Kaj je moj IP? Preverite svoj IP naslov tukaj! | VPNO pregled

Vaš IP naslov je vaš digitalni domači naslov, ki ga lahko uporabite za izmenjavo informacij po internetu. Kadar koli obiščete spletno mesto, v bistvu pošljete zahtevo po informacijah na to stran. Te podatke bodo poslali na vaš IP naslov, kar vam bo omogočilo ogled njihovega spletnega mesta. Svoj IP naslov lahko vidite v spodnji tabeli. Ta IP naslov omogoča drugim strankam, da spremljajo vaše vedenje v spletu in identificirajo vašo osebo. Spletna mesta lahko vidijo, katerega ponudnika interneta uporabljate in kje ste. Nad tabelo boste našli dodatne informacije o naslovih IP in internetni povezavi.


Podrobnosti o IP-ju
Vaše podatke
IP naslov
ISP ali organizacija
Mesto (približno)
Območje
Država
Časovni pas

Če tabela ne vsebuje nobenih podrobnosti, bi lahko pomagalo za kratek čas izklopiti adblocker in naložiti stran.

Opomba: podana lokacija je približek, ki ga zagotavljajo javne baze podatkov. Internetni ponudniki (in vladni organi) lahko natančno določijo vaš natančen naslov.

Kako spletna mesta vidijo moj IP naslov?

Zgoraj navedeni IP naslov je naslov, ki ga je naše spletno mesto dobilo, ko ste se povezali s to spletno stranjo. To je lahko naslov vašega domačega omrežja, mobilna podatkovna povezava, vaše šolsko omrežje ali celo povezava VPN. IP naslovi so potrebni, ker prikazujejo spletna mesta, kamor morajo poslati informacije. Brez IP-jev nobena komunikacija med napravami in spletnimi mesti sploh ne bi bila mogoča. Spletna mesta lahko zato vidijo vaš IP naslov, ker vam jih naprava (računalnik, prenosni računalnik, pametni telefon) samodejno prenese nanje, tako da lahko vaš sistem deluje.

Določitev lokacije naslova IP

Oznaka lokacije pametnega telefonaGeolokacijske baze podatkov določajo vašo lokacijo tako, da vaš IP naslov povežejo z vnaprej določenim geografskim območjem. Te baze podatkov vsebujejo različne naslove IP in z njimi povezane države, okrožja, mesta, poštne številke, koordinate, ponudniki internetnih storitev in vse druge druge podatke. Lokacija vašega naslova IP se najde z iskanjem takšne baze podatkov, tako je naše spletno mesto lahko videlo, kje ste. Velja poudariti, da takšne baze podatkov niso stoodstotno natančne. Vaša dejanska lokacija se lahko nekoliko razlikuje od navedene v tabeli. Za razliko od mnogih drugih spletnih mest ne ustvarjamo uporabniških profilov. To pomeni, da morda ne bomo mogli določiti vaše natančne lokacije.

Vaš internetni ponudnik lahko poveže vaš IP naslov z vašo internetno naročnino. To pomeni, da je vaš naslov IP povezan z vašim pravnim imenom, naslovom in drugimi osebnimi podatki. V nekaterih okoliščinah imajo vladni organi (pomislite na policijo in pravosodje) pravico dostopati do teh informacij. Če je bilo z določenim naslovom IP storjeno hudo spletno kaznivo dejanje, bi policija lahko uporabila ta IP naslov, da bi ugotovila več o osumljencu, da bi jih na koncu prijela..

Poleg tega vaš naslov IP dosledno spremljajo podjetja, kot sta Google in Facebook, zato lahko ustvarijo prilagojene profile. Ta podjetja po svojih internetnih dejavnostih sestavijo izredno podroben nabor podatkov o vas, vključno z natančno lokacijo na podlagi vašega naslova IP.

Kaj točno je naslov IP?

Verjetno ste pristali na tej strani bodisi prek povezave na eni od naših drugih strani ali z iskanjem v Googlu, ki je izgledala po vrstici “kaj je moj IP” ali “kaj je moj naslov IP”. A veste, na kaj se v resnici nanaša beseda IP naslov?

IP pomeni Internet Protocol. Vaš IP naslov je koda, dodeljena vaši napravi, da omogoči njeno identifikacijo, kar pomeni, da vsebuje informacije, ki omogočajo, da vaše omrežje, prenosnik, namizje, tablični računalnik ali pametni telefon prepoznajo druge strani. Kot smo že omenili, se te kode uporabljajo za identifikacijo dveh naslovov, med katerimi poteka komunikacija. Če želite poenostaviti stvari, si lahko IP naslove omislite kot poštne naslove ali telefonske številke, vendar posebej za računalnike. Tako deluje komunikacija med računalniki prek naslovov IP:

Pojasnjen je naslov IP

V večini primerov je vaš naslov IP dodeljen modemu, ki ga je ponudil vaš internetni ponudnik. Zato bodo vsi, ki uporabljajo isto internetno omrežje (družinski člani, sostanovalci, sodelavci v poslovnem omrežju) imeli enak IP naslov. Ta IP zadostuje za natančno določitev vaše lokacije.

