Kaj je proxy strežnik in za kaj se uporablja? | VPNO pregled

Proxy ali proxy strežnik je računalnik, ki stoji med uporabnikom in internetom. Uporabnik pošlje ves svoj spletni promet na proxy strežnik. Strežnik nato po internetu pošlje vaše podatke do cilja. S proxyjem ostajata (delno) skrita identiteta in lokacija uporabnika. V praksi proxy uporabljajo večinoma ljudje, ki želijo obiskati spletno mesto, ki je bilo blokirano v določeni regiji. Mnoga podjetja in podjetja tudi uporabljajo pooblaščence za ustvarjanje zaprte poslovne mreže.


Proxy ima več prednosti, ima pa tudi nekaj pomanjkljivosti. Zato je pogosto bolje uporabiti VPN. V tem članku bomo zagotovili več informacij o delu proxyja, različnih vrstah pooblaščencev in kako varni so.

Kako deluje proxy?

Proxy strežnik stoji med lokalnim računalnikom ali lokalnim omrežjem in širšim omrežjem (običajno internetom). Proxy je pogosto zunanji strežnik; je dodaten korak v spletnem postopku. Brez proxy strežnika vaši podatki potujejo po naslednji poti: ko vnesete spletno mesto v svojo naslovno vrstico in pritisnete enter, informacije najprej pošljejo iz računalnika preko usmerjevalnika ponudnika internetnih storitev (ISP). Nato se nadaljuje na strežnik spletnega mesta, ki ste ga zahtevali. Odgovor spletnega mesta se pošlje nazaj po isti poti.

Če uporabljate proxy strežnik, je pot od računalnika do spletnega mesta nekoliko drugačna. Uporabnik (kar pomeni, da) se poveže s proxy strežnikom, na primer z računalnikom, prenosnikom ali pametnim telefonom. Proxy strežnik pošlje vašo zahtevo do cilja na internetu. Preostali splet ne bo mogel videti vašega naslova IP, ampak IP strežnika proxy. Spodnja slika ponazarja ta postopek.

Spreminjanje naslova IP s proxyjem

Skratka, posrednik posreduje podatke. Vendar to ni edino, kar lahko stori. Proxy vam lahko nudi dodatno plast spletne zaščite. Obstajajo celo različne vrste pooblaščencev, ki imajo vsak svoje posebne funkcije. Obstajajo spletni proxyji, ki delujejo znotraj vašega brskalnika, vendar lahko na usmerjevalnik namestite tudi proxy, tako da ves vaš podatkovni promet samodejno preide skozi proxy. Nekaj ​​več o različnih funkcijah proxy strežnikov bomo povedali v naslednjem razdelku tega članka.

Nekaj ​​pozornosti: večina proxy strežnikov ne bo dovolj dobro zaščitila vaših podatkov in zasebnosti, da boste ostali varni in anonimni v spletu. Zato vam svetujemo, da razmislite o VPN povezavi. VPN zagotavlja spletno anonimnost in zaščito. Spodnji ponudnik VPN je še posebej poceni in deluje izjemno dobro. Je varen, varen in zelo uporabniku prijazen.

Različne vrste pooblaščencev

Obstajajo različne vrste proxy strežnikov. Najprej bi jih lahko razdelili na pooblaščence za enega uporabnika ali eno skupino uporabnikov in javne pooblaščence, ki jih uporabljajo ogromne skupine ljudi. S slednjim je veliko težje ugotoviti, kateri podatki pripadajo uporabniku, saj toliko uporablja isti IP.

