Kaj Snapchat ve o meni? | VPNO pregled

Snapchat je bil ustvarjen z namenom, da neposrednost pogovora iz oči v oči prenese na družbene medije. Zgodbe, ki se odvijajo v aplikaciji, živijo le kratek čas. Tako je preprosto verjeti, da Snapchat zbira ali shranjuje zelo malo vaših podatkov. Presenetljivo je spoznati, da Snapchat ve veliko o vaših interesih. Nedavna posodobitev storitve zbira podatke, ki zadevajo tudi številne strokovnjake za zasebnost. Ugotovite, kaj Snapchat dejansko ve o vas!


Kakšne vrste informacij Snapchat zbira?

V današnji tehnologiji bo vsaka storitev, na katero se prijavite, potrebovala nekaj osebnih podatkov za ustvarjanje računa. To lahko vključuje vaš e-poštni naslov, telefonsko številko in datum rojstva. Čeprav se to zdi neškodljivo, lahko v kombinaciji z informacijami iz drugih virov precej razkrijete, kdo ste.

Posnetke, ki jih pošlje prek Snapchata, zbira tudi podjetje. Snapchat prek aplikacije zbira tudi klepete s prijatelji. Medtem ko ti izginejo s spletnega mesta, ima podjetje do izbrisa dostop do njih. Oseba, ki ji pošljete sporočilo, ima morda zunaj aplikacije možnost, da shrani kopijo. V teh primerih so lahko vaši podatki varni ali ne, zato so zunaj vašega nadzora.

Kakšne informacije Snapchat zbira neprostovoljno?

Snapchat tudi zbira informacije za kulisami. Na primer, registrirajo, kako pogosto uporabljate aplikacijo in koga pišete. Poleg tega Snapchat ve, kako pogosto vsakič prijatelju pošljete sporočilo. Ve, koliko časa traja, da odprete sporočilo od vsakega prijatelja in še več. Snapchat celo spremlja, kateri filtri so vam najljubši in katere zgodbe gledate na odkrivanju.

Družbeno omrežje zbira tudi podatke o vaši napravi, vključno s tem, kakšen telefon imate in operacijski sistem, ki ga deluje. Snapchat sledi mobilnemu operaterju, ki zagotavlja vašo mobilno storitev. Aplikacija zbira podatke s senzorjev vašega telefona, vključno z žiroskopi in kompasi. Aplikacija spremlja vaše mikrofone in ali imate povezane slušalke.

Snapchat zbira tudi podatke o vaši lokaciji. Spremlja, ali je vaša naprava v gibanju in v katero smer. Prav tako sledite podatke o lokaciji prek vaše naprave. Do tega pride, ne glede na to, ali mu dovolite uporabo nastavitev lokacije za skupno rabo lokacije s prijatelji. Skozi bližnje mobilne stolpe in Wi-Fi lahko Snapchat z razumno natančnostjo zoži vašo lokacijo.

Kakšne informacije Snapchat zbira o meni iz drugih virov?

Snapchat se ne zanaša le na vašo uporabo aplikacije za pridobivanje informacij o vas. Podjetje zbira tudi informacije od oglaševalcev in drugih tretjih oseb. To se uporablja za oblikovanje popolnejšega profila vaših interesov. Ko informacije delite s partnerjem za oglaševanje Snapchat, podjetje te podatke zbere s tistim, kar že pozna. Če namestite novo aplikacijo ali igro podjetja, ki oglašuje s Snapchatom, bo podjetje zbralo te podatke. Tako jim pomagajo ugotoviti, ali vam je Snapchat pokazal in oglas za izdelek. Te povratne informacije naredijo oglaševanje s Snapchatom bolj dragoceno.

Kadar koli komunicirate z oglaševalcem na Snapchatu, je podjetje o tej interakciji obveščeno, da bolje usmeri njihove oglase. To tudi pomaga Snapchatu izboljšati svoje meritve, kako dobro deluje oglaševanje prek njihove aplikacije. Tako drugim podjetjem olajšajo izračun pričakovanega donosa za svoje dolarje za oglase.

Tudi če ne uporabljate Snapchat-a, če prijatelj dovoli Snapchat-u dostop do njihovega imenika za posodabljanje stikov, bo Snapchat zbral podatke o vas iz stikov vašega prijatelja. To lahko vključuje osebne podatke, vključno z vašim imenom, e-poštnim naslovom in telefonsko številko.

Kako Snapchat uporablja moje zasebne podatke?

Eden glavnih namenov zbiranja vaših informacij je boljše ciljanje oglaševalcev. Običajno bodo Snapchat in podjetja, ki so jim všeč, to izrazila kot korist za uporabnika. Pogosto je mogoče videti jezik, kot je “prilagoditev vaše izkušnje” ali “prikazovanje ustreznejših oglasov”. Toda zanemarja dejstvo, da bolj ko je vaš profil prilagojen, več je oglaševalcev pripravljenih plačati. Oglasi so za vas bolj pomembni, ker so oglaševalci dobili dostop do zasebnih podatkov o vas.

