Kaj so puščanja WebRTC in WebGL? | VPNoverview

VPN (virtualno zasebno omrežje) varuje vaše podatke pred hekerji, oglaševalci in številnimi drugimi nezaželenimi spletnimi sledilci in ohranja vašo zasebnost nedotaknjeno s šifriranjem vašega internetnega prometa. Žal se tehnike spletnega nadzora nenehno spreminjajo in postajajo bolj izpopolnjene. Tudi pri varnosti VPN lahko vašo identiteto še vedno zasledimo z novimi tehnikami, kot je prstni odtis brskalnika, ki uporablja puščanje WebRTC in WebGL.


V tem članku bomo natančno razložili, kakšna sta puščanja WebRTC in WebGL, in zakaj bi se jih radi obremenjevali, če želite biti popolnoma anonimni v spletu.

Fingerprint brskalnika

Brskalnik Fingerprinting ComputerPrstni odtis brskalnika je odličen primer nove vrste spletnega sledenja. Če resnično želite zaščititi spletno zasebnost, se boste morali še bolj potruditi, da zaustavite to obliko sledenja. Prstni odtis brskalnika je tehnika, ki vam poskuša dodeliti edinstven profil na podlagi nastavitev brskalnika in računalnika. WebRTC (spletna komunikacija v realnem času) in WebGL (knjižnica spletne grafike) predstavljata pomemben del tega prstnega odtisa in lahko razkrijeta vaš IP naslov in številne druge osebne podatke – tudi ko uporabljate VPN. Torej, kaj točno sta WebRTC in WebGL? Tu so dejstva.

Prstni odtisi WebRTC in WebGL

WebRTC in WebGL sta dva vtičnika, ki sta postala standardna funkcija večine brskalnikov, kot sta Chrome in Firefox. WebRTC omogoča video klepet neposredno iz brskalnika, zato vam ni treba nameščati in odpirati ločenega dela programske opreme, kot je Skype. Po drugi strani WebGL izboljšuje in omogoča upodabljanje 3D grafike v vašem brskalniku, kar omogoča pospeševanje strojne opreme, če ima računalnik grafično kartico.

Ta dva vtičnika sta bila predstavljena za izboljšanje vaše celotne izkušnje brskanja. Na žalost zmanjšujejo tudi vašo anonimnost na spletu. Medtem ko je WebGL na splošno močan pokazatelj prstnega odtisa vašega brskalnika, bo WebRTC včasih po naključju uhajal vaš pravi IP-naslov, tudi če uporabljate VPN.

Kako WebRTC pušča moj resnični naslov IP?

Veliko ljudi uporablja VPN, da skrije svoj resnični naslov IP. To jim pomaga ostati bolj anonimni in varni. Včasih pa mora funkcija peer-to-peer WebRTC poslati svoj pravi IP naslov, da lahko deluje. Ko vaš brskalnik zaprosi za dovoljenje za povezavo s svojo spletno kamero, je treba za vzpostavitev povezave poslati vaš IP naslov. Ta neposredna povezava omogoča enostavno videochat v brskalniku, hkrati pa izdaja tudi vašo resnično lokacijo.

Vaš IP naslov bi lahko celo uhajal brez vašega soglasja. S pametno uporabo JavaScript bi lahko spletno mesto zbralo veliko osebnih podatkov o vašem računalniku in identiteti. To vrsto puščanja pogosto imenujejo “obstojno puščanje vanilije”. Večina priljubljenih VPN-jev trdi, da vas ščitijo pred vdorom v vašo zasebnost, vendar dejansko vsi ne.

Kateri VPN vas ščitijo pred puščanjem WebRTC?

Od decembra 2019 samo dva priljubljena ponudnika VPN dosledno opravita test puščanja WebRTC: ExpressVPN in NordVPN. Drugi ponudniki VPN lahko občasno nevtralizirajo uhajanje WebRTC, vendar niso dovolj dosledni, da bi v celoti zanemarili težavo. Večina proračunskih ali brezplačnih ponudnikov VPN-ja niti ne poskuša rešiti uhajanja WebRTC-ja. Ta težava poudarja, kako pomembna je izbira zanesljivega, uveljavljenega ponudnika VPN, namesto da bi šli s poceni ali brezplačnim.

