Kako upravljati svoje nastavitve zasebnosti na Tinderju VPNO pregled

Tinder logotipTinder je nedvomno trenutno najbolj priljubljena aplikacija za zmenke na svetu. Od leta 2012 lahko profile bližnjih uporabnikov potegnemo desno (»zanima me«) ali levo (»ne zanima me«). Po ocenah približno 50 milijonov ljudi aplikacijo uporablja po vsem svetu. Pomen premikanja levo in desno je mnogim postal celo znan. Spletni zmenki so večinoma samo zelo zabavni. Aplikacije za zmenke uporabnikom omogočajo, da se srečajo z drugimi, ko sedijo na kavču v svoji dnevni sobi. Hkrati pa je z uporabo teh aplikacij povezanih več tveganj glede zasebnosti. Tega se je vedno pametno zavedati.


Ta članek ni namenjen povzročanju panike ali preprečevanju uporabe aplikacij za zmenke. Vseeno pa vam želimo pomagati, da se čim bolj zaščitite pred kakršnimi koli tveganji za vašo zasebnost. Da bi uporaba aplikacij za zmenke, kot je Tinder, ostala zabavna, vam svetujemo, da upoštevate nekaj previdnostnih ukrepov. Na primer, nikoli ne uporabljajte slike svojega Twitterja ali Instagrama na Tinderju, bodite previdni in bodite previdni, ko načrtujete zmenek, ne delite preveč informacij o sebi, prijavite sumljivo vedenje in po možnosti uporabite VPN.

Kakšna so tveganja za zasebnost uporabe Tinderja?

Vašo aktivnost je mogoče nadzorovati

Vaša dejavnost na Tinderju morda ni tako zasebna, kot se vam zdi. Poročilo kibernetske družbe Checkmark omenja dve večji ranljivosti v aplikacijah Tinder iOS in Android. Obe ranljivosti se nanašata na vprašanje nezadostne šifriranja. Ena težava je, da aplikacija ne uporablja varnega protokola HTTPS za šifriranje slik profila. Poleg tega se s strežnikov Tinder pošiljajo različni podatki za potego v levo in desno.

Zato so besedila, kot so imena in osebni podatki, šifrirana, slike profila Tinderja ne. To pomeni, da lahko hekerji spremljajo vašo aktivnost in vidijo, katere slike profila gledate. To lahko storijo s prestrezanjem prometa med vašo mobilno napravo in strežniki Tinder. Poleg tega lahko hekerji uporabijo podatke s strežnikov Tinder, da ugotovijo, ali ste po sliki potegnili desno ali potegnili v levo. Da bi hekerji prestregli vaše podatke, morajo biti v istem omrežju Wi-Fi kot vi, javna omrežja pa so najbolj ranljiva.

Čeprav je malo verjetno, da bi heker, ki bi prestregel vaše podatke o Tinderju, povzročil krajo identitete, lahko za uporabnika še vedno pride do posledic. To še posebej velja v državah z negativnimi pogledi na zmenke, homoseksualne odnose in intimne odnose zunaj zakonske zveze.

Drugi uporabniki lahko najdejo vašo lokacijo

Oznaka lokacije pametnega telefonaŽal je pri uporabi Tinder vaša lokacija vidna drugim uporabnikom. Podatki za obdelavo lokacije Tinderja se zgodijo na strani odjemalca. Podatki o lokaciji za izbrane uporabnike v radiju 25 milj se pošljejo uporabnikom in so zelo natančni. Julija 2014 je bila odkrita varnostna ranljivost glede načina pošiljanja koordinat širine in dolžine na naprave uporabnikov. Ranljivost je pomenila, da lahko vsakdo, ki ima osnovno programsko znanje, najde vaše koordinate lokacije. Povečalo je tudi tveganje uporabnikov, da jih bodo plenilci plenili, ki so uporabljali aplikacijo Tinder.

Tinder je to ranljivost odpravil tako, da je koordinate nadomestil z ukrepi na daljavo, kar uporabnikom otežuje, čeprav ni nemogoče, da odkrijejo vašo lokacijo.

Tinder hrani vaše osebne podatke

Pravilnik o zasebnosti družbe Tinder določa, da se lahko vaši podatki uporabljajo v oglaševalske namene. Nadalje pravi, da “ne smete pričakovati, da bodo vaši osebni podatki, klepeti in komunikacije vedno ostali varni.” V praksi se to lahko prevede na stotine strani podatkov.

