Bodite odgovorni za svoje Googlove nastavitve zasebnosti | VPNO pregled

Googlov pregled zasebnostiVsi imamo izkušnjo z iskanjem izdelka v Googlu, samo da se bodo oglasi za ta izdelek prikazovali povsod, kjer boste naslednji dan pogledali v spletu. Ciljno oglaševanje je Googlov glavni vir zaslužka. Google še izboljšuje svoje podatke o vas, da bi oglaševalcem zagotovili boljše informacije. To storijo tako, da spremljajo vašo lokacijo prek Google App in Google Maps. Poleg tega ugotavljajo, katere video posnetke v YouTubu iščete in gledate, in še veliko več. Količina podatkov, ki jo lahko Google zbere o vas, je pravzaprav osupljiva. Spremljanje in prilagajanje Googlovih nastavitev zasebnosti je eden od načinov za varovanje zasebnosti v spletu.


Skrbi glede zasebnosti in Google

V nedavnem komentarju, objavljenem na CNBC, je izvršni direktor podjetja Duck Duck Go, iskalnik za tiste, ki jih skrbi zasebnost, opozoril na ogromno informacij, ki jih Google zbira o svojih uporabnikih. Na večini spletnih mest so Googlovi sledilci skriti na spletnem mestu, kar omogoča Googlu, da vas spremlja ne samo, ko ste na Googlovi spletni strani, temveč na skoraj vseh spletnih mestih, ki jih obiščete v enem dnevu. Morda mislite, da gre za tekmovalca, ki ljudi prestraši, a številke ga podkrepijo. Kongres ZDA skoraj ni sprejel nobenih ukrepov za omejitev Googlove sposobnosti sesanja tovornjakov informacij o svojih uporabnikih. Google na splošno ureja vprašanja glede zasebnosti. Čeprav je Googlu ohranjanje dobre javne podobe pomembno, skoraj prinaša prihodek od ciljanega oglaševanja. Koliko to vpliva na Googlove odločitve? In kaj nam pove, da je Google pravkar odpravil »Ne bodi zloben« iz svojega kodeksa ravnanja.

Iskanje Googlovih nastavitev zasebnosti

Kot ste morda opazili, da se Googlovi pravilniki o zasebnosti občasno spreminjajo. Podjetje je olajšalo dostop do nastavitev in kontrol, ki jih potrebujete za upravljanje nastavitev zasebnosti – če veste, kam iti! Spodaj si lahko ogledate, katere prilagoditve lahko nastavite za izboljšanje zasebnosti.

Eno prvih mest, ki ga obiščete, je Googlova stran o zasebnosti. Tukaj Google določa, kako uporabljajo podatke, ki jih zbirajo, da izboljšajo vaše izkušnje na internetu in olajšajo vaše življenje. Seveda te podatke prodajajo tudi oglaševalcem. Odločitev o informacijah, ki jih boste delili, in o tem, kaj želite ostati zasebni, je odvisno od vas. Vendar pa vas bo uporaba Google vedno stala.

Google račun dobrodošel

Na strani z zasebnostjo lahko pridete do strani »Moj račun«, ki vam bo omogočila, da nastavite nastavitve zasebnosti. Eno najvidnejših področij te strani je razdelek »Prijava in varnost«. Tu lahko spremenite geslo in spremljate, katere naprave so bile uporabljene za prijavo v vaš Google Račun. Redno posodabljanje gesla z močno kombinacijo je dober varnostni ukrep.

Pregled zasebnosti majhenVideli boste tudi območje z oznako »Pregled zasebnosti«. To vas bo vodilo skozi različne možnosti zasebnosti, ki jih lahko spremenite v Googlu. Če kliknete »Začni«, se bo začel posodabljati vaše nastavitve zasebnosti.

Katere nastavitve lahko spremenite?