Kadar koli komunicirate z oglaševalcem na Snapchatu, je podjetje o tej interakciji obveščeno, da bolje usmeri njihove oglase. To tudi pomaga Snapchatu izboljšati svoje meritve, kako dobro deluje oglaševanje prek njihove aplikacije. Tako drugim podjetjem olajšajo izračun pričakovanega donosa za svoje dolarje za oglase.

Moram biti zaskrbljen zaradi nove funkcije Snapchatovega zemljevida?

slika posnetkaLeta 2017 je Snap Chat predstavil funkcijo z imenom Snap Map, ki zadeva številne strokovnjake za zasebnost. Ta funkcija vam omogoča, da svojo lokacijo delite s prijatelji prek Snapchat-a. Odprite aplikacijo in na zemljevidu lahko vidite animirani emojis, imenovan Actionmojis vaših prijateljev. To vam omogoča, da vidite, kje so in kaj morda počnejo zdaj.

Ko se prijatelj vozi v avtomobilu, boste morda videli njihov Actionmoji v avtomobilu na zemljevidu. To morda ni preveč moteče, vendar so informacije, ki so na voljo iz tega, obsežne.

Podatki o lokaciji so lahko najbolj dragoceni podatki za oglaševalce. Nikoli ne morete privoliti, da Snapchatu daste svoj domači naslov ali ime svojega delodajalca. S podatki o lokaciji Snapchat dobi velik del svojega življenja brez povezave. S sledenjem lokacije lahko Snapchat ugotovi, ali živite v soseski višjega ali srednjega razreda. V večini podjetij šef parkira bližje vratom kot zaposleni na vstopni ravni. S sledenjem, kako dolgo hodite po parkiranju v službi, lahko Snapchat ugane vaš položaj v podjetju. To lahko predstavi vaš dohodek.

Lokacijski podatki lahko Snapchat tudi opozorijo na morebitne nove oglaševalske priložnosti. Obiščite trgovino z golfom in Snapchat lahko oglaševalce opozori, da ste na trgu za novo opremo za golf. Obiščite kolesarsko trgovino in v aplikaciji se lahko pojavijo oglasi za kolesa in dodatke. Bolj zaskrbljujoče je, da lahko to razkrije celo zelo občutljive zdravstvene podatke. Prvič obiščite zdravnika in oglaševalci se lahko zavedajo vaših zdravstvenih težav. To lahko razkrije podatke, ki jih še niste delili z ožjimi družinskimi člani.

Ali lahko zaščitim svojo zasebnost in še vedno uporabljam Snapchat?

Na tej točki vas bo morda zamikalo, da izbrišete Snapchat, prekličete telefonsko storitev in vržete svojo napravo v najbližjo reko. Za zaščito vaše zasebnosti je mogoče sprejeti nekaj preprostih ukrepov. To lahko storite, medtem ko imate še vedno dostop do Snapchat-a in drugih aplikacij, ki jih uživate v uporabi.

Preglejte nastavitve zasebnosti Snapchat

Najprej si vzemite nekaj minut sprehoda po nastavitvah zasebnosti Snapchat. Te vam omogočajo, da prevzamete nekaj nadzora nad svojimi podatki. Podatke, ki se zbirajo prek aplikacije, lahko omejite in kako jih bo Snapchat uporabljal. Zagotavljanje vključenega načina Ghost bo omejilo podatke o lokaciji, ki so dostopni Snapchatu. Ta korak vam bo omogočil veliko več zasebnosti. Ne pozabite, da četudi ne želite deliti svoje lokacije z drugimi uporabniki Snapchat-a, lahko aplikacija še vedno določi vašo lokacijo.

Uporabite VPN

Uporaba virtualnega zasebnega omrežja (VPN) je eden najboljših in najlažjih načinov za varovanje zasebnosti med spletom. Ko uporabljate VPN, se ne povežete neposredno s spletnim mestom ali drugo spletno storitvijo. Namesto tega se povežete s strežnikom na oddaljeni lokaciji, ki vašo prošnjo posreduje po spletu. Tako lahko vaše dejavnosti na spletu postanejo bolj anonimne in tako zaščitite svojo zasebnost. Vzemite si nekaj minut, da se seznanite s tem, kako lahko VPN povrne vašo zasebnost.

VPN lahko zagotovi tudi druge ugodnosti. To vključuje izogibanje geografskim omejitvam za pretakanje video vsebin v spletu. Morda se boste morda izognili omejitvam dostopa do interneta v službi. Različne storitve ponujajo različne ugodnosti, zato preučite možnosti, preden izberete.

Zaključek

Snapchat uporabljamo za delitev dragocenih trenutkov s prijatelji in družino. Vendar se pogosto ne zavedamo, da ima tudi sam Snapchat veliko informacij o vas. Videli smo, da vedo več, kot si morda želite. Zaradi tega lahko prilagodite nastavitev zasebnosti Snapchat in uporabite VPN. Ne pozabite, da Snapchat zagotovo ni edina aplikacija, ki ima ogromno vaših osebnih podatkov.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me