Leta 2017 je francoska novinarka Judith Deportail zahtevala, naj Tinder objavi njene osebne podatke, in bila je šokirana, ko ji je Tinder poslal 800 strani svojih osebnih podatkov. Primer Deportail ni nič nenavadnega, saj ima Tinder ogromno podatkov o vseh svojih uporabnikih. Vrste informacij, ki jih Tinder pridobi, vključujejo vašo lokacijo, Facebook všečke, povezave do fotografij na Instagramu (tudi če je bil račun izbrisan), Tinderjeve pogovore z vžigalicami in koliko Facebook prijateljev imate.

Pomembno si je zapomniti, da ko klepetate z nekom prek Tinderja, podatke razkrivate v aplikaciji poleg osebe, s katero govorite.

Vaša aktivnost Tinder je lahko vidna na Facebooku

Če se odločite za prijavo pri Tinderju s svojim Facebook računom, bodite pozorni, da boste morali sprejeti ukrepe za zagotovitev, da vaša aktivnost Tinder ne bo vidna na Facebooku. Ko se prijavite za Tinder s Facebooka, aplikacija dobi popoln dostop do vašega Facebook profila. Nato potegne podatke iz svojega profila, da pridobi vaše slike, lokacijo in zanimanja, s katerimi si lahko pomagate z ljudmi v vaši bližini. Slaba stran te integracije je, da lahko slučajno razkrijete, da uporabljate Tinder vsem svojim Facebook prijateljem. Obstaja tudi tveganje, da vas bo nekdo, ki ste ga srečali na Tinderju, našel na Facebooku in vas tam kontaktiral. Če se prijavite s Facebookom, boste morali prilagoditi nastavitve zasebnosti, da se temu izognete. Druga možnost je, da se na Tinder prijavite s številko mobilnega telefona.

Nevarnosti v vsakdanjem življenju

Tinder je in ostaja spletna služba za zmenke. To pomeni, da boste ne glede na to, kako uporabljate aplikacijo, prišli v stik z neznanci. O teh neznancih verjetno ne boste vedeli popolnoma ničesar, tako da vedno obstaja možnost, da vas lovijo. Čeprav se to morda sliši strašljivo, ni povsem nepričakovano. Kljub temu pa vas želimo obvestiti o različnih nevarnostih, ki jih skriva Tinder. To ne pomeni, da je aplikacija sama po sebi nevarna, ampak da ljudje zlorabljajo obstoječe socialno omrežje, ki ga lahko ponudi Tinder.

“Vodnik za zalego Tinderja”

zalezovalec v grmovjuNa več forumih in spletnih mestih ljudje govorijo o „Vodniku za zalego Tinderja“. To je bil spletni vodič, ki vam je natančno povedal, kako lahko izvedete čim več informacij o vaši tekmi s Tinderjem. V nekaj minutah bi lahko našli osebne podatke o več kot 40% Tinderjevih profilov tako, da bi na primer izsledili njihove Twitter, Instagram ali Facebook račun.

Zdi se, da je ta vodnik izginil iz interneta ali vsaj iz površinskega spleta, vendar je neznancem pogosto zelo enostavno najti informacije o vas. Edino, kar bi lahko potrebovali, sta slika vašega profila Tinder in vaše ime. Z Googlom bi lahko uporabili povratno iskanje slik, da bi prišli do drugih kanalov v družabnih medijih. Ali omenjate mesto, v katerem živite, službo ali tam najljubšo restavracijo? Potem lahko vsakdo s slabimi nameni te podatke uporabi za zalezovanje ali izsiljevanje. Nekateri uporabniki bi morda želeli spoznati nekaj več o vas, preden začnete zmenkati. V takem primeru se morate vprašati, ali je dobro, da se lahko z Googlingom preprosto naučijo vseh stvari o vašem zasebnem življenju brez vašega dovoljenja..

Tinder in kriminal

Grindr se v novicah pojavlja precej pogosto, ker so kriminalci aplikacijo uporabljali za kazniva dejanja pripadnikov LGBT skupnosti. Nekatera spletna mesta imajo cele zbirke člankov o datumih Tinderja na najslabši način. Leta 2017 je Američanko Sydney Loofe ubil njen datum Tinder. Leto pred tem so bile kosti ženske najdene v Mexico Cityju. To je bilo vse, kar je ostalo, potem ko je moški, ki ga je srečala na Tinderju, odmetaval svoje telo v klorovodikovi kislini.

Obstaja nešteto drugih primerov ljudi, ki so postali žrtev umora ali zlorabe prek Tinderja. Tako moški kot ženske tvegajo. Skoraj v vseh primerih je bilo srečanje v resničnem življenju po začetnem srečanju na Tinderju zelo grozno. Takšnih zločinov je Tinder težko preprečiti, saj se noben od njih v resnici ne zgodi na sami aplikaciji. Zato je izredno pomembno biti previden, ko se z nekom srečate.