Kakšna je razlika med IPv4 in IPv6?

Ko govorimo o naslovih IP, razlikujemo naslove IPv4 in IPv6. Večina naslovov IP je IPv4. Pravzaprav so naslovi IPv6 ustvarjeni samo zato, ker zmanjka naslovov IPv4. Navsezadnje mora biti vsak naslov IP edinstven. Naslov IPv4 je sestavljen iz 32 bitov, ki lahko ustvarijo približno 4,3 milijarde kombinacij kod. IPv6 naslov je sestavljen iz 128 bitov, kar ima za posledico 340 undecillion (kar pomeni 3,4 z 38 dodanimi ničlami) možne kombinacije kod – skratka, veliko.

Če primerjate IPV4, je možno toliko več kombinacij naslovov IPv6. Zaradi stalnega porasta internetnih povezav (za katere je potreben enkraten naslov IP) je bila uvedba IPv6 nujen korak. Povprečen uporabnik interneta med tema dvema različicama ne bo opazil nobene razlike. IPv6 vam preprosto omogoča daljši obseg številk.

IPv4
IPv6

Število bitov32128
Število potencialnih IP4,3 milijarde3,4 x 10 ^ 38 (3,4 z 38 ničlami)
Primer naslova IP213.243.23.1742001: 0db8: 85a3: 0000: 0000: 8a2e: 0370: 7334

Za kaj se uporablja naslov IP?

IP naslovi se uporabljajo za določitev, katera dva strežnika ali naprave izmenjujeta informacije. To deluje po istih načelih kot oddaja naročila v trgovini. Ko želite izdelek naročiti in ga poslati na vašo hišo, morate izpolniti svoje podatke o naslovu, da zagotovite, da bo paket dostavljen na pravi naslov. Enako se zgodi, ko brskate po internetu. Kadar koli obiščete spletno mesto, naročite paket podatkov (informacije na spletni strani, ki jo želite obiskati) iz (IP) naslova spletnega mesta. Ti podatki se nato pošljejo na vaš naslov, kar pomeni IP vaše naprave.

Vaš IP naslov spremeni trenutek, ko se povežete z internetom z drugim modemom. Z drugimi besedami, doma boste imeli drugačen naslov IP, kot ga imate v službi, tudi če uporabljate isti prenosnik. Spletna mesta in naprave vedo, s katerim naslovom morajo komunicirati, da lahko podatke pošljejo pravi osebi. To je razlog, zakaj se vaš IP naslov samodejno posreduje, ko obiščete spletno mesto ali prenesete datoteko: ključnega pomena je za komunikacijo, čeprav vam odvzame tudi spletno zasebnost.

Zemljevid z lokacijoZa določitev lokacije lahko uporabite IP naslove. Vaš IP je povezan z internetnim ponudnikom, ki že navaja vašo splošno lokacijo. Ponudnik ima zbirko podatkov o strankah, ki vključuje podrobnosti o uporabnikih (-ih) določenega IP-naslova. Te podatke bi lahko na primer uporabili na sodišču.

Vendar povezava naslova IP z določenim uporabnikom ni tako preprosta. IP naslov vam bo povedal, ali je bila datoteka poslana ali prenesena iz določene povezave, toda ko je računalnik ali WiFi omrežje v skupni rabi med ljudmi, je težko natančno določiti, kdo je te podatke poslal ali prenesel. IP naslov ni nujno odvisen od osebe. Ali je lastnik internetne povezave odgovoren za kakršno koli uporabo ali zlorabo določenih podatkov, je tema velike razprave. Na primer, na primer globe se v različnih državah obravnavajo različno.

Če skrijete ali spremenite svoj IP naslov?

Dandanes je večina od nas povezana z internetom 24/7. Zato ne bi smeli podcenjevati ogromne količine osebnih podatkov in podatkov, ki jih dajemo na voljo na spletu. Vsako podrobnost in vzorec obnašanja lahko posameznik poveže s svojim IP naslovom. Tudi če ne delate ničesar nezakonitega, bi lahko malo popustili, če boste vedeli, da počnete nekaj, da drugi ne bi opazovali in vas spremljali po internetu. Na srečo je vaš IP naslov zelo enostavno skriti ali spremeniti. Ko to storite, bo drugim težje videti, katera spletna mesta ste obiskali.