ExpressVPN

ExpressVPN je zagotovo eden najboljših ponudnikov VPN tega trenutka. Čeprav tam ni najcenejša možnost, je storitev, na katero se lahko zanesete. Poleg varovanja pred uhajanjem WebRTC ima ExpressVPN tudi na tisoče strežnikov po vsem svetu. Deluje z nekaterimi najmočnejšimi protokoli za šifriranje in omogoča povezovanje z do petimi različnimi napravami na enem računu hkrati. Glede hitrosti in varnosti je odličen VPN.

NordVPN

Tako kot Express, je tudi NordVPN med našimi najljubšimi storitvami VPN. Je cenovno dostopen, ponuja več kot 5000 strežnikov na lokacijah po vsem svetu in deluje v skoraj vseh sistemih. Imajo strogo politiko brez beleženja in tudi preprečujejo puščanje WebRTC, zato ste lahko prepričani, da so vaši podatki varni in ostanejo anonimni. Poleg tega je NordVPN enostaven za namestitev in ima jasen uporabniški vmesnik, zaradi česar je programska oprema prijetna za vsakodnevno uporabo..

Kako preverim, ali moj brskalnik pušča zasebne podatke?

Obstaja več spletnih mest, s katerimi lahko preverite, ali vaš brskalnik pušča kateri koli od vaših osebnih podatkov. Nekatere najboljše so:

 • Browserleaks (ponuja tudi preizkuse za puščanje WebRTC in WebGL)
 • Deviceinfo
 • AmIunique
 • Brax

Ta spletna mesta vam bodo sporočila, ali vaš brskalnik pušča neželene podatke. Če preverjate, ali puščajo WebRTC, je še posebej pomembno, ali obstaja razlika med vašim javnim in lokalnim naslovom IP. Vaš javni IP naslov je naslov, ki ga pošljete drugim spletnim subjektom (spletnim mestom, piškotkom, sledilcem itd.). Vaš lokalni naslov IP je povezan z usmerjevalnikom. Oba naslova IP je mogoče ponarediti. Pomembno je zagotoviti, da noben od teh naslovov IP ni vaš pravi.

Medtem ko WebGL ne daje vašega naslova IP, kot je ponavadi WebRTC, vendar prispeva k ustvarjanju edinstvenega prstnega odtisa brskalnika. Ta prstni odtis je še en način vaše identifikacije, ne glede na vaš IP naslov. V spodnji tabeli lahko vidite številne funkcije WebGL, prevzete iz brskalnika Microsoft Edge, pa tudi Firefox.

Podprte razširitve WebGL (rob)
Podprte razširitve WebGL (Firefox)
WEBGL stisnjena tekstura s3tcEXT barvni medpomnilnik plava
OES tekst plavaEXT float mešanica
OES tekst plava linearnoEXT stiskanje teksture bptc
EXT teksturni filter anizotropniEXT teksturni filter anizotropni
Standardni derivati ​​OESOES tekst plava linearno
ANGLE nameščeni niziWEBGL stisnjena tekstura s3tc
UES indeks elementov OESWEBGL stisnjena tekstura s3tc srgb
Globinska tekstura WEBGLWEBGL izgubi kontekst
EXT drobna globina
Tekstura OES polplava
Tekstura OES polplava linearna
WEBGL izgubi kontekst
OES vertex matrični objekt
WEBGL pripravijo odbojnike
EXT mešanica minmax
EXT tekstura shader lod
EXT barvni medpomnilnik napol plava
WEBGL barvni medpomnilnik plava
Podatki o ponudniku za odpravljanje napak na WEB GL

Upoštevajte, da je v brskalniku Firefox prikazanih manj funkcij kot v Edge, kar pomeni, da je Firefox manj točk za identifikacijo. Z drugimi besedami, Firefox je od teh dveh bolj varen in zaseben, saj ima manj funkcij WebGL, ki jih je dovoljeno zagnati v brskalniku.

Kako preprečim puščanje WebRTC in WebGL?

