Kaj je prstni odtis brskalnika in zakaj je težava? | VPNO pregled

Danes je anonimno na spletu lahko zelo težko. Obstaja veliko metod, ki vas lahko prepoznajo na spletu. Preverjanje naslova IP je eden najlažjih in najbolj preprostih načinov odkrivanja. Svojo identiteto lahko razkrijete tudi prek piškotkov, zlonamerne programske opreme, z istim e-poštnim naslovom na spletnih mestih ali s preprosto prijavo v račun s svojim dejanskim imenom in sliko..


Na srečo je nekaj stvari, ki jih lahko naredite, da ostanete razmeroma anonimni v spletu. VPN lahko prikrije (spremeni) vaš IP naslov. Vendar ne skriva vseh podrobnosti o vaši napravi in ​​brskalniku. Na primer, še vedno prenašate operacijski sistem, ki ga uporabljate, ločljivost zaslona ali katere pisave imate nameščene v napravi. Sledilci so to dojeli in uspeli to izkoristiti v svojo korist, da vas prepoznajo. Ta članek vas bo seznanil z osnovami prstnih odtisov brskalnika in s tem, kar morate vedeti o tem.

V teh dneh vse več ljudi varuje svojo spletno zasebnost. Zaradi tega so morala podjetja poiskati nove tehnike, s katerimi vas bodo lahko identificirali na spletu. Najbolj dosledna in temeljita tehnika je prstni odtis brskalnika (včasih se imenuje tudi odtis prstov na napravi).

Kaj je brskanje po brskalnikih?

Prstni odtis brskalnika je način, da vam spletna mesta in drugi spletni sledilci dodelijo enkraten profil (ali “prstni odtis”), da vas lahko spremljajo po spletu. Ta prstni odtis bo nato zbral vaše vedenje, vzorce, interese v internetu in tako posegel v vašo zasebnost zaradi oglaševanja ali drugih nedoločenih namenov.

Torej, tudi brez pravega naslova IP, vas lahko prstni odtis brskalnika prepozna in spremlja po uporabniških podatkih. Namesto da bi poskusili ugotoviti svoj resnični naslov IP, se prstni odtis osredotoči na uporabniške podatke o brskalniku in računalniku, ki ga uporabljate. S pomočjo podrobnosti, kot so ločljivost zaslona, ​​grafična kartica, vtičniki itd., Vam lahko dodelijo edinstven prstni odtis. Brskalniške prstne tiskalnike včasih imenujemo “pošasti brez piškotkov”, ker jih ni treba namestiti v računalniku ali v brskalniku. Prepoznali vas bodo, ne da bi karkoli vsadili. Način odtisa prstnega odtisa je bolj podroben kot piškotki, ni ga treba namestiti, ga ni mogoče izbrisati in zaenkrat še ni rešitve za to.

Kako deluje prstni odtis brskalnika?

Informacije o puščanju prenosnikaKo obiščete spletno mesto, je vaš brskalnik programiran tako, da posreduje določeno količino informacij na to spletno mesto, da se lahko natančno naloži. Z nekaj preprostimi kodami in zahtevami lahko spletna mesta od brskalnikov zahtevajo, da razkrijejo nesmiselno količino podatkov o svojem brskalniku in napravi. To so podrobnosti, kot so vaš operacijski sistem, ločljivost zaslona, ​​pisave, razširitve, vtičniki, grafična kartica, najnovejše posodobitve. Seznam se nadaljuje in pušča jih z edinstveno kombinacijo podrobnosti, ki omogočajo prepoznavnost v spletu. Računalniki so zapleteni in imajo toliko različnih ravni in različic programske opreme, strojne opreme, strojne programske opreme, posodobitev, nastavitev, nastavitev itd. To pomeni, da se lahko vsak uporabnik enolično identificira s temi različnimi nastavitvami. In ravno to se zgodi s prstnim odtisom brskalnika.

Edinstvena koda

Te podrobnosti pa ne razkrivajo, kdo ste. Ne neposredno, to je. Konec koncev ni vsakemu unikatnemu prstnemu odtisu ali računalniku dodeljeno ime ali posameznik. Ker vsak prstni odtis (tj. Edinstvena zbirka podatkov o določeni napravi in ​​brskalniku) nima imena, vam ga lahko dodeli. Dajo vam edinstveno kodo prstnega odtisa. Trenutno ga imate, čeprav tega ne veste. Prstni odtis brskalnika izgleda tako:

cd1df51c8e2cfa514dfd8b59de2ed757

Ta niz črk in številk ne pove nič posebej o vas, vendar je kljub temu identifikator. To je način, da vas mesto prepozna, ko pridete in odidete, kaj pogledate, kakšna vsebina vas privlači in podobno. Med brskanjem po spletu se beležijo specifično vedenje, zanimanja, spletna mesta in vzorci. Te lahko povežejo s tistim nizom številk in črk. Če se prijavite na spletno mesto, ki vsebuje vaše osebne podatke, na primer Gmail ali Facebook, se povežete s tem identifikatorjem. To je začasno, ker ljudje ne hranijo istega brskalnika in naprave. Sčasoma boste dobili novega, nato pa se bo spremenil vaš prstni odtis.