Skrijte svoj IP naslov z VPN

VPN (virtualno zasebno omrežje) šifrira ves vaš podatkovni promet in ga pošlje prek zunanjega strežnika, preden se odpravi na cilj. Tako prevzamete naslov IP zunanjega strežnika VPN, kar pomeni, da bo vaš resnični naslov IP ostal skrit za zunanji svet. Zato vam zasebna zasebna omrežja omogočajo dostop do spleta na bolj anonimen in varen način. Podobno bi lahko uporabili VPN za dostop do bolj svobodnega interneta, še posebej, če vaša država ali ena od spletnih storitev, ki jo uporabljate, postavi spletne geografske omejitve. Ko uporabljate strežnik VPN na drugi lokaciji, na primer v ZDA namesto v Evropi, bi lahko nenadoma imeli dostop do spletnih mest, ki jih prej niste mogli obiskati.

Če želite skriti svoj IP naslov, da zaščitite svojo zasebnost, je Surfshark morda dober VPN, če želite začeti. Surfshark je poceni, a tudi zelo zaupljiv. Poleg tega ima veliko možnosti. Če želite preveriti njihovo spletno mesto, lahko kliknete gumb na spodnji pasici.

Poiščite IP naslov vašega usmerjevalnika

Tako kot običajna internetna povezava ima tudi vaš usmerjevalnik IP naslov. Ta naslov usmerjevalnika ni enak tistemu v vaši internetni povezavi. Če želite spremeniti nastavitve lokalnega (domačega) omrežja, se boste morali prijaviti v usmerjevalnik. Večina usmerjevalnikov vam bo omogočila dostop in spreminjanje nastavitev, kot sta omrežno ime in geslo. Do tega območja lahko običajno dostopate tako, da v brskalnik vpišete naslov IP usmerjevalnika. Kratki koraki spodaj prikazujejo, kako najti IP naslov usmerjevalnika.

Iskanje naslova IP usmerjevalnika v sistemu Windows

IP naslov usmerjevalnika lahko v Windows preprosto najdete z različnimi metodami. Najhitreje je uporabiti vgrajen ukazni poziv:

 1. Hkrati pritisnite na Windows ključ in črko “R“. Če na vaši tipkovnici ni tipke Windows, v spodnjem levem kotu kliknite ikono sistema Windows, da odprete začetni meni.
 2. Vnesite »cmd“V prazno polje, ki se prikaže, in pritisnite vnesti.
 3. Vnesite »ipconfig“Na črnem zaslonu, ki sledi, in pritisnite vnesti.
 4. Prikazani bodo različni podatki. IP naslov vašega usmerjevalnika je na voljo za »Privzeti prehod“.

IP naslov Ukazni poziv Windows

Iskanje IP naslova usmerjevalnika na Macu (OSx)

Apple je iskanje naslova usmerjevalnika na Mac ali MacBook (OSx) zelo preprosto. Če želite najti IP naslov usmerjevalnika, sledite spodnjim korakom:

 1. Pritisnite in pridržite možnost tipka.
 2. Kliknite na Ikona Wi-Fi v menijski vrstici Mac.
 3. Videli boste vse vrste podatkov o omrežni povezavi, vključno z IP naslovom usmerjevalnika in Mac naslovom vaše omrežne kartice.

Usmerjevalnik naslovov IP

Iskanje naslova usmerjevalnika v Androidu

Ko je vaš pametni telefon povezan z domačim omrežjem Wi-Fi, bodo vaši podatki šli skozi ta domači usmerjevalnik. Naredite naslednje korake za iskanje naslova usmerjevalnika, ki ga uporablja vaš telefon ali tablični računalnik Android:

 1. Pojdi do Nastavitve in kliknite na “Wifi”.
 2. V desnem kotu zaslona kliknite tri pike.
 3. Kliknite na »Napredno«.
 4. Pomaknite navzdol. IP naslov usmerjevalnika boste našli pod “IP naslov”.

Iskanje IP naslova usmerjevalnika v iPhone (iOS)

IP naslov usmerjevalnika, na katerega je povezan vaš iPhone ali iPad, najdete tako:

 1. Pojdi do Nastavitve.
 2. Izberite Wifi.
 3. Klikni modri krog z “i” v notranjosti, ki jo najdete na desni strani imena omrežja, s katerim ste trenutno povezani.
 4. Videli boste različne podatke, vključno z naslovi omrežja in usmerjevalnika.

Končne misli

Vaš IP naslov pove veliko o tem, kdo in kje ste. Spletna mesta in spletne storitve uporabljajo vaš IP, da lahko komunicirajo z vami. Brez naslova IP je skoraj nemogoče brskati po svetovnem spletu. Ker naslov IP razkriva vašo lokacijo, lahko to spletno zasebnost precej uniči, če to spletno spletno mesto brezplačno delite. Zato je pogosto dobro, da svoj naslov IP ročno skrijete in spremenite. Če na primer uporabljate zasebno zasebno omrežje, bo vaš lokalni naslov IP ostal skrit, saj IP-naslov VPN-ja uporabljate za komunikacijo z drugimi spletnimi stranmi. V spletu boste ostali še veliko bolj anonimni. Vaša lokacija in spletne aktivnosti ne bodo vidne vsem.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me