Proksiji se lahko razdelijo tudi v različne skupine glede na njihove posebne funkcije. Nekatere od teh različnih funkcij vključujejo:

  • Predpomnjenje spletnih posrednikov
  • Filtriranje proxyjev
  • CGI pooblaščenci
  • Povratna pooblastila

Poleg tega lahko pooblaščence razvrstimo glede na stopnjo zasebnosti, ki jo ponujajo. To ima za posledico naslednje klasifikacije:

  • Prozorni pooblaščenci
  • Anonimni pooblaščenci
  • Visoki anonimni pooblaščenci

Predpomnjenje spletnega proxyja

Seznam s povečevalnim steklomPredpogoji za predpomnjenje se uporabljajo precej pogosto. Ta vrsta proxyja hrani kopijo spletnih strani, ki ste jih obiskali. S predpomnilniškim proxyjem se strani uporabnikom hitreje in varneje dostavijo strani. Ko nekdo zahteva ogled spletnega mesta prek predpomnilniškega proxyja, bo proxy najprej poiskal lokalne datoteke (njegov predpomnilnik). Če je spletno mesto že shranjeno v predpomnilnik, proxy posreduje te podatke neposredno uporabniku. Če proxy še ni shranil spletnega mesta, bo podatke zbral s pravega strežnika in jih poslal nazaj uporabniku. Kopija spletnega mesta bo nato shranjena za nadaljnjo uporabo.

Predpomnilnik proxyja ima določeno življenjsko dobo, po katerem se izprazni. Brisanje podatkov iz predpomnilnika se običajno zgodi glede na starost omenjenih podatkov, njihovo velikost in pogostost, ki jih zahtevajo. Dva preprosta algoritma predpomnilnika sta najmanj uporabljena (LRU) in najmanj pogosta uporaba (LFU).

Filtriranje proxyja

Nekateri spletni posredniki lahko filtrirajo tudi vsebino spletnih strani. Nekatere internetne omejitve in nekatere vrste spletne cenzure, kot je na primer na Kitajskem pod nadzorom države, se izvajajo prek spletnih pooblaščencev. Ti posredniki omejujejo dele interneta, do katerih uporabniki lahko dosežejo.

Drugi filtrirni posredniki lahko prilagodijo strani določenemu cilju ali občinstvu. To se zgodi, ko se samodejno pošljete na mobilno različico spletnega mesta, ko ste v telefonu ali tabličnem računalniku. Poleg tega ponudniki internetnih storitev uporabljajo ta pooblastila, da zaščitijo svojo povezavo pred računalniškimi virusi in drugo zlonamerno vsebino. Na kratko: filtrirni spletni proxy blokira določeno vsebino. To bi lahko omejilo vašo internetno svobodo, a tudi povečalo vašo internetno varnost.

Povratni proxy

Povratni proxy deluje na nasprotni način kot običajni proxy strežnik. Namesto da bi zaščitili podatke brskalnika interneta, tovrstni proxy deluje v korist spletnega strežnika. Povratni proxy se lahko uporabi kot požarni zid za zaščito spletnih podatkov strežnika. Dostop do določenih določenih strani lahko s proxyjem odobrite ali zavrnete. Tako se stranke iz banke slučajno ne bodo znale znajti v spletnem bančnem okolju tujca. Povratni proxy se pogosto uporabljajo tudi za predpomnjenje statičnih strani, tako da strežnik ne postane preobremenjen tako hitro.

CGI proxy

Posebna vrsta spletnega proxyja je proxy CGI. To je spletni proxy, oblikovan kot spletno mesto, s katerim lahko obiskovalec dobi takojšen dostop do določene druge strani. Ta spletna mesta / pooblaščenci za delovanje delujejo običajno PHP ali CGI. Proxyji CGI lahko dostopajo do spletnih mest, ki jih blokirajo šole, podjetja ali celo vlade. Ker skrivajo tudi IP naslov uporabnika, jih občasno uporabljajo za določeno raven anonimnosti.

Prozoren proxy

Poleg razvrščanja pooblaščencev po njihovi funkciji jih lahko razdelite tudi glede na to, koliko vam pomagajo ostati anonimni na internetu. Pregleden proxy ne skriva IP-ja uporabnika. Razglasijo se za proxy strežnike in celo prikazujejo spletna mesta originalni IP naslov uporabnika. Ti pooblaščenci so ponavadi predpomnilniki, ki se ne uporabljajo anonimno v spletu.

Anonimni proxy

Ta vrsta proxy se identificira kot proxy strežnik, vendar ne prikazuje prvotnega IP naslova uporabnika. Anonimni posredniki nudijo uporabnikom določeno mero zaščite. Med gledanjem Netflixa ni mogoče uporabiti anonimnega proxyja. Netflix bo vedel, da uporabljate proxy, in vam ne bo omogočil dostopa do njihove vsebine.

