Anonimni splet: Ali je Tor (usmerjevalnik čebule) zakonit? | VPNoverview

Tor Theion Router logotipTor (The Onion Router) ponuja učinkovit način za anonimno brskanje po internetu in celo dostop do temnega spleta. Da bi takoj odgovorili na vprašanje, se mnogi sprašujejo: uporaba brskalnika Tor je povsem legalna skoraj povsod po svetu. Vendar je vedno pametno preveriti, ali to dejansko velja za državo, v kateri trenutno prebivate.


Na splošno vam ne bo treba skrbeti, da vas bo policija zaokrožila, ker ste Tor uporabljali za ogled videoposnetka v YouTubu ali iskanje v Googlu. Če pa uporabljate brskalnik Tor, da izkoristite njegovo večjo anonimnost, medtem ko sodelujete v nezakonitih dejavnostih, vas seveda še vedno uporablja zakon. Če ste izvedeli, ste lahko v velikih težavah.

Tor in Edward Snowden

Dokaj redno se misli, da je Tor tesno povezan s kriminalnimi dejavnostmi. Tako je, ker veliko kriminalcev uporablja Tor za svoje prakse na temnem spletu. Brskalnik zagotavlja, da so uporabniki bolj anonimni na internetu, zaradi česar je njihovo odlično orodje. Opredelitev, kaj se šteje za kaznivo ali nezakonito, se razlikuje od države do države – in se lahko zelo razlikuje. To velja tudi za kibernetsko kriminaliteto. Na primer, prodaja trdih drog in orožja prek spleta je nezakonita skoraj po vsem svetu. Vendar pa lahko v nekaterih državah vaše kritično mnenje o diktaturi ali puščanje državnih dokumentov velja tudi za kaznivo dejanje.

Primer spletnih praks sivega območja je primer Edwarda Snowdena. Leta 2013 je Snowden širši javnosti prinesel tajne dokumente o NSA in njihovem vohunjenju. Zaradi tega ga zdaj želi ameriška vlada. Kar je Edward Snowden storil (razkrivanje državnih skrivnosti) je po ameriškem zakonu nezakonito. Vendar mnogi trdijo, da je imel Snowden prav, ko je naredil to. Navsezadnje nimajo vsi državljani pravice vedeti, kdaj nekdo – kdo – spremlja njihove poteze in posluša njihove razgovore? To je moralna dilema, v kateri ima zasebnost ogromno vlogo.

Edward Snowden je med drugim Tor uporabil za razkrivanje tajnih dokumentov NSA širši javnosti. Tudi druge je pozval, naj uporabijo brskalnik Tor, kadar koli so na spletu. Po njegovem mnenju je to eden redkih načinov, ki omogoča, da ostanete anonimni in uporabite svojo pravico do svobodnega objavljanja. Vlade in uradne organizacije, kot je NSA v ZDA, vam večino časa ne bodo mogle slediti. Snowden je brskalnik uporabljal za dejavnosti, ki so bile v nasprotju z zakonom. Njegov klic drugim pa ni bil kazniv: več ljudi je samo predlagal, naj zaščitijo svojo spletno zasebnost z brskanjem po spletu s brskalnikom Tor. Obstaja nekaj razprav o tem, kako varen je brskalnik Tor, vendar ostaja dejstvo, da Tor precej težje vlaga, spletna mesta in druge organizacije vohunijo za ljudmi na spletu.

Tor in nezakonite prakse

Poleg primera Snowdena obstajajo številni drugi, večinoma manj znani ali sporni primeri, ko je bil Tor uporabljen za nezakonito poslovanje. Cesta svile je verjetno najbolj znan primer. Silk Road je bila spletna tržnica za ilegalno orožje, droge in druge izdelke. Spletna stran je bila izsledjena do njenega vira in objavljena brez povezave, vendar so na temnem spletu najbrž podobne tržnice. Tudi če Tor sam ni nezakonit, uporabnikom še vedno omogoča anonimni dostop do tovrstnih platform in strani. Zato bi lahko rekli, da Tor posredno podpira kriminal, ker zagotavlja, da kriminalcev ni tako enostavno prepoznati.

Kadar koli se zgodi nekaj tako velikega, kot je zaustavitev Silk Road, se začnejo težke razprave o tem, ali je brskalnik Tor potreben ali ne. To nato vodi v širše razprave o anonimnosti na spletu na splošno. Ljudje se bodo morali boriti med spletnim kriminalom in skrbjo za svojo spletno zasebnost. Težko je najti ravnotežje, ki pogosto postane ne le pravna, ampak etična zadeva.

Zaradi poročnih primerov, kot je Silk Road, širša javnost Tor pogosto povezuje z nezakonitimi dejavnostmi na temnem spletu. Tor omogoča gostovanje spletnih mest, ki so dostopna samo za druge Torjeve uporabnike, kar pa ne pomaga Toru. Nezakonite tržnice in forume so enostavno postavljeni in takoj dostopni ‘pravemu’ občinstvu. Brskalnik Tor olajša takšne prakse, čeprav to ni razlog za vzpostavitev platforme.

Tor in zasebnost

Seznam s povečevalnim steklomTor lahko kriminalisti pogosto uporabljajo, vendar to ne pomeni, da je brskalnik sam po definiciji kazniv. Nasprotno: Tor pomaga ustvariti spletno okolje, ki se nanaša na svobodo in zasebnost. S storitvijo Tor lahko brskate, ne da bi drugi (na primer hekerji, vlade in šef) pogledali čez ramo. Krepi pravico do objave in svobodo govora. Če govorimo o spletni varnosti in anonimnosti, je Tor odlična pobuda.

Kljub temu se je Tor moral spoprijeti z več varnostnimi vprašanji. Več uradnih organizacij, med njimi CIA in FBI, je uspelo zaobiti in celo kršiti Torovo varnost. Tako so lahko izsledili posameznike, ki so bili povezani z določenimi nezakonitimi praksami. Še več, v letu 2017 je šibko mesto v sistemu Tor ustvarilo možnost izpostavitve naslovov Linux in MacOS IP, kar odpravi anonimnost brskalnika.

Vedno upoštevajte, da lahko tudi vi in ​​vaši spletni podatki na nek način odkrijete podatke o spletu. Vendar, dokler se držite (lokalnega) zakona, to za vas ne bi smelo biti problem. Uporaba brskalnika Tor običajno sama po sebi ni problematična. Kljub temu lahko Tor vedno uporabljate najboljšo možno spletno zaščito in uporabljate Tor v kombinaciji s povezavo VPN. Če to storite, je vaš spletni promet zavarovan na dva različna načina in imate dodatno plast šifriranja, ki varuje vašo zasebnost in anonimnost.

Zaključek

Uporaba Tor ni nezakonita. Brskalnik Tor omogoča uporabnikom anonimni dostop do brezplačnega interneta. Tako kot pri vsem je tudi ta dostop mogoče uporabiti na dobre in slabe načine. Konec koncev Tor prav tako ljudem omogoča obisk kriminalnih spletnih mest in trgov na temnem spletu. Kljub temu Tor ponuja pomembno in ustrezno možnost za anonimno širjenje pomembnih informacij. Skratka: pravno lahko Tor uporabljate brez posledic, če stvari, ki jih počnete na spletu, niso v nasprotju z zakonom.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me