Če uporabljate storitev najvišje ravni VPN, kot sta ExpressVPN ali NordVPN, vam ni treba skrbeti. Ti ponudniki VPN imajo vgrajeno zaščito pred takšnimi puščanji. Če pa uporabljate katerega od številnih drugih ponudnikov VPN ali ga sploh nimate, je potrebno prenesti in namestiti posebno pripono.

uBlock Poreklo

Če želite preprečiti morebitno puščanje WebRTC, lahko uporabite uBlock Origin. To je zanesljiv in zaupanja vreden adblocker, ki ga pogosto štejejo za enega najboljših brezplačnih adblockerjev na trgu. Uporaba in uporaba v Safariju, Operi, Edge, Chromu, Firefoxu in Brave je popolnoma brezplačna. Preprosto naložite razširitev v brskalnik in že ste pripravljeni na uporabo. Zaščiteni boste pred večino oblik spletnega sledenja in ne boste videli toliko nadležnih oglasov kot običajno. uBlock Origin prav tako enostavno onemogoči funkcionalnost WebRTC. Vse, kar morate storiti, da zagotovite zaščito, je spremeniti nastavitev. Tukaj je opisano tako:

 1. V zgornjem desnem kotu brskalnika kliknite razširitev
 2. Kliknite ikono nastavitev na skrajni desni strani, tik pod velikim stikalom za vklop / izklop
 3. Potrdite polje »Preprečite, da bi WebRTC uhajal lokalni IP naslov“, Ki je tretja točka pod”Zasebnost

Ko to storite, lahko postanete prepričani, da vaš brskalnik ne bo puščal vašega lokalnega naslova IP s pomočjo WebRTC.

Zaščita WebRTC in WebGL za vsak brskalnik

Kot smo že omenili, lahko vaš brskalnik resnično spremeni, kar se tiče količine WebGL informacij, ki se pošiljajo. Zaradi tega se koraki, ki jih morate sprejeti za zaščito spletnega prometa pred puščanjem WebRTC in WebGL, razlikujejo glede na to, kateri brskalnik imate. Spodaj vam bomo povedali, kako izboljšati svojo zasebnost v najbolj priljubljenih brskalnikih.

Chrome

Logotip Google ChromeNa žalost brskalnik Chrome ni najbolj varna možnost za zaščito pred puščanjem WebRTC in WebGL. Njegove standardne nastavitve ne pomagajo biti anonimni. Vendar pa obstaja veliko možnosti za izboljšanje varnosti Chroma. Najlažji način je, da dodate številne razširitve, ki omogočajo ponarejanje nastavitev WebRTC in WebGL.

Za ponarejanje WebRTC je na voljo več možnosti. Preprosto izberite eno od spodnjih razširitev in jih dodajte v svoj brskalnik.

 • WebRTC Protect
 • Omejevalnik omrežja WebRTC
 • Nadzor WebRTC
 • Preprečevanje puščanja WebRTC

V času pisanja je samo ena razširitev, ki vam učinkovito pomaga rešiti težavo WebGL, in to je zagovornik FGL-odtisov WebGL. Na voljo je tudi razširitev, ki vas ščiti pred vsemi oblikami prstnih odtisov brskalnika. Ta razširitev, imenovana požarni zid za zaščito prstnih odtisov Fingerprint, bo trajala nekaj časa, vendar je potrebna večja zaščita.

Pogumni

Hraber logotip brskalnika

Brskalnik Brave deluje na Chromiumu, Googlovem odprtokodnem projektu. To pomeni, da vse razširitve za Google Chrome delujejo tudi za Brave. Če želite ta brskalnik narediti varnejši z dodajanjem razširitev, lahko uporabite vse zgoraj omenjene programe. Poleg tega se lahko igrate z nastavitvami v programu Brave, da se bolje zaščitite pred piškotki, sledilci in puščanjem WebRTC. Tu je nekaj načinov, kako to storiti:

 • Uporabite anonimni iskalnik, kot so DuckDuckGo, Qwant in Startpage. Poskrbite, da ga nastavite kot svojega privzeti iskalnik. Ne uporabljajte Googla, saj je Google eden največjih nabiralcev podatkov na svetu.
 • Pojdi do “Nastavitve“S klikom na tri črte v zgornjem desnem kotu brskalnika. Pomaknite se navzdol do razdelka »Ščiti“In omogočite”Nadgradite povezave na HTTPS“. Povezava HTTPS je varnejša od HTTP, zato vam bo ta možnost pomagala zaščititi spletno zasebnost med brskanjem.
 • Pri “Piškotki“, V razdelku nastavitev izberite”Blokirajte samo piškotke med spletnimi stranmi“. To bo preprečilo, da vas spletna mesta spremljajo po različnih delih interneta.
 • Pomaknite se navzdol in pojdite na »Dodatne nastavitve“. Označite možnost »Varno brskanje“.
 • Zmanjšajte možnost puščanja WebRTC z izbiro »Onemogoči ne-proxied UDP“Pod”Pravilnik o ravnanju z IPR WebRTC“. Izberete lahko tudi eno od manj varnih možnosti, na primer »Privzeti samo javni vmesnik“Ali”Privzeti javni in zasebni vmesniki“. Te možnosti omogočajo brskalniku, da naloži določene funkcije WebRTC, če to zahteva spletno mesto. Vendar pa bodo povečale tudi tveganje za uhajanje zasebnih informacij. Zato priporočamo, da uporabite najboljšo možnost in v celoti onemogočite funkcijo.

