Kako izbrisati vse občutljive podatke iz pametnega telefona ali tabličnega računalnika

Pametni telefoni in tablični računalniki so spremenili način interakcije s svetom. Telefonskih imenikov starih rumenih strani nikjer ni mogoče najti. Vaš adresar zdaj živi v vašem telefonu. Tudi načini nakupovanja in bankovanja so se spremenili. Ta majhen računalnik v žepu ima zdaj skoraj vse pomembne podatke o vašem življenju. To pomeni, da lahko nekdo, če te informacije ne izbrišete v celoti pred nadgradnjo na najnovejši model, dostopa do izjemno občutljivih informacij o vas. Presenetljiva novica je, da ponastavitev tovarne morda ne bo dovolj za izbris vaših podatkov.


Zakaj izbrisan ni varen

Brisanje podatkov iPad iPhoneVzemite kos čistega, belega papirja in nanj v svinčnik napišite svoj naslov. Zdaj izbrišite svoj naslov. To se v bistvu zgodi, ko opravite tovarniško ponastavitev pametnega telefona ali tabličnega računalnika. Vsi smo videli skrivnosti, v katerih detektiv vzame kos papirja, ki je bil izbrisan, in s tem, ko s svinčnikom drgnete svinčnik, lahko prebere, kar je bilo napisano na njem. Če držite ta kos papirja do svetlobe, lahko verjetno celo preberete naslov. Nekdo lahko dostopa do neke programske opreme, ki lahko obnovi datoteke in podatke, ki so bili izbrisani s tovarniško ponastavitvijo. Dobra novica je, da lahko uporabite nekaj preprostih korakov, da zagotovite, da so vaši podatki resnično izginili s stare naprave.

Šifriranje je najboljši brisalec

Preden poskusite ponastaviti na tovarno, šifrirajte podatke v svoji napravi. Brez ključev za šifriranje praktično ni mogoče rekonstruirati svojih podatkov. Informacije so še vedno tam, kot pri vsaki ponastavitvi na tovarne, vendar je vse, kar je mogoče pridobiti, šifrirani podatki. To vas ščiti pred pridobivanjem vaših občutljivih podatkov s strani osebe, ki ima vašo napravo za seboj.

Na večini naprav je šifriranje preprosta zadeva. Če imate napravo Apple z operacijskim sistemom iOS 8.0 ali novejšo, se vaša naprava samodejno šifrira, Apple pa nima šifrirnega ključa, da bi ga odprl. Če ponastavite tovarniško ponastavitev na napravi Apple, nihče, ki nima vaše geslo, ne more obnoviti podatkov. Za naprave z operacijskim sistemom Android, ki izvajajo Marshmallow ali novejše, bi morali biti vaši podatki privzeto šifrirani.

brisanje informacij android

Če imate nekoliko starejšo napravo Android, lahko preverite, ali je telefon šifriran ali šifrira vaše podatke. To lahko storite tako, da odprete meni z nastavitvami in kliknete varnostni zaslon. To je lahko pod različnimi zavihki, odvisno od vaše naprave. Morda bo označen tudi kot “Zaklenjen zaslon in varnost.”

zaklenjen zaslon in varnost

Ko najdete pravi zaslon, kliknite varnost in poiščite možnost »Šifriraj napravo«. Tudi glede na vašo napravo je to lahko označeno z oznako »Šifriraj«, »Šifriraj« ali kaj podobnega.

šifriranje naprave

Zaslon šifriranja vas opozori, da je šifriranje dolg postopek. Želeli boste počakati nekaj časa, ko telefona ne boste potrebovali vsaj eno uro, in verjetno boste želeli, da se vaša naprava vključi, medtem ko se šifriranje izvaja. Ko so šifrirani, so podatki v vaši napravi zaščiteni.

Odjava iz vseh računov

Ne glede na to, ali uporabljate napravo Apple ali Android, je odjava iz računov dobra ideja. S tem pametni telefon ali tablični računalnik pripravi na tovarniško ponastavitev in prenese na novega lastnika.

