Kako varna je povezava Bluetooth? | VPNoverview.com

Bluetooth je brezžični način prenosa informacij iz ene naprave v drugo. V večini primerov je Bluetooth bolj varen kot Wi-Fi. Kot v katerem koli brezžičnem sistemu lahko tudi vaši podatki prenesejo druge osebe, ki niso nameravali imeti dostopa do vaših podatkov. In ogroženi niso samo predvajanje glasbe v slušalkah Bluetooth. Bluetooth bi lahko razkril veliko podatkov iz vašega mobilnega telefona, prenosnika ali računalnika. Čas je, da se zavedate tveganj za varnost in zasebnost uporabe Bluetooth.


Kako deluje Bluetooth

bluetoothV desetem stoletju je Harald Danska postal kralj Danske in združil kraljestvo z Norveško. Kot priznanje pomena nordijskih držav v svetu tehnologije mobilnih telefonov je bila tehnologija po brezžičnem povezovanju slušalk za mobilne telefone poimenovana po njem. Bluetooth tehnologija je protokol za vzpostavitev lokalnega omrežja. V tem omrežju lahko slušalke in druge zunanje naprave komunicirajo s svojim mobilnim telefonom in drugimi napravami.

Ko povežete napravo Bluetooth, se informacije izmenjujejo z računalnikom ali telefonom. Najprej mora ugotoviti, da gre za napravo, ki se je povezala pred ali vzpostavila novo povezavo. V običajni uporabi se vaš telefon ali računalnik ne bo samodejno povezoval z novo napravo. Ker morate odobriti nove povezave, je povezava Bluetooth običajno zaščitena pred krampami zunanjih naprav, ki že niso del vašega omrežja.

Kot običajno pa hekerji najdejo načine, kako se izogniti tej zaščiti in tako dostopati do telefona ali računalnika. Bluetooth je eden najvarnejših protokolov za brezžično komunikacijo. Obstajajo pa ranljivosti, ki jih lahko hekerji izkoristijo.

Kako hekerji pridobijo dostop prek Bluetooth

Noben varnostni sistem ni popoln in Bluetooth ni izjema. Podatki med napravo in priključkom, povezanim prek Bluetooth, so šifrirani. Toda hekerji si nenehno prizadevajo za razbijanje te šifriranja. Hekerji lažje šifrirajo podatke iz naprav, ki uporabljajo starejše različice Bluetooth. Ko je šifriranje prekinjeno, lahko hekerji prisluhnejo vsem podatkom, ki prehajajo v vašo napravo in iz nje. Dotaknite se svojega gesla banke na starejši uri, povezani s povezavo Bluetooth, in heker bo morda lahko pobral vaše podatke.

Ena najboljših lastnosti Bluetooth je doseg, s katerim se lahko povežete s svojo napravo. Lahko se odmaknete od telefona na svoji mizi in še vedno povlečete sporočila na pametni uri. Vendar ta razpon omogoča hekerjem tudi veliko prostora, da bi poskusili prestreči signal. Ne glede na to, ali je v telovadnici ali v lokalni kavarni možno, da bi heker lahko prisluhnil vašemu Bluetooth signalu.

slušalka bluetoothNekatere slušalke imajo varnostne ranljivosti, ki olajšajo krajo. Ko heker pokvari vaše slušalke, jih lahko poslušajo ali preprosto snemajo vaše pogovore. Heker lahko nato pridobi osebne podatke, ki jih lahko uporabi proti vam. Večina podjetij potrebuje osebne podatke za preverjanje vaše identitete, ko pokličete. Heker, ki posluša vaš telefonski klic, bi se potem lahko lažno predstavil, da bi vam ukradel identiteto. Prav tako bi se lahko naučil vašega naslova in vas slišal razpravljati o prihajajočih počitniških načrtih. To bi lahko nudilo enostavno priložnost za vstop v vaš dom, ko bodo vedeli, da vas ni.