Na strani za preverjanje zasebnosti lahko nastavitve prilagodite svojim željam. To vam ne daje le možnosti za večjo zasebnost, ampak tudi prikazuje, katere vrste podatkov Google zbira. Spodaj si lahko preberete o vseh različnih razdelkih in kako lahko prilagodite nastavitve. Ugotovili boste, da Google zbira podatke o vsem, kar iščete, do krajev, ki ste jih obiskali.

Dejavnost v spletu in aplikacijah

Google rutinsko spremlja spletna mesta, ki jih obiščete v internetu, medtem ko uporabljate brskalnik Chrome. Poleg tega spremljajo aplikacije, ki jih uporabljate v telefonu, vrste stvari in kraje, ki jih iščete, in še več. Ko začnete vnašati spletno iskanje ali internetni naslov, Google ponuja predloge, ki bi lahko zaključili vaše iskanje. Ti predlogi izhajajo iz analize vašega profila. Zaradi tega je vaše brskanje hitrejše in bolj intuitivno. Google podatke te informacije deli v vseh napravah in med aplikacijami, kot so Chrome, Zemljevidi, Google Assistant in druge.

Če želite spremeniti takšno vedenje, morate klikniti »Upravljanje spleta & Aktivnost v aplikaciji “, na naslednjem zaslonu kliknite” Spremeni nastavitev “. Na naslednjem zaslonu lahko to možnost končno izklopite ali omejite, skozi katere aplikacije lahko Google zbira informacije.

Spletna dejavnost

Zgodovina lokacij

Googlova uporaba vaše zgodovine lokacij je lahko ena najbolj motečih lastnosti Googla za tiste, ki jih skrbi njihova zasebnost. Podjetje lahko na podlagi podatkov o vaši lokaciji predvidi, ali se vozite s kolesom, pešačite ali vozite z avtom. Google vas spremlja tudi prek Wi-Fi v bližini in vas lahko spremlja prek Bluetooth – tudi če imate izklopljen Bluetooth. V zameno bo Google na podlagi vaše lokacije zagotovil informacije o prometu na običajnih poteh in ciljnih oglasih. Google to stori tako, da analizira vaše običajne poti, ki bi vključevale vaš domači naslov, delovno mesto, kamor boste otroke spustili v šoli, in vaš najljubši trak, v katerega boste stopili po službi.

Google vztraja, da teh informacij ne prodajajo oglaševalcem. Če pa iščete restavracijo v bližini, za boljše predloge uporabi vašo lokacijo. To zagotovo naredi oglaševanje prek Googla bolj dragoceno za podjetja.

Če želite izklopiti Googlovo sledenje lokacije, na zaslonu »Pregled zasebnosti« kliknite »Upravljanje zgodovine lokacij«. Odprl se bo zemljevid, na katerem je prikazan vsak kraj, ki ste ga obiskali. Od tam kliknite na »Upravljanje zgodovine lokacij« in končno boste prišli na zaslon, kjer lahko onemogočite Googlovo sledenje lokaciji.

Zgodovina lokacij

Informacije o napravi

Informacije o napravi omogočajo Googlu, da prepozna imena stikov v vašem telefonu, prepozna dogodke v vašem koledarju in katere aplikacije uporabljate. Google te podatke uporablja za prepoznavanje, ko ga vprašate, da pokliče kontakt, ki ste ga shranili. Če želite izklopiti to funkcijo, kliknite Upravljanje informacij o napravi in ​​nato Spremeni nastavitev, da pridete na zaslon, kjer lahko te podatke onemogočite.

Informacije o napravi

Glasovna in zvočna dejavnost

Ko rečete “Hej Google”, to sproži Googlovega pomočnika, da posluša in uboga vse ukaze, ki sledijo. Če želite biti pripravljeni slišati kadar koli dajete ukaze, mora vaša naprava nenehno poslušati te sprožilne besede. Vendar obstajajo druge možnosti. Google Voice lahko omejite na poslušanje le, če ga sprožite z določenim dejanjem. Na primer, lahko držite gumb za dom, da potegnete pomočnika in poslušate ukaz.

