5 pojasnjenih oči, 9 oči in 14 oči | VPNO pregled

Oči na prenosnem računalniku


Če vas zanima zasebnost, ste morda slišali za izraze “5 oči”, “9 oči” in “14 oči”. Ti izrazi se uporabljajo za opis koalicije držav, ki sodelujejo pri pridobivanju in izmenjavi vseh vrst podatkov. V bistvu so te države postale skoraj svetovna organizacija z dostopom do velikanskih množic informacij.

Če živite v eni od koalicijskih držav, bi bilo morda dobro vedeti, da lahko vaša vlada podatke o vas deli z drugimi člani teh zavezništev. To ima hude posledice za vašo spletno zasebnost. Kaj natančno počnejo te države 5, 9 in 14 oči, kako so nastale in kakšne posledice imajo njihova dejanja za vašo zasebnost, bomo razpravljali v tem članku.

Poreklo 5 oči

Prvotna zveza 5 oči je nastala v štiridesetih letih. Začelo se je kot zveza med ZDA in Združenim kraljestvom: tako imenovani sporazum UKUSA. To je omogočilo ZDA in Združeno kraljestvo lažje izmenjavo informacij. Kanada, Avstralija in Nova Zelandija so se pozneje pridružile sporazumu UKUSA, ker so države Commonwealtha sodelovale s skupnim pravnim sistemom. Tako se je rodilo 5 Oči, znanih tudi kot FVEY.

Razvoj nadzornega sistema ECHELON

Med hladno vojno je FVEY razvil sistem, ki jim je omogočil prestrezanje sovjetske komunikacije. Ta sistem, imenovan nadzorni sistem ECHELON, se zdaj uporablja za spremljanje komunikacije milijard državljanov po vsem svetu.

Širša javnost je postala seznanjena s sistemom ECHELON v 90. letih, kar je povzročilo majhno ogorčenje tako v Evropi kot tudi v ZDA. Napadi 11. septembra in poznejša vojna proti terorizmu so bili uporabljeni kot argument za nadaljevanje in celo povečanje praks spremljanja. Od tega trenutka se je pozornost nadzora preusmerila na internet. To je smiselno, ker je bil internet v porastu in na tej točki se večina naše komunikacije dogaja na njem.

5 Oči in povečanje vohunjenja po vsem svetu

Keylogger hekerS širitvijo sistema ECHELON in izmenjavo podatkov med petimi državami oči je postalo jasno, da bo množični nadzor postal dan po vsem svetu. Še danes se komunikacija med državnimi uradniki ali celo državljani prestreže in deli z drugimi petimi državami Oči v velikem obsegu. Zaradi dogovora je z leti količina nadzora le še naraščala.

V zakonodaji v Združenih državah Amerike je bilo zapisano, da NSA ne sme vohuniti svojih državljanov. Ker so ta pravila v drugih državah različna, je za ZDA lahko lažje, da tuja organizacija, na primer iz Združenega kraljestva, vohuni za njihove državljane. Zaradi zavezništva 5 Oči lahko Združeno kraljestvo te informacije brez težav deli z nedržavnimi akterji. To ustvarja priložnost, da države obidejo svoje zakone o zasebnosti in uporabijo množični nadzor nad svojimi državljani.

Medtem je bilo v različnih državah uvedeno več novih zakonov o vohunjenju. Trenutno je ameriški nacionalni varnostni organ dovoljen dostop do zapisov po telefonu, sledenje ljudem, kjer koli so, in po potrebi naprave za krajo naprav. Poleg tega je Združeno kraljestvo soglašalo, da bo uvedlo nov zakon o vohunjenju, Rusija in Kitajska pa sta se dogovorili za sodelovanje pri (kibernetskem) vohunjenju, tako da se bodo lahko bolje zaščitili pred kibernetskimi napadi.

Razširitev zavezništva 5 oči: 9 oči in 14 oči

Sčasoma se je zavezništvo 5 oči razširilo tudi na druge države. Ta različna zavezništva so prerasla v veliko mrežo držav, ki si med seboj delijo občutljive informacije. To vključuje komunikacijo med državljani in organizacijami.