Še en priljubljen kramp telefon vara telefon, da vzpostavi povezavo z novo napravo. Hekerji presežejo zahtevo po odobritvi novih naprav. Ta napad zahteva več spretnosti kot mnogi drugi hekerji Bluetooth. To pa lahko prinese tudi veliko več informacij. Ko vaša naprava vzpostavi tako povezavo, bo poslala in prejela vse zahtevane podatke prek povezave.

Zaščita vašega Bluetooth pred vdorom

Čeprav se morda ne boste mogli zaščititi pred vsemi možnimi grožnjami varnosti, lahko nekaj preprostih korakov močno poveča vašo varnost Bluetooth. Najprej v nastavitvah Bluetooth nastavite svojo napravo, da se bo povezovala samo z zaupanja vrednimi napravami. To bo pogosto spodletelo vsakršnih poskusov vzpostavitve povezave z novimi napravami. Drugič, lahko napravo nastavite tako, da za vzpostavitev nove povezave potrebuje pin kodo. S tem praktično ni mogoče, da bi nekdo prevaral vaš telefon pri ustvarjanju nove povezave.

Ena najboljših stvari, ki jo lahko naredite, da zaščitite svojo napravo Bluetooth pred prisluškovanjem ali drugim pred poškodbami slušalk, je, da izklopite Bluetooth, ko ga ne uporabljate. Z omejevanjem možnosti, da napadalci dobijo dostop do vašega Bluetooth-ja, izboljšate svoje možnosti za ohranjanje varnosti. Številne aplikacije za avtomatizacijo, na primer If This then That ali Tasker, lahko nastavite tako, da samodejno izklopijo Bluetooth, ko zapustite lokacijo ali prekinete povezavo z napravo. To ne samo da lahko izboljša vašo varnost, ampak vam bo rahlo povečalo tudi življenjsko dobo baterije v napravi.

Niso samo hekerji, s katerimi morate biti zaskrbljeni

Morda mislite, da so hekerji edina grožnja, ki jih morate skrbeti, če želite uporabljati Bluetooth na načine, ki jih niste odobrili. Na žalost to preprosto ni tako. Mnoge aplikacije, vključno s priljubljenimi aplikacijami iz Facebooka, Googla in drugih, lahko prek Bluetooth naprave vaše naprave stalno spremljajo vašo lokacijo.

Oznaka lokacije pametnega telefonaKo izklopite Bluetooth iz svoje naprave, preneha oddajati, vendar še vedno prepozna signale Bluetooth v bližini vaše naprave. Proizvajalci aplikacij lahko uporabijo informacije o tem, kateri signali Bluetooth dosežejo vaš telefon, da določijo vašo lokacijo. Številni izdelovalci aplikacij v izjavi o zasebnosti poudarjajo, da bodo s pomočjo Bluetooth spremljali vašo lokacijo. To pomeni, da lahko ta podjetja spremljajo vaš domači in službeni naslov, ko obiščete novega zdravnika, svoje najljubše kraje in še veliko več o vašem življenju. Bluetooth je zelo natančen sledilni signal.

Proizvajalci aplikacij lahko zaščitite svojo zasebnost pred to invazijo Bluetooth. Pazljivo preberite izjavo o zasebnosti, da preverite, ali aplikacije, ki jih uporabljate, uporabljajo Bluetooth pri sledenju njihove lokacije. Ker sledenje lokacije potrebuje vaše dovoljenje, lahko izklopite dovoljenje v svoji napravi za te aplikacije. Pomembno je upoštevati, da tudi če so v vaši napravi izklopljene lokacijske storitve in Bluetooth, lahko proizvajalci aplikacij spremljajo vašo lokacijo prek Bluetooth, dokler ne izklopite dovoljenj za aplikacijo.

Zaščitite svojo zasebnost in varnost tako, da sledite nekaj preprostih pravil s povezavo Bluetooth. Izklopite Bluetooth, ko ga ne uporabljate, povežite se samo z zaupanja vrednimi napravami in spremljajte dovoljenja, ki jih dajete aplikacijam, ko jih namestite. Čeprav noben varnostni sistem ni popoln, lahko s temi preprostimi varnostnimi ukrepi naredite Bluetooth čim bolj varen.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me