Kaj je MAC naslov? Kje najdem svojega? | VPNoverview

Vsaka naprava ima MAC naslov, vendar vsi ne vedo, kaj je to. Ta MAC nima nobene zveze z Appleom. V tem primeru MAC pomeni nadzor dostopa do medijev. To je edinstven naslov, ki ga napravi dodeli proizvajalec. MAC naslov včasih imenujemo tudi strojni naslov ali fizični naslov naprave. Prepozna omrežni adapter v računalniku, prenosniku, tabličnem računalniku ali mobilni napravi. Omrežni adapter ali omrežna kartica zagotavlja, da se računalnik lahko poveže v omrežje. MAC-naslov je potreben, da naprave v omrežju medsebojno komunicirajo. Zagotavlja tudi, da lahko vaš usmerjevalnik pošlje informacije v pravilno napravo v omrežju.


Kakšna je funkcija MAC naslova

Mac naslovMAC naslovi so 48-bitne kode, kar pomeni, da so sestavljene iz niza dvanajstih številk in črk. Vsak MAC naslov ima edinstveno kombinacijo. To omogoča identifikacijo naprave. Internetna kartica ali adapter vaše naprave oddaja ta naslov MAC in se tako seznani z napravami v njegovi okolici. Tako usmerjevalnik ve, kam poslati informacije.

Za ponazoritev: če doma na usmerjevalnik povežete več naprav, imajo vse naprave enak IP naslov, vendar ima vsaka naprava svoj MAC naslov. Zaradi tega se lahko informacije pošljejo ustrezni napravi v omrežju. To je zelo koristno in celo ključnega pomena: zagotavlja, da se rezultati iskanja ne končajo na prenosniku vašega sostanovalca.

Več naslovov MAC na eni napravi

Ena naprava ima lahko več naslovov MAC. To je zato, ker naslov MAC ni edinstven samo za vsako napravo, ampak tudi za vsako internetno povezavo. Tako imate za ethernet povezavo drugačen MAC naslov kot za povezavo Wi-Fi. Tudi ko uporabljate VPN, boste dobili nov MAC naslov za to internetno povezavo. Če povzamemo, čeprav na večini naprav verjetno uporabljate samo en MAC naslov, je lahko še veliko več.

Spodaj si lahko ogledate, kako je videti, če ima vaša naprava več MAC naslovov. Najprej je MAC naslov povezave Ethernet, nato sledijo podatki Wi-Fi povezave, ki je trenutno v uporabi. Zadnja dva bloka prikazujeta informacije o VPN povezavah z NordVPN in Surfshark, ki so bile uporabljene v tem računalniku. V vseh teh primerih je MAC naslov mogoče najti po “fizičnem naslovu”.

MAC naslovi

Kje lahko najdem svoj MAC naslov?

Iskanje MAC naslova ni zelo zapleteno, čeprav se morda zdi, da je tako. Prvič, MAC naslov lahko pogosto najdete na fizični nalepki v napravi. Običajno je tam samo ena številka. To je lahko problematično, saj zdaj veste, da je možno imeti več naslovov MAC (ker lahko imate tudi več povezav). Če želite natančno videti, kateri naslov MAC ima vaša trenutna povezava, boste morali iti v nastavitve svoje naprave. Spodaj je korak za korakom načrt iskanja vašega MAC naslova v sistemih Windows, Android in iOS.

Vaš MAC naslov v sistemu Windows

Sledite spodnjim korakom in poiščite svoj MAC naslov v napravi Windows. Prva razlaga velja posebej za Windows 10, druga metoda pa deluje tudi pri starejših različicah operacijskega sistema. Podobno bo delovalo tudi pri drugih sistemih.

V operacijskem sistemu Windows 10 lahko naslov MAC najdete na naslednji način:

 1. Kliknite na logotip povezave v opravilni vrstici.MAC naslov Windows 10
 2. Kliknite na “Omrežje & Internetne nastavitve“.
 3. Prikaže se novo okno. Kliknite »Spremenite lastnosti povezave“.MAC naslov Windows 10
 4. MAC naslov boste našli takoj za »Fizični naslov (MAC)” Spodaj “Lastnosti“.MAC naslov Windows 10

Opomba: Če želite v svoji napravi videti vse različne naslove MAC, lahko v 3. koraku kliknete »Ogled omrežnih lastnosti«, namesto »» Spremeni povezavo lastnosti «..