Proxy visoke anonimnosti

Ta vrsta proxyja ne kaže, da gre za proxy strežnik. Prav tako ne prikazuje IP uporabnika. Za spletna mesta je popolnoma nevidna, medtem ko je “običajni” anonimni proxy mogoče zaznati. Visoki anonimni proxy se najbolj približa VPN-ju, kadar gre za anonimnost. Vendar pa še vedno pogreša spletno varnost in zaščito, ki je priložena VPN-ju.

Prednosti uporabe proxy strežnika

Uporaba proxy strežnika ima več prednosti. Na primer, pooblaščenci lahko vplivajo na vašo hitrost interneta in varnost na spletu. Poleg tega imajo mnogi pooblaščenci še druge prednosti: enega lahko uporabite za črna seznama ali zaobidete druge proxy in spletne bloke. Na koncu nekateri pooblaščenci skrijejo vaš IP naslov. Več o vseh teh ugodnostih si preberite spodaj.

Hitrost

Predpomnilniški strežniki shranijo datoteko spletnih mest, ki jih obiščete. To lahko znatno pospeši brskanje: ni vam treba znova nalagati strani, do katere ste že dostopali, kar prihrani čas. Poleg tega prihrani pasovno širino, medtem ko surfate.

Varnost

Proxy strežniki se uporabljajo tudi za skeniranje spletnih mest glede zlonamerne kode. Te nevarne dele spletnih mest lahko nato blokirate. Na ta način proxy ustvari dodatno plast varnosti med vami in škodljivo kodo na spletnem mestu, ki ga obiščete. Vsaka možnost za virus ali drugo digitalno okužbo postane bistveno manjša. Toda proxy strežnik vas ne ščiti pred vso zlonamerno programsko opremo, kot bomo podrobneje pojasnili v nadaljevanju.

Omejitve pri pozirah

Poslovneži se tresejo z rokamiProxy strežniki vam omogočajo črno uvrstitev določenih spletnih mest. Tako nihče, ki uporablja strežnik, ne more dostopati do teh mest. Na primer, šola ali podjetje lahko uporablja proxy, tako da učenci in zaposleni ne morejo hoditi na Facebook med šolo ali v delovnem času. Poleg postavljanja omejitev proxy omogoča tudi vpogled v zgodovino brskalnika vsakega računalnika, povezanega v omrežje proxyja. Ves promet prek proxy strežnika lahko beležijo in analizirajo ljudje, ki jih nadzorujejo, na primer vaš šef ali ponudnik internetnih storitev.

Skrij svoj IP naslov

Mnogi ljudje ne želijo, da bi jih spletna mesta in podjetja spremljala na spletu – in to z dobrim razlogom. To, kar počnete v spletu, ni nihče drug. Uporaba proxyja vam pomaga prikriti vašo spletno identiteto, ker skriva vaš IP naslov (razen če uporabljate pregleden proxy). Druge stranke bodo videle samo IP proxyja. Skrivanje IP naslova pomeni, da je vaša spletna zasebnost bolj zaščitena: spletna mesta ne bodo mogla spremljati vašega spletnega vedenja in ustvariti profila na vas. S posrednikom posredujete manj informacij o sebi spletnim mestom in drugim strankam. Če ne želite, da se v vašem brskalniku prikažejo personalizirani oglasi, vam lahko pomaga strežnik proxy – do določenega trenutka.

Obhodite še enega proxyja

Končno lahko proxy strežnik uporabite za izogibanje omejitvam spletnega blokiranja ali celo drugega proxy strežnika. Kot smo že omenili, lahko podjetje ali vlada na svojih proxy strežnikih blokira določeno vsebino. Če se na to spletno mesto povežete s svojim lastnim proxy strežnikom, lahko preprosto omejite te omejitve. Želite odpreti spletno mesto z novicami, ki je bilo blokirano na vaši trenutni lokaciji? Uporabite dober proxy in dobro ste na poti.