Izsiljevanje

Ne le fizično nasilje lahko začetno tekmo Tinder spremeni v nočno moro. Spletna izsiljevanja se pojavljajo tudi redno. Pred dvema letoma je 20-letni deček na Nizozemskem končal življenje, potem ko so ga na Tinderju prevarili in izsiljevali. Moški tam se je pretvarjal, da je ženska, in si z žrtev izmenjal gole slike in video posnetke. Po tem prvotnem lovu se je moški za ponarejenim profilom obrnil proti dečku in ga prisilil, da plača, če ne želi, da se material pošlje vsem prijateljem in družini. V paniki je fant storil samomor.

Na žalost se primeri izsiljevanja, kot je ta, na Tinderju zgodijo precej pogosto. Ker ta vrsta kriminala ne potrebuje srečanja v resničnem življenju, se lahko kiber kriminalci zlahka predstavljajo kot kdo drug. Moški lahko v Googlu poišče nekaj slik in si omisli ženski Tinder profil, s katerim bo ciljal na heteroseksualne moške. Tako nikoli ne veste, s kom imate opravka.

Kako lahko zaščitite svojo zasebnost na Tinderju?

Glede na vse možne kršitve zasebnosti, ki se lahko zgodijo s Tinderjem, kaj lahko storite, da zaščitite svojo zasebnost? Na Tinderju lahko sprejmete različne korake, da prikrijete svojo lokacijo in identiteto. Tukaj je nekaj najpomembnejših:

Bodite previdni, kaj delite na spletu

Pomembno je razmisliti o posledicah, preden kaj objavite v spletu ali v aplikacijah za zmenke. Tudi če ne navedete svojega polnega imena ali kontaktnih podatkov, vas lahko drugi uporabniki še vedno identificirajo na drug način. Na primer, lahko nekdo na Tinderju vzame povratno iskanje slik, da ugotovi, ali se vaša slika pojavi kjer koli drugje v spletu. Če ste za prijavo na Tinder uporabljali Facebook, bi nekdo zlahka našel vaš Facebook profil, saj Tinder potegne vašo sliko profila iz Facebooka. Če želite zaščititi svojo zasebnost, uporabite drugo sliko za Tinder, ki je nikjer drugje na internetu. Izogibajte se tudi objavi imena svojega delovnega mesta ali šole na Facebooku. Poleg tega se izogibajte postavljanju povezav na Instagram ali ročajih družbenih medijev na vaš Tinder profil.

Uporabite Burnerjev Facebook račun za Tinder

Priljubljen način, da svoje profile Tinder in Facebook ločite, je ustvariti dodaten Facebook račun, ki ga uporabljate samo za Tinder. Tako lahko uporabite svoj Facebook račun za gorilnik za dostop do Tinderja, medtem ko imate več nadzora nad svojo zasebnostjo. Ko se prijavite, uporabite začasen e-poštni naslov in uporabite vzdevek za svoj Facebook račun. Prav tako je dobro, da naložite nekaj fotografij sebe, ki ne obstajajo drugje po spletu. S temi previdnostnimi ukrepi lahko nekomu, ki ste ga ravnokar spoznali na Tinderju, otežite iskanje vašega spleta.

Prilagodite svoje nastavitve zasebnosti na Facebooku

Ne glede na to, ali ste se odločili za uporabo Facebookovega računa gorilnika ali ne, je pomembno, da prilagodite svoje zasebne nastavitve zasebnosti. Cilj je, da se vaše tekme Tinder ohrani v spletni aplikaciji in prepreči, da bi vas kontaktirali prek Facebooka. Najboljši način za to je, da odprete zavihek zasebnosti na Facebooku in spremenite nastavitve na naslednje:

 • Kdo si lahko ogleda vaše prihodnje objave? > Samo jaz
 • Kdo lahko vidi vaš seznam prijateljev > Samo jaz
 • Kdo vam lahko pošlje prošnjo za prijatelja? > Prijatelji prijateljev
 • Kdo vas lahko pogleda po e-pošti? > Prijatelji
 • Kdo vas lahko pogleda po svoji telefonski številki > Prijatelji
 • Dovoli iskalnikom zunaj Facebooka povezavo do vašega profila > Počistite polje

Naslednji korak je, da v nastavitvah Facebooka kliknete zavihek Označevanje in časovnica. Te možnosti spremenite v naslednje:

 • Kdo lahko objavlja na vaši časovnici? > Samo jaz
 • Kdo lahko vidi označene objave na vaši časovnici? > Samo jaz
 • Kdo lahko vidi, kaj drugi objavljajo na vaši časovnici? > Samo jaz
 • Ko ste v objavi označeni, koga želite dodati v občinstvo? > Samo jaz
 • Predlogi za oznake > Nihče

S temi koraki lahko zagotovite, da vaš Facebook profil ne bo viden tujcem.