Roba

Microsoft Edge je nedvomno najboljši in najvarnejši brskalnik, ki ga je Microsoft izdalLogotip Microsoft Edge doslej. Na žalost je Edge manj odporen na morebitne puščanje WebRTC in WebGL kot nekateri drugi brskalniki. Edge te protokole privzeto uporablja in ne omogoča, da jih onemogočite. Kljub temu vam omogoča, da pri uporabi funkcije WebRTC skrijete svoj lokalni IP naslov. Upoštevajte, da to niti približno ni tako varno kot preprosto onemogočanje teh funkcij. Če želite še naprej uporabljati Edge, je najbolje, da se zaščitite z drugimi razširitvami, kot sta uBlock Origin ali razširitev brskalnika ExpressVPN.

Safari

Apple Safari Logotip

Standardne nastavitve Safarija so nastavljene tako, da blokirajo zahteve spletnih mest, ki iščejo dostop do vaše kamere ali mikrofona. Zaradi tega vam ne bo treba preveč skrbeti, da bi WebRTC puščal vaš resnični IP naslov. Kljub temu lahko funkcionalnost WebRTC v nastavitvah popolnoma onemogočite, če želite zagotoviti, da bodo vaši podatki varni. Možno je namestiti tudi uBlock Origin. Če pa iščete zaščito pred morebitnim prstnim odtisom WebGL, vam bo bolje, da uporabite drug brskalnik.

Opera

Poleg dodajanja uBlock Origin v brskalnik Opera, je možno spremeniti tudi nastavitve v Opera, da povečate svojo spletno varnost. V ta namen vnesite “WebRTC“V iskalno vrstico v meniju z nastavitvami. Prikazale se vam bodo štiri možnosti, ki ustrezajo štirim različnim nivojem varnosti pred puščanjem WebRTC. Nastavite funkcijo WebRTC na »Izklopite proxy UDB“. Tako kot je pri brskalniku Brave, lahko izberete tudi eno od ostalih treh možnosti. Vendar to še pomeni, da bo izkušnja brskalnika nekoliko manj varna.

Firefox

Logotip Firefoxa

Odlična stvar Firefoxa je, da lahko ta brskalnik prilagodite, kolikor želite. Z drugimi besedami, raven varnosti Firefoxa je odvisna od načina, kako ga konfigurirate. Če spremenite nekaj nastavitev, ga lahko spremenite v najbolj zasebni brskalnik, ki je na voljo (razen v brskalnik Tor). Želite natančno vedeti, katere nastavitve spremeniti, da bo brskalnik Firefox vzdržal puščanja WebRTC in WebGL ter prstni odtis brskalnika? Tu so štiri pomembne.

Nastavitev 1: Blokirajte vsebino in sledilce

Ta nastavitev vam bo pomagala preprečiti sledenje in piškotke, da vas bodo spremljali po spletu. Kliknite na informacijski simbol (krog z i na sredini) na levi strani naslovne vrstice. Prikaže se vam ta meni:

Nastavitve Firefoxa

Kliknite kolo na desni strani polja »Blokiranje vsebine“, Tik ob”Po meri“. Izberite možnost “Po meri“In potrdite polja pred”Sledilci“,”Kriptominerji“In”Prstni odtisi«, Kot je prikazano na spodnji sliki.

Blokiranje vsebine Firefoxa

Prav tako lahko potrdite polje pred »Piškotki“In izberite”Piškotki z neobiskanih spletnih strani“V spustnem meniju. To ustavi piškotke spletnih mest, ki jih še niste obiskali, da vas ne bi spremljali po spletu. Možno je celo blokirati vse piškotke s sledilci drugih proizvajalcev, vendar bo to resno omejilo sposobnost brskalnika za nalaganje velikega števila spletnih mest.