Celo pretočne storitve, kot je Hulu, lahko občasno dosežemo s proxyjem. Ta spletna mesta pogosto spreminjajo in omejujejo razpoložljivo vsebino glede na vašo geografsko lokacijo. Poskusite gledati video na BBC iPlayerju, ko niste v Veliki Britaniji. Samodejno se vam prikaže napaka in sporoči, da vam storitev ni na voljo. Ko uporabljate dober anonimni britanski proxy strežnik, pa boste te videoposnetke pogosto lahko gledali. Za številne storitve pa uporaba proxyja ne bo dovolj. Številne platforme za pretakanje aktivno poskušajo preprečiti pooblastila. Zato Netflix skoraj vedno napaka, ko ga poskušate gledati skozi proxy.

Slabosti proxy strežnika

Žal imajo pooblaščenci tudi več pomanjkljivosti. Ti so večinoma povezani z dejstvom, da je proxy običajno le pol rešitve: ne ponuja popolne anonimnosti ali varnosti na spletu. To trditev bomo podrobneje razložili v naslednjih razdelkih.

Ni popolne anonimnosti

Prenosni računalnik brez anonimnostiZasebni uporabniki proxy strežnikov običajno skrbijo za ohranjanje zasebnosti svojih brskalnikov in varovanje svojih osebnih podatkov. Vendar pa ima proxy strežnik možnost beleženja vseh informacij, ki jih uporabnik pošilja in prejema. Na primer, šef lahko z lahkoto vidi vse, kar počnete s poslovno mrežo (ki je pogosto urejena prek posrednika). Poleg tega lahko vodi podatke o tem, koliko časa zaposleni porabijo na določenih spletnih mestih. Bodite opozorjeni: vaš šef natančno ve, kdaj ste na Amazonu kupovali nove čevlje, ko bi morali delati.

Skratka, proxy ne ščiti vašega podatkovnega prometa pred vsemi gledalci. Zlasti brezplačni spletni pooblaščenci imajo velika tveganja: devet od desetkrat nimate pojma, kdo nadzoruje povezavo proxy, zato nikoli ne morete biti prepričani, ali so vaši podatki dejansko varni. Ves vaš spletni promet pošljemo takoj v roke neznanca. Ali želite imeti popolno spletno zasebnost? Potem pooblaščenec ni prava izbira.

Brez šifriranja

Prav tako proxy strežnik ne more zagotoviti vaše spletne varnosti. Običajno pri uporabi proxyja ni mogoče izslediti podatkovnega prometa do vas, kar pomeni, da imate določeno količino anonimnosti. Vendar noben od teh podatkov ni šifriran. To pomeni, da spletna mesta še vedno vidijo, kaj počnete v spletu, čeprav te dejavnosti ne morejo povezati z vašim resničnim naslovom IP.

Vaš IP naslov je lahko puščal

Proxy ni dobra rešitev za spletno sledenje. Z nekaterimi pooblaščenci je skoraj vsakdo lahko relativno natančno ugotovil, kakšen je vaš dejanski naslov IP. Če se to zgodi, zamudite veliko prednosti proxyja. Na internetu boste veliko bolj ranljivi.

Na kratko: prednosti in slabosti proxy strežnika

Prednosti
Slabosti
Mogoče hitrejša povezavaNi popolne anonimnosti
Določena zaščita pred zlonamerno kodoBrez šifriranja
Možnost blokiranja vsebineVaš IP naslov je lahko puščal
Skrivanje vašega resničnega naslova IPVse blokirane strani ni mogoče odkleniti
Obkrožitev drugih pooblaščencev ali spletno blokiranje

Ali je proxy strežnik varen?

Če želite med brskanjem po spletu anonimni strežnik uporabljati proxy, boste morali upoštevati veliko različnih dejavnikov. V večini primerov je varnejša in veliko bolj praktična uporaba strežnika VPN namesto proxyja.

