Ali je Tor še vedno varen za uporabo? | VPNoverview

Tor Theion Router logotipTor je za mnoge postal ime gospodinjstva. To je zajamčen in varen način za anonimnost v internetu. Teoretično nihče ne vidi, kaj počnete v spletu, ko uporabljate brskalnik Tor. Poleg tega je to eden najlažjih načinov dostopa do temnega spleta. V preteklih letih pa je večkrat postalo očitno, da Torova varnost trpi zaradi resnih težav. FBI, CIA in NSA so lahko podrli Torovo varnost. Kako varen je torej Tor v resnici? Je še vedno dostojen način anonimnega brskanja po spletu?


Kratek odgovor je pritrdilen. S pomočjo brskalnika Tor lahko anonimno brskate. Vendar pa vas močno odvračamo od uporabe samo Tor za spletno zaščito. Večkratni primeri so pokazali, da lahko nevarna uporaba Tor povzroči močno uhajanje zasebnosti ali celo težave z vašo spletno varnostjo. Pomislite na viruse, kriminalce in hekerje. Ta članek bo osvetlil te težave s Torom.

Če se želite čim bolje zaščititi, je najbolje, da uporabite brskalnik Tor v kombinaciji s spodobnim VPN-jem in nekakšno obliko protivirusa. Zaupljiv VPN, ki si ga lahko omislite, je NordVPN. Ta storitev ima odlično šifriranje, je zelo uporabniku prijazna in na voljo vam je na tisoče strežnikov.

Kako deluje Tor

Brskalnik Tor je poseben brskalnik, ki anonimizira vaš internetni promet. Vaši podatki so poslani mimo več računalnikov Tor. S tem postopkom brskalnik zagotavlja, da zunanji uporabniki ne bodo mogli videti, od kod prihajajo ti podatki in kam gredo. Z drugimi besedami: brskalnik Tor precej otežuje povezavo spletnih mest in vlad celo s spletom. Ob vsakem postanku (ali vozlišču), ki ga Tor uporablja za prikrivanje vaših podatkov, se doda ali odstrani dodatni šifrirni sloj, odvisno od poti prometa. Zato bi uporaba brskalnika Tor povzročila varno in anonimno internetno izkušnjo.

Dekle, ki pridobiva internetno datoteko prek Tor Nodes

Uporaba Tor ni nezakonita. Brskalnik uporablja veliko različnih ljudi, med njimi tudi tisti, ki bi radi ostali anonimni, ker uporabljajo platformo za kritiko diktature države, v kateri živijo. Tor zagotavlja svobodo govora. Ljudje, ki uporabljajo Tor, imajo še vedno možnost svobodno spregovoriti o političnih vprašanjih, ne da bi se morali bati, da bi ga preganjali. Hkrati obstajajo tudi ljudje, ki brskalnik Tor uporabljajo načeloma. Preprosto jih nočejo spremljati podjetja in tržniki. Vendar se je pokazalo, da Tor ni tako varen, kot smo predvidevali.

Torova varnost je prekršena

Več sodnih primerov je pokazalo, da je mogoče nezakonite dejavnosti na temnem spletu včasih zaslediti do določenih oseb z brskalnikom Tor. Zato se zdi, da je mogoče odkriti in zbrati uporabnikove podatke, vključno z njihovim IP-naslovom, tudi če jih Tor zaščiti. Uporabniki Tor-a so v preteklosti ugotovili, ker je NSA imela v lasti velik del Torskih vozlišč. Tako je NSA jasno videl, kdo uporablja ta vozlišča. To je bilo problematično za uporabnike, ki se ukvarjajo z nezakonitimi praksami. V trenutku, ko te uporabnike prepoznajo, jih policija lahko izsledi in aretira.

Tor ni več tako varen kot nekoč. Hekerji nenehno poskušajo kršiti Tortovo varnost. Številne skupine, organizacije in posamezniki želijo dostop do informacij, ki jih skriva brskalnik Tor, in jih poskušajo dobiti vedno znova. Leta 2014 je uspelo eni skupini raziskovalcev. Financirana s strani vlade so si podrobneje ogledali brskalnik Tor in z njega so lahko mesece zbirali informacije. Slabosti v programski opremi Tor se lahko odkrijejo tudi na manj kompromisne načine: v letu 2017 so uporabniki našli puščanje, zaradi katerega bi bili lahko vidni IP naslovi uporabnikov Linux in MacOS. Tor ni sedel naokoli in je gledal, kako se vse to dogaja: kadar koli odkrijejo morebitno puščanje v sistemu, so ga takoj zakrpali.

S katerimi tveganji se soočam, ko uporabljam Tor?

Oči na prenosnem računalnikuPraksa kaže, da Tor ni stoodstotno varen. Kot vsak drugi sistem ima tudi svoje slabosti. Čeprav se puščanja nenehno popravljajo, nikoli ne morete biti prepričani, ali se to zgodi pravočasno. Poleg tega je za varnost, ki jo Tor ponuja, zaskrbljen še več razlogov. Tukaj je nekaj.

Najprej uporabniki Tor-jev redno krajajo. To ponavadi ni kriv Tor. Namesto tega so ti kraji mogoči, ker je uporabnikova naprava premalo zaščitena. To se lahko zgodi vsakomur, kar pomeni, da se tega mora zavedati vsak uporabnik. Na spletnih straneh, ki jih obiščete, se lahko skrivajo kriminalci, virusi in druga zlonamerna vsebina – zlasti ko brskate po temnem spletu. Zato je vedno pomembno skrbno pretehtati vsak klik.

