslana prek Gmaila ali Hotmaila, so na splošno preprosta za prestrezanje in / ali dešifriranje. Šifrirane e-poštne storitve so veliko varnejša možnost. Te storitve imajo bolj stroge omejitve podatkov. Če torej nameravate uporabljati izključno šifrirane e-poštne račune, boste morda želeli ustvariti več. Tu je seznam šifriranih ponudnikov e-pošte.

Možno je ustvariti tudi začasen e-poštni naslov (tako imenovani gorilnik). Prednost tega je, da lahko ustvarite spletni račun na katerem koli spletnem mestu, potrdite svojo registracijo in nikoli ne skrbite, da boste svojo mapo »Prejeto« bombardirali z neuporabnimi e-poštnimi sporočili z omenjenega spletnega mesta. Nekateri znani ponudniki začasnih e-poštnih naslovov so: TempMail, 10minutemail in Guerrillamail.

Če resnično ne želite preiti na drug e-poštni naslov za temno brskanje po spletu, potem vsaj poskrbite, da bo vaš standardni e-poštni račun dobil nekaj dodatne zaščite s pomočjo PGP (precej dobra zasebnost). To lahko storite tako, da dodate dodatno storitev na svoj običajni e-poštni račun, kot je Mailvelope. Ta storitev deluje pri ponudnikih, kot sta Gmail ali Hotmail, in številnih drugih. Upoštevajte, da je ta možnost manj varna kot začasen e-poštni naslov ali šifriran e-poštni naslov. Številne informacije o vas lahko preberete prek običajnega e-poštnega naslova.

11. Izogibajte se prijav, vtičnikov, naročnin in plačil

Če želite varno brskati po temnem spletu, je anonimnost najboljša možnost. Če se odločite za prijavo na določene uporabniške ali bančne račune, bo vaša anonimnost ogrožena. Nikoli ni smiselno, da se v temnem spletu prijavite v svoj spletni bančni račun. Ko ste prijavljeni v uporabniški račun, je mogoče vsako dejavnost na tem spletnem mestu pripisati temu profilu, Tor ali ne. Zato je najbolje, da se med brskanjem po temnem spletu ne prijavite v noben profil ali račun.

Nekatera spletna mesta pa za dostop potrebujejo račun. V tem primeru lahko ustvarite randomiziran in za enkratno uporabo e-poštni naslov, ustvarite račun, ki ga osebno nikakor ne prepoznamo in uporabite ta račun za brskanje po spletnem mestu. Če ustvarite uporabniški račun, ki vam ga ni mogoče izslediti, pomeni, da ne uporabljate svojega imena, rojstnega dne, hobijev, zanimanj, lokacije itd. Bolj naključen in anonimen je, tem bolje. Za več pomoči o ustvarjanju varnega gesla si oglejte ta vodič.

Večina ljudi v brskalnikih uporablja vsaj nekaj vtičnikov. Mnogi od teh vtičnikov lahko zbirajo osebne podatke o vas, vaši lokaciji in vašem spletnem vedenju. Zato je bolje, da med iskanjem v temnem spletu niso omogočeni.

12. Vem, kam greš

Temni splet ni opremljen z rednim iskalnim indeksom, kot je Google. Preden zaidete v temen splet, morate vedeti, kam želite iti. To pomeni, da imate pripravljene določene URL-je, da lahko pridete do pravih strani. Ni pametno, da naključno obiščete spletna mesta, saj je enostavno priti nekam, ki ga nočete biti. Temni splet gosti nekatere najbolj neugodne elemente interneta, na primer spletna mesta za otroško pornografijo.

Da bi imeli nekaj smisla za smer temnega spleta, obstajajo spletna mesta z imeniki, ki vam lahko pomagajo najti tisto, kar želite. Eden najpogostejših krajev, ki ga obišče veliko prvih uporabnikov, je “Skriti Wiki”.

Druga dobra mesta za lažjo uporabo temnega spleta so:

 • DuckDuckGo: https://3g2upl4pq6kufc4m.onion/
 • SearX
 • StartPage

13. Uporabite Cryptocurrency

bitcoinTemni splet ponuja različne tržnice (najbolj znana je zdaj že propadla Cesta svile). Na teh tržnicah bodo verjetno prodali predmete, ki so v vaši državi nezakoniti. Zato morate biti pozorni in pozorni na zakone svoje države, preden karkoli kupite na temnem spletu.