Za vse Window sisteme lahko najdete tudi svoj MAC naslov, tako da sledite tem korakom:

 1. Pritisnite svoje Windows ključ in “r” ob istem času. Prikaže se naslednje okno:MAC naslov Windows
 2. Izpolnite “cmd“In pritisnite v redu.
 3. Vtipkati “getmac / v / fo seznam“V oknu, ki se prikaže. Vnesite presledke, saj brez njih ne bo delovalo. Ko ga vnesete, pritisnite enter.MAC naslov Windows
 4. Videli boste pregled vseh vaših internetnih povezav. Številke in črke, ki se pojavljajo zadaj Fizični naslov dopolnite MAC naslov.MAC naslov Windows

Vaš MAC naslov v sistemu Android

Če želite najti svoj MAC naslov v Androidu, sledite tem korakom:

 1. Pojdi do “Nastavitve ” in pritisnite »O napravi“.MAC-naslov Android
 2. Tapnite »Stanje“.MAC-naslov Android
 3. MAC naslov boste našli pod „MAC naslov Wi-Fi“.MAC-naslov Android

Vaš MAC naslov v iOS-u

Če želite izvedeti, kakšen je vaš MAC naslov na iPhone, sledite tem korakom:

 1.  Pojdite v svoje nastavitve in kliknite »Splošno“.MAC naslov iPhone
 2.  Zdaj kliknite »O tem“.MAC naslov iPhone
 3. Tu lahko najdete svoj MAC naslov po “Naslov Wi-Fi“.MAC naslov iPhone

Ponarejanje vašega naslova Mac

HekerMAC-naslov lahko spremenite v nekaj manj prepoznavnega. Temu pravimo “prevara”. Prevaravanje samo po sebi ni nezakonito. Vendar pa obstajajo ljudje, ki spremenijo svoj MAC naslov, da bi anonimno sodelovali v nezakonitih dejavnostih. Hekerji to storijo na primer, zato stvari, ki jih počnejo na spletu, ne morejo slediti njim. Redni uporabniki interneta bodo morda želeli spremeniti svoj MAC naslov za uporabo licence z več ljudmi hkrati ali za anonimno brskanje..

Skupna raba licence

Nekateri internetni ponudniki in programska oprema spremljajo število naprav, ki uporabljajo njihovo storitev, tako da gledajo njihove naslove MAC. To jim omogoča, da omejijo število ljudi, ki lahko uporabljajo eno naročnino. Nekateri namerno spremenijo svoj MAC naslov za dostop do storitve, ne da bi dosegli to mejo. Vendar to nasprotuje pravilom storitve. V bistvu je to goljufija in je zato nezakonita. Ne priporočamo, da v MAK naslovu delite licence z velikimi skupinami ljudi.

Ustavi sledilce

Eden glavnih razlogov, da večina ljudi skriva svoj MAC naslov, je zasebnost. V tem digitalnem svetu se mnoga podjetja nestrpno ukvarjajo s svojimi spletnimi podatki. Več ko vedo o uporabnikih, več denarja lahko na primer zaračunajo za ciljane oglase. Čeprav vaša identiteta morda ni neposredno povezana z vašim MAC naslovom, se lahko vsa vaša vedenja brskanja med seboj povežejo. Spletne strani in druge stranke lahko te podatke uporabijo za izdelavo podrobnega profila o vas. Če želite to preprečiti, boste morda morali ponastaviti svoj MAC naslov. Tako lahko med brskanjem ostanete dokaj anonimni. Na srečo večinoma vaš MAC naslov običajno ni sporočen spletnim mestom. Večina časa lahko spletna mesta vidijo samo vaš IP naslov. Mnogi ljudje spremenijo svoj IP naslov, na primer z uporabo VPN.

Kakšna je razlika med naslovom IP in MAC naslovom?

Mnogi se pogosto sprašujejo, kakšna je razlika med naslovom IP in MAC naslovom. Dva se morda zdita zelo podobna, a nista. IP-naslov dodeli usmerjevalnik in se uporabi vsakič, ko nekaj zahtevate od spletnega mesta. Zaradi vašega IP-ja spletno mesto ve, kam poslati svoje podatke. IP-naslov lahko vidimo kot naslov omrežja usmerjevalnika. Vse naprave, ki dostopajo do interneta prek tega usmerjevalnika, imajo enak IP naslov.

Vaš MAC naslov se razlikuje glede na napravo. Usmerjevalnik zaradi vašega MAC-a ve, v katero napravo pošlje informacije. Tako ste lahko na isti internetni povezavi, vendar drug drugega ne prejemate. To je tudi dobro: brez MAC-a lahko uporaba iste internetne povezave kot družina, sostanovalci ali celo neznanci v Starbucksu povzroči precej neprijetne situacije.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map