Vaš proxy bi moral biti pravilno konfiguriran

Samo dobro konfiguriran proxy strežnik vam bo ponudil dostojno raven zasebnosti. Konfiguriranje strežnika je lahko zelo zapleteno in ne odvisno vedno od vas. Lastnik strežnika proxy mora biti kompetenten in uporabljati znanje pri nastavitvi strežnika proxy. Šele takrat boste zagotovo vedeli, da je bil vaš strežnik pravilno nastavljen. Poleg tega mora strežnik vzdrževati pravilno. Mnogi (brezplačni) proxy strežniki ne uživajo v tem razkošju. Brez ustreznega vzdrževanja in konfiguracije obstaja verjetnost, da bo vaš IP naslov uhajal namenoma ali po naključju.

Kdo je lastnik proxy strežnika?

Drug pomemben dejavnik je lastnik proxyja. Ključnega pomena je, da imajo dobre namene. Številni (pogosto brezplačni) proxy strežniki so v lasti zlonamernih strank, ki skrbijo za vaše osebne podatke ali želijo zaslužiti z oglasi. Vzdrževanje proxy strežnika je drago in večina lastnikov poskuša zaslužiti nekaj denarja s prodajo (zasebnih) uporabniških podatkov, dodajanjem oglasov na spletne strani ali širjenjem zlonamerne programske opreme in virusov prek svojih strežnikov.

Ali proxy omogoča HTTPS?

Uporaba varne povezave je izredno pomembna. Proxy strežnik ne šifrira vaše internetne povezave. Brez dodatne zaščite je neznancem, hekerjem in vladam zelo enostavno prisluhniti povezavi in ​​ukrasti vaše zasebne podatke, na primer svoj e-poštni naslov in podatke za prijavo. Da bi to preprečili, pomaga uporaba varne različice spletnih mest (različica HTTPS). Veliko pooblaščencev ne dovoljuje uporabe HTTPS in zato odvzamejo bistven sloj spletne varnosti. Bodite pozorni na dejstvo, da spletna mesta s HTTPS niso vedno varna. HTTPS pomeni samo, da je bila povezava med vami in spletnim mestom vzpostavljena na varen način. Sama spletna stran pa bi lahko bila še vedno nevarna. Lahko bi se na primer znašli na HTTPS različici spletnega mesta z lažnim predstavljanjem.

Proxy ali VPN

VPN ščitČe povzamem, proxy ni popolnoma anonimen niti ni stoodstotno varen. Zato je skoraj vedno bolje namesto tega uporabiti VPN. V bistvu VPN vaš podatkovni promet preusmeri na enak način kot proxy. Poleg tega VPN šifrira vaše podatke, zaradi česar je varnejša možnost obeh. Možnosti, da VPN pušča vaš IP naslov, so zelo majhne, ​​še posebej, če uporabite stikalo za prekinitev VPN-ja. Poleg tega so povezave VPN pogosto veliko hitrejše od pooblaščencev. Zlasti za anonimno brskanje in prenos je VPN zato boljša možnost. Če želite najvarnejšo zaščito svojih spletnih podatkov, boste morda želeli celo združiti svoj VPN z dobrim protivirusnim programom.

Večina VPN-jev ne beleži nobenih informacij ali podatkov o strankah. Kljub temu je pomembno delati samo z zaupanja vrednimi storitvami VPN. Nekateri ponudniki so obljubili, da ne bodo shranili nobenih uporabniških informacij, vendar se je vseeno izkazalo, da to počnejo. Dober primer dostojnega VPN-ja, ki ne potegne kaskade, kot je ta, je ExpressVPN. To je delno razlog, da se je ta vrhunski VPN uvrstil na prvo mesto med najboljšimi 5 najboljših ponudnikov VPN.

Končne misli

Proxy posredniki preusmerijo vašo internetno povezavo prek – običajno zunanjega – strežnika. Proxy bi lahko izboljšal hitrost vaše internetne povezave. Poleg tega vam lahko pomaga pri obvladovanju spletnih omejitev in cenzure. Končno, proxy vam pomaga brskati po internetu nekoliko anonimno. Vendar zaščita še zdaleč ni odlična. Še več, lastnik proxy verjetno zabeleži vaše uporabniške podatke. Če cenite svojo zasebnost in varnost v spletu, boste veliko boljši z VPN.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me