Devet držav Oči vključuje izvirnih 5 držav Oči ter Nizozemsko, Francijo, Dansko in Norveško. Medtem ko je 9 Oči večinoma širitev 5 Oči, je sodelovanje med temi devetimi državami manj intenzivno kot v primeru 5 Oči. Končno obstaja tudi zavezništvo 14 oči, ki vključuje vključitev Belgije, Italije, Nemčije, Španije in Švedske. Tudi tukaj je cilj pridobiti informacije in jih medsebojno deliti, kadar je to potrebno. Vendar 14 oči ni tako strogo in intenzivno pri svojem sodelovanju, kot je 9 Oči in 5 Oči. Ne glede na to, teh 14 držav med seboj deli občutljive informacije, ne da bi jim bilo treba pretirano težko. Te informacije sežejo celo do zasebne komunikacije med državljani.

Zaščitite se pred množičnim nadzorom

Ker se vse več našega življenja odvija na internetu in zasebnost v spletu postaja pomemben dejavnik, je dobro vedeti koncepte, kot so zavezništva 5, 9 in 14 oči. Takšni projekti lahko potencialno posežejo v vašo zasebnost. Vladna agencija v vaši državi lahko prestreže vašo zasebno komunikacijo. Naknadno bi lahko to komunikacijo in druge osebne podatke delili z vladnimi agencijami v drugih državah. Vaša vlada lahko to stori brez vašega neposrednega dovoljenja.

Nekateri uporabniki interneta so se zaradi zaščite pred temi silami odločili za uporabo VPN-ja. VPN je zelo učinkovit, če želite zaščititi spletno zasebnost in skriti svoj podatkovni promet pred radovednimi očmi. Vendar je treba opozoriti na eno stvar: če želite posebej uporabiti VPN in se izogniti dosegu 5, 9, 14 držav Oči, morate izbrati VPN, ki nima sedeža v eni od teh držav . Nekaj ​​primerov vrhunskih ponudnikov VPN, ki niso pod množičnim nadzorom 14 držav Oči, je:

ExpressVPN

ExpressVPN je ogromen igralec na trgu VPN. Ta ponudnik je na Britanskih Deviških otokih. Zato vam ne bo treba skrbeti za 5 Oči in druga zavezništva, če boste dosledno uporabljali ta VPN.

NordVPN

V času pisanja je NordVPN največji VPN tam. Sedež njihove družbe je v Panami. Ta država ni del zavezništva 5, 9 ali 14 oči.

CyberGhost

CyberGhost je še en priljubljen VPN. Ta ponudnik ima ekipe, ki delujejo tako v Romuniji kot v Nemčiji. Vendar je njihov glavni sedež v Romuniji, ki jih postavlja zunaj pristojnosti 5, 9 in 14 Oči.

Pregled 5 Oči, 9 Oči in 14 držav

Spodaj najdete hiter pregled držav, ki sestavljajo zavezništva 5 Oči, 9 Oči in 14 Oči.

5 držav oči
9 držav oči
14 držav oči
Združene državeZdružene državeZdružene države
Združeno kraljestvoZdruženo kraljestvoZdruženo kraljestvo
AvstralijaAvstralijaAvstralija
KanadaKanadaKanada
Nova ZelandijaNova ZelandijaNova Zelandija
NizozemskaNizozemska
FrancijaFrancija
DanskaDanska
NorveškaNorveška
Belgija
Italija
Nemčija
Španija
Švedska

Končne misli

Države 5 Oči, 9 Oči in 14 Oči tvorijo velikansko zahodno zavezništvo, ki izmenjuje občutljive informacije in uporablja množični nadzor. Postala je skoraj globalna vohunska mreža. Sporazumi zavezništev omogočajo, da te države zaobidejo svoje nacionalne zakone o zasebnosti in še vedno dobijo več informacij, kot bi morale imeti. Posledično, če živite v eni od 14 držav Oči, lahko vaša vlada izmenjuje kakršne koli informacije z vladnimi agencijami v drugih 13. Zato uporaba VPN-ja za izboljšanje spletne zasebnosti morda ni tako slaba ideja. Dober VPN zagotavlja, da nobena agencija ne more prestreči vašega internetnega prometa. Morda mislite, da nimate česa skrivati, toda s toliko očmi gleda, kdo ve, kaj bi lahko videli – in za kaj bi lahko uporabili vaše podatke.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map