Brskalnik Tor: Kaj je to in zakaj bi ga uporabljali? | VPNOverview.com

Tor Theion Router logotip

Če vas zanima spletna zasebnost in anonimnost, ste verjetno slišali za Tor. Za mnoge je Tor osnova resnične svobode na internetu. Toda kaj točno je Tor? Kako deluje in zakaj bi ga uporabljali? Katere so glavne razlike med brskalnikom Tor in drugimi rešitvami, povezanimi z zasebnostjo, kot sta VPN ali proxy strežnik? Vse o tem preberite v tem članku!

Varnost: bodite previdni, ko začnete uporabljati Tor!

V celoti razumemo, da ste navdušeni, da eksperimentirate z vsemi možnostmi, ki jih prinaša Tor. Vendar pa nekatere od teh možnosti predstavljajo velika tveganja. Primer je temni splet. Tor vam omogoča dostop do tega temnega dela interneta, vendar do njega ne bi smeli poskušati, ne da bi natančno vedeli, v kaj se vklopite. Zato vam bomo, preden vam povemo več o Toru, pokazali nekaj ukrepov, ki jih lahko sprejmete za varovanje med uporabo brskalnika Tor, zlasti pri obisku temnega spleta.

Najprej preverite varnostne nastavitve družbe Tor. Tor uporablja zelo učinkovit in zanesljiv sistem šifriranja podatkov, kot bomo videli nekoliko. Kljub temu lahko uporaba Torinih varnostnih nastavitev vašo spletno izkušnjo precej varneje. Drugič, čeprav je to marsikomu morda očitno, je pomembno, da nikoli ne obiščete spletnih strani in kliknete povezav, ki jim ne zaupate. Seveda je to treba upoštevati, ne glede na brskalnik in varnostne ukrepe, ki jih uporabljate. Nazadnje priporočamo, da uporabite dobro in varno VPN ali navidezno zasebno omrežje.

Uporabite VPN, da ostanete varni, ko uporabljate Tor

Uporaba VPN hkrati s Torom zagotavlja, da bodo vaši podatki bolje šifrirani. Poleg tega VPN skriva tudi vaš IP naslov tako, da prikaže IP strežnika VPN, ki ga uporabljate, in ne svojega “pravega” statičnega IP naslova. To pomeni, da ste med brskanjem veliko varnejši. Ponudnik VPN, ki ga priporočamo za dodatno varnost med uporabo brskalnika Tor, je CyberGhost. Ta ponudnik ponuja zelo zanesljiv in varen sistem dvojne enkripcije, je zelo dostopen in ima celo 45-dnevno garancijo vračila denarja. To pomeni, da ga lahko preizkusite in preverite, ali vam dobro uspeva, ne da bi se morali letno naročiti.


Kaj je Tor?

Ekipa za Tor (The Onion Router) ponuja brezplačno programsko opremo z odprto kodo, ki vam pomaga anonimno brskati po internetu. Prvotno je bila mreža Tor razvita s pomočjo ameriške mornarice. Omrežje je bilo razvito, da bi ameriški mornarici in drugim vojaškim organizacijam omogočilo anonimno komuniciranje prek spleta. V teh dneh Tor v glavnem posveča svoj brskalnik in razvoj nekaterih drugih orodij za zasebnost, ki se jih bomo na kratko dotaknili pozneje.

Kot smo že omenili, brskalnik Tor zelo koristi vašo spletno zasebnost in do neke mere tudi vašo varnost. Brskalnik uporablja široko svetovno omrežje strežnikov, ki ga sestavlja mreža Tor. Ko uporabljate brskalnik Tor, vaši podatki gredo skozi različne Tor strežnike (ali “vozlišča”). Promet je močno šifriran in počasi dekodira en sloj naenkrat na različnih vozliščih. To pomeni, da se bo kdo, ki vas poskuša identificirati na podlagi vašega spletnega prometa, naletel na zadnji strežnik, skozi katerega je prešel vaš podatkovni promet, “izhodno vozlišče”. Z drugimi besedami: brskalnik Tor onemogoča ali vsaj zelo težko identificira svoje uporabnike.

Dekle, ki pridobiva internetno datoteko prek Tor Nodes

Za dostop do omrežja Tor preprosto morate prenesti brskalnik Tor. Vse, kar naredite v spletu med uporabo brskalnika Tor, bo samodejno šifrirano in “anonimno” v zgoraj opisanem postopku.