2. nastavitev: Izklopite funkcijo WebRTC

Če želite preprečiti puščanje WebRTC, vnesite »približno: config“V naslovni vrstici brskalnika in pritisnite Enter. Prikaže se opozorilo, ki navaja, da lahko spremembe, ki jih vnesete, brskalnik iztirajo. Dokler upoštevate tukaj opisane korake in ne spremenite dodatnih nastavitev, vam ne bo treba skrbeti. Kliknite mimo opozorila in vnesite »media.peerconnection.enabled“V iskalni vrstici, kot je prikazano na spodnji sliki. Ta nastavitev je privzeto nastavljena na »Prav“. Z desno miškino tipko kliknite to nastavitev in kliknite »Preklopite“Za preklop vrednosti na”Lažno“.

Možnosti preklopa Firefoxa

Nastavitev 3: Izklopite WebGL

Podobno kot izklopite WebRTC, lahko WebGL onemogočite tako, da vnesete »približno: config“V naslovni vrstici in iščete”enableWebGL“. Preklopite to nastavitev na »Lažno“Z desnim klikom.

Nastavitev 4: Uporabite končnico Trace

Trace je razširitev brskalnika, ki omogoča ponarejanje različnih nastavitev, ki sestavljajo prstni odtis brskalnika. Čeprav je dodajanje razširitve v brskalnik nekaj, kar nekoliko presega spreminjanje osnovnih nastavitev, je lahko zelo koristno, zato bi vam ga močno priporočili, če vas skrbi prstni odtis brskalnika. Podaljšek Trace vam omogoča veliko različnih možnosti za prilagoditev prstnega odtisa. Nastavite lahko “Canvas”, “Audio”, “Resolucija zaslona”, “Hardware” in številne druge funkcije. Spodnja slika daje predstavo o tem, kako izgleda ta podaljšek.

Nastavitve razširitve sledenja

Ko dodate Trace v brskalnik, lahko nastavitve poiščete s klikom na razširitev v zgornjem desnem kotu. Odprlo se bo nov zavihek, kjer boste morali znova klikniti na Nastavitve. Nato lahko vklopite »Funkcije sledenja“,”Zaščita WebRTC ““In”Zaščita s prstnimi odtisi WebGL“. Prstni odtis vašega brskalnika zdaj ne bo več tako edinstven kot prej, kar povečuje vašo spletno zasebnost.

Tor

Tor Theion Router logotipTor je verjetno najbolj zasebni brskalnik tam. S brskalnikom Tor lahko uporabniki brskajo po spletu precej anonimno, saj omrežje, ki ga Tor uporablja, je sestavljeno iz različnih vozlišč, ki preusmerijo in šifrirajo vaš spletni promet. Ta brskalnik vam omogoča tudi obisk temnega spleta, čeprav je brez pravih varnostnih ukrepov lahko zelo nevarno.

Na srečo brskalnik Tor ni dovzeten za večino puščanja WebRTC in WebGL. Osnovne nastavitve Tor so tako stroge, da povprečnemu uporabniku ne bo treba nameščati dodatnih dodatkov. Ko izklopite JavaScript, boste varni pred večino oblik spletnega sledenja. To ne pomeni, da je Tor ranljiv za puščanje ali druge ranljivosti. Če želite izvedeti več o teh ranljivostih, si lahko preberete naš članek o varnosti brskalnika Tor.

Zaključek

Internet omogoča shranjevanje in zbiranje ogromno informacij o njegovih uporabnikih. To se izvaja s sledilniki spletnih strani, piškotki, prstnim odtisom in še več. Kot pogost uporabnik interneta je dobro biti seznanjen z različnimi vrstami internetne identifikacije in možnostmi, ki se lahko zaščitijo pred tem.

WebRTC in WebGL sta dva zelo obstojna načina sledenja, ki se uporabljata v spletu. Dejstvo, da lahko vtičnik WebRTC pušča vaš resnični naslov IP tudi z aktivnim VPN, je še posebej problematično. Zato je vedno dobro vedeti, kako vaš brskalnik izvaja ta vtičnik in kaj lahko storite, da to spremenite. Vsak brskalnik ima svoje prednosti in slabosti. Kljub temu je naš nasvet, da uporabite Firefox kot svoj standardni brskalnik. Firefox ima številne prilagodljive funkcije, ki vam omogočajo, da ga spremenite v zelo zaseben in anonimen brskalnik. Z Firefoxom in malo časa, porabljenega v njegovih nastavitvah, boste dobro zaščiteni pred puščanjem WebRTC in WebGL.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map