Naprave iOS

Za naprave iOS se odjavite iz App Store, iMessage in iCloud. Sledite tem korakom:

  1. Pred odhodom se prepričajte, da odklopite vse povezane naprave, kot je Apple Watch
  2. V nastavitvah poiščite »Sporočila« in izklopite možnost iMessage
  3. Poiščite iTunes & Nastavitev aplikacije App Store, kliknite e-poštni naslov Apple ID in nato kliknite »Odjava«
  4. Na koncu v nastavitvah tapnite »iCloud« na dnu zaslona poiščite »Odjava« ali poiščite svoje ime in tapnite »Odjava. Vaša naprava je zdaj pripravljena za brisanje in ponastavitev.

jabolčna odjava

Naprave Android

Če imate starejšo napravo, lahko naprave Android preskočite na tovarniško ponastavitev na tej točki. Na novejših napravah ima Android privzeto vklopljeno tovarniško zaščito pred ponastavitvijo, ki novemu lastniku prepreči prijavo v napravo, če predhodno pravilno ne deaktivirate računov.

Najprej izključite zaklepanje zaslona. V svojih nastavitvah boste morali najti nastavitve zaklenjenega zaslona. To je lahko pod nekaj različnimi nalepkami, odvisno od vaše naprave, običajno pa so označene z »Varnost zaklenjenega zaslona«, »Zaklenjen zaslon«, »Zaklenjen zaslon in varnost« ali kaj podobnega.

vrsta zaslona

Za izključitev zaklenjenega zaslona izberite »Brez«.

nastavitve osebne

Nato se odjavite iz svojega Google Računa v napravi. V meniju Nastavitve »Uporabniki in računi« ali »Računi«.

račune

Tapnite »Računi«, če želite prikazati različne račune, v katere ste prijavljeni. Morda se boste želeli odjaviti iz vsakega posebej, vendar je na splošno dovolj za odjavo iz Googla.

Poiščite »Google« in kliknite vsak Gmail račun, v katerega ste prijavljeni v tej napravi, da ga odstranite. V zgornjem desnem kotu zaslona kliknite »Več« in izberite »Odstrani račun«, da se odjavite.

Pripravljen za ponastavitev

Ko ste izvedli te korake, lahko zdaj ponastavite na tovarniške nastavitve z zaupanjem, da so vaši podatki varni.

iOS

V napravi iOS v meniju z nastavitvami kliknite »Splošno«, izberite »Ponastavi« in na koncu izberite »Zbriši vso vsebino in nastavitve.«

izbrisati vso vsebino ponastaviti jabolko

Preden izbrišete, lahko varnostno kopirate svoje podatke v iCloud. Izberite bodisi varnostno kopijo podatkov ali ‘Zbriši zdaj.’ Vaši podatki so zdaj izbrisani iz naprave.

Android

V napravi Android v meniju z nastavitvami poiščite “Varnostno kopiranje” & Ponastaviti”. To lahko pogosto, vendar ne vedno, najdemo v sistemskem meniju svojih nastavitev.

Izberite “Varnostno kopiranje in ponastavitev”, da pridete do zaslona ponastavitve in izberite možnost za ponastavitev naprave.

varnostno kopiranje in ponastavitev
Najprej izklopite možnost »Samodejna obnovitev«. Ta možnost povrne shranjene nastavitve in podatke, ko ponastavite napravo. Kliknite drsnik, da ga izklopite.

Na koncu izberite »Ponastavitev tovarniških podatkov«, da ponastavite napravo. Android prikaže seznam računov, v katere ste še vedno prijavljeni v svoji napravi – če obstajajo. Za potrditev izbire za ponastavitev izberite »Ponastavi napravo« na dnu zaslona.

Če sledite tem preprostim korakom, lahko zagotovite, da bodo podatki ostali varni, tudi ko napravo oddate drugemu lastniku.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me