Ena izmed pomanjkljivosti, na katero se pogosto opozarja, je, da je brskalnik Tor na splošno precej počasnejši od vaše gole internetne povezave. Ker se vaš spletni promet pošilja prek različnih vozlišč, bo morala vaša internetna povezava iti daleč naokoli in zato postati bistveno počasnejša.

Za kaj ljudje uporabljajo Tor?

Čeprav so Torovi razvijalci prvotno ustvarili programsko opremo za vojaške namene, se je razvila v orodje, ki je lahko koristno vsem – še posebej tistim, ki imajo kaj skriti ali drugače izkoristiti spletno anonimnost. Mnogi novinarji in politični aktivisti uporabljajo Tor, da ne bi bil preganjan. Običajno ti ljudje živijo v državah, kjer bi jih oblasti lahko kaznovale zaradi misli in stališč, ki jih želijo deliti na spletu.

Podobno novinarji uporabljajo Tor za zaščito svojih virov. Če vir ne želi tvegati, da bo razkrit, lahko občutljive informacije sporočijo prek brskalnika Tor. Na Toru najdemo ne le dobavitelje informacij, ampak tudi potrošnike. Veliko ljudi uporablja brskalnik Tor za dostop do vsebin z omejenimi geografskimi območji, za obhod cenzure in obisk določenih spletnih mest. Konec koncev veliko strani, kot so tiste v temnem spletu, ne bo vidno pri uporabi “običajnega brskalnika”, kot sta Safari ali Firefox.

Druga znana skupina ljudi, ki uporabljajo Tor, so žvižgači. Edvarjev najbolj priljubljenih uporabnikov in podpornikov je na primer Edward Snowden, ki je razkril dokumente o tajnih nadzornih programih v ZDA. Podobno Tor lahko zaposleni uporabljajo za razkrivanje skrivnosti podjetja ali vlade ali za reševanje nezakonitih ali nemoralnih dejavnosti.

Temna stran Tor

Čeprav se vse to morda zdi zelo pozitivno, pa vsi ne uporabljajo Tor za tisto, kar bi lahko rekli “plemenita stvar”. Na primer, mnogi hekerji in kibernetski kriminalci uporabljajo Tor, da ostanejo anonimni, medtem ko opravljajo svoje nezakonite posle. Tor je še posebej koristen za kriminalce, ker omogoča dostop do temnega spleta. Ta temni del interneta vsebuje več ilegalnih omrežij, kot je nekdanja nezakonita tržnica Silk Road. To je bilo nekoč obsežno omrežje, v katerem so ljudje kupovali in prodajali vse vrste ilegalnih predmetov, kot so prepovedane droge in strelno orožje. Skratka, mnogi kriminalci uporabljajo Tor, da se izognejo ujetju med nezakonitimi dejavnostmi.

Tor se ne uporablja samo za pridobivanje anonimnosti kot internetni uporabnik. S podjetjem Tor je mogoče tudi gostovati spletna mesta, ki so dostopna samo ljudem, ki uporabljajo brskalnik Tor. Tako nobeno spletno mesto, ki gostuje v omrežju Tor, ne bo indeksirano in ga ne bodo našli priljubljeni iskalniki, kot sta Google in Bing. Zaradi tega so del temnega spleta.

Je Tor Legal?

Uporaba samega Torja je v večini jurisdikcij, zlasti v zahodnem svetu, popolnoma zakonita. Vendar pa, kot smo omenili, nekateri ljudje uporabljajo Tor za nezakonite dejavnosti zaradi anonimnosti, ki jo programska oprema pomaga uporabnikom. Uporaba Tor ne pomeni, da so te dejavnosti manj nezakonite. Zato vam močno priporočamo, da se vzdržite takšnih praks. Če želite več informacij o zakonitosti podjetja Tor, vas želimo napotiti na ta članek na to temo.

Omejitve zasebnosti in varnosti podjetja Tor

Oči na prenosnem računalnikuTor je uporaben, vsekakor pa ima svoje nepopolnosti. Brskanje s Torom ni tako anonimno, kot si upate. Čeprav si ljudje v Toru nenehno prizadevajo za izboljšanje zaščite, je bila v preteklosti njihova programska oprema zlomljena. Tor je poudaril, da ni bilo kršeno njihovo omrežje in sistem, temveč posamezni brskalniki. Kljub temu, da bi uporabnikom to lahko dalo nekaj miru, to še vedno kaže, da Tor ni popoln kot samostojen ukrep zasebnosti.