Google posname tudi vaš glas, da vas bo aplikacija lažje razumela. Če to ni funkcija, ki je raje vklopljena, v oknu “Pregled zasebnosti” kliknite “Upravljanje glasu” & Zvočna aktivnost ”. Iz glasbe & Zaslon zvočne aktivnosti “, kliknite” Spremeni nastavitev “. Odprl se bo zaslon, na katerem lahko izklopite funkcijo snemanja glasu.

Glasovna aktivnost

Zgodovina iskanja YouTube in zgodovina ogledov

Ko razmišljate o Googlovem iskalniku, verjetno imate v mislih zaslon Google.com, na katerem izvajate večino iskanj. Vendar ima YouTube, Googlov program, že več kot milijardo uporabnikov. Vsakodnevno na milijone uporabnikov išče YouTube, informacije, videoposnetke, zabave in drugo. Google beleži podatke in jih uporablja za ustvarjanje bolj prilagojenih izkušenj v Googlovih storitvah. To pomeni, da se bo iskanje po YouTubu vrtilo v vseh Googlovih storitvah, ki jih uporabljate za ustvarjanje bolj prilagojenega profila všečkov in všečkov.

Svoje podatke lahko upravljate in izklopite to funkcijo, da bodo vaši osebni podatki bolj zasebni. V razdelku »Pregled zasebnosti« kliknite »Upravljanje zgodovine iskanja YouTube«. Odprlo vas bo stran z aktivnostmi, kjer lahko iz svojega zapisa posnamete izbrisana iskanja v YouTubu. Čeprav vseh iskanj ne morete izbrisati naenkrat, lahko kliknete tri pike poleg datuma in kliknete Delete, da izbrišete vsa iskanja od tega dne. Prav tako lahko iščete stvari, ki ste jih iskali in ki bi jih radi izbrisali iz svojega zapisa. Na vrhu vtipkajte “Justin Bieber” in poiščite vsakič, ko ste iskali Justina Bieberja. Nato lahko izbrišete vsako od teh iskanj, da v vsakem primeru prikrijete ljubezen do Bieberja – iz Googla.

Kliknite »Spremeni nastavitve« in prišli boste na zaslon, s katerim lahko Google prepreči beleženje iskanj v prihodnosti. Na podoben način Google vodi video posnetke, ki jih gledate na YouTubu. Na zaslonu »Pregled zasebnosti« kliknite »Upravljanje zgodovine ogledov YouTube«. Odprlo se bo zaslon dejavnosti, kjer lahko iščete in izbrišete videoposnetke iz YouTuba, ki ste jih gledali. Kliknite »Spremeni nastavitev«, da Google prepreči spremljanje prihodnjih videoposnetkov, ki jih gledate na YouTubu.

Zgodovina YouTube

Drugi koraki za zaščito vaše zasebnosti

Googlov doseg preko interneta je razširjen in večina nas se je začela zanašati na storitve, ki jih ponuja Google. Zaradi tega je skoraj nemogoče preprečiti, da bi Google nekatere svoje podatke spremljal na spletu. Poleg zgoraj navedenih korakov lahko v Googlu zmanjšate svoj odtis. Širjenje spletnih iskanj po različnih iskalnikih pomaga, da katero koli podjetje ne ustvari celotne slike o tem, kdo ste. Uporaba različnih brskalnikov za dostop do različnih vrst informacij lahko tudi pomaga nejasnosti vaših informacij v spletu.

Z uporabo VPN-ja za povezavo z internetom lahko posrednik posreduje med vami in informacijami, ki jih iščete v spletu. Preprosto iskanje po internetu, iskanje po YouTubu in brskanje po VPN lahko omejijo podatke, ki jih Google lahko zbira o vaših navadah v spletu. Razmislite o prijavi na kakovostno storitev VPN, da zaščitite svojo zasebnost.

Ne pozabite, da to ne bo delovalo, če ste prijavljeni v katerem koli od Google Računov. To vključuje stvari, kot sta YouTube in Gmail. Vendar pa lahko s spremembo nastavitev vašega Google računa že omejite, kaj Google ve o vas!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me