6 Nastavitve zasebnosti za Windows 10, ki jih morate danes prilagoditi

Dramatične spremembe v sistemu Windows 8 so sprožile veliko polemike. Windows 10 je vse bolj priljubljen operacijski sistem. Najnovejša različica zdaj poganja skoraj 35% vseh osebnih računalnikov in vsako leto raste. Uporabniki računalnikov postajajo vse bolj pozorni na vprašanja zasebnosti in Microsoft je to opozoril. Microsoft poskuša biti bolj pregleden glede sprememb, ki jih lahko vnesete, da zaščitite svojo zasebnost v operacijskem sistemu.


Zakaj je Windows katastrofa zasebnosti

Zasebnost prenosnega računalnika Windows 10Windows 10 je že od začetka vzbujal zaskrbljenost med strokovnjaki za zasebnost. Windows privzeto beleži vsak pritisk na tipko in označi, ki ga naredite v napravi z operacijskim sistemom Windows 10. Če bi sodelavec postavil takšno programsko opremo v računalnik, bi se verjetno počutil kršeno in jezno. Šele z nedavno posodobitvijo je Windows celo omogočil, da izklopite to nastavitev.

Windows tudi spremlja vašo lokacijo v vseh napravah, pri katerih je sistem Windows 10 privzeto uporabljen, kot zasebni preiskovalec, ki vas ves čas spremlja. Če imate s seboj tablični računalnik, telefon ali drugo prenosno napravo Windows, Windows ve, kje ste. Od zdravnikove ordinacije do trgovine z živili, do službe in doma Windows ve, kje ste, in spremlja. To je zlati rudnik informacij za oglaševalce. Podatki o lokaciji omogočajo oglaševalcem dostop do trgovin, v katerih raje nakupujete, soseske, v kateri živite, in še veliko več.

Cortana posluša

Eden največjih dodatkov sistema Windows v zadnjih nekaj letih je bil virtualni asistent Cortana. Ta sistem lahko odgovori na vprašanja o vremenu, prometu ali kaj pomeni definicija “vsiljivega”. Če želite uporabljati Cortano, se morate strinjati, da boste Windows 10 omogočili, da vas “spoznajo.” To Cortani omogoča branje vseh pritiskov tipk in vseh ročno napisanih opomb na vaši napravi. Cortana lahko posluša tudi vaš glas in analizira vaš govor. Če izklopite to funkcijo, boste Cortano onemogočili, a povrnili veliko mero zasebnosti pri uporabi Windows. Poglejmo, kako lahko Cortano izklopimo.

V meniju »Start« kliknite ikono zobnika za Nastavitve.

nastavitve zasebnosti Windows10

Od tod poiščite ikono v obliki ključavnice za zasebnost in kliknite to.

nastavitve zasebnosti Windows10

To je zaslon zasebnosti sistema Windows 10. Ogledali si bomo nekaj nastavitev, ki bi jih morda morda spremenili tukaj. Medtem poglejte levi stolpec pod “Dovoljenja za Windows” in kliknite “Govor, črnilo, & tipkanje ”.

nastavitve zasebnosti Windows10

To je zaslon “Spoznavanje tebe”, ki razlaga, kako Cortana uporablja in zbira te podatke. Nejasna izjava vam zagotavlja, da krajevni slovar pomaga, da “dajo boljše predloge za vas.” To šibko zagotovilo ni dovolj, da bi mnoge prepričalo v predajo svoje zasebnosti. Kliknite polje z napisom »Izklopite govorne storitve in vnesite predloge.« Pojavno okno vas bo opozorilo, da bo to onemogočilo Cortano. Za potrditev kliknite »V redu« in Cortana ne bo več mogla slediti vsega, kar počnete v sistemu Windows.

Prenehajte, da bi Windows sledil vsakemu koraku

Nastavitve lokacije so nekatere najbolj vsiljive vdore v vašo zasebnost. Drugi vdori v zasebnost spremljajo vašo dejavnost v spletu, podatki o lokaciji vas celo spremljajo brez povezave. Lokacijske storitve omogočajo Windows 10 dostop do informacij o tem, kaj počnete, ko ne uporabljate računalnika. Obiščite ginekologa po novem, običajnem vzorcu in Microsoft lahko analizira podatke, da napove, da ste noseči. Microsoft bo morda vedel za vašo nosečnost, preden bo povedal še najbližjim. Zaščita nastavitev lokacije je lahko eden najpomembnejših korakov glede zasebnosti. Poglejmo si, kako lahko prilagodimo svoje nastavitve lokacije v sistemu Windows.

Nazaj na zaslonu z nastavitvami poiščite dovoljenja za aplikacijo »Lokacija«, kot je zgoraj poudarjeno.

nastavitve zasebnosti Windows10
Tu izklopite nastavitve lokacije. V razdelku »Lokacijska storitev« kliknite drsnik, da izklopite nastavitve lokacije. Upoštevajte, da je na vrhu zaslona opozorilo, da ima lahko vsaka oseba, ki uporablja to napravo, lastne nastavitve lokacije. Če dovolite, da nekdo drug dostopa do vaše naprave, lahko Windows še naprej sledi temu uporabniku.

Nadaljnji zaslon lahko vidite “Zgodovina lokacij”. S klikom na gumb ‘Počisti’ lahko iz te naprave počistite zgodovino lokacij. Ta funkcija bo izbrisala samo podatke iz vaše naprave, ne pa tudi iz Microsoftovih strežnikov.