S pomočjo internetnih ponudnikov lahko organi pregona včasih razkrijejo identiteto Torovih uporabnikov. Vendar to počnejo le selektivno. Kadar se nekaj lovi, lahko uradne organizacije poskusijo s to metodo razkriti spletno stran ali posameznika. Dokler se držite zakona, bi morali biti v redu. Vendar morate vedeti, da bi lahko uporaba brskalnika Tor, ki ga mnogi povezujejo z nezakonitimi dejavnostmi v temnem spletu, bolj nagnjeni k temu, da bi vas poskušali izslediti.

Več zasebnosti ne pomeni večje varnosti

Zasebnost ni nujno enaka varnosti. Tor ne more zagotoviti, da boste med uporabo svojega brskalnika varni pred spletnimi napadi in spletnimi kriminalci. Omrežje Tor je neverjetno težko krasti, kar povečuje dejstvo, da je njegova koda odprtokodna. Vendar pa to ne velja za vaš brskalnik, kar je razmeroma enostavno kramati. Tudi Tor-man napadi na Tor so s pomočjo ponudnikov internetnih storitev še vedno možni. Na srečo se Torovi razvijalci več kot zavedajo teh tveganj in si nenehno prizadevajo za izboljšanje programske opreme Tor, da se uporabniki lažje zaščitijo.

Če želite uporabiti Tor, vedno prenesite njegovo zadnjo različico. Jasno je, da ima Tor omejitve, vendar si tudi nenehno prizadevajo za boljšo in varnejšo programsko opremo. Izkoristili boste lahko od tega le, če boste sistem redno posodabljali.

Je brskalnik Tor za vas?

Za povprečnega uporabnika interneta anonimnost, ki jo ponuja Tor, ni dovolj spodbuda za začetek uporabe programske opreme. To je predvsem zato, ker šifriranje vašo povezavo bistveno upočasni. Poleg tega, kot smo že omenili, izvajanje internetnega nadzora še vedno stane čas in denar, kar pomeni, da vlade ne morejo – in verjetno ne želijo – vohuniti za vsakim svojim civilistom. Namesto tega se morajo osredotočiti na sumljivo vedenje v spletu. Zato večina ljudi, ki preživijo čas na spletu, recimo, da gledajo smešne video posnetke mačk in google na najbližje mesto pice, od uporabe brskalnika Tor verjetno ne bodo imeli veliko koristi..

VPN-ji: alternativa Toru

VPN na mobilnem telefonuMedtem ko lahko s storitvijo Tor brskate relativno anonimno, brskalnik ne anonimizira in ne ščiti vseh vaših drugih internetnih dejavnosti. Aplikacije, ki delujejo zunaj vašega brskalnika, mreža Tor ne bo zaščitena. Če želite zagotoviti, da so vse vaše spletne aktivnosti šifrirane in anonimizirane, je morda VPN boljša rešitev za vas. Še posebej, če poskušate zaščititi svojo povezavo pred kibernetskimi kriminalci, ko na primer uporabljate javno WiFi omrežje, bi lahko bil VPN zelo primeren.

VPN omogoča uporabo interneta brez omejitev. Pomaga vam zaobiti vsako geografsko cenzuro in geografske omejitve na splošno, kot so omejitve, ki jih izvaja Netflix. Poleg tega VPN šifrira ves vaš podatkovni promet in poskrbi, da lahko brskate in prenašate povsem anonimno. Večina spodobnih VPN-jev ima tudi veliko boljše internetne hitrosti v primerjavi s brskalnikom Tor. To pomeni, da so pretakanje, prenos in igranje na splošno veliko lažje in manj frustrirajoče z VPN kot s brskalnikom Tor.

Obstaja pa tudi nekaj, česar VPN ne more storiti. Najprej vam ne bo omogočil dostopa do temnega spleta. Če VPN uporabljate med obiskom temnega spleta, vam pomaga varovati pred zlonamerno programsko opremo, spletnimi napadi in drugimi nevarnostmi. Druga prednost Tora pred VPN-ji je ta, da je Tor popolnoma brezplačen. Nasprotno, večina dobrih VPN-jev zahteva običajno majhno odškodnino na mesec.

Naj uporabim Tor?

