Kaj ve WhatsApp o meni? | VPNO pregled

WhatsApp je bil ustvarjen z idejo, da bi zagotovil zasebno, varno platformo za sporočanje. Uporabniki si lahko med seboj sporočajo možnosti in prednosti, ki jih presegajo le sporočila z besedilom. Večina uporabnikov WhatsApp ceni zasebnost svojih sporočil. Cenijo zaupanje, ki ga čutijo, če poznajo le predvidene sprejemnike in bodo vedeli vsebino pogovorov. Morda boste presenečeni, ko boste izvedeli, da WhatsApp zbira veliko informacij o svojih uporabnikih.


WhatsApp’s Connection s Facebookom

WhatsApp logotipWhatsApp je bil ustvarjen z upoštevanjem zasebnosti in je svojim uporabnikom dobro služil več let. Toda v zadnjih letih je WhatsApp prodal Facebooku. Številni ljudje so izrazili zaskrbljenost nad tem, kako Facebook zbira in uporablja informacije. To vpliva na vse njegove storitve, vključno s WhatsApp.

V intervjuju, objavljenem leta 2014, je ustanovitelj WhatsAppa Jan Koum dejal: “” In o naših uporabnikih ni treba vedeti veliko. Za dobro ciljanje oglasov morajo podjetja vedeti, kje ste, kaj lahko počnete, s kom ste lahko, kaj bi lahko radi ali ne. To je nora količina podatkov. “

V skladu s to filozofijo je WhatsApp hitro rastel. To je pritegnilo pozornost največje platforme socialnih medijev na svetu. Ustanovitelji WhatsAppa so svojo aplikacijo videli kot orodje za pomoč prijateljem pri komunikaciji. Facebook je videl možnost za zlati rudnik oglaševalskih informacij.

Leta 2014 je Facebook kupil WhatsApp za 19 milijard dolarjev. Medtem ko Facebook vsako četrtletje prinese milijarde dolarjev prihodka, je bil to še vedno velik odmik kapitala za odkup tekmeca. Podatki, pridobljeni s WhatsApp-om, naredijo celo to ekstravagantno ceno vredno naložbo.

Osnovni podatki, ki jih je zbral WhatsApp

WhatsApp bo moral zbrati nekaj osnovnih informacij, da vam bo ponudil storitev. To je običajno in pričakovano. WhatsApp ima vašo telefonsko številko, saj se prijavite v storitev in se povežete z drugimi. Aplikacija zbira tudi podatke o tem, kdo je vaš ponudnik mobilnih storitev. Te informacije so lahko pomembne pri pošiljanju in prejemanju informacij v vašo napravo. WhatsApp zbira tudi podatke o vrsti telefona, ki ga uporabljate, in o operacijskem sistemu, na katerem je. Aplikacija zbira druge ustrezne podatke o vaši povezavi in ​​jakosti signala. Vse to bi lahko bilo razumljivo, če bi jih zbirali in uporabljali odgovorno.

Nenavadne informacije, ki jih je zbral WhatsApp

Zgoraj ste lahko prebrali splošne podatke, ki jih WhatsApp zbira o vas. Tu boste našli seznam nekaterih dodatnih stvari, ki jih aplikacija spremlja.

Navade in nastavitve

WhatsApp zbira podatke o tem, kdaj uporabljate aplikacijo in kako pogosto. Poleg tega podjetje vodi evidenco, koliko časa preživite v povezavi z določenim uporabnikom in kako komunicirate z njimi. To se začne videti nekoliko vsiljivo. To pomeni, da podjetje spremlja, ali imate večjo verjetnost, da boste poslali sliko ali besedilo in ali imate raje prijatelje, ki slike pošiljajo prek besedil. Očitno bo aplikacija morala vedeti, kdaj uporabljate napravo, vendar bo vodenje evidence o uporabi za mnoge uporabnike lahko postalo vdorom v zasebnost..

Lokacija

WhatsApp spremlja tudi vašo lokacijo. Lokacijo določimo tako, da analiziramo, s katerimi stolpiči se uporablja vaš telefon za povezavo. WhatsApp vas spremlja tudi prek bližnjih dostopnih točk Wi-Fi in signalov Bluetooth. Če prilagodite svoje nastavitve zasebnosti, vaši lokacijo skrivajo samo pred kontakti. Toda aplikacija lahko še naprej natančno določi vašo lokacijo s pomočjo drugih sredstev. To ni paranoična teorija zarote. To je jasno zapisano v pravilniku o zasebnosti WhatsApp.