Še naprej pa lahko izberete posamezne aplikacije, ki uporabljajo lokacijske storitve. Izberete lahko, da onemogočite posamezne aplikacije, ki jim želite omejiti dostop do svoje lokacije. Če želite omejiti posamezne aplikacije, boste morali iti skozi seznam in izklopiti vse, ki jih želite omejiti. Nekatere aplikacije, vključno s Cortano, ne bodo delovale brez dostopa do vaše lokacije.

Nastavitev nastavitev oglasov

Microsoft se je pridružil množici ponudnikov programske opreme, ki širijo svoj tok dohodka s prodajo ciljanega oglaševanja. Da bi to storil, mora Microsoft razviti podrobne profile svojih interesov in dejavnosti. Oglaševalci bodo plačali več za ciljanje oglasov na skupine ljudi, ki bodo verjetno kupovali njihove izdelke. Microsoft za vsakega uporabnika uporabi ID oglaševanja. To pomaga slediti vašim interesom na podlagi vašega dela v računalniku in spletu. Microsoft s temi podatki ustvari vaš profil, ki ga je mogoče prodati oglaševalcem..

Na zaslonu z nastavitvami boste našli možnosti oglasa, kot so poudarjene zgoraj. Microsoft kaže, da vam bo koristilo to nastavitev. Predstavljajo ga kot način, da vidite samo ustrezne oglase. Če želite ohraniti večjo zasebnost, kliknite drsnik, da izklopite ciljane oglase. Oglasi boste še vedno videli, vendar oglaševalci ne bodo mogli ciljati na vaš profil.

Microsoft še vedno spremlja vaše pritiske tipk

Prej smo predhodno spremenili nastavitve zasebnosti, da Cortani preprečimo spremljanje vaših pritiskov na tipko. Nisi mogel biti kriv, če verjameš, da to preprečuje Microsoftu beleženje vsakega pritiska na tipko. To ni tako. Ta nastavitev prepreči le, da se vaši pritiski tipke zabeležijo za Cortano. Microsoft še naprej beleži pritiske tipk za vse druge storitve Windows 10. Nastavitev beleženja pritiska tipke je še vedno omogočena v razdelku »Diagnostika & povratne informacije “.

Na zaslonu z nastavitvami zasebnosti kliknite »Diagnostika & povratne informacije “. Navedeno je pod “Dovoljenja za Windows”, kot je prikazano zgoraj.

nastavitve zasebnosti Windows10

Če tega niste razumeli intuitivno & povratne informacije “bi vsebovale ključne nastavitve zasebnosti, niste sami. Toda nekatere najbolj kritične nastavitve so pod tem nenavadno zmedenim imenom. V bližini središča zaslona se prikaže „Izboljšajte črnilo & tipkanje prepoznavanja “. Tu boste videli isto sledenje tipkovnici ali risanju podatkov, kot je bilo prej v razdelku »Govor, črnilo, & tipkanje ‘. Nenavadno in zmedeno je navidezno enaka nastavitev v dveh različnih menijih, ki nista povezana.

Ugotovili boste, da je ta nastavitev vklopljena, tudi če ste izklopili nastavitev v drugem meniju. Kliknite na drsnik, če želite izklopiti to nastavitev za Windows 10. To bi moralo preprečiti, da bi Windows sledil vhodom v napravi s tipkovnice ali zaslona na dotik.

Pod diagnostičnimi podatki boste videli, da je privzeto izbrana možnost ‘Polno’. To pošlje tako kritične diagnostične podatke v vaši napravi kot podatke o spletnih mestih, ki jih obiščete. Možnosti „Full“ in „Basic“ poudarjajo, da ne glede na to, kateremu ste izbrali, ne vpliva na varnost ali funkcionalnost vaše naprave. Edina sprememba je, ali prostovoljno pošiljate Microsoftove podatke o spletnih mestih, ki jih obiščete. Izberite možnost »Osnovno«, če želite omejiti ta dostop.

Poiščite nastavitev »Prilagojene izkušnje« na dnu tega zaslona. To omogoča Microsoftu, da prilagodi Windows 10 na podlagi diagnostičnih podatkov, ki jih izberete za skupno rabo s podjetjem. To vključuje ciljno usmerjene oglase glede na to, kako uporabljate napravo. Natančneje, oglasi, ki temeljijo na spletnih mestih, ki jih obiščete, kot jih spremljate v nastavitvi “Polno” za skupno rabo diagnostičnih podatkov. To ciljano oglaševanje ostane na mestu, tudi če ste ciljni oglas izključili na prejšnjem zaslonu zasebnosti. Preprosto kliknite drsnik, da tukaj izklopite to nastavitev za Microsoft.

Resno jemljemo zasebnost

Zdi se koristno, da so oglasi, za katere vidite, da so ustreznejši. Vendar stroški vaše zasebnosti niso vedno tako očitni. Če omejite svoje nastavitve zasebnosti, lahko zelo ohranite zasebnost. Tudi po tem koraku boste morda še vedno zaskrbljeni. Morda vas skrbi, da Windows 10 in druge aplikacije v vaši napravi še vedno zbirajo vaše osebne podatke. Za dramatično povečanje zasebnosti lahko uporabite preprost korak: uporabite VPN.

Navidezno zasebno omrežje (VPN) pomaga, da je uporaba povezanih naprav bolj anonimna. Namesto, da se direktno povežete z internetom, se povežete prek usmerjevalnika VPN, ki je morda od vas oddaljen milj. To vam omogoča, da ste na spletu, ne da bi dajali preveč informacij o sebi.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map