Druga nevarnost je, da bi vas lahko še vedno spremljali prek spleta, tudi ko uporabljate Tor. Slaba izhodna vozlišča so en primer, kako se to lahko zgodi. Kot je prikazano na sliki na vrhu te strani, je izhodno vozlišče zadnja postaja, preden se povežete s spletnim mestom ali stranjo. Če želi oseba, ki nadzoruje to vozlišče, bi lahko videla ves promet, ki poteka skozi njega. Če se to zgodi – kot je bilo to pri NSA – vaši internetni podatki niso več zasebni. Nekdo drug, ki lahko neposredno vidi, katere strani obiskujete Pomembno je omeniti, da v takšnih razmerah običajno ostanete anonimni. Tudi lastnik izhodnega vozlišča ne more izslediti vira podatkov, ker je bil pred tem vsaj dve drugi vozlišči.

Ali lahko uporabim brskalnik Tor za anonimno brskanje?

Ne bo vam treba preveč skrbeti, da vas ljudje poskušajo izslediti na spletu, če samo Tor uporabljate za brskanje po običajnem spletu. Za večino vlad in drugih strank ta vrsta prometa ni dovolj ustrezna za sledenje. Namesto tega se osredotočajo na odkrivanje nezakonitih dejavnosti, od katerih so nekatere grozljive kot širjenje otroškega pornografije na temnem spletu.

Poleg tega pri Toru ni treba biti previden niti za prvotno nameravano občinstvo. Tor je bil sprva zgrajen tako, da je omogočil anonimno komunikacijo znotraj ameriške mornarice. Nekateri se bojijo, da ima ameriška mornarica še vedno tajni dostop do prometa, ki poteka skozi brskalnik. Vendar to sploh ni tako. Ker je Tor odprtokoden, uradne organizacije, kot je mornarica, ne bodo mogle skriti nobenih skrivnih vhodov v kodo. Open source pomeni, da imajo vsi dostop do Torine kode. Nenavadno bi torej v nekaj trenutkih odkrili in odpravili.

Skratka, če internet uporabljate za splošno brskanje, se nimate preveč bati. Vsak spletni nadzor se verjetno ne bo osredotočil na vas. Vendar to še ne pomeni, da bi morali Tor uporabljati brez skrbi na svetu. Preden se s tem brskalnikom lotevate interneta, se morate zavedati nevarnosti temnega spleta.

Pazite: Tor in temni splet

Računalniški virus LaptopKončno vprašanje varnosti, o katerem bi morali razpravljati, je povezano s temnim spletom. Tor omogoča dostop do tega skritega dela interneta. Drugi priljubljeni brskalniki, kot so Google Chrome, Microsoft Edge in Firefox, tega ne morejo storiti. Temni splet je del veliko večjega globokega spleta. Temni splet je neurejen in zato precej očarljiv. Včasih je celo grozno. Vsebuje bizarna spletna mesta, ki jih na običajnem internetu ne boste nikoli srečali. Med drugim lahko naletite na trge drog, orožja in ilegalnih kreditnih kartic.

Ni vsako spletno mesto na tem temnem delu interneta tako nejasno kot to. Nekatere strani ljudem omogočajo, da svobodno govorijo svoje misli, ne da bi se morali bati pregona pred diktatorskim režimom. Neurejena narava temne mreže povzroči prostor, ki ima najboljše in najslabše človeštvo.

Tor vam omogoča dostop do celotnega temnega spleta: v brskalniku je internetna svoboda. Vendar ta svoboda ni vedno varna. Vedno bodite previdni, ko Tor uporabljate za obisk temnega spleta. Ta del interneta se ne spremlja, kar pomeni, da je lahko zelo nevaren za vas in vaš računalnik. Ne poskušajte se ujeti na spletnih mestih, ki okužijo vaš računalnik z zlonamerno programsko opremo. Izogibajte se spletnim mestom, ki zadevajo nezakonite dejavnosti. In končno, bodite pozorni na hekerje – skrivajo se povsod.

Kako varno uporabljam Tor?

Ko razmišljate o spremembi brskalnika v Tor, vas čaka veliko nevarnosti. Te nevarnosti segajo od tveganj za zasebnost do resnejših napadov na vašo varnost, kot so virusi in druge oblike zlonamerne programske opreme. V obeh primerih je pomembno, da se oborožite čim bolje. Tu je nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali priti tja:

  • Uporabite varnostni drsnik v brskalniku. To možnost spremenite v svojih nastavitvah vse do „High“. To zagotavlja, da boste ostali brez zaščite, če Tor vdirajo z JavaScript. Prav tako pomaga zmanjšati sledenje po spletu. Nekatera spletna mesta ne bodo delovala dobro, če imate omogočeno največjo varnost, vendar je to plačilo za zaščito razmeroma majhno..
  • Namestite dobro protivirusno programsko opremo. Tudi z varnostnimi nastavitvami brskalnika Tor se lahko zgodijo čudne stvari. To je še posebej nevarno na temnem spletu. Če uporabljate zanesljiv protivirusni program, lahko veliko teh težav preprečimo. Ko namestite dobro protivirusno programsko opremo, se prepričajte, da je posodobljena, da boste imeli najboljšo in najnovejšo zaščito.
  • Uporabite Tor poleg dober VPN. Združitev dveh rešitev za zasebnost zagotavlja maksimalno zaščito. VPN (Virtual Private Network) šifrira in anonimizira vaš spletni promet. To pomeni, da nobena od vaših podatkov ne bo vidna in tudi nobene od njih ne morete izslediti. VPN v kombinaciji z možnostmi, ki jih ponuja brskalnik Tor, vam nudi dvojno zaščito, kar omogoča surfanje veliko varnejše.
Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me