Stiki

WhatsApp tudi preko aplikacije zbira kontaktne podatke za svoje prijatelje in stike. Medtem ko se lahko odločite za dodajanje kontaktov, se večina ljudi odloči, da bo WhatsApp dovolila, da s pritiskom na gumb doda svoj celoten seznam stikov. Tudi če ne uporabljate WhatsApp, verjetno to stori eden od vaših prijateljev. WhatsApp lahko dobi vaše kontaktne podatke prek svojega seznama stikov. Tudi če aplikacije še nikoli niste uporabljali, lahko aplikacija že ima vaše podatke. To vključuje vašo telefonsko številko, e-pošto in druge podatke za stike s seznama stikov vaših prijateljev.

Kaj počne WhatsApp s temi informacijami

Če bi WhatsApp zbrane podatke uporabil za izboljšanje uporabniške izkušnje, vas morda ne bi tako skrbelo zaradi vdora v zasebnost. To pa ne gre. Medtem ko Facebook ne razdeli svojih prihodkov po izdelkih, Forbes ocenjuje, da bo WhatsApp do leta 2020 ustvaril 5 milijard dolarjev na leto. V tem trenutku WhatsApp nima oglasov v aplikaciji. Facebook podatke, ustvarjene v aplikaciji, uporablja za izboljšanje svojih profilov ciljanja oglasov. Z drugimi besedami, Facebook uporablja informacije, ki smo jih izvedeli o vas v aplikaciji, za prodajo boljših oglasov v drugih izdelkih.

Facebook vzame podatke o vaših stikih WhatsApp in jih primerja s kontaktnimi podatki v drugih Facebook izdelkih. To omogoča, da se podjetje veliko nauči o tem, kdo so vaši stiki. Če podjetje odkrije, da vaš stik WhatsApp še ni na Instagramu (druga aplikacija v lasti Facebooka), bodo morda začeli videti oglase v spletu ali v eni od drugih Facebook storitev.

Zgodovina lokacij je lahko eden najdragocenejših virov informacij o vašem življenju. S sledenjem svoji lokaciji lahko WhatsApp odkrije številne informacije o vas. To vključuje kje živite, kjer delate, kje rad nakupujete in še več. Če boste otroke redno zapustili v šoli, bo WhatsApp to vedel. Nato analizira te podatke, da ugotovi, da imate otroke, in kakšna je njihova približna starost.

Če začnete redno obiskovati plastičnega kirurga, lahko WhatsApp te informacije deli z oglaševalci. Nato boste morda tarča oglasov za kozmetično operacijo ali kozmetiko. Obiščite strokovnjaka za razmnoževanje in oglaševalci bodo za podatke plačali dober denar. Nato vedo, da boste morda potrebovali zdravila za erektilno disfunkcijo, pripomočke za uravnavanje rojstva ali teste nosečnosti. Čeprav vas WhatsApp ne oglašuje neposredno, zaradi vaših podatkov oglaševanje postane bolj dragoceno v drugih storitvah.

Za varovanje zasebnosti vam ni treba biti paranoičen

Skrb za zasebnost v spletu ni nezdrav. Glede na količino podatkov, ki jo WhatsApp in druga podjetja zbirajo o vas, težko ne bi imeli resnične skrbi. Podatki, zbrani o vas, veliko razkrivajo, kdo ste. Zaskrbljenost glede uporabe in zbiranja vaših podatkov je upravičena. Za varovanje zasebnosti je možno sprejeti razumne ukrepe, ne da bi postali paranoični.

Obstajajo preprosti koraki, da zaščitite svojo zasebnost. En preprost način je omejiti dostop WhatsApp do vaših podatkov. Če posodobite svoje nastavitve zasebnosti, si lahko vzamete nekaj minut, da svoje podatke ohranite bolj varne. WhatsApp ponuja več orodij, s pomočjo katerih lahko prevzamete odgovornost za svojo zasebnost med uporabo storitve. Zakaj jih ne bi izkoristili?

Drug preprost korak je uporaba virtualnega zasebnega omrežja (VPN). Ta rešitev ustvarja oviro med vami in informacijskimi storitvami, ki jih uporabljate na spletu. Če se povežete z oddaljenim strežnikom, pomagate ohranjati anonimnost svojih dejavnosti na spletu. Vzemite si nekaj minut, da se naučite, kako VPN lahko pomaga zaščititi vašo zasebnost, pa tudi dodatne prednosti, na primer izogibanje geografskim omejitvam za pretakanje vsebine v spletu.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me