Ali boste zdravilo Tor zelo uporabljali, je odvisno od vaših potreb. Tor je brezplačen, enostaven za uporabo in običajno zelo učinkovita programska oprema za zasebnost. Omogoča vam dostop do temnega spleta in ima več možnosti za zaščito vaše spletne varnosti. Po drugi strani je Tor precej počasen in odpira vrata mnogim, mnogim spletnim nevarnostim. Če bi raje imeli hitro povezavo, na primer za pretakanje, prenos in igranje iger, priporočamo VPN. Oglejte si naše VPN orodje za preglede in primerjavo in preverite, kateri VPN bi najbolje ustrezal vašim željam.

Kakšna je razlika med Torom in proxy strežnikom?

Poleg Tor-a in VPN-a se lahko z uporabo proxy strežnika povečate tudi zasebnost in spletna varnost. Vendar na splošno proxy strežniki delujejo dobro samo za posebne namene in situacije, kot je dostop do The Pirate Bay. Tudi takrat jih mnogi ocenjujejo za manj učinkovite in manj varne kot Tor in dober VPN. Kljub temu se ljudje pogosto sprašujejo, kako se proxy razlikuje od Tor. Zato bomo tukaj pogledali glavne razlike.

Kaj počne proxy strežnik?

Proxy strežnik, podobno kot VPN ali Tor, je še en način vodenja vašega spletnega prometa prek drugega strežnika, ki (figurativno) stoji med računalnikom in ciljnim strežnikom vaših podatkov. Ta strežnik je proxy, ki vam ga ponudi oseba, ki je lastnica. Nastavitev, uporabljena za to, je pogosto precej preprosta: vsi, ki uporabljajo storitev, pošljejo svoje podatke prek istega strežnika. Vsi ti ljudje dobijo enak “lažni” naslov IP.

Oseba, ki se povezuje na internet prek proxy strežnika

Zakaj vas Tor in VPN bolje varujeta kot pooblaščenca

Ljudje so ponavadi všeč proxy, ker je veliko od njih brezplačno za uporabo. To pa še ne pomeni, da so pooblaščenci dejansko najboljša rešitev za vaše spletne težave. Proxy strežniki ponujajo le določeno stopnjo anonimnosti in spletne varnosti. Na primer, pooblaščenci običajno ne šifrirajo vaših podatkov, kot to počnejo Tor in VPN. Poleg tega zasebnost, ki jo ponuja proxy, ni niti približno tako zanesljiva, kot je recimo dober in varen VPN, kot je PIA.

Druga pomanjkljivost uporabe proxy strežnika je, da gostitelj strežnika lahko vidi točno tisto, kar počnete v spletu. Teoretično bi te podatke lahko celo zabeležili, kar bi vam lahko povzročilo različne težave. Zato morate, če nameravate uporabljati proxy strežnik, izbrati tistega, ki je pod nadzorom osebe, ki ji resnično zaupate. Pogosteje ne boste vedeli lastnikove identitete, zaradi česar je to težko storiti. Vse, kar veste, lahko zbira vaše podatke ali celo vstavlja oglase na strani, ki jih obiščete. Skratka, proxy strežnik vam ne nudi resnične zasebnosti in varnosti. Vsaj ne tako, kot bi Tor ali dober VPN.

Kako namestim Tor?

Prepričani, da želite dobiti Tor? Nameščanje Torja v napravo sploh ni težko. Sledite naslednjim korakom in brskalnik Tor boste lahko začeli uporabljati v nekaj minutah.

Korak 1: Pojdite na spletno mesto Tor in v zgornjem desnem kotu zaslona kliknite gumb za prenos.

Gumb za prenos namestitve

2. korak: Našli se boste na strani za prenos. Izberite svoj operacijski sistem tako, da izberete eno od štirih ikon, prikazanih spodaj. Kot vidite, se lahko odločite za Windows, Mac, Linux ali Android. Če želite brskalnik prenesti v določenem jeziku, lahko kliknete »Prenesi v drugem jeziku ali platformi«.

Posnetek zaslona z najboljšimi sistemi na vratih Tor

3. korak: Na vaš računalnik se bo prenesla datoteka. Odprite to datoteko, da začnete postopek namestitve. Izberite želeni jezik in nato pritisnite »V redu«.