Vendar pa ni vse za prodajo na temnem spletu nezakonito. Možno pa je tudi, da boste morda želeli nekaj kupiti zakonito, a anonimno. Vse, kar kupite, ne bi smelo biti javno znanje. Vse finančne transakcije na temnem spletu gredo preko kripto valute, ne pa z običajnimi bančnimi nakazili ali kreditnimi karticami. To bo zagotovilo anonimnost tako za vas kot za prodajalca.

Bitcoin je ponavadi prvo ime, na katerega ljudje pomislijo, ko slišijo kriptovalute. Ima dobro znano ime in ga pogosto vidijo kot varnega, zanesljivega in anonimnega. Vendar to ni povsem res. Bitcoin ima številne težave z zasebnostjo, kot so ponovna uporaba naslovov, povezana vozlišča, sledenje piškotkom in analitika blokovne verige. To pomeni, da lahko nekdo vaše osebne podatke poveže s transakcijo. Kot takšna prednostna možnost je uporaba kovanca, osredotočenega na zasebnost. Dva najbolj priljubljena sta Monero in Zcash, čeprav so na voljo tudi druge možnosti. Dober pregled najdete tukaj.

Preden karkoli kupite na temnem spletu, se prepričajte, da poznate zakone države in kako delujejo kripto valute.

14. Zaprite vse, ko končate

Ko končate brskanje po temnem spletu, zaprite vsa okna brskalnika in katero koli drugo povezano vsebino. Če ste uporabili Tails, izklopite operacijski sistem in se vrnite v običajni operacijski sistem. Če želite biti na varni strani: hitro zaženite sistem.

15. Zavedajte se, da nikoli niste 100% varni

Tudi če zvesto upoštevate vse prejšnje korake, vam še vedno ni zagotovljena popolna varnost na temnem spletu. Osebne podatke lahko nenamerno izročite ali kliknete poškodovano povezavo. Hekerji nenehno iščejo nove poti okoli varnostnih sistemov in nastavitev. Prav tako vas noben prejšnji korak ne bo varoval pred ogroženo strojno opremo. Če je računalniška strojna oprema okužena z neko vrsto zlonamerne programske opreme, je vsaka uporaba interneta že ogrožena. Skratka, za izboljšanje varnosti na temnem spletu lahko naredite veliko, vendar nikoli ni ničesar brezhibno.

16. Posvetujte se s spletnimi vodniki, spletnimi dnevniki, iskalniki, spletnimi klepeti itd.

Iskanje poti na temnem spletu je lahko precej težavno. Zato smo zbrali nekaj virov, ki jih lahko uporabite za nadaljnjo pomoč. Ni se vam treba zanašati samo na imenike. Upoštevajte, da ta spletna mesta lahko vsebujejo znake ali celo zlonamerno programsko opremo. Nič na temnem spletu ni nikoli resnično varno. Nikomur ne zaupajte, uporabljajte zdrav razum in vstopajte na lastno odgovornost.

Vrste spletnih strani
Povezava
Forumi
 • Središče: http://thehub7xbw4dc5r2.onion/index.php
 • Skriti odgovori: http://answerszuvs3gg2l64e6hmnryudl5zgrmwm3vh65hzszdghblddvfiqd.onion/
Iskalniki
 • Sveča: http://gjobqjj7wyczbqie.onion/
 • Ni zlo: http://hss3uro2hsxfogfq.onion/
Blogi
 • OnionSoup: http://soupksx6vqh3ydda.onion/?ref=VisiTOR
Kiosk
 • New York Times: https://www.nytimes3xbfgragh.onion/
 • Novice o zasebnosti: https://privacyintyqcroe.onion/
 • ProPublica: https://p53lf57qovyuvwsc6xnrppyply3vtqm7l6pcobkmyqsiofyeznfu5uqd.onion/

Končne misli

S tem vodičem lahko ostanete razmeroma varni ob obisku temnega spleta. Vendar, kot smo že omenili, temni splet ostaja precej težaven. Potrebno bo veliko truda, da bi stopili v temen splet in ko boste tam, verjetno ne boste mogli obiskati veliko spletnih mest. Preden poskusite obiskati ta del interneta, priporočamo veliko branje o temnem spletu. Nazadnje, če niste prepričani, kaj bi počeli v temnem spletu, se morda držite tudi spletnega mesta na površinskem spletu.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me