Skrij svojo aplikacijo Tinder iz Facebooka

Ker Facebook omogoča integracijo z mnogimi storitvami, vključno s Tinderjem, boste morali sprejeti ukrepe, da svojo aplikacijo Tinder skrijete pred Facebookom. Če želite od svojih prijateljev iz Facebooka prikriti dejstvo, da ste na Tinderju, morate iti v nastavitve zasebnosti na Facebooku in izbrati “Oglejte si več nastavitev.” Tukaj morate izbrati Aplikacije, poiskati aplikacijo Tinder in pritisniti možnost »Uredi« na desni strani aplikacije. Pomaknite se na Vidnost aplikacij in objav in izberite možnost »Samo jaz«. To pomeni, da boste lahko le videli svoj dostop do Tinderja.

Uporabite VPN

VPN na mobilnem telefonuMnoge aplikacije za zmenke niso dovolj previdne s svojimi podatki. Za nalaganje slik uporabljajo nevarne povezave, kot je protokol HTTP. Zaradi tega so v napadih sredi človeka zelo ranljivi za človeka. Če želite zagotoviti, da vaši podatki o zmenkih ne bodo prišli v napačne roke, lahko uporabite VPN. VPN ustvari šifrirano povezavo med vami in strežnikom. Tako drugi ne bodo videli vašega naslova IP in ne bodo vedeli, kaj počnete v aplikacijah, kot je Tinder. VPN lahko pomaga ohraniti vaše osebne podatke.

Za skupnost LGBT: uporabite Traveler Alert

Pred kratkim je Tinder opravil posodobitev, ki lahko pomaga zaščititi vse člane LGBT, ki uporabljajo aplikacijo. S funkcijo Traveler Alert vas zdaj opozori, kadar vstopite na zemljišče ali območje, ki ima zakone proti LGBT osebam. Kadarkoli potujete v takšno državo, vam bo Tinder poslal obvestilo. Če v svojem profilu pokažete svoje spolne želje, bo to samodejno postalo nevidno, dokler ne zapustite območja. Poleg tega lahko v nastavitvah aplikacije za dodatno varnost deaktivirate možnost »Pokaži mi na Tinderju«. Če to storite, vaš profil ne bo več viden nikomur. Ker nekatere vlade po zakonu kaznujejo stike in odnose z LGBT, aplikacije za zmenke pa se včasih uporabljajo za sledenje LGBT osebam, je nova posodobitev zelo potrebna in pomembna.

Prijavite sumljivo vedenje

Tinder nenehno poskuša odstraniti ponarejene profile, kriminalce in bote iz svoje aplikacije. Pomagate jim lahko tako, da prijavite sumljivo vedenje. Če prijavite sumljiv račun, lahko Tinderjeva ekipa razišče in ga odstrani. Tako boste lahko vi in ​​drugi uporabniki varnejši. Tu je nekaj primerov vedenja, ki krši Tinderjeve pogoje:

 • Uporabniki, ki prosijo za denar ali donacijo
 • Uporabniki, ki prosijo za slike
 • Mladoletni otroci, ki uporabljajo aplikacijo
 • Uporabniki, ki nadlegujejo druge
 • Uporabniki, ki se po sestanku obnašajo neprimerno
 • Lažni profili / som
 • Neželena pošta, poskusi prodaje izdelkov uporabnikom

Če spodbujate katero koli od zgoraj omenjenih stvari, se lahko obrnete neposredno na Tinder. Prav tako lahko blokirate uporabnike, ki vas nadlegujejo. Tako je nemogoče, da vas prek aplikacije kontaktirajo.

Končne misli

Medtem ko so Tinder in druge aplikacije za zmenke izjemno priljubljene, te aplikacije prav tako ogrožajo vašo zasebnost. Zaradi ranljivosti v aplikaciji Tinder lahko hekerji vohunijo za vašo dejavnost ali drugi uporabniki sistema Tinder ugotovijo vašo lokacijo. Poleg tega Tinder zbira vaše osebne podatke, integracija aplikacije s Facebookom pa lahko povzroči tudi kršitev vaše zasebnosti. To so pomisleki, o katerih bi moral vedeti vsak uporabnik Tinderja. Čeprav lahko Tinder dostopa do vaših podatkov, lahko s previdnostnimi ukrepi do določene mere zaščitite svojo zasebnost pri uporabi aplikacije za zmenke.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map