Tor jezik

4. korak: Prikaže se nastavitev brskalnika Tor. Izberite ciljno mapo (ponavadi vam tukaj ni treba ničesar spremeniti, namestitveni program bo samodejno ustvaril novo mapo za Tor) in pritisnite »Namesti«.

Tor namestite

5. korak: Med postopkom namestitve lahko izberete, da se Tor samodejno zažene, ko ga namestite. Če tega niste storili, ga boste morali odpreti sami, tako da poiščete program. Ko se brskalnik odpre, boste videli spodaj prikazan zaslon. V večini primerov lahko preprosto kliknete »Poveži« in začnete. Vendar pa ste trenutno v državi, ki aktivno cenzurira Tor, kot so Turčija, Kitajska ali Egipt? Potem je najbolje, da najprej kliknete »Konfiguriraj«. Tor vam bo pomagal konfigurirati brskalnik, tako da vas ne bodo toliko motile spletne omejitve vaše države.

Tor aplikacija

6. korak: Ko končate s konfiguriranjem, pritisnite »Poveži« in odprl se bo vaš brskalnik Tor. Zdaj lahko Tor uporabljate prosto.

Posnetek zaslona brskalnika Tor

Drugi projekti Tor

orbotPoleg brskalnika Tor ima Tor še kar nekaj drugih projektov, ki imajo vse povezane s spletno zasebnostjo. Projekt Tor, kot ga imenujejo ekipa, nenehno deluje na načine, kako zaščititi spletno zasebnost svojih uporabnikov in se boriti proti spletni svobodi. Primer enega njihovih projektov je Orbot, ki je brezplačna proxy aplikacija za naprave Android. Za prenos informacij po svetovnem spletu uporablja isto omrežje vozlišč kot brskalnik. Orbot tako pomaga vaši spletni zasebnosti in šifrira vaš internetni promet. Tako kot brskalnik, samo za Android.

OONI

Drug projekt ekipe Tor je OONI in se osredotoča na odkrivanje spletnih omejitev. OONI, ki stoji za Odprti observatorij mrežnih motenj, spremlja internetno cenzuro po vsem svetu. Od leta 2012 razvija brezplačno programsko opremo, ki je zasnovana za odkrivanje spletnega blokiranja. Programska oprema ne ščiti vaše naprave in tudi ne zaobide omejitev, ki jih najde. Preprosto pomeni pridobiti vpogled v globalne razmere, povezane s spletnimi omejitvami in cenzuro. Več o ugotovitvah OONI lahko izveste na spletnem mestu OONI.

Tor-messengerVsi projekti družbe Tor še vedno ne delujejo. Projekt Tor je nekoč ustvaril klepetalni program, ki šifrira vso komunikacijo. Imenovali so ga Tor Messenger. S tem programom bi lahko še vedno uporabljali vse svoje običajne storitve, kot so Google Talk, Facebook Messenger in Twitter, vendar bodo vaši podatki klepeta postali anonimni. Nobenih dnevnikov ni bilo mogoče hraniti, zato so bila vaša sporočila popolnoma varna. Vendar so posodobitve programa Tor Messenger prenehale veljati aprila 2018, kar pomeni, da programska oprema ni tako varna, kot je bila prej. Zato ne priporočamo uporabe Tor Messengerja več.

Končne misli

Tor je odličen prvak v svetu spletne zasebnosti. Njegov brskalnik uporabnikom omogoča svobodo obiskovanja katerega koli spletnega mesta, ki jim je všeč, in jim nudi določeno stopnjo anonimnosti na spletu. Vendar je ta zaščita omejena na njihov brskalnik in ne zajema vseh internetnih dejavnosti, kot bi to želel VPN. Poleg tega Tor pogosto pozorno spremljajo organi pregona, saj nezakonita podjetja in kriminalci brskalnik pogosto uporabljajo za nezakonite dejavnosti. Storitev je brezplačna in enostavna za prenos, vendar ima svoje omejitve. Če se odločite za uporabo brskalnika Tor, bodite vedno previdni pri neurejenih spletnih mestih in se zaščitite pred zlonamerno programsko opremo z dostojno protivirusno programsko opremo. Priporočamo tudi uporabo drugih varnostnih ukrepov v kombinaciji s podjetjem Tor, na primer dober VPN. Če se dobro zaščitite in razmislite o svojih odločitvah, lahko brskalnik Tor ponuja zabavno, anonimno in brezplačno internetno izkušnjo.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me