Kakšni so konkretni primeri prstnega odtisa brskalnika?

Namizje z logotipi brskalnikov Edge Brave VivaldiNavajanje vseh možnih načinov, na katerih je mogoče odtis prstnih odtisov računalnika ali brskalnika, bi bilo nemogoče delo. Preprosto je treba omeniti. Pomislite na kakršne koli majhne podrobnosti, ki jih ima vaš računalnik ali brskalnik, in jih še vedno pomnožite z vsako spremenljivko. Seznam je neskončen.

Vendar pa obstaja nekaj zelo specifičnih “kategorij”, za katere lahko preverite. Sem spadajo, vendar niso omejeni na: pisave, ločljivost monitorja, glave, WebGL, WebRTC, API za medijske naprave, vrste MIME, API API za splet, Touch API, API baterije, sistemski čas, časovni pas in odmik ure, odtis prstnih odtisov JavaScript, in še veliko več.

Če želite natančno pregledati nekatere od teh kategorij in primerjati prstni odtis vašega brskalnika, si oglejte browserleaks.com 

Nekatera druga spletna mesta, na katerih lahko dobite boljšo predstavo ali občutek za prstni odtis brskalnika, so:

  • Panopticlick EFF
  • https://amiunique.org/fp
  • http://uniquemachine.org/
  • https://hidester.com/browser-fingerprint/

Zanimivo je, da vas en test ne more prepoznati, drugi test pa vas lahko prepozna. Obstaja toliko različnih tehnik, da je praktično nemogoče preslepiti vsako posamezno metriko.

Zakaj je brskanje s prstnim odtisom takšna težava?

Prstni odtis brskalnika daje velikim tehnološkim podjetjem, kot sta Facebook in Google (pa tudi njihovim oglaševalskim strankam), zatiralski režimi, hekerji, zalezovalci itd., Da vdrejo v zasebnost vseh, ne da bi pri tem upoštevali privolitev ali celo znanje uporabnika. Zaradi tega ljudje, ki želijo preprosto pustiti pri miru, nanje ne smejo vplivati ​​oglasi, preiskovati sporne teme ali nepriljubljena mnenja, niso sposobni to storiti brez strahu pred preiskavo ali spletnimi represalijami. Poleg tega trenutne smernice Evropske unije o zasebnosti na spletu določajo, da morajo biti državljani obveščeni o vrstah metod sledenja, ki se uporabljajo na spletnem mestu, in morajo aktivno privoliti ali se „vključiti“, preden se takšno sledenje izvede. Uporaba prstnih odtisov brskalnika je pomembno neupoštevanje teh smernic o zasebnosti.

Ali obstaja rešitev za prstni odtis brskalnika?

Kratek odgovor: ne. To je tragična stvar pri odtisu prstov. Ne obstaja nobena rešitev ali metoda, ki bi se lahko lotili težave, ki bi magično odpravila težavo. Vendar pa se lahko izognete nekaj stvarem, da se boste le nekoliko težje izsledili.

Kaj zagotovo ne bi?

Na srečo je nekaj stvari, ki se jim lahko izognete, da zmanjšate težave s prstnim odtisom brskalnika. Nobenega od teh ni posebej težko izvesti, vendar potrebujejo doslednost.

  • Za vse ne uporabljajte enega brskalnika: ločite svoje dejavnosti glede na brskalnike. Tako ima vsak brskalnik edinstven prstni odtis in ga ni mogoče medsebojno povezati. To pomeni, da lahko svoje vedenje prenosa ločite od na primer vedenja v družbenih medijih.
  • Ne vpišite se v račun, ki vsebuje vaše osebne podatke v brskalniku, ki ga uporabljate za anonimne namene.
  • Ne brskajte brez VPN-ja. S prstnim odtisom brskalnika vam je težje ostati anonimen, vendar to ne pomeni, da bi morali sledilcem olajšati sledenje. Skrivanje IP naslova in šifriranje internetnega prometa je še vedno veljaven in pomemben del zaščite vaše spletne varnosti in anonimnosti.
  • Ne mislite, da lahko to težavo rešite tako, da v brskalnik namestite razširitve ali spremenite nekatere nastavitve. Več razširitev, ki jih namestite, ali bolj ko boste prilagodili nastavitve v svojem brskalniku, večja je verjetnost, da bodo lahko spremljali vašo aktivnost s prstnim odtisom.

V povzetku

Prstni odtis brskalnika je tako velik problem, ker posega v vašo zasebnost tako, da se ne morete popolnoma zaščititi z uporabo VPN-ja, določenega brskalnika, posebnih razširitev brskalnika ali kakšne druge oblike programske opreme za zasebnost. Težave s prstnim odtisom brskalnika ni popolne rešitve. Na žalost se lažje prepoznate, ko spremenite veliko svojih nastavitev. Če namestite razširitev za ponarejanje ločljivosti zaslona, ​​boste samo tisti milijon uporabnikov, ki ima razširitev, ki ponareja njihovo ločljivost zaslona. Tako se boste, če sploh kaj, bolj prepoznali s prstnim odtisom brskalnika.

Najboljši način za zmanjšanje prstnega odtisa je uporaba več brskalnikov za različne namene.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me